TÉMA

Martin Schulz

Nahlesová odejde z čela německé sociální demokracie. Srazil ji neúspěch ve volbách

Předsedkyně německé sociální demokracie (SPD) Andrea Nahlesová se po neúspěchu své strany ve volbách do Evropského parlamentu vzdá v pondělí své funkce. V úterý rezignuje také na post šéfky frakce SPD ve Spolkovém sněmu. Její kroky mohou mít dopad i na celou vládu velké koalice CDU/CSU a SPD, kterou vede kancléřka Angela Merkelová (CDU). Právě Nahlesová totiž patřila mezi nejsilnější stoupence jejího pokračování v SPD.
2. 6. 2019Aktualizováno2. 6. 2019, 18:26|

Cenu Karla Velikého za přínos Evropě získal generální tajemník OSN Guterres

Generální tajemník OSN António Guterres obdržel v Cáchách prestižní evropskou Cenu Karla Velikého. Španělský král Felipe VI. v laudatiu ocenil mimo jiné dlouholeté angažmá portugalského politika pro ty nejslabší a jejich práva. Cena Karla Velikého je určena osobnostem, které se zvláště zasloužily o Evropu.
30. 5. 2019|

Merkelová darovala SPD vládu. Ztratila ministerstva financí i vnitra, píší německá média

„Kancléřkou za každou cenu,“ tak hodnotí Bild výsledky koaličních jednání v Německu. Křesťanskodemokratická unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové v rozhovorech neuspěla, přinejmenším pokud jde o rozdělení resortů, shodně konstatují německá média. V komentářích také vyjadřují přesvědčení, že další velká koalice konzervativní unie CDU/CSU a sociální demokracie (SPD) nemá dostatek ambicí a nepřinese změny, po nichž volá velká část veřejnosti.
8. 2. 2018|

Schulz končí v čele německé sociální demokracie, nahradí ho Nahlesová

Předseda německých sociálních demokratů Martin Schulz odejde z čela strany. Rozhodnutí, které se už delší dobu očekávalo, potvrdil na večerní tiskové konferenci. Dvaašedesátiletého politika, který se má stát ministrem zahraničí, nahradí šéfka sociálnědemokratických poslanců Andrea Nahlesová. Bude první ženou, která nejstarší německou parlamentní stranu povede.
7. 2. 2018|

Velkou koalici podpořila i bavorská CSU. Sociální demokraty vyzvala, aby nekličkovali

Předsednictvo Křesťanskosociální unie (CSU) se jasně vyslovilo pro zahájení koaličních rozhovorů se sesterskou Křesťanskodemokratickou unií (CDU) a se sociální demokracií (SPD). Sociální demokraty předsednictvo bavorské vládní strany zároveň vyzvalo, aby se nesnažili měnit to, na čem už byla jednou shoda.
15. 1. 2018|

Německé sondovací rozhovory začaly. Jestli by z nich mohla vzejít vláda, bude jasné koncem týdne

V Německu začala další jednání o nové vládě. V plánu jsou takzvané sondovací rozhovory mezi konzervativní unií CDU/CSU a sociální demokracií (SPD) o možné velké koalici. Podle SPD by vše mohlo vést třeba i k podpoře menšinového kabinetu, tuto variantu ale kancléřka Angela Merkelová odmítá.
7. 1. 2018|

Trochu partner, trochu opozice. Schulz nabízí Merkelové odvážný vládní plán

Představitelé konzervativní unie CDU/CSU a sociální demokracie (SPD) v Berlíně poprvé po volbách jednali o vytvoření nové vlády. CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové se na asidvouapůlhodinové schůzce podle německých médií vyslovila pro začátek podrobnějších sondovacích rozhovorů, které by měly vést k vytvoření velké koalice. Sociální demokraté o návrhu rozhodnou v pátek.
13. 12. 2017Aktualizováno13. 12. 2017, 19:24|

Bild: V Německu se jedná o staronové koalici. Schulz si ale klade podmínky

Šéfové stran dosluhující velké koalice se podle německého deníku Bild dohodli na zahájení rozhovorů o opětovném vzniku koalice konzervativní unie CDU/CSU a SPD. Předseda německých sociálních demokratů (SPD) Martin Schulz však prohlásil, že velká koalice není automatická. Jeho podmínkou pro pokračování vlády kancléřky Angely Merkelové (CDU) je mimo jiné reforma eurozóny, kterou navrhuje francouzský prezident Emmanuel Macron.
1. 12. 2017Aktualizováno1. 12. 2017, 16:25|