TÉMA

Papua-Nová Guinea

Na Papui Nové Guineji vypukly po stávce policie nepokoje a začalo rabování, šestnáct lidí zemřelo

Nejméně šestnáct lidí zahynulo na Papui Nové Guineji při rozsáhlých nepokojích, které propukly ve dvou největších městech včetně metropole Port Moresby. Chaos a rabování začaly po stávce a demonstraci policie a dalších úředníků kvůli snížení platů. Vláda vyhlásila nouzový stav.
11. 1. 2024|

Český výzkum objevil přes sto nových druhů mravenců. Myrmekologové popsali, co jim chutná

Vědci na třech místech na různých kontinentech objevili několik druhů doposud neobjevených mravenců. Vyskytují se v Keni, Papui Nové Guineji a Jižní Americe. Mezinárodní tým, který se projektu věnoval, vedli experti z českobudějovického biologického centra Akademie věd ČR.
6. 11. 2023|

Trestů smrti přibývá, upozornila Amnesty. Dominuje Čína, Blízký východ a severní Afrika

Loni bylo ve světě vykonáno nejvíce trestů smrti za pět let, upozornila organizace Amnesty International (AI) v úterý zveřejněné zprávě. Nejaktivnějším popravčím mezi státy je patrně Čína s odhadovanými tisícovkami poprav. Přesné počty nejsou známy. Mnoho odsouzenců, byť řádově nižší počty, posílají na smrt také Írán, Saúdská Arábie, Egypt a Spojené státy.
16. 5. 2023|

Papuu-Novou Guineu zasáhlo zemětřesení o síle 7,6 stupně. Tři lidé zemřeli

Nejméně tři mrtvé si vyžádalo silné zemětřesení, které postihlo Papuu-Novou Guineu. Americká geologická služba USGS informovala, že mělo sílu 7,6 stupně. Zároveň varovala před tsunami, ale výstrahu zanedlouho odvolala. Hlášeny jsou mimo jiné i materiální škody.
11. 9. 2022Aktualizováno11. 9. 2022, 09:40|

Čínská snaha o velkou pacifickou dohodu selhala. Nejméně jeden tichomořský stát byl proti

Číně se nepodařilo prosadit svůj plán na uzavření rozsáhlé bezpečnostní a hospodářské dohody s tichomořskými státy, která by značně rozšířila vliv Pekingu v regionu. Po skončení virtuální schůzky ministrů zahraničí Číny a zemí Pacifiku o tom informovala agentura Reuters. Peking ale v oblasti uzavřel řadu bilaterálních dohod.
30. 5. 2022|

Podmořská žraločí sopka je zase aktivní. Vědci se těší na neobvyklé zážitky

Americká agentura NASA ve své zprávě popsala, že v sopce Kavachi přezdívané Sharkano, která se nachází na Šalamounových ostrovech u pobřeží Papuy-Nové Guineje, se děje něco pozoruhodného. Tento podmořský vulkán podle nových dat z 19. května začal po půlroční aktivitě opět soptit.
29. 5. 2022|

Pandemie ve světě: Německo prodloužilo kontroly na hranicích, Slováci nesmějí cestovat

Německo o dva týdny prodloužilo stálé hraniční kontroly s Českem a rakouskou spolkovou zemí Tyrolsko. Kontroly původně platily do středeční půlnoci. Slovenský kabinet zakázal obyvatelům země cesty do zahraničí na dovolenou, zpřísnil tím stávající zákaz vycházení. Nejhorší dny za celou dobu pandemie zažívá Brazílie, kde za posledních 24 hodin zemřelo téměř tři tisíce lidí s covidem-19. Země zažívá nejhoší zdravotnický kolaps ve své historii.
17. 3. 2021Aktualizováno17. 3. 2021, 19:20|

Rekordní let: Břehouš zvládl bez přestávky 12 200 kilometrů za 11 dní

Břehouš rudý přirovnávaný ke stíhacímu letadlu udělal při svém tažení z Aljašky na Nový Zéland rekord v nepřerušovaném ptačím letu. Trasu dlouhou víc než 12 tisíc kilometrů překonal tento drobný pták s dlouhým zobákem i krkem a s téměř metrovým rozpětím křídlem za pouhých 11 dní.
14. 10. 2020|

V lesích jižní Moravy je víc housenek než v tropech. Čeští vědci srovnávali počet hmyzu napříč třemi kontinenty

Ubývání hmyzu je jedním z velkých ekologických problémů současnosti. Vymírají druhy, klesají i počty jedinců. Kolik ale hmyzu vlastně je? A liší se jeho množství v českých lesích od pralesů v tropech? Do zodpovězení těchto základních – a stále nedostatečně probádaných – otázek se pustili vědci pod vedením ekologa Vojtěcha Novotného z Biologického centra Akademie věd ČR (BC AV ČR). Data sbírali z lesů tří kontinentů a vyhodnocovali 14 let. Unikátní výsledky byly publikovány na konci září v odborném časopise Ecology Letters.
10. 10. 2020|

Nový stát světa na obzoru. Bougainville si odhlasoval nezávislost na Papui-Nové Guineji

Obyvatelé ostrova Bougainville v referendu drtivou většinou rozhodli o tom, že si přejí nezávislost svého území na souostroví Papua-Nová Guinea. Oznámila to volební komise, která na konání plebiscitu dohlížela. Pravděpodobně tak vznikne nový stát světa.
11. 12. 2019|

Čeští vědci objevili na pacifickém ostrově nové druhy mravenců

Vědecký tým pod vedením entomologa Milana Jandy z českobudějovického biologického centra Akademie věd objevil při expedici na ostrově Bougainville, jenž patří Papui-Nové Guineji, několik dosud neznámých druhů mravenců. Papua-Nová Guinea je známá vysokým výskytem endemitů, přesný počet druhů ale určí až několikaměsíční analýza.
15. 7. 2019|
Změny klimatu

Vědci chystají past na oxid uhličitý. Chtějí ho uvěznit v zemi

Stále více vědeckých projektů zkoumá, jak udržet oxid uhličitý, aby neunikal do atmosféry, kde prohlubuje ničivou klimatickou změnu. Jeden z těch nejnadějnějších probíhá na Papui-Nové Guineji.
10. 5. 2019|

Nalezená čelist překvapila vědce. Prokázala, že předchůdci lidí žili ve vysokých nadmořských výškách

Vyhynulí předchůdci moderních lidí denisované žili ve velké nadmořské výšce v Tibetu. Potvrdila to analýza čelisti nalezené na Tibetské náhorní plošině ve výšce 3280 metrů nad mořem. Schopnost žít v tak extrémních podmínkách se přitom dříve připisovala pouze druhu Homo sapiens. Podle vědců denisované pravděpodobně předali moderním lidem gen, který jim pomáhá zvládat život ve vysokých nadmořských výškách.
3. 5. 2019|

Indonéská policie při výslechu použila hada. Nebyl jedovatý, hájí se po zveřejnění záznamu

Na internetu se objevilo video, na kterém indonéská policie používá hada při výslechu. Zadržený muž na záznamu sedí v poutech na zemi, je omotaný hadem a křičí. Policisté se smějí a vyhrožují muži, že mu dají hada do úst nebo do kalhot. Šéf místní policie se po zveřejnění videa za postup omluvil.
11. 2. 2019|
Uprchlická krize

Policie vstoupila do zrušeného australského střediska, které odmítají opustit uprchlíci

Do detenčního centra na ostrově Manus v Papui-Nové Guineji, kam Austrálie posílala běžence, ráno vstoupila policie, aby objekt vyklidila. Soud už loni rozhodl, že zařízení je nelegální a nařídil ho uzavřít. Centrum oficiálně skončilo s koncem října, přes odpojení vody a elektřiny se v něm ale zabarikádovalo několik stovek lidí a z obav o svou bezpečnost odmítli odejít.
23. 11. 2017|

Bez jídla, bez elektřiny. Stovky běženců odmítají opustit tábor na Papui, bojí se útoků

Na 600 uprchlíků a žadatelů o azyl se zabarikádovalo v detenčním centru v Papui-Nové Guineji. Do tábora je umístila Austrálie, místní soud ho ale nedávno označil za nelegální. Migranti mají strach z násilí, pokud zařízení opustí. Jejich právníci tvrdí, že uzavření tábora porušuje lidská práva.
31. 10. 2017|