TÉMA

Kauza Diag Human

Reportéři ČT získali nález arbitrů v kauze Diag Human. Politici prý zneužívali tajné služby, policii i soudy

Čeští politici zneužívali tajné služby, policii a soudy, aby mohli vyhrát obchodní spor s firmou Diag Human. To je závěr londýnských arbitrů, kteří se kauzou posledních pět let zabývali. Reportéři ČT získali jejich nález, ve kterém podrobně zdůvodňují, proč rozhodli o tom, že má Česko společnosti zaplatit skoro šestnáct miliard korun za zmaření obchodu s krevní plazmou. Kauza, která se táhne už třicet let, tak míří k rozuzlení. Pro Reportéry ČT natáčel Michael Fiala.
12. 9. 2022|

Česko částečně prohrálo mezinárodní arbitráž s Diag Human. Ministerstvo financí se odvolalo

Česko částečně prohrálo mezinárodní arbitráž s firmou Diag Human ohledně údajného pochybení ministerstva zdravotnictví při zadávání veřejných zakázek na zpracovatele krevní plazmy. Stát musí podle rozhodnutí zaplatit společnosti 15,5 miliardy korun. Informaci serveru HlídacíPes potvrdilo ministerstvo financí a uvedlo, že proti verdiktu se stát odvolá. Zatím tak Česko 15,5 miliardy korun platit nebude. Diag Human požadoval 52 miliard korun.
15. 6. 2022Aktualizováno15. 6. 2022, 20:28|

Česko čelí mezinárodním arbitrážím za asi 64 miliard korun. Nejnovější řízení proti státu vede JCDecaux

Česko aktuálně čelí mezinárodním arbitrážím za zhruba čtyřiašedesát miliard korun. Většinu tvoří nároky společnosti Diag Human a podnikatele Josefa Šťávy. Nejnovější řízení proti státu pak zahájila francouzská firma JCDecaux za údajně zmařenou investici v pražském dopravním podniku.
31. 10. 2021|

Česko čelí arbitrážím za 66,5 miliardy, poslední zahájila francouzská JCDecaux. Zároveň chce od státu slevy

Od Česka chtějí podnikatelé v mezinárodních arbitrážích vysoudit 66,5 miliardy korun – nejvíce za posledních pět let. Naposledy se na rozhodce obrátila francouská společnost JCDecaux, která v Praze přišla o dlouhodobý pronájem reklamních ploch v MHD a tvrdí, že stát neochránil její investici. Firma přitom zároveň od státu žádá slevy za nájem reklamních ploch na pražském letišti. Nic se ale nemění na tom, že nejvyšší částku od státu chce společnost Diag Human a podnikatel Josef Šťáva.
6. 12. 2020|

Stát nechce platit tři miliony bývalému děkanovi plzeňských práv za rozhodování v kauze Diag Human

Stát nesouhlasí s tím, že by měl rozhodci Milanu Kindlovi z kauzy Diag Human zaplatit odměnu přes tři miliony korun. Ministerstvo zdravotnictví, které stát zastupuje, proto podalo dovolání k Nejvyššímu soudu. ČT informaci sdělila mluvčí resortu Renata Povolná. Případ souvisí s letitým sporem České republiky a firmou Diag Human obchodující s krevní plazmou. Kindl, který byl tehdy jedním z arbitrů, podle ministerstva neměl platnou smlouvu a na peníze nemá nárok.
29. 5. 2020|

Rakouský soud podpořil Česko v kauze Diag Human, oznámilo ministerstvo

Vídeňský zemský soud zrušil výkon rozhodnutí vydaný loni lucemburským soudem ohledně nároků společnosti Diag Human vůči České republice ve sporu kvůli zmařenému obchodu s krevní plazmou. Oznámilo to tuzemské ministerstvo zdravotnictví, podle něhož tak Česko dosáhlo v kauze Diag Human dalšího úspěchu. Firma se totiž podle resortu snažila lucemburské rozhodnutí použít k exekuci majetku českého státu v Rakousku a v Německu.
14. 5. 2020|

Stát musí zaplatit tři miliony korun rozhodci z kauzy Diag Human

Ministerstvo zdravotnictví musí rozhodci z kauzy Diag Human Milanu Kindlovi zaplatit odměnu přes tři miliony korun s úroky za práci na vleklém sporu státu s firmou na výrobu a zpracování krevní plazmy. Pravomocně o tom ve středu rozhodl pražský městský soud. Bývalý děkan plzeňské právnické fakulty je tak druhým arbitrem, který se odměny domohl. Stejnou částku již soudy dříve přiznaly někdejšímu předsedovi Hospodářské komory Petru Kuželovi. Ministerstvo zdravotnictví podá proti rozhodnutí dovolání k Nejvyššímu soudu.
29. 1. 2020Aktualizováno29. 1. 2020, 14:34|

Kauza Diag Human: Ministerstvo podá opravný prostředek v Belgii. Firma chce po Česku 14,5 miliardy

Ministerstvo zdravotnictví podá kvůli Diag Human opravný prostředek k nejvyššímu soudu v Belgii. Rozhodnutí odvolacího soudu resort podle mluvčí Gabriely Štěpanyové obdržel na konci prosince. Firma Diag Human se s Českem pře řadu let kvůli zmařenému obchodu s krevní plazmou. Podle advokátů firmy má Česká republika zaplatit 14,5 miliardy korun.
3. 1. 2020|
Kauza Diag Human

Bývalý děkan plzeňské právnické fakulty Kindl vysoudil tři miliony za práci na kauze Diag Human

Obvodní soud pro Prahu 2 přiřkl dalšímu rozhodci z kauzy Diag Human Milanu Kindlovi odměnu přes tři miliony korun s úroky za práci na vleklém sporu státu s firmou na výrobu a zpracování krevní plazmy. Soudkyně Šárka Henzlová tak plně vyhověla žalobě bývalého děkana plzeňské právnické fakulty na ministerstvo zdravotnictví. Vycházela při tom mimo jiné z toho, že Nejvyšší soud nedávno potvrdil za tuto práci stejnou částku Petru Kuželovi. Rozhodnutí není pravomocné, ministerstvo podle mluvčí Gabriely Štěpanyové podá odvolání.
27. 8. 2019Aktualizováno27. 8. 2019, 15:55|
Kauza Diag Human

A znovu Diag Human a znovu chce miliardy. Česko čeká další arbitráž

Společnost Diag Human podala na Česko další arbitrážní žalobu kvůli nerealizovanému obchodu s krevní plazmou z počátku 90. let 20. století. Na státu chce vysoudit zhruba miliardu dolarů (20,7 miliardy korun), píší Lidové noviny (LN). Žaloba vychází z dohody mezi Českem a Švýcarskem o podpoře vzájemných investic.
12. 2. 2018|

Rozhodce ze sporu s Diag Human Kužel má nárok na tři miliony, odměnu vysoudil navzdory vládě

Více než tři miliony korun náleží rozhodci z arbitráže s Diag Human Petru Kuželovi. Nepravomocně tak rozhodl Obvodní soud pro Prahu 2, upozornil server Seznam zprávy. Je prvním z rozhodců, který u soudu uspěl, soudí se ale i další dva. Odměny jim nevyplatila vláda, která se nedokázala shodnout na jejich výši.
23. 11. 2017|