TÉMA

Pavel Zeman

Babišova manželka podle svědků vybírala nábytek pro Čapí hnízdo. Jeho akcie přitom už neměla

Manželka bývalého premiéra Monika Babišová se podle několika svědků podílela na výběru nábytku a dekorací v areálu Čapí hnízdo, přestože k němu už v té době nevlastnila akcie. Vyplývá to z textu obžaloby, kterou má Česká televize k dispozici. Akcie firmy přitom Babišová prodala ještě před podáním žádosti o dotaci, kvůli které čelí obžalobě její manžel Andrej Babiš a jeho bývalá poradkyně Jana Nagyová (oba ANO). Babišová byla původně v kauze také obviněná, její stíhání ale státní zástupce zastavil.
3. 10. 2022|

Proces v kauze Čapí hnízdo je u soudu. Obžaloba je nepravdivá, vypovídal Babiš

Skončil první den hlavního líčení v případu kolem dotace na stavbu areálu Čapí hnízdo. Expremiér Andrej Babiš (ANO) se v doprovodu svého advokáta hájil proti obžalobě z napomáhání k podvodu. Bývalý předseda vlády proces označuje za politický a vinu odmítá, státní zástupce podle dřívějších informací médií předběžně navrhl tříletou podmínku a desetimilionový peněžitý trest. Podle soudce by se expremiérova obžaloba mohla ještě rozšířit.
12. 9. 2022Aktualizováno12. 9. 2022, 16:36|

Ústavní soud zamítl stížnost firmy, která přišla o licenci na solární elektrárnu u Kojetína

Ústavní soud (ÚS) zamítl stížnost společnosti Solar 6, která na základě soudního rozhodnutí přišla o licenci pro fotovoltaickou elektrárnu u Kojetína na Přerovsku. Ta byla Energetickým regulačním úřadem (ERÚ) udělena v roce 2010 s výhodnými podmínkami odkupu energie. V době provádění revize však nebyla solární elektrárna podle soudního rozhodnutí zcela dokončená.
22. 8. 2022|

Ministerstvo navrhne bývalého šéfa žalobců Zemana na soudce v Haagu, píší Seznam Zprávy

Ministerstvo zahraničí vládě navrhne, aby se o pozici soudce Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu za Českou republiku ucházel bývalý nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Informoval o tom server Seznam Zprávy, který se opírá o dva zdroje z diplomacie a podle něhož Zemana vybrala komise ze dvou kandidátů. O funkci se ve výběrovém řízení ucházela ještě současná předsedkyně zvláštního tribunálu pro Libanon Ivana Hrdličková. Ministerstvo zahraničí jméno vybraného kandidáta zatím nepotvrdilo. ICC stíhá například válečné zločiny či genocidy, nyní se zabývá i ruskou agresí na Ukrajině.
31. 5. 2022|

V případu e-shopu se semeny konopí padl po letech trest. Majitelé mají zaplatit 30 tisíc

Obvodní soud pro Prahu 2 po dvou zprošťujících rozsudcích rozhodl o trestech v případu e-shopu s konopnými semínky. Dvěma majitelům internetového obchodu uložil zaplatit pokuty 30 tisíc korun. Vyplývá to z rozsudku, který má ČT k dispozici. Rozsudek je zatím nepravomocný, státní zástupce se proti němu odvolal, odvolání podali i oba majitelé. Případem se soudy zabývají už přes čtyři roky. Předloni se po zprošťujícím rozsudku do případu vložil nejvyšší státní zástupce, uspěl s dovoláním a věc se znovu vrátila na začátek.
31. 3. 2022|

Žalobce pro Babiše navrhuje podmínku a pokutu 10 milionů korun, píší Seznam Zprávy

V obžalobě v kauze Čapí hnízdo navrhuje státní žalobce Jaroslav Šaroch pro expremiéra Andreje Babiše (ANO) tříletý trest podmíněně odložený na zkušební dobu pěti let a peněžitý trest ve výši 10 milionů korun. S odkazem na dva nezávislé zdroje z justice o tom informuje web Seznam Zprávy. Pro Babišovu někdejší poradkyni Janu Nagyovou navrhl stejný podmíněný trest a zaplatit by měla půl milionu korun. Oběma obžalovaným přitom hrozí až deset let vězení.
30. 3. 2022Aktualizováno30. 3. 2022, 13:13|

Státní zástupce obžaloval expremiéra Babiše v kauze Čapí hnízdo

Státní zástupce Jaroslav Šaroch podal obžalobu na bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO) a jeho někdejší poradkyni Janu Nagyovou v kauze kolem dotace na stavbu farmy Čapí hnízdo. Případ se po letech dostane k soudu. Potvrdil to mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. Náhled na posouzení případu změnila podle mluvčího jedna z nových svědeckých výpovědí.
21. 3. 2022Aktualizováno21. 3. 2022, 20:05|

Nejvyšší soud vrátil případ dotací na wellness hotel v Hluboké na začátek

Nejvyšší soud (NS) zrušil rozsudky v případu dotace na výstavbu wellness hotelu u zámku Hluboká nad Vltavou na Českobudějovicku. Vyplývá to z usnesení NS dostupného v databázi rozhodnutí. Dovolání podal nejvyšší státní zástupce kvůli nízkým trestům a zproštění viny u dvou obviněných. Dovolali se i tři obžalovaní. Případ se vrátí na začátek. Pětici mužů policie vinila z dotačního podvodu a poškozování finančních zájmů Evropské unie. Celkem údajně způsobili škodu padesát milionů korun.
31. 1. 2022|

Soud zprostil bývalého nejvyššího žalobce Zemana kárné žaloby, již na něj podala Benešová

Nejvyšší správní soud (NSS) zprostil kárné žaloby bývalého nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Žalobu podala v létě ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) kvůli Zemanovu postupu v restituční kauze rodu Czerninů. Navrhovala v ní snížit státnímu zástupci plat. Zeman ve svém závěrečném návrhu uvedl, že ve schůzkách s Czerninem neviděl nic závadného. Podle soudu nešlo o kárné provinění. Benešová v reakci na rozsudek sdělila, že rozhodnutí soudu respektuje, žalobu ale podle ní bylo nutné podat.
15. 12. 2021Aktualizováno15. 12. 2021, 17:11|

Soud začal projednávat kárnou žalobu na exšéfa NSZ Zemana, pokračovat bude v prosinci

Nejvyšší správní soud (NSS) ve středu začal projednávat kárnou žalobu na bývalého nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Podala ji ministryně spravedlnosti v demisi Marie Benešová (za ANO) kvůli Zemanovu postupu v restituční kauze rodu Czerninů. Navrhuje mu proto snížit plat. Šéfka resortu žalobu přednesla před kárným senátem. Mimo jiné uvedla, že Zeman se snaží události bagatelizovat a že šlo o úlet. Zeman popřel, že by byl ve věci podjatý. Soud jednání odročil na 15. prosince, kdy bude vyslýchat dalšího svědka a provede listinné důkazy.
24. 11. 2021Aktualizováno24. 11. 2021, 15:48|

Nejvyššího státního zástupce neodvolávat, shodují se Pelikán, Blažek a Michálek

Po ustanovení nové vlády by nebylo moudré odvolávat státního zástupce Igora Stříže. V Otázkách Václava Moravce se na tom shodli exministři spravedlnosti Robert Pelikán, Pavel Blažek (ODS) a místopředseda Pirátů Jakub Michálek. Podle zástupců dvou stran z nově připravované koalice ale panují spory v tom, jak by měla vypadat připravovaná podoba normy o státním zastupitelství. Stejně tak se politici rozcházejí v názorech na snížení DPH u elektřiny a plynu na nulu.
24. 10. 2021|

Policisté opět navrhují obžalobu v kauze Čapí hnízdo. Doplněný spis předali státnímu zástupci

Pražští kriminalisté předali doplněný vyšetřovací spis v dotační kauze Čapí hnízdo Městskému státnímu zastupitelství v Praze. Podle mluvčího státního zastupitelství opět navrhují obžalobu. Doplnění spisu žádal dozorující státní zástupce Jaroslav Šaroch, který nyní rozhodne, zda podá obžalobu nebo rozhodne o vyřízení věci jinak. Obhájci premiéra Andreje Babiše (ANO) a jeho někdejší poradkyně Jany Mayerové (nyní Nagyové) se s doplněným trestním spisem už seznámili, uvedl odpoledne Deník N.
20. 9. 2021Aktualizováno20. 9. 2021, 20:52|

Policisté doplnili spis k Čapímu hnízdu, nyní se s ním seznámí obvinění

Policisté doplnili spis ke kauze Čapí hnízdo, v níž čelí obvinění premiér Andrej Babiš (ANO) a jeho bývalá poradkyně Jana Nagyová (dříve Mayerová). Nyní musí pokračovat v administrativních úkonech, například obvinění se musí seznámit se spisem. Uvedl to mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala.
17. 9. 2021Aktualizováno17. 9. 2021, 13:37|

Ministryně Benešová jmenovala novým náměstkem Stříže Přemysla Poláka

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) akceptovala návrh nejvyššího státního zástupce Igora Stříže a jmenovala Přemysla Poláka jeho náměstkem. Polák se ujme funkce šestnáctého srpna. Nejvyšší státní zastupitelství to sdělilo na svém Twitteru.
4. 8. 2021|

Žalobce Šaroch rozhodne o Babišově stíhání do konce prázdnin. Dostal termín, píší Seznam Zprávy

O návrhu na podání obžaloby na premiéra Andreje Babiše (ANO) v kauze Čapího hnízda musí dozorový státní zástupce Jaroslav Šaroch rozhodnout do 31. srpna, uvedly Seznam Zprávy. Předsedu vlády buď postaví před soud, jeho stíhání zastaví, nebo spis předá policii zpět k došetření. Lhůtu stanovil dohledový orgán, kterým je Vrchní státní zastupitelství v Praze. Lhůta se ještě může změnit, pokud by obvinění doplňovali do trestního spisu nové důkazy.
19. 7. 2021Aktualizováno19. 7. 2021, 12:35|

Benešová podala kárnou žalobu na exšéfa žalobců Zemana kvůli kauze Czernin

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (ANO) podala kárnou žalobu na bývalého nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Informaci ve čtvrtek přinesl server Seznam Zprávy, agentuře ČTK ji potvrdil mluvčí ministerstva Vladimír Řepka. Zeman rezignoval k 30. červnu, mezi důvody zmínil i tlaky ze strany Benešové.
15. 7. 2021Aktualizováno15. 7. 2021, 19:54|

O komunistech věděl málo, vysvětlil Stříž nástup k prokuratuře před Listopadem. Odpovědnost však přijímá

Nový nejvyšší státní zástupce Igor Stříž se hodlá zajímat o časový průběh rozhodování státního zástupce o kauze Čapí hnízdo, v níž policie stíhá premiéra Andreje Babiše (ANO). Od pražského městského státního zastupitelství, které se věcí zabývá, by se chtěl dozvědět přibližný termín, do kdy o kauze rozhodne. V Interview ČT24 také řekl, že z hlediska právního posouzení si stojí za tím, že jako vojenský prokurátor v době komunistického režimu posílal k soudu lidi, kteří kvůli náboženskému přesvědčení odmítali nastoupit povinnou vojenskou službu.
14. 7. 2021|

Budu se snažit udržet nezávislost úřadu, uvedl nový šéf žalobců Stříž

Nový nejvyšší státní zástupce Igor Stříž v úterý oficiálně nastupil do funkce. Chce pokračovat ve směřování svého předchůdce Pavla Zemana, zejména v jeho nestrannosti a nezávislosti. Zároveň uvedl, že chce vždy vystupovat ve veřejném zájmu, bez ohledu na dopady do politické a obchodní sféry. Úřad řídil jako první náměstek už od 1. července, když Zeman ve funkci skončil.
13. 7. 2021Aktualizováno13. 7. 2021, 12:18|

Vláda schválila jmenování Stříže nejvyšším státním zástupcem. Zpřísnila i pořádání akcí

Jmenování Igora Stříže nejvyšším státním zástupcem vláda na pondělním zasedání schválila. Na tiskové konferenci informaci potvrdila ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO), která ho navrhla. Úřad řídil jakožto první náměstek už od 1. července poté, co ve funkci skončil Pavel Zeman. Oficiálně se funkce ujme v úterý. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) po jednání vlády také uvedl, že akce nad tisíc účastníků budou muset organizátoři od 19. července nahlašovat krajské hygieně. Vojtěch předpokládá, že od 1. září už nebudou z veřejného zdravotního pojištění hrazeny preventivní testy na koronavirus. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) řekla, že změny v důchodech projedná koaliční rada ČSSD a ANO.
12. 7. 2021Aktualizováno12. 7. 2021, 21:49|

Igor Stříž působí na Nejvyšším státním zastupitelství deset let. V prokuratuře začínal na sklonku komunismu

Novým nejvyšším státním zástupcem se stal Igor Stříž. Jeho jmenování na pondělním jednání schválila vláda. Úřad řídil jakožto první náměstek už od 1. července poté, co ve funkci skončil Pavel Zeman. Stříže navrhla vládě ke jmenování ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO).
12. 7. 2021|

Česko nemá nejvyššího státního zástupce, úřad řídí Stříž. Mohlo by to zmařit významná trestní řízení, míní šéf unie žalobců

Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) počínaje čtvrtkem řídí první náměstek Igor Stříž. Přebírá tak veškeré pravomoci nejvyššího státního zástupce, uvedl na webu úřadu jeho mluvčí Petr Malý. Dosavadní šéf žalobců Pavel Zeman ve funkci po rezignaci skončil ve středu. Podle některých právníků by mohlo docházet ke zpochybňování legitimity kroků, které bude Stříž ve funkci činit. Nový nejvyšší státní zástupce dosud jmenován není, ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) vládě navrhla ke jmenování právě Stříže.
1. 7. 2021|

Jmenování nového šéfa žalobců vláda zřejmě projedná 12. července, Pavel Zeman svého odchodu nelituje

Odcházející nejvyšší zástupce Pavel Zeman dle svých slov rezignace nelituje.  Ve funkci končí ve středu, v čele úřadu stál od roku 2011. Rezignaci oznámil v květnu. Nový šéf žalobců dosud jmenován není, pověřený vedením úřadu bude první náměstek Igor Stříž. Návrhem ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO) na jeho jmenování nejvyšším státním zástupcem se bude vláda zabývat zřejmě 12. července. Premiér Andrej Babiš (ANO) to ve středu řekl před odletem na summit předsedů vlád zemí visegrádské čtyřky v Polsku.
30. 6. 2021|

Jestli mohl být Stříž náměstkem, může být i nejvyšším státním zástupcem, říká Gerloch. Pospíšilovi vadí vazba na minulý režim

Vláda v pondělí neprojednala návrh šéfky resortu spravedlnosti na jmenování Igora Stříže nástupcem odcházejícího nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Ten přitom končí ve středu. Europoslanci a exministru spravedlnosti Jiřímu Pospíšilovi (TOP 09) vadí, že by se úřadu ujal člověk, který „je spojovaný s minulým režimem“. Prorektor Univerzity Karlovy a ústavní právník Aleš Gerloch ale nevidí problém. Podotýká, že je to už více než třicet let, a „jestliže může být náměstkem, může být i nejvyšším státním zástupcem“.
29. 6. 2021|

Česko asi poprvé v historii nebude mít nejvyššího státního zástupce. Vláda neprojednala návrh na jmenování Stříže

Vláda na pondělním zasedání neprojednávala jmenování nového nejvyššího státního zástupce. Ministerstvo spravedlnosti vedené Marií Benešovou (za ANO) minulý týden vypracovalo návrh, aby končícího Pavla Zemana od července nahradil jeho dosavadní náměstek Igor Stříž, na pondělním jednání v Hrzánském paláci jej však nepředložilo. Babiš o víkendu připustil, že by nejvyššího žalobce mohla jmenovat až nová vláda po volbách, jak žádá část opozice.
28. 6. 2021Aktualizováno28. 6. 2021, 21:54|