TÉMA

Saudská arábie

Skupina BRICS chce rozšířením posilovat svůj vliv a konkurovat Západu. Na dalších bodech se ale shodne jen obtížně, míní experti

K lednovému rozšíření skupiny rozvíjejících se zemí BRICS, kterou tvoří Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jihoafrická republika, bylo přizváno šest států. Argentina členství odmítla ještě v závěru loňského roku a o vstupu Saúdské Arábie ještě podle Reuters nepadlo definitivní rozhodnutí. Nakonec tedy vstoupily čtyři státy Afriky a Blízkého východu: Egypt, Etiopie, Írán a Spojené arabské emiráty. Nyní devítičlenné uskupení je největším konkurentem skupiny G7 a politickou protiváhou Západu. Rozšíření ukazuje rostoucí význam států globálního Jihu, podle odborníků však státy rozdělují odlišné zájmy.
24. 1. 2024|

Rijád očekává rekordní pouť do Mekky. Poutníci se potýkají s vysokými cenami

V neděli začala každoroční pouť do Mekky a očekává se, že se jí letos zúčastní rekordní počet věřících. Jedním z důvodů je uvolnění opatření, která v uplynulých letech platila v souvislosti s pandemií koronaviru, napsal server al-Džazíra. Situaci jim však mohou zkomplikovat vysoké teploty a vysoké ceny ubytování.
26. 6. 2023|

Nepokoje v Súdánu si vyžádaly nejméně 25 mrtvých a téměř dvě stě zraněných

Súdánské polovojenské Jednotky rychlé podpory (RSF) uvedly, že převzaly kontrolu nad prezidentským palácem. Tvrdí také, že se zmocnily mezinárodního letiště v hlavním městě Chartúmu a také dalších dvou letišť. Armáda označuje informace polovojenských jednotek za lživé, dodává AFP. Podle Reuters jde zřejmě o pokus o převrat. Střety si vyžádaly nejméně 25 mrtvých. České velvyslanectví v Káhiře nemá informace, že by události zasáhly i české občany.
15. 4. 2023Aktualizováno16. 4. 2023, 00:03|

Jak kyselý je oceán? Vědci zkoumají vliv těžařů na korálové útesy

Vědecké týmy se potápěly v saúdskoarabské části Rudého moře a u australského ostrova Lizard, aby zjistily, jaký vliv má těžba ropy a zemního plynu na okyselování moří, potažmo na zmenšování korálových útesů. Potápěče vedl Kenneth Calderia – respektovaný odborník, člen Národní akademie věd USA a také poradce miliardáře Billa Gatese. Výsledky měření acidifikace oceánů nyní vědci analyzují a zpracují v následné studii.
28. 4. 2021|

Pohonné hmoty v Česku dál zlevňují. Ropné státy se dohodly na snížení těžby

Průměrná cena benzinu v Česku klesla za poslední týden o 55 haléřů na 27,35 koruny za litr, a je tak nejnižší od konce března 2016. Nafta zlevnila od minulé středy v průměru o 43 haléřů na 27,53 koruny za litr. Levnější byl diesel naposledy v srpnu 2016. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny paliv sleduje. Průměrné ceny pohonných hmot v Česku klesají od poloviny ledna. Situaci na trzích v dalších dnech a týdnech pak může ovlivnit oznámení, že skupina zemí OPEC+ se ve čtvrtek dohodla na snížení těžby v květnu a červnu o deset až 11 milionů barelů denně. V dalších měsících snížení těžby zmírní.
9. 4. 2020Aktualizováno9. 4. 2020, 20:44|

Katar umožní ženám vstoupit do armády, mužům službu prodlouží

Katar nově umožní ženám starším osmnácti let dobrovolně vstoupit do armády, povinná vojenská služba mužů bude mezitím prodloužena ze tří měsíců na jeden rok. S odkazem na zákon, který v království vešel v platnost, o tom informovala agentura AFP. Koncem února umožnila ženám vstoupit do armády také Saúdská Arábie, která spolu s dalšími státy v regionu loni zavedla proti Kataru sankce.
6. 4. 2018|

Ženy v Saúdské Arábii mohly poprvé sledovat fotbal na stadionu. Další reforma by jim měla dovolit řídit

Saúdskou Arábií hýbou společenské změny. Tamní ženy mohly vůbec poprvé v doprovodu svých manželů a dětí navštívit fotbalová utkání přímo na stadionech. Nástup nového korunního prince Muhammada bin Salmána tak předznamenává novou éru této arabské země. Letos tam nově ženy budou smět řídit také auta.
14. 1. 2018|

Většina z dvou set zadržených Saúdů odevzdá svůj majetek

Magnáti a členové královské rodiny zadržení v Saúdské Arábii se vzdají svého majetku. Souhlasila s tím většina z dvou set zadržených. Fungování jejich firem zajistí vládou vybraní odborníci. Zatím bylo zmrazeno dva tisíce bankovních kont a panují obavy, že se kvůli razii zhorší státní ekonomika. Spekulace o tom, že účelem čistky je posílení moci, korunní princ Muhammad bin Salmán odmítl jako směšné.
24. 11. 2017|

Harírí v sobotu přiletí z Rijádu do Paříže. Bejrút je zvědavý, jestli svou rezignaci neodvolá

Libanonský premiér Sád Harírí v sobotu se svou rodinou přiletí do Paříže a o několik dní později zamíří do Bejrútu. Podle Reuters to uvedl libanonský prezident Michel Aún. Tisk spekuloval o tom, že by Saúdové mohli Harírího zadržovat, to ale Rijád odmítá. Saúdskoarabský ministr zahraničí Ádil Džubajr řekl, že Harírí může ze země odcestovat, kdy bude chtít, podobné stanovisko zaznělo i z Paříže.
16. 11. 2017|
Saúdská Arábie

Rijád považuje vyzbrojování šíitů v Jemenu za agresi proti sobě

Íránské vyzbrojování jemenských povstalců raketami považuje Saúdská Arábie za přímou vojenskou hrozbu. Za sobotním útokem na letiště v Rijádu podle ní stojí šíité, kteří bojují v Jemenu proti tamní vládě, a které vyzbrojuje Írán. Ten obvinění odmítá.
7. 11. 2017|