TÉMA

Svět

Díky indickému veletrhu nachází stará elektronika nové majitele

I přes to, že indická společnost prochází rychlou digitální transformací, zůstávají technologie pro mnoho obyvatel, zejména ve venkovských oblastech, stále nedostupné. Různé použité kusy domácí elektroniky, jako jsou spotřebiče, mobily, televize, rádia, notebooky nebo různé druhy baterií, najdou zájemci na tradičním veletrhu. Prodejci nejčastěji sbírají elektronická zařízení od obchodníků se šrotem, opravují je a následně se je snaží zpeněžit.
5. 2. 2024|

Islandští dělníci naváží u Rejkjavíku zeminu. Chtějí odklonit možné proudy lávy

Hráz o výšce třípatrové budovy, kterou staví islandští dělnici, má ochránit důležitou elektrárnu a obydlí před možným tekoucím magmatem poblíž hlavního města Rejkjavík. Podle odborníků má být šest sopečných systémů pod jihozápadním poloostrovem Reykjanes aktivní až tři staletí. Systémy sahají až k hlavnímu městu, které před třemi lety zažilo pět erupcí. Na poloostrově žije třicet tisíc obyvatel.
1. 2. 2024|

Střelba v Praze šokovala a zarmoutila evropské lídry i Bílý dům. Slovensko nabízí pomoc

Politici z celého světa vyjadřují soustrast rodinám obětí čtvrteční střelby v Praze. „Mé srdce je s těmi, kteří přišli o život při nesmyslné střelbě v Praze, se zraněnými a s lidmi v Česku,“ uvedl americký prezident Joe Biden a nabídl Česku pomoc. Tu je podle premiéra Roberta Fica a prezidentky Zuzany Čaputové připravenou poskytnout i Slovensko. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová oznámila, že je šokována nesmyslným násilím, které si vyžádalo několik lidských životů.
21. 12. 2023Aktualizováno22. 12. 2023, 06:00|

Výbuch byl aktem terorismu vůči celé EU, shodli se senátoři ohledně kauzy Vrbětice

Senátoři na své úterní schůzi projednali podíl Ruska na explozích ve Vrběticích na Zlínsku z roku 2014, šlo o hlavní téma schůze. Horní komora požaduje razantní kroky vůči režimu ruského prezidenta Vladimira Putina. Počet pracovníků na ruské ambasádě v Praze může podle Senátu klesnout až na jednoho, výbuch také označili senátoři jako akt terorismu. Horní komora schválila i zvýšení ošetřovného a usnesla se na tom, že vláda při nákupu testovacích sad do škol nepostupovala podle zákona.
21. 4. 2021Aktualizováno21. 4. 2021, 21:29|

BBC zpřísňuje pravidla pro sociální sítě svých reportérů. I tam mají být nestranní a objektivní

Dnes to není nic neobvyklého. Novinář skrz své médium promlouvá k veřejnosti, komunikuje ale i vlastním jménem na Twitteru nebo Facebooku. Žurnalisté mají běžně účty na sociálních sítích, běžně komentují aktuální dění nebo přibližují povahu či zákulisí své práce. A nesledují je jen přátelé a známí, ale i čtenáři, posluchači, diváci. Pro někoho to můžou být dva oddělené světy, jiní ale jméno novináře automaticky spojují s médiem, ve kterém působí. Britská veřejnoprávní BBC teď pro vyjadřování svých novinářů na internetu zpřísňuje pravidla. Je to omezení svobody slova? A měla by se tím inspirovat i česká média? Zjišťoval Newsroom ČT24.
19. 9. 2020|

Tatra vyrazila na cestu kolem světa. Nejdřív z Prahy do Brna, potom až do Vladivostoku

Od pražského Rudolfina odjela dvě hodiny po poledni Tatra 815 upravená na expediční automobil na cestu kolem světa. Expedice nazvaná Tatra kolem světa 2 odkazuje na obdobnou výpravu z konce 80. let. Na cestě za exotikou zamířila tatra nejprve po dálnici D1 do Brna, další zastávkou bude Bratislava.
22. 2. 2020|

Přesunem ambasády do Jeruzaléma se staneme nedůvěryhodnými, domnívá se europoslankyně Konečná

Česko by mělo přesunout svou ambasádu z Tel Avivu do Jeruzaléma, myslí si poradce Andreje Babiše pro zahraniční politiku Cyril Svoboda a europoslanec Jan Zahradil (ODS). Vítají i vstřícnou politiku vůči Izraeli a v tomto ohledu se jim líbí postoj prezidenta Miloše Zemana. Naopak proti jejich názoru se ostře postavila europoslankyně Kateřina Konečná (KSČM). Všichni tři v pořadu Otázky Václava Moravce vyzdvihli existenci a nepřerušené fungování české ambasády v syrském Damašku, což Česku umožňuje hrát v budoucnu roli prostředníka v tamním konfliktu.
29. 4. 2018|

Islamofobie by se měla trestat stejně jako antisemitismus. Pomohlo by to zmírnit napětí, míní politolog

Antisemitismus, staré strašidlo v jiném hávu, obchází Evropou. Ve Francii začínají mít židé obavy o bezpečnost, mnohdy se stěhují z předměstí, aby utekli před útoky muslimů. Napětí se vyostřilo po uznání Jeruzaléma americkým prezidentem Donaldem Trumpem za metropoli Izraele. Antisemitismus se v Evropě trestá, podle politologa a filosofa Pavla Barši by situaci mohlo uklidnit, kdyby se stejně tak kriminalizovala islamofobie. Evropští muslimové by pak neměli pocit, že se vlády „paktují s židy“ proti nim. Nenávist plodí nenávist. „Paměť holocaustu se musí používat univerzalisticky,“ říká Barša v rozhovoru pro web ČT24.cz.
28. 1. 2018|
Miloš Zeman

Začne velká mobilizace Zemanových příznivců i odpůrců, věští slovenský Denník N

Miloš Zeman je osobnost, která polarizuje českou společnost, píší zahraniční média v reakci na oznámení současné hlavy státu, že se bude ucházet o prezidentský post i ve druhém volebním období. Takový názor sdílí americký magazín Foreign Policy či německá rozhlasová stanice Deutschlandfunk. Ruská tisková agentura TASS připomíná Zemanovu popularitu a jeho snahu o vylepšení vzájemných vztahů Ruska s EU.
10. 3. 2017|

Soud kvůli železničnímu neštěstí ve Studénce míří zřejmě do finále. Je už hotový znalecký posudek

Po více než půldruhém roce bude v druhé polovině května u Okresního soudu v Novém Jičíně pokračovat projednávání okolností železničního neštěstí ve Studénce, při kterém v roce 2008 vlak narazil do trosek zříceného mostu. Nehodu mezinárodního rychlíku Comenius osm lidí nepřežilo. Znalecký posudek, na nějž soud tak dlouho čekal, je už hotový. Pravděpodobně jde o poslední důkaz, po výslechu jeho autorů by mohl padnout rozsudek.
7. 3. 2017|

Fotografie do minuty. Polaroid slaví sedmdesáté narozeniny

Stačí jednou cvaknout a vyjede fotografie. Dnes už sice polaroidy využívají spíše jen nadšenci, přesto tato technologie pořád žije. Poprvé takzvaný instantní fotoaparát představil přesně před sedmdesáti lety Edwin Herbert Land. Na nápad vyvinout přístroj se samovyvolávacím filmem ho přivedla jeho sedmiletá dcera.
21. 2. 2017|

Vláda chce, aby v Česku po brexitu sídlila Evropská bankovní agentura

Vláda bude usilovat o to, aby se po odchodu Velké Británie z Evropské unie do Česka přestěhovala z Londýna Evropská bankovní agentura (EBA). Oznámil to státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza (ČSSD). Praha nyní navrhne vhodné sídlo, které by mělo pojmout zhruba 200 zaměstnanců. Podle Prouzy má Česko poměrně dobré šance na úspěch.
8. 2. 2017|
OVM

S ústavní stížností ohledně střetu zájmů prezident neuspěje, tvrdí Chvojka

Pokud prezident Miloš Zeman podá ústavní stížnost kvůli zákonu o střetu zájmů, pravděpodobně neuspěje. Uvedl to v pořadu OVM šéf Legislativní rady vlády Jan Chvojka. Otázku šance prý konzultoval s několika experty na ústavní právo. Poté, co dolní komora přehlasovala prezidentské veto, chce Hrad novelu hnát právě před Ústavní soud.
5. 2. 2017|
Počasí

Příští týden udeří v Česku nezvyklé mrazy, pak se oteplí

Z nadcházejícího měsíce bude nejchladnější příští týden. Maximální denní teploty se budou pohybovat jen kolem minus čtyř stupňů, v noci spadnou ojediněle až k minus osmnácti. V dalších týdnech se oteplí. Srážkově bude celé období průměrné až podprůměrné, uvádí meteorologové v dlouhodobé předpovědi.
14. 1. 2017|

Jermanovou ve sněmovně nahradil Petrtýl, spolumajitel FK Mladá Boleslav

Sněmovna je opět kompletní. Poslanecký slib složil v úvodu nynější schůze František Petrtýl, jenž v dolní komoře nahradil novou středočeskou hejtmanku Jaroslavu Pokornou Jermanovou (oba ANO).
10. 1. 2017|

Italská vláda schválila plán na záchranu Monte dei Paschi

Italská vláda schválila plán na záchranu banky Monte dei Paschi di Siena ohrožené nedostatkem kapitálu. Vytvořila fond ve výši 20 miliard eur (540 miliard korun), z něhož bude moci třetí největší banka v zemi čerpat. Médiím to řekl premiér Paolo Gentiloni.
23. 12. 2016Aktualizováno23. 12. 2016, 14:39|

Nemocnice nemají fyzioterapeuty. Nové loví i v Polsku

Pomáhají lidem od bolesti, po úrazech nebo operacích a s návratem do normálního života. V Česku jsou ale doslova nedostatkovým zbožím. Fyzioterapeutů chybí podle jejich profesní organizace aktuálně zhruba milion. Netradičně vyřešili nedostatek v náchodské nemocnici. Odborníky vyrazili shánět do Polska.
5. 12. 2016|

Jižní spojka se v pátek večer zastavila. Policie zkontrolovala 1300 aut

Policisté v pátek večer uzavřeli jednu z nejvytíženějších silnic v Praze, Jižní spojku u Barrandovského mostu. Učinili tak kvůli kontrole řidičů. Při prověrce téměř 1300 aut odhalili více než sto přestupků a sedm řidičů pod vlivem alkoholu či drog. Na policejním webu to oznámil mluvčí pražské policie Tomáš Hulan. Po Barrandovském mostě projede denně až 140 tisíc vozidel.
26. 11. 2016|

Castro dorazil do Prahy třikrát. Dostal zde kulovnici i čestný titul

Zemřelý Fidel Castro navštívil Československo celkem třikrát: Při své první návštěvě v červnu 1972 dostal třeba kulovnici nebo bibliofilský výtisk Reportáže psané na oprátce v kožené vazbě, ale byl zahrnut i různými oficiálními poctami a vyznamenáními.
26. 11. 2016|

Stavba dálnice D49 má novou zelenou. Získala první souhlasné stanovisko EIA

Ministerstvo životního prostředí vydalo první souhlasné stanovisko EIA ke stavbě úseku budoucí dálnice D49 Hulín–Fryšták, která patří mezi prioritní dopravní stavby určené vládou. Stanovisko obsahuje 17 závazných podmínek, které se týkají především opatření k dalšímu snížení hlukové zátěže dálnice, jako například výstavby protihlukových stěn nebo použití nízkohlučného asfaltu.
23. 11. 2016|
Uprchlická krize

Sobotka: Za unijní pomoc musí státy Afriky brát zpět migranty

Pokud chtějí africké státy pomoc od EU, musí přijímat zpět migranty. S touto výzvou míří premiér Bohuslav Sobotka na unijní summit do Bruselu. O svých záměrech informoval ještě před odletem členy sněmovního evropského výboru. Chce také tlačit na lepší fungování tzv. hotspotů, aby migranti dál nepostupovali do evropského vnitrozemí.
20. 10. 2016|

Szántó: Syrskému režimu chybí zbraně i vojáci. Je závislý na pomoci Ruska, Íránu, Iráku

USA s Ruskem přerušily jednání v souvislosti s ruským bombardováním Aleppa, ale na vojenské úrovni jsou obě velmoci v kontaktu. Rebelové jsou pod silným tlakem, vládě se už nedostává vojáků a je závislá na pomoci zvenčí, připomněl ve Studiu ČT24 blízkovýchodní zpravodaj Jakub Szántó.
5. 10. 2016|

Se Zemanem nás pojí pohled na migraci, řekl Hofer před cestou do Prahy

Prezidentský kandidát Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Norbert Hofer před pondělní schůzkou s českým prezidentem Milošem Zemanem uvedl, že jej spojují pochybnosti ve věci migrace. Hoferova cesta do Česka vyvolala na rakouské politické scéně doslova poprask – není totiž jasné, v jaké roli do Prahy jede. Hrad již dříve oznámil, že o schůzku se Zemanem požádal Hofer.
8. 9. 2016|
Věda

Podivný signál z vesmíru? Rusko se spletlo, zdroj má „pozemský původ“

Před týdnem informovala světová média o extrémně silném signálu, který zachytil ruský teleskop. Podle vědců se mohlo jednat dokonce o zprávu jiné civilizace. Vysvětlení je však mnohem prozaičtější.
2. 9. 2016Aktualizováno2. 9. 2016, 15:53|