TÉMA

Hasiči

V jablonecké nemocnici hořelo. Škoda přesáhne milion korun

V areálu nemocnice v Jablonci nad Nisou dopoledne hořelo. Oheň vzplál ve třetím podlaží jedné z provozních budov, kde je kuchyně. Z objektu bylo evakuováno čtyřicet lidí, z nichž dva hasiči vyvedli za použití přístroje na dýchání. Nikdo nebyl podle policie zraněn ani se nenadýchal kouře. Okolnosti vzniku požáru policie zjišťuje, škoda podle předběžných odhadů přesáhne milion korun.
včeraAktualizovánovčera v 16:12|

Silný vítr v několika krajích lámal stromy a brzdil dopravu

Kvůli větrnému počasí museli hasiči z Vysočiny přes den zasahovat u pětadvaceti událostí, nejčastěji odklízeli popadané stromy a větve ze silnic. Na železniční trati mezi Hanušovicemi a Jindřichovem na Šumpersku odpoledne najel osobní vlak do spadlého stromu. Problémy v železniční dopravě působil i na Orlickoústecku. Výstraha před větrem s nízkým stupněm nebezpečí platí pro východní polovinu Česka do středečního večera.
včera|

Škoda po požáru kostela v Chlumu přesáhne patnáct milionů korun. Příčinou byla zřejmě technická závada

Zničené varhany, střecha i okna, takový je výsledek nočního požáru barokního kostela v Chlumu u Třeboně. Škoda přesáhne původně odhadovaných patnáct milionů korun. Hořet začalo pravděpodobně na kůru. Příčinou byl zřejmě technický problém.
včera|

V Česku řádil silný vítr. Strhával střechy a kosil stromy, hasiči hlásí stovky výjezdů

Silný vítr v sobotu po poledni zaměstnal hasiče na pomezí Čech a Moravy. V Litomyšli museli odstraňovat utrženou střechu z kancelářské budovy. V Hustopečích na Brněnsku, kde silný vítr poškodil statiku pódia, kvůli bezpečnosti zrušili program tradičních Slavností mandloní. Podobná situace byla také v Moravskoslezském kraji, kde hasiči vyjížděli k téměř dvěma stovkám případů. Celkem v Česku zaznamenali na pět set incidentů.
23. 3. 2024|

Bezpečnostním sborům chybí lidé i peníze, odbory zvažují protesty

V Česku chybí tisíce policistů, hasičů a dozorců ve věznicích. Kromě lidí nemají bezpečnostní sbory také dostatek peněz, a to především na provoz. V rámci vládních úspor jim kabinet škrtl přes 2,8 miliardy korun, a odbory proto zvažují protestní akce. Vadí jim, že nedostali jasné stanovisko, jak se situace ve sborech bude řešit.
13. 3. 2024|

Požár haly ve Frenštátě pod Radhoštěm způsobil škodu za osmdesát milionů

Škoda způsobená pondělním požárem haly ve Frenštátě pod Radhoštěm na Novojičínsku se předběžně odhaduje na osmdesát milionů korun. Hasiči stále ještě dohašují skrytá ohniska. Pásové rypadlo, které odstraňovalo konstrukce haly, už odjelo, informovala odpoledne mluvčí moravskoslezských hasičů Kamila Langerová. Příčinu požáru zjišťují vyšetřovatelé hasičů a policie.
12. 3. 2024Aktualizováno12. 3. 2024, 09:22|

Ve Frenštátě pod Radhoštěm hořela průmyslová hala, hasiči povolali i rypadlo

Ve Frenštátě pod Radhoštěm na Novojičínsku hořela v pondělí hala myčky vratných obalů. Rozsáhlý požár se obešel bez zranění. Hasiči vyhlásili třetí stupeň požárního poplachu ze čtyř. Při jejich příjezdu byly tři desítky zaměstnanců už venku. Hustý kouř byl vidět na kilometry daleko. Příčina požáru ani škoda zatím není známa.
11. 3. 2024Aktualizováno11. 3. 2024, 12:50|

Požár v Českém Švýcarsku jde opět k soudu. Bývalému strážci parku hrozí až patnáctileté vězení

Případ největšího požáru v Česku, který v létě 2022 vypukl v národním parku České Švýcarsko, míří znovu k soudu. Státní zástupce, který musel na žádost soudu upřesnit informace o způsobené škodě, podruhé podal obžalobu ke Krajskému soudu v Ústí nad Labem, informoval server Seznam Zprávy. Za obecné ohrožení a poškození cizí věci hrozí bývalému dobrovolnému strážci až patnáct let vězení. Obviněný je od loňského května ve vazbě.
11. 3. 2024|

Při požáru bytu v domě s pečovatelskou službou v České Kamenici zemřel člověk

Večerní požár v domě s pečovatelskou službou v České Kamenici nepřežil jeden člověk. Na místě zasahovalo několik profesionálních i dobrovolných jednotek hasičů. Z hořícího bytu ve třetím patře hasiči evakuovali dva lidi, kteří se nadýchali kouře. Do péče si je následně převzali záchranáři. Na webu hasičského záchranného sboru o tom ve čtvrtek večer informoval mluvčí Milan Rudolf.
7. 3. 2024|

Problémy s plánováním dovolené i při nemoci. V Ústeckém kraji chybí profesionální hasiči

V Ústeckém kraji chybí profesionální hasiči. Na některých stanicích už slouží v minimálním počtu, který určují předpisy. Mají pak problém plánovat směny nebo dovolené. Nejhorší situace je podle krajského vedení na Děčínsku, kde začali hlavně starší hasiči odcházet po požáru v Českém Švýcarsku.
7. 3. 2024|

Desítky lidí se musely evakuovat po úniku 25 tun oxidu uhličitého v Chebu

V průmyslové zóně v Chebu uniklo z cisterny 25 tun oxidu uhličitého. Na místě zasahují desítky hasičů i policistů. Z tamní firmy evakuovali šedesát lidí, vysoká koncentrace tohoto plynu totiž může způsobovat zdravotní potíže.
29. 2. 2024Aktualizováno29. 2. 2024, 14:29|

Hasiči v Ostrově zasahovali u úniku chloru ze školního bazénu

Hasiči v protichemických oblecích zasahovali u úniku chloru v základní škole v Masarykově ulici v Ostrově na Karlovarsku. Látka zamořila technickou místnost plaveckého bazénu, jeho správce se nadýchal chemikálií a záchranáři ho převezli do nemocnice. Výuka v té době byla ve třídách ve vedlejší budově, žáky a učitele tak nebylo nutné evakuovat.
29. 2. 2024Aktualizováno29. 2. 2024, 12:46|

Státní zastupitelství obžalovalo ředitele ústavu ve Vejprtech, kde při požáru zemřeli klienti

Ředitel Městské správy sociálních služeb ve Vejprtech na Chomutovsku Viktor Koláček půjde před soud. O podání obžaloby informovala ČT Eva Seifertová z Okresního státního zastupitelství v Chomutově. Policie muže viní z obecného ohrožení z nedbalosti v souvislosti s požárem v domově pro klienty s mentálním handicapem v roce 2020. Požár patří mezi nejtragičtější v Česku, vyžádal si celkem devět obětí.
29. 2. 2024|

Požár obytného domu ve Valencii si vyžádal nejméně deset obětí

Španělská policie nalezla uvnitř budovy ve Valencii na jihovýchodě Španělska, kterou zničil rozsáhlý požár, deset mrtvých těl. Uvedla to v pátek zástupkyně španělských úřadů Pilar Bernabéová. Před tím úřady informovaly o čtyřech mrtvých a 14 nezvěstných. Zatím není jasné, co požár způsobilo.
23. 2. 2024Aktualizováno23. 2. 2024, 14:46|

Linka 112 slaví jubileum. V Evropské unii se lidé dovolají pomoci na jednotném čísle už 30 let

Tísňová linka 112 slaví letos 11. února třicet let od svého zavedení v Evropské unii. Česko ji začalo používat před dvaceti lety, během kterých odbavila přes šedesát milionů hovorů. Loni operátoři v Česku řešili denně v průměru téměř devět tisíc hovorů. Pro zvýšení povědomí o její existenci byl 11. únor vyhlášen Evropským dnem linky 112.
11. 2. 2024|

Chile spalují plameny. Mrtvých je přes devadesát, stovky lidí se pohřešují

Už 99 lidí zahynulo při rozsáhlých požárech v Chile. Prezident Gabriel Boric vyhlásil v přímořské centrální části země stav nouze. Podle úřadů jde o nejhorší katastrofu od zemětřesení v roce 2010. Počet obětí ještě nemusí být konečný. Požár se šíří v hustě zalidněné oblasti a spálil nebo poškodil až šest tisíc domů. Na vině je sucho, vítr a čtyřicetistupňové teploty.
4. 2. 2024Aktualizováno4. 2. 2024, 22:00|

Chile opět sužují velké lesní požáry, mají téměř padesát obětí

Počet obětí lesních požárů v centrální části Chile, která sousedí s metropolitní oblastí Santiaga de Chile, stoupl už na 46 a nejspíš dále poroste, uvedl chilský prezident Gabriel Boric, kterého citovala agentura Reuters. Do některých míst se stále nedostali záchranáři. Požáry v pátek večer způsobily v některých oblastech zmatek a dopravní zácpy, na sobotu úřady vyhlásily v několika obcích zákaz vycházení.
3. 2. 2024Aktualizováno3. 2. 2024, 23:47|

Soud uvalil vazbu na muže obviněného ze zapálení baru v Liberci

Liberecký soud poslal do vazby muže, který je podezřelý z pondělního zapálení baru v Liberci. Při požáru utrpělo zranění patnáct lidí. Muž je obviněný pro zločin obecného ohrožení a pokusu o vraždu, hrozí mu až výjimečný trest, informovala státní zástupkyně Iva Plšková. Většina zraněných zůstává v nemocnicích, někteří jsou ve vážném stavu.
2. 2. 2024|

V Nairobi vybuchl plyn. Zranily se stovky lidí, nejméně dva zemřeli

Při výbuchu plynu a rozsáhlém požáru v Nairobi zemřeli v noci na pátek dva lidé, zraněných je přes dvě stovky. S odkazem na prohlášení keňské vlády to píše agentura AFP. Místní Červený kříž dříve informoval o skoro třech stovkách zraněných. Výbuch podle úřadů nastal v sídle firmy, která se zabývala plněním tlakových lahví plynem.
2. 2. 2024Aktualizováno2. 2. 2024, 06:15|

V Česku platila výstraha před ledovkou, Pražský okruh ochromily nehody

Od jedné hodiny v noci byla v platnosti výstraha před ledovkou, skončila hodinu před polednem. K tomu se mohly tvořit mrznoucí mlhy. Meteorologové v té souvislosti už dříve varovali před problémy v dopravě. Ty způsobilo například několik nehod blízko u sebe na Pražském okruhu u Jinočan ve směru k dálnici D1. Rychle se tam vytvořily mnohakilometrové kolony, které se začaly rozjíždět až dopoledne.
31. 1. 2024Aktualizováno31. 1. 2024, 11:06|

Při požáru baru v Liberci se zranilo 15 lidí, policisté pátrají po muži s kanystrem

Patnáct lidí utrpělo zranění, z toho sedm vážné, při nočním požáru baru Black Panther v Liberci. Někteří byli popálení, další se nadýchali škodlivin. U jednoho byla nutná resuscitace. Podle mluvčího krajské nemocnice Václava Řičáře už nikdo není v ohrožení života. Podle svědků začala událost hádkou mezi obsluhou a jedním z hostů. Ten poté zapálil kanystr s hořlavinou a hodil ho do prostoru. Okolnosti požáru vyšetřuje policie pro podezření z obecného ohrožení, zároveň prosí veřejnost o pomoc s pátráním po muži, který se měl na místě pohybovat se světlým plastovým kanystrem.
30. 1. 2024Aktualizováno30. 1. 2024, 20:02|

Ledová kra poškodila lipenský přívoz na Českokrumlovsku. Opravy mohou trvat týden

Lipenský přívoz v Horní Plané na Českokrumlovsku stojí kvůli poruše. Loď, která tam jako jediná během zimy vozí auta a lidi na druhý břeh, totiž poškodil led. Hasiči a převozníci ji museli vytáhnout z vody, aby zjistili přesnou příčinu problému.
29. 1. 2024|

Rakušan chce zvýšit platy policistů, hasičů a dozorců od října o deset procent. Bude o tom jednat v koalici

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) by chtěl prosadit zvýšení platů policistů, hasičů či pracovníků vězeňské služby – konkrétně by to mohlo být od října, a to o deset procent. Záměr potvrdil České televizi. Chce tak zatraktivnit práci v bezpečnostních sborech, nabrat nové lidi a zpomalit odchody těch zkušených. Podporu zatím dojednanou nemá, koaliční partneři ale o návrhu mluvit chtějí.
29. 1. 2024|

Objevují se pochybnosti ohledně přejezdu, kde se srazil vlak s kamionem

Hasiči Správy železnic během čtvrtka odklízeli následky středeční srážky vlaku a kamionu u Dolní Lutyně na Karvinsku. Zemřel při ní strojvedoucí a dvě desítky lidí se zranily. Pokračuje také vyšetřování příčin nehody.
26. 1. 2024|