TÉMA

Zlín

Nová parkovací místa nabídlo Brno. Budějovice je mají pod střechou, zájem o ně příliš není

Města v Česku, zejména pak velká sídliště, trápí nedostatek parkovacích míst. Například na brněnském sídlišti Starý Lískovec vznikla parkovací místa pro 250 aut, v dalších částech magistrát parkoviště chystá. Všude to však nepůjde, na někerých sídlištích totiž pro parkoviště není místo. V Českých Budějovicích zase vznikl nový parkovací dům, a to na dohled od centra města. Zájem je však spíš slabší. Centrum se tak náporu automobilů zatím nezbavilo. Řadu opatření teď chystá i Zlín, a to modré zóny a záchytná parkoviště.
12. 4. 2024|

Ignorovat blokové čištění se nejvíce prodraží ve Zlíně a Brně

S jarem přichází období blokových čištění v městských ulicích – a také masivních odtahů aut, která jejich řidiči před úklidem neodvezou z ulic. Auta se podle dávného rozsudku musí po konci čištění na místo vrátit, jejich řidiči se ale nevyhnou sankcím. Jejich výši stanovují radnice. V Brně pro letošek takzvané nadzvednutí auta zdražilo na 3500 korun oproti dřívějším 1800. Vedení města argumentuje tím, že původní částka nepokryla náklady na odtah. Ve většině krajských měst platí řidiči méně, přičemž k nejlacinějším patří Praha a Ostrava.
2. 4. 2024|

Stavbaři začali opravovat frekventovanou silnici I/49 v Otrokovicích, omezilo to i MHD

Stavbaři v úterý začali opravovat povrch frekventované silnice I/49 v Otrokovicích-Kvítkovicích na Zlínsku. Pracují ve směru od Zlína, průjezdný je tam jeden ze dvou jízdních pruhů. V opačném směru zůstávají v provozu oba jízdní pruhy, řekla mluvčí Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) Lucie Trubelíková. Oprava by měla být hotová do poloviny května, dotkla se i provozu linek MHD.
2. 4. 2024|

Svědek se u soudu, který projednává vraždu ve Slopném, vrátil k původní výpovědi. Novinářkám prý lhal

Ani po výpovědích svědků soud ve Zlíně nerozhodl o návrhu na obnovu řízení v případu vraždy ve Slopném, který podali Maroš Straňák a David Šimon. Za vraždu byli v minulosti odsouzeni a odpykávají si vysoké tresty, vinu dlouhodobě popírají. K usvědčení obou mužů přispěl svědek, který v roce 2014 vypověděl, že se mu Straňák ve vazbě k vraždě přiznal. Reportérkám serveru Seznam Zprávy ale řekl opak. Tentokrát soudu tvrdil, že před deseti lety mluvil pravdu a reportérkám lhal. Jednání bude pokračovat 4. dubna.
11. 3. 2024|

Tržiště ve Zlíně ožilo farmářskými trhy. Jeho rekonstrukce stála sto milionů

Tržiště Pod Kaštany v centru Zlína ožívá. Město chce farmářskými trhy a podobnými akcemi nalákat návštěvníky. Tržiště loni na jaře otevřelo po rekonstrukci za zhruba sto milionů korun, návštěvnost ale nebyla velká. Od začátku ledna bylo kvůli špatnému počasí a malému zájmu prodejců zavřené.
9. 3. 2024|

Úniky tepla v panelácích monitorují drony. Některé domy už dávno stát neměly, místo toho se stále opravují

V Sokolově se rozběhl unikátní projekt, který má odhalit úniky tepla v panelových domech. Monitoruje je dron s termokamerou. Město může díky tomu opravy cílit s přesností na centimetry. Sokolovská radnice si od toho slibuje, že ušetří spoustu peněz. Dron dokáže za pár hodin prověřit plochy, které by člověk kontroloval několik dní. Některé panelové domy už jsou staré i více než padesát let. Právě na tak dlouhou dobu byla sídliště stavěna. Někteří odborníci tvrdí, že by mohla vydržet i dalšího půl století.
8. 3. 2024|

Sprejeři loni napáchali škody za sto milionů. Téměř polovinu částky tvoří případy z Prahy

Škody za nelegální graffiti se za loňský rok vyšplhaly na 99,6 milionu korun. Jedná se o nárůst o více než šestnáct milionů oproti předešlému roku. České televizi to potvrdila policie. Jenom v Praze škody způsobené sprejerstvím činily více než 42 milionů korun. Průměrná škoda za jeden případ pak poprvé přesáhla částku dvacet tisíc korun.
1. 3. 2024|

Soud zrušil rozhodnutí o odebrání registrace zlínskému domovu Hvězda

Krajský soud v Brně zrušil rozhodnutí ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) a zlínského krajského úřadu, kterým zlínskému domovu pro seniory Hvězda instituce ukončily k prosinci loňského roku registraci. Věc se tak vrací na ministerstvo a na krajský úřad, které ji musí posoudit znovu a zohlednit při tom právní názor soudu.
28. 2. 2024|

V Praze možná zdraží jízdné. Teď je MHD v největším českém městě jedna z nejlevnějších

Praha se ještě letos bude muset zřejmě zabývat změnami jízdného – bude zvažovat zdražení městské hromadné dopravy. Konkrétní návrhy už mají radní. V tuto chvíli platí Pražané za MHD deset korun za den, a to v případě, že mají roční kupon. Jenže to je ve srovnání s jinými evropskými metropolemi, ale i velkou většinou krajských měst v Česku mnohem méně. Náklady se navíc výrazně zvýšily.
15. 2. 2024|

Kauzu otce a exmanželky Radka Březiny znovu projedná okresní soud

Případem otce a bývalé manželky Radka Březiny, organizátora rozsáhlých obchodů s nezdaněným lihem, kteří jsou obžalovaní z praní špinavých peněz, se bude počtvrté zabývat zlínský okresní soud. Krajský soud v úterý zrušil v neveřejném zasedání jeho loňské rozhodnutí ve věci a nařídil mu ji znovu projednat, vyplývá z justiční databáze. Kauzou se krajský soud zabýval na základě odvolání žalobce. V květnu 2023 okresní soud Vladimíra Březinu a Stanislavu Březinovou nepravomocně zprostil obžaloby z legalizace výnosů z trestné činnosti, za kterou jim hrozí až osm let vězení. Vinu oba popřeli.
14. 2. 2024|

Otec a exmanželka hlavy lihové mafie půjdou znovu k soudu, o odvolání žalobce rozhodne neveřejně

O odvolání v případu Vladimíra Březiny a Stanislavy Kudlejové rozhodne zlínská pobočka brněnského krajského soudu 13. února v neveřejném jednání. Otec a bývalá manželka Radka Březiny, který byl ústřední postavou v kauze lihové mafie, byli obviněni z praní špinavých peněz. Prvoinstanční soud je opakovaně očistil, ale státní zástupce dvakrát uspěl s odvoláním. Odvolal se i proti poslednímu osvobozujícímu z loňského května.
6. 2. 2024|

Bývalý závodník Tlusťák podle nepravomocného rozsudku krátil daně, hrozí mu 5,5 roku vězení

Někdejší jezdec rallye Antonín Tlusťák by mohl jít do vězení. Soud jej uznal vinným v kauze daňových úniků, podle obžaloby neodvedl desítky milionů korun, zač mu uložil trest 5,5 roku vězení, verdikt zatím není pravomocný. Tlusťákovi hrozí také dvoumilionový peněžitý trest a zákaz činnosti ve statutárních orgánech firem na šest let. Závodník se v závěrečné fázi jednání přiznal.
26. 1. 2024Aktualizováno26. 1. 2024, 16:54|

Palachovo poselství je stále aktuální, řekl premiér Fiala

Památku Jana Palacha, který se před 55 lety upálil na pražském Václavském náměstí, si v úterý lidé připomněli na několika místech v Česku. Patří mezi ně nádvoří pražského Karolina, kde byla v roce 1969 vystavena Palachova rakev, i studentův památník na Václavském náměstí. Svíčky lidé zapalovali i na Olšanských hřbitovech, kde je Palachův hrob. V Děčíně byl u příležitosti úterního výročí odhalen pomník Jana Palacha a Jana Zajíce. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) je Palachovo poselství stále aktuální. Podle předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) se jeho čin zasloužil o přeměnu totalitní společnosti ve společnost demokratickou a svobodnou.
16. 1. 2024Aktualizováno16. 1. 2024, 20:16|

Domov pro seniory Hvězda může pokračovat v činnosti, soud odložil rozhodnutí o odebrání registrace

Domov pro seniory Hvězda ve Zlíně může pokračovat ve své činnosti. Krajský soud v Brně odložil rozhodnutí o odebrání registrace. Téměř čtyři desítky seniorů, kteří v zařízení zůstali, se tak zatím nemusí stěhovat. Podle soudu by je to mohlo ohrozit na životě a zdraví. Odklad platí do definitivního verdiktu soudu o budoucnosti domova. Ztráta licence Hvězdě hrozí kvůli dluhu u sociální správy, od ministerstva práce navíc už v minulosti dostal pokutu za údajně nezákonné sponzorské dary.
27. 12. 2023|

V Domově Hvězda část klientů zůstane. Místo sociálních pro zdravotnické služby

Už čtrnáct seniorů opustilo Domov pro seniory Hvězda ve Zlíně, dalších devět se odstěhuje do jiných zařízení ve Zlínském kraji tento týden, těsně před vánočními svátky. Hvězda Zlín přišla o registraci, na konci roku přestane poskytovat sociální služby. Celkem 36 seniorů tam přesto hodlá zůstat i nadále, v pondělí si jejich příbuzní vyjasňovali, za jakých podmínek.
18. 12. 2023|

Pokaždé jiný herec a bez textu. Zlínská inscenace Dub spoléhá na sílu mysli

Městské divadlo Zlín slibuje, že novinka na repertoáru – inscenace Dub – bude s každým opakováním jiná. Ve hře pro dva herce se totiž při reprízách bude měnit polovina obsazení. Vedle Pavla Vacka se tak na jevišti objeví pokaždé jiný herec či herečka, kteří text dopředu nezkoušeli.
11. 12. 2023|

Plány na novou zlínskou krajskou nemocnici definitivně končí

Zrušení investičního záměru Nové krajské Baťovy nemocnice v pondělí schválili zastupitelé Zlínského kraje. Pro bylo 26 ze 40 hlasujících zastupitelů. Šlo o formální ukončení záměru, který prosazoval dřívější hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL). Novou krajskou nemocnici chtěl postavit ve Zlíně-Malenovicích.
11. 12. 2023Aktualizováno11. 12. 2023, 14:07|

V centru Zlína se po rekonstrukci otevřela klíčová křižovatka. Skončilo osmiměsíční dopravní omezení

V centru Zlína se po osmiměsíční rekonstrukci otevřela křižovatka Mostní a Březnické ulice. Přinese plynulejší provoz a lepší napojení na místní část Letná, lepší bude i dostupnost MHD v lokalitě, přibyly nové zastávky. Součástí stavby bylo napřímení Mostní ulice, křižovatku začaly řídit semafory.
30. 11. 2023|

Méně naplánovaných operací i ambulantní péče. Nemocnice se připravují na omezený režim

Kvůli výpovědím z přesčasů klesne v některých nemocnicích v prosinci počet operací – ve srovnání s loňskem až o desítky procent. Někde podle ředitelů hrozí i částečné omezení akutní péče.
28. 11. 2023|

Odbory neformulovaly jasný požadavek, komentuje stávku ministr školství

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) uvedl, že odbory při jednání o výstražné stávce škol naplánované na 27. listopadu neformulovaly jasný požadavek. V různých prohlášeních a dopisech rodičům podle něj vyslovily řadu obav, jež ministr z velké části považuje za neopodstatněné, ale nestanovily požadavky a podmínky, za kterých by byly ochotny stávku třeba zmírnit. Podle šéfa školských odborů Františka Dobšíka se odbory vyjádřily jasně.
22. 11. 2023Aktualizováno22. 11. 2023, 21:51|

Zlín chce zbourat „Šmoulí město“ a nahradit ho společenským centrem. Majitelé protestují

Zlín plánuje úpravu lokality na sídlišti Jižní Svahy, známé jako Šmoulí město. Na místě restaurací nebo barů chce radnice postavit komunitně-společenské centrum. Provozovatelé podniků s tím nesouhlasí a snaží se rozhodnutí zvrátit peticí.
22. 11. 2023|

Vědci ze Zlína vyvíjejí lehčí a levnější materiál k výrobě bezpečnostních senzorů letadel

Vědci z Centra polymerních systémů (CPS) Univerzity Tomáše Bati (UTB) ve Zlíně vyvíjejí polymerní materiály, které budou sloužit k výrobě bezpečnostních senzorů užívaných v leteckém průmyslu. Na rozdíl od senzorů z keramiky, které se v letadlech běžně používají, budou lehčí a cenově dostupnější.
20. 11. 2023|

Česko si připomnělo 17. listopad, zaplnila se Národní třída i Václavské náměstí

Národní třída v Praze byla tradičním srdcem vzpomínek na 17. listopad. K pomníku událostí z roku 1989 přicházeli celý den desetitisíce lidí i vrcholní politici. Prezident Petr Pavel v rozhovoru pro ČT zdůraznil, že demokracii je třeba chránit. Podobně se na sociální síti vyjádřil i premiér Petr Fiala (ODS). Šéf opozičního ANO Andrej Babiš využil výročí ke kritice kabinetu, mluvil o privatizaci demokracie.  Vzpomínky a pietní setkání na roky 1939 a 1989 se ale uskutečnily i na mnoha jiných místech v celé zemi. V deset večer skončil Koncert pro budoucnost na pražském Václavském náměstí, na němž zněla hudba, ale i projevy Ivana Gabala či Tomáše Halíka.
17. 11. 2023Aktualizováno17. 11. 2023, 23:35|

Domov seniorů Hvězda přišel o registraci, klienti se ale odstěhovat odmítají

Peticí i postojem lékařů se snaží klienti domova pro seniory Hvězda ve Zlíně odvrátit stěhování. Zařízení přišlo o registraci na poskytování sociálních služeb a kraj už téměř pro šedesátku klientů hledá nové bydlení – ti se ale stěhovat nechtějí.
17. 11. 2023|