TÉMA

Referendum

Větrné elektrárny v Líšťanech nebudou, rozhodli místní v referendu

Obyvatelé Líšťan na Lounsku v Ústeckém kraji v referendu odmítli výstavbu větrných elektráren v katastru obce. Svůj názor přišlo v pátek vyjádřit 45,9 procenta lidí, referendum je tak závazné. Pro výstavbu elektráren se vyslovilo 65 obyvatel, proti 113. Uvedla to v sobotu ráno starostka Martina Protivová (Hasiči). Obec má necelých 500 obyvatel.
23. 3. 2024|

V čele irské vlády končí Leo Varadkar, rezignaci potvrdil v projevu

Irský premiér Leo Varadkar ve středu potvrdil zprávy tamních médií a oznámil svoji rezignaci. S okamžitou platností končí jako předseda vládní strany Fine Gael, z křesla šéfa vlády podle svých slov odejde hned, jak bude jeho nástupce připravený ujmout se úřadu. Varadkarova rezignace podle agentury Retuers nemusí pro Irsko automaticky znamenat nové volby, nahradit by jej mohl jiný zástupce Fine Gael.
20. 3. 2024Aktualizováno20. 3. 2024, 14:29|

Musk chce rozšířit továrnu na Tesly u Berlína. Proti jsou ale místní i aktivisté

Americký miliardář Elon Musk chce u Berlína zvýšit kapacitu své továrny na výrobu elektroaut. Jeho plány ale místní odmítli v referendu. Protestují proti nim také aktivisté. Rozšíření gigafactory podle nich znamená zásah do okolní přírody.
17. 3. 2024|

Po přezbrojení armády budeme chtít referendum o NATO, říká Koten. Hazard a fantasmagorie, reagují Němcová i Benešík

NATO funguje jako záruka naší bezpečnosti a jiná možnost před čtvrtstoletím pro Česko nebyla a není, uvedli politici v Událostech, komentářích Speciál u příležitosti 25 let Česka v Alianci. Člen sněmovního výboru pro bezpečnost Radek Koten (SPD) mluvil o referendu o členství v NATO, které by mělo přijít, až bude mít Česká republika přezbrojenou armádu. Kriticky se k tomu staví jak senátorka Miroslava Němcová (ODS), tak předseda sněmovního výboru pro evropské záležitosti Ondřej Benešík (KDU-ČSL).
13. 3. 2024|

Irové odmítli změnu ústavy. Rodinu nadále tvoří pouze sezdané páry

Irové v pátečním referendu jasně odmítli změny ústavy, oznámil v sobotu irský premiér Leo Varadkar. Hlasovalo se o návrhu, aby se vypustila formulace o ženách v domácnosti a rodině tvořené výhradně sezdanými páry. Výsledky jsou zcela zřejmé, vláda je respektuje a přijímá za ně zodpovědnost, dodal předseda vlády podle serveru deníku The Irish Times.
9. 3. 2024|

Irové hlasují o další modernizaci konzervativní ústavy. Referenda se týkají postavení žen a nesezdaných párů

V Irsku má v pátek 3,5 milionu registrovaných voličů možnost se vyjádřit ve dvou referendech, která mají vést k modernizaci pohledu na ženy a rodinu v konzervativní katolické ústavě. Pokud vládní návrhy uspějí, z ústavy zmizí formulace o ženách v domácnosti a nesezdané páry budou nově uznávány jako rodiny. Sčítání začne v sobotu ráno a výsledky se očekávají v sobotu večer.
8. 3. 2024|

Při okupaci Krymu žádná pravidla neplatila, vzpomíná na události jara 2014 tehdejší zpravodaj Karas

Před deseti lety začala ruská vojenská okupace Krymu. Kreml využil křehké situace v Kyjevě po útěku prezidenta Viktora Janukovyče a na konci února 2014 poslal na ukrajinský poloostrov neoznačené vojáky. Do tří týdnů Vladimir Putin podepsal nelegální anexi území. Začala tak ruská vojenská agrese proti Ukrajině, která na jaře 2014 pokračovala vyvoláním války na Donbase a v únoru 2022 plnohodnotnou invazí. Počátky konfliktu na Ukrajině i v Rusku sledoval tehdejší moskevský zpravodaj ČT Miroslav Karas.
28. 2. 2024|

Policie odložila podezření na maření referenda o zákazu hazardu v Kladně

Policie odložila prověřování loňského referenda o zákazu hazardu v Kladně. Pochybení, kvůli kterým soud prohlásil hlasování za neplatné, nejsou podle kriminalistů trestným činem, zjistila ČT z usnesení o odložení případu. Policisté zkoumali, zda průběh referenda nemařili někteří členové volebních komisí, zabývali se i kampaní před hlasováním. Město pochybení dlouhodobě odmítá. Nové referendum se má konat příští rok.
31. 1. 2024|

Poslanci po více než 63 hodinách debat podpořili novelu o korespondenční volbě

Sněmovna ve čtvrtek v úvodním kole projednávání podpořila koaliční návrh, který má umožnit korespondenční hlasování při volbách pro Čechy žijící v zahraničí. Vládnímu táboru se to zdařilo až šestý jednací den kvůli tomu, že schvalování novely blokovali poslanci opozičních hnutí ANO a SPD. Jejich návrh na zamítnutí novely nebo vrácení předkladatelům k přepracování dolní komora vládní většinou odmítla.
25. 1. 2024Aktualizováno25. 1. 2024, 21:25|

Poslanci se z podnětu ANO sešli k určení daní a referendu, sněmovna ale neschválila program schůzí

Členy dolní komory po desítkách hodin pří o korespondenční volbu čekaly ve čtvrtek odpoledne ještě dvě mimořádné schůze svolané z podnětu opozičního ANO. Na té první měli projednávat návrh na vydání zákona o celostátním referendu, na druhé zase šestici krajských novel zákona o rozpočtovém určení daní obcím a krajům. V obou případech však sněmovna hlasy koaliční většiny neschválila program.
25. 1. 2024Aktualizováno25. 1. 2024, 18:48|

Hurá akce 15 poslanců, zkritizovala Dostálová volbu poštou. ANO účelově mění svůj pohled, kontroval Kupka

Místopředsedkyně sněmovny a bývalá ministryně pro místní rozvoj za ANO Klára Dostálová v nedělních Otázkách Václava Moravce mimo jiné velmi silně naznačila, že za aktuální obstrukce při projednávání korespondenční volby ze zahraničí v dolní komoře si může pětikoalice sama, protože se o návrhu neporadila s opozicí a snaží se ho prosadit na sílu jako „hurá akci na bázi 15 poslanců“. To důrazně odmítl ministr dopravy Martin Kupka (ODS), který zároveň připomněl, že volbu poštou ze zahraničí mělo v minulosti v programu i ANO, ale „účelově mění svůj pohled“. Projednávání sporné normy má ve sněmovně pokračovat v následujících dnech, do rozpravy jsou přihlášeny desítky zákonodárců.
21. 1. 2024|

Sněmovna bude projednávat dva způsoby, jak organizovat referendum

Hnutí ANO připravilo dva návrhy, jak organizovat celostátní referendum. První přichází s možností hlasovat o důležitých otázkách v obecné rovině, druhý ošetřuje konkrétní témata, mezi nimi přijetí eura. Mimořádně se kvůli nim sejde sněmovna, ani jeden z návrhů přitom nemá šanci na úspěch. Souhlasí jen hnutí SPD, a i to v předlohách požaduje úpravy.
20. 1. 2024|

Sněmovna znovu přerušila jednání o korespondenční volbě. Vrátí se k ní v příštím týdnu

Poslanci se v pátek znovu vrátili k úvodní debatě o sporném zavedení možnosti poštovního hlasování v některých volbách pro Čechy žijící v cizině. Předlohu prosazuje koalice, aby ulehčila těmto lidem hlasování. Nyní musí cestovat na zastupitelské úřady někdy stovky i tisíce kilometrů. Opozice projednávání předlohy v nynějším prvním čtení brzdila a poukazovala na možnost rozporů s ústavou i na rozšíření prostoru pro manipulace. Po šesti hodinách pak sněmovna opět přerušila projednávání tohoto návrhu a vrátí se k němu v úterý 23. ledna. Korespondenční volbě a jednacímu řádu sněmovny se bude věnovat ústavní právník Jan Kysela, který bude v pátek večer hostem pořadu Interview ČT24.
19. 1. 2024Aktualizováno19. 1. 2024, 23:04|

Ministerstvo souhlasí se stavbou spalovny komunálního odpadu u Opatovic

Ministerstvo životního prostředí vydalo souhlasné stanovisko k záměru stavby spalovny komunálního odpadu u Opatovic nad Labem. Uvedlo, že v řízení nebyl zjištěn natolik významný faktor, který by byl důvodem k vydání nesouhlasného stanoviska. Pro fáze přípravy, stavby a provozu ministerstvo ale stanovilo investorovi řadu podmínek. Proti spalovně za několik miliard korun se v minulosti postavili obyvatelé okolních obcí i ekologové.
18. 1. 2024|

Skládka Nasavrky se může rozšířit do katastru Ctětína. Odpůrci v referendu neuspěli

Neúspěšně pro iniciátory, kteří chtěli zabránit rozšíření skládky, skončilo referendum ve Ctětíně na Chrudimsku. Proti tomu, aby se obec snažila zabránit jejímu rozšíření, bylo 52,9 procenta hlasujících, přišlo 57,2 procenta oprávněných voličů. Výsledek je vzhledem k poměrně vysoké účasti platný a také závazný.
13. 1. 2024|

Venezuelané chtějí převzít kontrolu nad částí Guyany. Madurovi jde o ropu, tvrdí politolog

Autoritářská vláda venezuelského prezidenta Nicoláse Madura tvrdí, že občané země se v nedělním referendu vyslovili pro to, aby jejich země převzala správu nad více než dvěma třetinami sousední Guyany. Guyana plebiscit považuje za krok k anexi svého na nerostné suroviny bohatého území a jasně ho odmítá.
4. 12. 2023Aktualizováno4. 12. 2023, 21:23|

Zastupitelé Písku chtějí nový plavecký stadion. Opravu staré haly komplikuje referendum

Písek bude pokračovat v přípravě výstavby plaveckého stadionu. Odhadované náklady se dostaly už přes půl miliardy korun. O pokračování projektu, který Písek řeší už několik let, rozhodli v pondělí zastupitelé na mimořádném zasedání. Jedním z návrhů bylo od projektu ustoupit a investovat do modernizace současného plaveckého stadionu.
20. 11. 2023|

Na Svitavsku zprovoznili nejvýkonnější větrnou elektrárnu v Česku

V Žipotíně, místní části obce Gruna na Svitavsku, v úterý spustili zatím nejvýkonnější větrnou elektrárnu v Česku. Každou hodinu vyrobí až 4,2 megawattu elektřiny, což by mělo pokrýt roční spotřebu zhruba pěti tisíc domácností. Výstavbu větrných elektráren často provázejí spory a odpor části obyvatel dotčených obcí.
31. 10. 2023|

Vidnava v referendu odmítla těžbu kaolinu

Obyvatelé Vidnavy na Jesenicku v referendu odmítli obnovení těžby kaolinu v katastru města. Referendum je platné a závazné, řekl starosta Vidnavy Rostislav Kačora (Volba pro Vidnavu). Z 989 oprávněných voličů hlasovalo 465 lidí, z toho platných lístků bylo 457. Proti těžbě hlasovalo 361 lidí, pro jich bylo 94, žádnou odpověď neoznačili dva lidé. Proti těžbě kaolinu jsou ekologové i řada obyvatel, proti plánu vznikla petice, kterou podepsalo několik set lidí. Souhlas s těžbou v ložisku, které patří k největším na Moravě, udělilo ministerstvo životního prostředí.
21. 10. 2023|

Hra o plochu někdejšího letiště Tempelhof pokračuje. Radnice chce na okraji rekreačního areálu stavět

V Berlíně se znovu rozhořel svár o někdejší letiště Tempelhof. Radnice by ráda na okraji rozsáhlého rekreačního areálu postavila nové domy. Velká část obyvatel je ale proti. I přesto, že v německé metropoli chybí na 100 tisíc bytů. O situaci informoval zpravodaj ČT v Německu Pavel Polák.
20. 10. 2023|

Polsko má za sebou volební neděli. Hlasování doprovázel veliký zájem

Poláci v neděli hlasovali v parlamentních volbách. Vybírali celkem 460 poslanců Sejmu, dolní komory parlamentu, a sto senátorů. Předvolební průzkumy předpovídaly vítězství Práva a spravedlnosti (PiS). Hlasovat mohlo přes 29 milionů lidí. Výsledky hlasování se očekávají v pondělí ráno, státní volební komise je zřejmě oficiálně vyhlásí v úterý.
15. 10. 2023Aktualizováno15. 10. 2023, 16:43|

Australané v referendu odmítli větší práva pro původní obyvatele

Australané v referendu odmítli reformu, která by původním obyvatelům Austrálie poskytla uznání v ústavě a větší práva, například poradní orgán v parlamentu, informovala agentura AFP. Ze sečtených 45 procent hlasů bylo proti 57,35 procenta voličů. Ke změně ústavy musí vládní návrh získat podporu více než padesáti procent voličů celonárodně a také většiny voličů nejméně ve čtyřech ze šesti australských států.
14. 10. 2023|

Tuchoměřičtí v referendu odmítli vznik kasin. Hlasovat přišlo 61 procent obyvatel

Proti tomu, aby radnice povolila hazardní hry v obci, se v pátečním referendu postavili obyvatelé středočeských Tuchoměřic. Hlasování vzbudilo velký zájem, přišlo k němu 61 procent obyvatel a jejich odpovědi na dvě otázky položené v referendu byly docela jasné – dvakrát ne.
16. 9. 2023|

Na Sokolovsku větrné elektrárny nechtějí, Josefov je v referendu odmítl

Obyvatelé Josefova na Sokolovsku nechtějí v katastru obce větrné elektrárny. Rozhodli o tom v sobotu v místním referendu. Investor zde zamýšlel postavit dva větrníky. Obec tak mohla získat příspěvky do rozpočtu a realizovat naplánované investice, na které jinak těžko získá finance. Referenda se zúčastnilo 192 voličů z celkových 327, proti bylo 141, tedy 73,8 procenta z odevzdaných platných hlasů. Referendum je podle zákona platné. Výsledky zveřejnila obec v noci na neděli na svých webových stránkách.
10. 9. 2023|