TÉMA

Jaroslava Pokorná Jermanová

Evropská komise navrhla vyšší cla na obiloviny z Ruska a Běloruska

Obiloviny, olejnatá semena a další odvozené produkty z Ruska a Běloruska, včetně pšenice, kukuřice a slunečnicového šrotu, by měla postihnout vyšší cla. Navrhla to Evropská komise, zvýšení ještě musejí kvalifikovanou většinou schválit členské státy prostřednictvím Rady EU. Patrně k tomu dojde brzy.
22. 3. 2024Aktualizováno22. 3. 2024, 15:25|

Krkoška rezignoval na funkci hejtmana. U soudu dostal peněžitý trest za uplácení lékařů

Jan Krkoška (ANO) rezignoval na funkci moravskoslezského hejtmana a vzdal se i mandátu krajského zastupitele. Učinil to krátce poté, co jej soud uznal vinným z uplácením lékařů v době, kdy pracoval ve farmaceutické firmě. Krkoška, který se na začátku jednání k uplácení lékařů doznal, dostal dvousettisícový peněžitý trest. Jeho konec pak začali požadovat spolustraníci i strany, které v Moravskoslezském kraji vládnou spolu s ANO v koalici. Krkošku by v čele kraje mohl nahradit havířovský primátor Josef Bělica (ANO), který řekl, že má nominaci svého zastupitelského klubu.
21. 3. 2024Aktualizováno21. 3. 2024, 22:49|

Reportéři ČT: Agrofert načerno postavil sila, spor ovlivňovaly i úřady pod vedením političek ANO

Marii Kaiseršotové ze středočeského Klučova před domem v roce 2016 postavila firma z holdingu Agrofert dvě obří sila na obilí. Kaiseršotová záhy zjistila, že stavba neměla vydané klasické stavební povolení. To nemá dodnes. Soudy po letech sporů definitivně rozhodly, že jde o černou stavbu. Agrofert přitom dle rozsudků musel vědět, že pravidla obchází. Letitý spor ovlivňovaly i úřady, kterým šéfovaly političky z hnutí ANO. Pro Reportéry ČT natáčely Jana Neumannová a Zuzana Černá.
4. 3. 2024|

Nebezpečí Česku kvůli migraci nehrozí, řekl Rakušan. Podle Pokorné Jermanové je potřeba se více zaměřit na ochranu vnějších hranic EU

Bezprostřední nebezpečí Česku nehrozí, řekl v pořadu Události, komentáře ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v souvislosti s nárůstem migrace a hrozbou teroristických útoků v předvánočním čase. Zmínil také, že policie zvýšila kontroly vytipovaných míst. Podle místopředsedkyně sněmovního zahraničního výboru Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO) je současná situace pro vládu výzvou. Podle ní je migrace velké bezpečnostní riziko a to, že je Česko prozatím v bezpečí, je zásluhou i minulých vlád, které se ostře vymezily proti přerozdělování uprchlíků. Zmínila, že je potřeba se zaměřit na ochranu vnějších hranic EU. Odborná asistentka z Ústavu politologie Filozofické fakulty univerzity Karlovy Zora Hesová zmínila, že nestačí jen postavit plot, ale je potřeba migraci řešit komplexněji.
19. 12. 2023|

Poslanci během interpelací řešili nábor policistů. Jejich počet se zvýšil o 800, řekl Rakušan

Poslanci měli ve čtvrtek na programu pravidelné ústní a písemné interpelace. Dopoledne však projednali jen čtyři ze čtrnácti, a to kvůli omluvám členů vlády, ale i zákonodárců. Z jednacího dne nebo z jeho části se omluvilo dvanáct z osmnácti zástupců kabinetu včetně premiéra Petra Fialy (ODS) a skoro čtvrtina poslanců. Během odpoledne pak padly dotazy například na ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) ohledně stavů u policie nebo ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) kvůli přesčasům lékařů.
26. 10. 2023Aktualizováno26. 10. 2023, 18:47|

Pavlův projev v OSN někteří čeští politici chválí, jiní by ocenili větší konkrétnost

Někteří čeští politici oceňují projev prezidenta Petra Pavla na Valném shromáždění OSN (VS OSN), podle jiných ale mohl být konkrétnější. Například premiér Petr Fiala (ODS) řekl, že hlava státu vystihla zahraničněpolitické priority Česka, ať už šlo o Rusko, Čínu, nebo další výzvy. Předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) považuje za důležité, že prezident zcela jednoznačně odsoudil ruskou agresi. Podle místopředsedy sněmovního zahraničního výboru Jaroslava Bžocha (ANO) prezident Pavel zhodnotil situaci na Ukrajině a poukázal na bezpečnostní výzvy, nic zásadně nového ale nezaznělo.
20. 9. 2023Aktualizováno20. 9. 2023, 21:56|

Teď fotbalisté ano, nedávno tenistka ne. Hledá se cesta, jak řešit sportovní účast Rusů a Bělorusů

Díky mimořádnému schválení víz pro tři ruské a jednoho běloruského fotbalistu mohou tito hráči kazachstánského klubu Tobol Kostanaj nastoupit proti Plzni. Původně měli zákaz přicestovat a jejich tým hrozil bojkotem utkání. Vláda ale vydala usnesení, podle kterého do Česka můžou. Před měsícem přitom ruská tenistka do Prahy na mezinárodní turnaj nesměla. Situaci kolem startu ruských a běloruských sportovců jak na českém území, tak i na mezinárodních turnajích se věnovalo večerní vysílání ČT24.
30. 8. 2023Aktualizováno30. 8. 2023, 23:21|

Koalice ve sněmovně prosadila zpomalení valorizací, opozice se obrátí na Ústavní soud

Poslanci ve středu schválili vládní novelu o důchodovém pojištění, která zpřísňuje pravidla předčasných odchodů do důchodů a zpomaluje řádné valorizace penzí. Že se bude hlasovat ve středu po poledni, si vynutila koalice, opoziční ANO avizovalo, že kvůli pevnému času hlasování obrátí na Ústavní soud. Novela ale jde dál – do horní parlamentní komory. Senátoři by o ní mohli rozhodovat na své příští schůzi, která začne 23. srpna.
26. 7. 2023Aktualizováno26. 7. 2023, 21:10|

Vláda schválila konsolidační balíček. Změny v něm zatím nejsou

Vláda ve středu schválila balíček ke konsolidaci veřejných financí. Ten mění přes šedesát zákonů a má v příštích dvou letech vylepšit hospodaření státu asi o 150 miliard korun. Vláda v něm udělala jen legislativně-technické změny. Na tiskové konferenci to uvedl premiér Petr Fiala (ODS). Věcné změny podle něj budou možné ve sněmovně po dohodě koalice.
28. 6. 2023Aktualizováno28. 6. 2023, 22:59|

Postavili jsme mnoho škol, říká Pokorná Jermanová. Do středních se nedala ani koruna, reagovala Pecková

Kapacita středních škol ve Středočeském kraji je dostatečná, shodla se současná hejtmanka kraje Petra Pecková (STAN) s poslankyní a bývalou hejtmankou Jaroslavou Pokornou Jermanovou (ANO). Problém podle nich je zejména v okolí Prahy, kde je nutné kapacity navýšit. Za minulého vedení se dle Pokorné Jermanové podařilo postavit mnoho škol a zvýšit jejich kapacitu. „Do středních škol se ale nedala ani koruna,“ reagovala Pecková v Událostech, komentářích.
25. 5. 2023|

Sněmovna po obstrukcích schválila nižší valorizaci penzí. Opozice mluví o ústavní stížnosti

Poslanci schválili po tvrdých opozičních obstrukcích omezení mimořádného červnového růstu důchodů. Průměrný měsíční důchod vzroste podle vládních novely o 760 korun místo předpokládaných 1770 korun. Opozice v sobotu během třetího čtení neprosadila několik stovek návrhů na zvýšení valorizace. Předloha nyní zamíří k posouzení do Senátu, v němž mají vládní strany většinu. Mohla by se dostat na středeční schůzi horní komory. Nastupující prezident Petr Pavel, jenž dostane novelu k podpisu, by měl oznámit své stanovisko v pátek.
4. 3. 2023Aktualizováno4. 3. 2023, 17:05|

Poslanci zvolili do Rady Českého rozhlasu Vágnera, do Rady České televize Řeháka

Do Rady Českého rozhlasu zvolila sněmovna redaktora nakladatelství Argo Oldřicha Vágnera, do Rady České televize vybrali poslanci ředitele Městské knihovny v Praze Tomáše Řeháka. O výsledcích tajných voleb informoval předseda sněmovní volební komise Martin Kolovratník (ANO). V rámci středeční mimořádné schůze sněmovna nedospěla k hlasování o navrhovaných změnách ve výběru radních ČT a ČRo. Debata o vládní novele trvala přes čtyři hodiny a podobně jako při jejích předchozích sněmovních projednáváních ji provázela kritika z řad opozice.
22. 2. 2023Aktualizováno22. 2. 2023, 15:55|

Na interpelace odpovídali jen tři ministři. Dopoledne sněmovna podpořila brannou novelu i dvě procenta HDP na obranu

Poslanci interpelovali členy vlády. Většinou však nedostali odpověď, mnoho ministrů se ze čtvrtečního jednání sněmovny omluvilo. Přítomen nebyl ani premiér Petr Fiala (ODS). Před ústními interpelacemi sněmovna v úvodním kole podpořila vládní novelu, podle které by mohli lidé získat další možnost, jak se zapojit do obrany Česka. Prvním čtením prošel také zákonný závazek ke každoročnímu vynakládání dvou procent hrubého domácího produktu na obranu.
9. 2. 2023Aktualizováno9. 2. 2023, 19:12|

Vláda pokračuje. Opozice neměla dost hlasů k vyslovení nedůvěry

Vláda Petra Fialy (ODS) může dál vládnout s důvěrou Poslanecké sněmovny. Opozice neuspěla s pokusem o vyslovení nedůvěry. Mimořádná schůze svolaná na žádost ANO trvala dva dny. Začala v úterý dopoledne, a zatímco v noci na středu měla přestávku, v noci na čtvrtek si již poslanci odhlasovali, že mohou jednat i po půlnoci.
18. 1. 2023Aktualizováno19. 1. 2023, 00:11|

Poslanci jednali o změně výběru radních ČT a ČRo. Chybějícího člena rady vybrali v tajné volbě

Sněmovna v novele o změně výběru členů rad České televize (ČT) a Českého rozhlasu (ČRo) zřejmě upraví počet hlasů nutných k odvolání generálních ředitelů obou veřejnoprávních médií. Poslanci rovněž možná zruší monopol společnosti Pojišťovna VZP na zdravotní pojištění cizinců. Podpořili také návrh, aby se z nynější příspěvkové organizace Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) od příštího roku stal státní podnik. Do Rady Českého rozhlasu sněmovna zvolila režiséra a dramaturga Jiřího Dohnala.
11. 1. 2023Aktualizováno11. 1. 2023, 14:56|

Status umělce či zákon o audiovizi. Resort kultury chce v roce 2023 představit zásadní změny

Ministerstvo kultury v roce 2023 plánuje představit novou legislativu. Očekává se například zákon o audiovizi, který upraví financování státního fondu kinematografie, či zákon ustanovující status umělce, jehož cílem je mimo jiné odstranit mimosezonní výpadky uměleckých příjmů. Za velkou výzvu považuje ministr kultury Martin Baxa (ODS) také návrh novely zákona o České televizi a Českém rozhlase.
28. 12. 2022|

Soud zastavil stíhání blízkého spolupracovníka exhejtmanky Jermanové. Doznal se a nahradí škodu

Obvodní soud pro Prahu 5 podmíněně zastavil trestní stíhání Romana Šuberta, bývalého vysoce postaveného úředníka Středočeského kraje a blízkého spolupracovníka někdejší hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO). Šubert, který čelil obžalobě kvůli kauze pracovních smluv externistů na krajském úřadě, se k činu doznal a s krajem se domluvil na náhradě škody. ČT to řekla mluvčí soudu Markéta Fikoczková.
25. 8. 2022|

V kauze externistů uložil soud bývalé vedoucí kanceláře středočeské exhejtmanky nepravomocně podmínku

V případu pracovních smluv s externisty na středočeském krajském úřadě potrestal soud bývalou vedoucí kanceláře někdejší hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO) Hanu Mastrini roční podmínkou s odkladem na dva a půl roku. Uložil jí také peněžitý trest 150 tisíc korun, úřadu má žena nahradit zhruba 1,47 milionu korun. Externisté podle policie odpracovali méně hodin, než za kolik dostali zaplaceno, Mastrini podle obžaloby výkazy práce podepisovala. Její obhájce se proti rozsudku odvolal.
25. 7. 2022|

Sněmovna podpořila přísnější pravidla nákupu chemikálií. Opoziční poslanci interpelovali vládu kvůli Hlubučkovi

Chemikálie, z nichž je možné připravit výbušniny, si lidé budou moci nově opatřit pouze v nízkých koncentracích, rozhodla sněmovna. Opoziční poslanci ANO a SPD navrhli také zvýšení celkové částky rodičovského příspěvku a jeho pravidelnou valorizaci. Pozměňovací návrhy chtějí prosadit do vládní novely. Dolní komoru ve čtvrtek zaměstnaly i pravidelné interpelace na členy vlády. Jedním z hlavních témat se stala kauza Petra Hlubučka (STAN), opoziční poslanci ANO i SPD při té příležitosti vyzvali ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) k odstoupení. Premiér Petr Fiala (ODS) poukázal na to, že reakce hnutí STAN a následné vyvození politické odpovědnosti bylo rychlé. Dodal, že Rakušanovi důvěřuje.
16. 6. 2022Aktualizováno16. 6. 2022, 18:51|

Hlubuček po obvinění končí ve STAN a dopravním podniku, náměstkem zůstává

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) obvinili 11 lidí kvůli hospodaření pražského dopravního podniku (DPP). Jedním z nich je náměstek primátora a člen dozorčí rady DPP Petr Hlubuček (STAN). Ten je podle Deníku N obviněn z korupce a účasti v organizované skupině, která si měla říct o úplatek. Rezignoval na pozice ve STAN a dozorčí radě DPP. Ta odvolala i náměstka Mateje Augustína. Náměstkem primátora ve středu večer Hlubuček zůstal, přestože ho STAN i primátor Zdeněk Hřib (Piráti) vyzvali k rezignaci. Kriminalisté od rána zasahovali na desítkách míst v Praze, mimo jiné v Hlubučkově kanceláři na pražském magistrátu. O zásahu jako první informovaly servery Seznam Zprávy a iDNES.cz.
15. 6. 2022Aktualizováno16. 6. 2022, 00:58|

Blízký spolupracovník exhejtmanky Pokorné Jermanové míří před soud kvůli kauze s externisty

Státní zástupkyně obžalovala bývalého vysoce postaveného úředníka Středočeského kraje a blízkého spolupracovníka někdejší hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO) Romana Šuberta. Obžaloba se týká kauzy s pracovními smlouvami externistů na krajském úřadě. Podání obžaloby ČT potvrdila obvodní státní zástupkyně pro Prahu 5 Hana Vrbová.
17. 5. 2022|

ANO si šéfem zvolilo opět Babiše, prvním místopředsedou nově Havlíčka

Bývalý premiér Andrej Babiš v sobotu na celostátním sněmu podle očekávání znovu obhájil pozici předsedy ANO. Obdržel 76 z celkových 95 hlasů, tedy 80 procent. Zdrželo se 13 delegátů, proti jich bylo šest. Ve volbě Babiš stejně jako v minulosti neměl protikandidáta. V předvolebním projevu uvedl, že za dva roky už na pozici šéfa hnutí kandidovat nebude. Prvním místopředsedou byl zvolen bývalý vicepremiér Karel Havlíček. Dostal 82 z 93 hlasů. V hlasování neměl  protikandidáta. Místopředsedy ANO zůstali Richard Brabec a Radek Vondráček, nově jsou jimi Alena Schillerová a Ivo Vondrák.
12. 2. 2022Aktualizováno12. 2. 2022, 14:16|

Babiš představil členy své stínové vlády, jsou mezi nimi Jermanová, Vildumetzová nebo Juchelka

Členy stínové vlády ANO vedené bývalým premiérem Andrejem Babišem je pět ministrů předchozí koalice s ČSSD včetně Aleny Schillerové jakožto ministryně financí či Karla Havlíčka jako ministra průmyslu a obchodu. Dále jsou součástí kabinetu například bývalý předseda sněmovny Radek Vondráček jako ministr spravedlnosti nebo bývalá středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová v roli ministryně kultury. ANO stínovou vládu představilo na tiskové konferenci po prvním zasedání ve čtvrtek.
20. 1. 2022Aktualizováno20. 1. 2022, 15:06|

Bývalá vedoucí kanceláře exhejtmanky Jermanové míří kvůli smlouvám s externisty před soud

Státní zástupkyně podala obžalobu na někdejší vedoucí odboru kanceláře bývalé středočeské hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO). Týká se kauzy s pracovními smlouvami externistů na krajském úřadě. Informaci ČT potvrdila státní zástupkyně Michala Ševčíková. Žalobkyně viní úřednici Hanu Mastrini z porušení povinnosti při správě cizího majetku. Druhého obviněného v kauze, kterým je bývalý vysoký úředník Roman Šubert, policie stále vyšetřuje. Kraj podle dřívějších informací údajně vyplácel externistům v době, kdy byla hejtmankou Pokorná Jermanová, pět milionů korun ročně.
4. 1. 2022|