TÉMA

Theresa Mayová

První velký test pro Sunaka. V části Británie se konají místní volby

V částech Anglie a Severního Irska ve čtvrtek lidé hlasují v místních volbách. Ty jsou pokládány za první velkou volební zkoušku podpory konzervativců britského premiéra Rishiho Sunaka od jeho nástupu do funkce loni v říjnu.
4. 5. 2023|

V NATO by letos mělo dojít k obměně vedení. Spekuluje se i o šancích političek střední a východní Evropy

Severoatlantická aliance loni posunula kvůli válce na Ukrajině volbu nového generálního tajemníka o rok. Po zákulisním jednání hlav států a diplomatů NATO by o nástupci Jense Stoltenberga ale mělo být jasno nejpozději do konce září. O obrysech výběru ideálního kandidáta – procesu, který podle mnohých diplomatů svým utajením připomíná volbu papeže – se proto začíná intenzivně spekulovat. Alianci by po sedmi desetiletích fungování mohla vést žena pocházející z jedné z východních členských zemí, odhadují nyní analytici.
8. 2. 2023|

Severoirské bezvládí: Pat kolem protokolu blokuje státní správu, unionisty znervózňuje demografie

Severní Irsko už od května nemá funkční parlament ani vládu. Pětkrát se poslanci pokusili pat prolomit, odpor unionistů k severoirskému protokolu je ale silnější. Region spravují úředníci, kteří mají velmi omezené pravomoce a nemohou činit klíčová rozhodnutí. Na pozadí se odehrává politický souboj o pobrexitové uspořádání, ale také významné společenské změny, které tiše otřásají základy Severního Irska.
12. 1. 2023|

Propad preferencí se britským konzervativcům daří zvrátit. Voliče prý nejvíc odpuzuje nuda

Britští konzervativci zastavili propad volebních preferencí. Na opoziční labouristy ale dál ztrácejí pětadvacet procentních bodů. Trend se podařilo obrátit novému premiérovi Rishimu Sunakovi, který do čela vládní strany nastoupil po debaklu kabinetu Liz Trussové.
13. 11. 2022|

Karel III. se při nástupnickém ceremoniálu zavázal následovat příkladu své matky

Nástupnická rada v sobotu oficiálně oznámila úmrtí královny Alžběty II. a prohlásila Karla III. novým britským králem. Oznámení poprvé v historii vysílala televize. Prohlášení jako první podepsal korunní princ William, následovaný Karlovou manželkou, královnou Camillou, a britskou premiérkou Liz Trussovou. Karel III. se stal králem automaticky ihned po smrti Alžběty II., sobotní ceremoniál to ale oficiálně potvrdil. Karel III. pověření přijal a složil tradiční přísahu britských panovníků, že bude ochraňovat Skotskou církev.
10. 9. 2022Aktualizováno10. 9. 2022, 20:18|

Královna byla skálou, na které stála moderní Británie, uvedla premiérka Trussová

K úmrtí britské panovnice Alžběty II. se vyjádřili také politici přímo z Británie a ze zemí britského společenství (Commonwealthu). Nová britská premiéra Liz Trussová ji označila za skálu, na které byla vystavěna moderní Británie.
8. 9. 2022|

Britská královna jmenovala Trussovou premiérkou. Do vlády míří řada nových jmen

Sedmačtyřicetiletá bývalá ministryně zahraničí Liz Trussová se stala britskou premiérkou. Královna Alžběta II. ji v úterý do funkce jmenovala na skotském zámku Balmoral, kde zhruba o hodinu dříve „laskavě“ přijala rezignaci Borise Johnsona, jak uvedla stanice BBC. Nová britská premiérka Liz Trussová krátce po svém nástupu do funkce jmenovala řadu nových členů kabinetu. Svůj post ministra obrany si však podržel Ben Wallace, který ve vnitrostranickém souboji podporoval Trussovou.
6. 9. 2022Aktualizováno6. 9. 2022, 21:25|

„In Liz We Truss,“ kvituje novou britskou premiérku Kyjev. V Rusku je terčem propagandy

S nastupující premiérkou Velké Británie Liz Trussovou se neočekává změna přístupu Spojeného království k ruské válce na Ukrajině. Pozitivní signály vysílá v tomto směru Londýn i Kyjev. Její jmenování do čela britské vlády však podle událostí minulých měsíců naznačuje, že Moskva z Trussové v Downing Street 10 nadšena nebude.
6. 9. 2022|

Trussová chce nízké daně, co nejmenší regulaci a tvrdou zahraniční politiku

Britská ministryně zahraničí Elizabeth Trussová, která byla zvolena novou šéfkou Konzervativní strany, a stane se tak britskou premiérkou, podle médií v mnohém připomíná svou někdejší předchůdkyni Margaret Thatcherovou. Vzešla přitom z levicového prostředí a prakticky celý život se postupně posunovala doprava, až k thatcherovskému křídlu britských konzervativců.
5. 9. 2022Aktualizováno6. 9. 2022, 08:48|

Británii povede Trussová. Slíbila snížení daní i volební vítězství

Novou britskou premiérkou bude dosavadní ministryně zahraničí Liz Trussová. Po stranickém hlasování nahradí v čele Konzervativní strany končícího premiéra Borise Johnsona. V souboji o předsednické křeslo porazila bývalého ministra financí Rishiho Sunaka.
5. 9. 2022Aktualizováno5. 9. 2022, 20:00|

Britský premiér Johnson odstoupil z pozice lídra Konzervativní strany

Boris Johnson oznámil, že odstupuje z pozice lídra britské Konzervativní strany. Před sídlem britských premiérů v Downing Street řekl, že zůstane ve funkci předsedy vlády, dokud nebude vybrán nový šéf strany. Naplno tak začíná proces výběru nového vůdce konzervativců, a tedy i příštího ministerského předsedy.
7. 7. 2022Aktualizováno7. 7. 2022, 21:55|

Princ Charles neveřejně kritizoval plány na deportace migrantů do Rwandy

Princ Charles v soukromí označil za „otřesné“ plány britské vlády na deportaci žadatelů o azyl do Rwandy. Podle agentury Reuters to uvedla některá britská média. Připojil se tak k řadě dalších kritiků, podle nichž je plán předražený, neefektivní nebo nezákonný. Kabinet premiéra Borise Johnsona chce deportacemi bojovat proti převaděčství. První let s migranty by měl být na východ Afriky vypraven příští týden.
11. 6. 2022|

Západ je v postupu proti Rusku jednotný, politické změny by ale mohly tuto soudržnost oslabit

Ukrajinský konflikt postihl východ Evropy, je ale velkým testem i pro západní svět. Alespoň prozatím ho válka sjednotila. Jak pevná, nebo křehká je ale tato jednota? Jak by s ní otřásly změny ve státech, které se k válce stavějí nejrozhodněji? Pondělní hlasování o důvěře britskému premiérovi Borisu Johnsonovi tak mohlo mít vhledem k těmto otázkám větší význam než jen osud jednoho politika.
7. 6. 2022|

Američtí ministři Blinken a Austin jednají v Kyjevě, oznámil poradce ukrajinského prezidenta

Poradce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Oleksij Arestovyč oznámil, že američtí ministři zahraničí a obrany, Antony Blinken a Lloyd Austin v neděli večer dorazili na jednání do Kyjeva. Předpokládá se, že Zelenskyj s nimi chce hovořit o dalších dodávkách zbraní a jiné pomoci. Ty přislíbila také Británie, která roky před válkou odmítala ukrajinské žádosti, podle The Sunday Times z obav z hněvu ruského vůdce Vladimira Putina.
24. 4. 2022Aktualizováno24. 4. 2022, 22:45|

Kodaň plánuje posílat uprchlíky do Rwandy. Následovala by Británii, která takové přemisťování už dojednala

Kodaň vyjednává s vládou Rwandy o přebírání uprchlíků. Přestože je Dánsko členem EU, v oblasti vnitřních záležitostí má výjimku, a severské království tak následuje Velkou Británii, která se na přemisťování migrantů s africkou zemí už domluvila zkušebně na pět let. Jen letos přeplulo přes vody Lamanšského průlivu z Francie do Anglie na šest a půl tisíce běženců.
22. 4. 2022|

Omezení jste nečetl, nepochopil nebo nerespektoval, plísnila Mayová za večírky Johnsona

Britský premiér Boris Johnson se omluvil za své jednání i za způsob, jakým reagoval na zprávy o večírcích ve svém sídle v Downing Street během koronavirových uzávěr. Poděkoval zároveň vládní úřednici Sue Grayové za její zprávu o vyšetřování těchto akcí a za práci, kterou odvedla. Další prošetření okolností setkání v Downing Street je na policii, uvedl Johnson v projevu k poslancům. Ti na jeho řeč reagovali bučením a nesouhlasnými výkřiky.
31. 1. 2022Aktualizováno31. 1. 2022, 22:03|

Severoirská policie obvinila dva muže z vraždy novinářky McKeeové

Severoirská policie vznesla obvinění v případu úmrtí novinářky Lyry McKeeové. Žena přišla o život v dubnu 2019, když přihlížela nepokojům v Londonderry. Podle vyšetřovatelů tehdy 29letou novinářku smrtelně postřelili. Policie teď obvinila dva muže z vraždy.
17. 9. 2021|

Postup Talibanu buď zpravodajové neodhadli, nebo jejich informace vlády ignorovaly, míní Cyril Svoboda

Česko se bude podle ministra zahraničí Jakuba Kulhánka (ČSSD) snažit o užší spolupráci se zeměmi, které mají kontakty na Taliban. Jeho vůdci už zahájili jednání o vládě mimo jiné se zástupci bývalého kabinetu. Mezitím se ale tisíce lidí snaží ze země uprchnout a dál obléhají kábulské letiště. O situaci v zemi diskutovali v pořadu Události, komentáře bývalí ministři zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) a Cyril Svoboda (KDU-ČSL).
19. 8. 2021|

Článek je plný lží a spekulací, uvedl Hamáček k informacím médií o jeho cestě do Moskvy

Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) odmítl informace serveru Seznam Zprávy, že chtěl na plánované cestě do Moskvy vyměnit informace související s útokem na muniční sklady ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 za dodávky vakcíny proti covidu-19 Sputnik V a uspořádání summitu amerického a ruského prezidenta v Praze.
4. 5. 2021Aktualizováno4. 5. 2021, 20:36|

Britští poslanci schválili návrh zákona, který porušuje brexitovou dohodu

Poslanci Dolní sněmovny britského parlamentu schválili kontroverzní návrh zákona o vnitřním trhu. Informovala o tom agentura Reuters, podle které by zákon vláda premiéra Borise Johnsona mohla použít, aby nabourala jeden z pilířů dohody o odchodu Británie z Evropské unie. Předlohu ještě musí schválit Sněmovna lordů.
29. 9. 2020Aktualizováno29. 9. 2020, 23:51|

Možnost porušit brexitovou dohodu je blíž. Johnson vyhrál důležité hlasování

Dolní komora britského parlamentu v druhém čtení schválila kontroverzní návrh zákona o vnitřním trhu. Hlasování tak nyní přechází do další fáze projednávání. Kabinet premiéra Borise Johnsona minulý týden přiznal, že opatření by porušilo části loni uzavřené dohody o vystoupení Británie z Evropské unie. Například podle někdejšího generálního prokurátora Geoffreyho Coxe by zásadně poškodilo britskou pověst.
14. 9. 2020Aktualizováno14. 9. 2020, 23:56|

Británie nechce zavést hraniční kontroly v Severním Irsku. Evropská komise zkritizovala návrh zákona o brexitu

Britská vláda ve středu zveřejnila návrh zákona o vnitřním trhu, který podle tamních médií umožňuje kabinetu ignorovat části závazné brexitové dohody. Dokument, který může dále zkomplikovat dosud neúspěšné rozhovory o budoucích vztazích země s Evropskou unií, vzápětí zkritizovala předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová i šéf Evropské rady Charles Michel.
9. 9. 2020Aktualizováno9. 9. 2020, 22:33|

Johnsonův kabinet zřejmě poruší brexitovou dohodu. Šéf legislativní rady vlády rezignoval

Předseda legislativní rady britské vlády Sir Jonathan Jones rezignoval na svou funkci. Podle listu Financial Times tak učinil proto, že nesouhlasí s plánem přijmout zákon, který by zneplatnil část brexitové dohody. V Londýně  mezitím začalo osmé kolo jednání o budoucích vztazích mezi Británií a Evropskou unií. Britský premiér Boris Johnson je chce dokončit do poloviny října, nebo se obejít bez dohody.
8. 9. 2020Aktualizováno8. 9. 2020, 19:19|

Před čtyřmi lety se Britové rozhodli odejít. Nad budoucností vztahů s EU stále visí otazníky

Britský premiér Boris Johnson musí vyřešit obchodní a bezpečnostní vztahy s Evropskou unií.  Přechodné období totiž vyprší na konci roku. Jednání, která zpomalila pandemie koronaviru, však stále komplikují zásadní rozpory týkající se například otázek hospodářské soutěže či rybolovu. Odchod z evropského bloku přitom Britové odhlasovali přesně před čtyřmi lety.
23. 6. 2020|