TÉMA

Pavel Telička

Od vstupu do EU jsme ušli dlouhou cestu, řekl Fiala. Konference slaví dvacet let českého členství

První větší oficiální akcí k letošnímu dvacátému výročí vstupu České republiky do Evropské unie je pondělní konference s názvem 20 let tvoříme Evropu v pražském Lichtenštejnském paláci. Zahájil ji svým projevem premiér Petr Fiala (ODS), promluví i všichni dosavadní čeští eurokomisaři nebo zástupci většiny parlamentních stran. Tématu dvaceti let Česka v EU se bude věnovat speciál Událostí, komentářů, který mimořádně začíná už ve 21:30.
22. 1. 2024Aktualizováno22. 1. 2024, 12:04|

Projev von der Leyenové by byl dobrý před pěti lety, soudí Bžoch. Lipavský má řeč za bilanční

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová přednesla ve středu na zasedání před europoslanci projev, v němž zhodnotila současný stav Evropské unie (EU). Podle místopředsedy sněmovního výboru pro evropské záležitosti a zahraničního výboru Jaroslava Bžocha (ANO) byla řeč „velmi shrnující“, ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) ocenil zmínku o současné geopolitické situaci ovlivněné ruskou agresí na Ukrajině. O současném stavu EU hovořili v pořadu Události, komentáře.
14. 9. 2023|

V ANO končí další europoslankyně. Dlabajová už nebude za hnutí kandidovat

Europoslankyně Martina Dlabajová nebude za ANO příští rok kandidovat do europarlamentu, řekla Deníku. Poukázala na sbližování ANO a SPD. Nepřemýšlí o tom, že by usilovala o znovuzvolení za jinou stranu nebo jinak zůstala v evropské politice, dodala. O tom, že nebude za ANO kandidovat, v tomto týdnu informovala také europoslankyně Dita Charanzová. Nesouhlasí s nynějším konzervativním a národoveckým směřováním hnutí, řekla.
21. 6. 2023|

„Tuto politiku já zastávat nebudu.“ Charanzová nebude kandidovat do Evropského parlamentu za ANO

Dita Charanzová nebude příští rok kandidovat ve volbách do Evropského parlamentu za hnutí ANO. V rozhovoru pro Hospodářské noviny (HN) současná místopředsedkyně Evropského parlamentu řekla, že jako liberální politička nesouhlasí s nynějším konzervativním a národoveckým směřováním hnutí. Neztotožnila se ani se způsobem, jakým šéf ANO Andrej Babiš vedl svou prezidentskou kampaň, uvedla. Sama přitom vedla kandidátku ANO při posledních eurovolbách před čtyřmi lety a podle serveru EU matrix patří k nejvlivnějším europoslancům.
20. 6. 2023Aktualizováno20. 6. 2023, 13:20|

Policie provedla razii v sídle Evropského parlamentu. Kailisová i její příbuzní mají zmražený majetek

Bruselská policie v pondělí opět zasahovala v sídle Evropského parlamentu (EP) v souvislosti s vyšetřováním podezření z korupce, uvedl web Politico. Korupční skandál otřásá Evropským parlamentem od pátku. Několik současných či bývalých pracovníků čelí podezření, že výměnou za peněžité i jiné dary sloužili zájmům Kataru. Ve vazbě je podle médií i řecká europoslankyně a místopředsedkyně EP Eva Kailisová, která byla údajně v neděli formálně obviněna z korupce. Řecký úřad pro boj proti praní špinavých peněz oznámil, že Kailisové zmrazil veškerý majetek, opatření se vztahuje i na její příbuzné.
12. 12. 2022Aktualizováno12. 12. 2022, 21:44|

Nejednotná EU by nahrávala Putinovi, míní Vrecionová. Dle Teličky musí být Fiala aktivní

Evropská unie dokáže v postoji k Rusku najít jednotu, shodli se europoslankyně Veronika Vrecionová (ODS) a bývalý místopředseda Evropského parlamentu Pavel Telička v Událostech, komentářích. V rámci předsednictví by Česko podle nich mělo dalším unijním zemím nabízet řešení, kompromisy a vyzývat k jednotě.
5. 7. 2022|

Drtivá většina Čechů nesouhlasí s ruskou invazí na Ukrajinu, ukazuje průzkum

Češi mají nyní menší obavy než na začátku války na Ukrajině. Ubylo i těch, kteří mají strach, že Rusko napadne tuzemsko. Vyplývá to z exkluzivního průzkumu společnosti STEM/MARK pro pořad 168 hodin. Česká vláda si v této krizi podle 78 procent dotázaných počíná dobře. Vysoká je i podpora zapojení Ukrajinců do práce a jejich dětí do škol.
21. 3. 2022|

Pořad 168 hodin prověřoval angličtinu nových ministrů. Mnozí neobstáli

Už za půl roku čeká Česko předsednictví v Radě Evropské unie. I kvůli tomu nová vláda slibovala, že ministrem se stane jenom ten, kdo bez problémů hovoří světovým jazykem. Skutečnost je však odlišná, a to v některých případech výrazně. Pro pořad 168 hodin o tématu natáčeli Václav Crhonek a David Sebíň.
17. 1. 2022|

Spor o nástupce poslance Jakoba rozkmotřil středočeské Spojence, předvolební koalice se může rozpadnout

Hledání nového středočeského radního pro kulturu místo Jana Jakoba (TOP 09), který se rozhodl rezignovat, vede k rozkolu v zastupitelském klubu Spojenců. Členové klubu, do nějž patří zástupci TOP 09, Hlasu a Zelených, v pondělí rozhodli o nominaci bývalého příbramského místostarosty Václava Švendy (TOP 09). Hnutí Hlas, které na uvolněné místo prosazovalo svého předsedu Pavla Teličku, bylo proti. V prohlášení oznámilo, že situace směřuje ke konci trojstranné koalice.
1. 2. 2021|
Události komentáře

Dohoda je úspěch, shodli se europoslanci. Podle Jourové se jedná o šanci modernizovat evropskou ekonomiku

Úterní dosažení dohody na summitu EU je pozitivní zprávou. Shodli se na tom europoslanci s místopředsedkyní Evropské komise Věrou Jourovou (ANO) a vicepremiérem Karlem Havlíčkem (za ANO) v Událostech, komentářích a Devadesátce. Krize podle Jourové ukázala, že členové Unie jsou si partnery, kteří si jsou schopni vzájemně pomáhat.
22. 7. 2020|
Volby do Evropského parlamentu 2019

Analýza: Neplánovaní europoslanci, oblíbenci a smolaři

Evropské volby přinesly politickým stranám nejedno překvapení. Voliči se rozhodli využívat preferenčních hlasů a upravovat pořadí zvolených kandidátů. A v několika případech se jim to i výrazně podařilo. Jednotlivých jmen na volebních lístcích si všímali a některým pomohli až do lavic evropského parlamentu. Naopak jiným kandidátům se přízeň vyhýbala. Kdo patřil mezi oblíbence a kdo mezi smolaře letošních voleb?
27. 5. 2019|

Rozhovory s lídry kandidátek do evropských voleb: Pavel Telička (Hlas)

Před volbami do Evropského parlamentu přináší ČT24 rozhovory s lídry všech kandidátek, které se o mandáty ucházejí. S číslem 24 jde do voleb hnutí Hlas. Jeho volebním lídrem je Pavel Telička. Rozhovor s ním vedl Roman Fojta.
6. 5. 2019|

Politici většinou internetovou reformu nevítají. Piráti chtěli ve sněmovně minutu ticha

Čeští politici jsou většinou kritičtí ke schválení reformy ochrany autorských práv na internetu Evropským parlamentem. Podle Pirátů výsledek hlasování poznamená svobodu internetu v EU, místopředseda strany Mikuláš Peksa ve sněmovně žádal o minutu ticha za svobodný internet v Evropě. O hrozbě cenzury hovoří zase občanští demokraté. Strany chtějí pečlivě hlídat proces implementace předpisu do českého práva a pokusit se o to, aby se do tuzemských zákonů promítla v co nejmírnější podobě.
26. 3. 2019|
OVM

Britové se chovají iracionálně, vůbec nelze předvídat, jaký brexit bude, shodli se Telička a Niedermayer

Do odchodu Velké Británie z Evropské unie zbývá šest týdnů a v britském parlamentu můžeme vidět krizi politiky i racionality. Shodli se na tom hosté pořadu Otázky Václava Moravce europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09), místopředseda Evropského parlamentu Pavel Telička (nestr.) a politolog Lukáš Macek. Stejně reálný je podle nich jak brexit bez dohody i s dohodou, tak i jeho odložení.
17. 2. 2019|
Interview ČT24

Telička: Na Babišově místě bych volil mezi odchodem z byznysu, nebo z politiky

Politicky škodlivé diskuse o střetu zájmů by premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš ukončil tím, kdyby si vybral mezi definitivním opuštěním koncernu Agrofert, nebo odchodem z politiky. Myslí si to europoslanec Pavel Telička, který v roce 2014 kandidoval do europarlamentu za ANO, později však po neshodách s Babišem spolupráci s hnutím ukončil.
19. 12. 2018|

„Nemůžeme zůstat sami.“ Před 15 lety Klaus a Špidla podepsali vstup do EU

Před patnácti lety tehdejší prezident Václav Klaus a premiér Vladimír Špidla podepsali v Aténách smlouvu o přistoupení České republiky k Evropské unii. Smlouvu tehdy podepsalo celkem deset nových zemí. Znamenalo to ukončení vyjednávací fáze a zároveň plné rozeběhnutí příprav na zatím jediné referendum v historii Česka.
16. 4. 2018|

ANO se odklonilo od programu, zdůvodnil Telička rozchod s hnutím. Mandát si ponechá

Europoslanec Pavel Telička nevidí důvod ke složení mandátu v Evropském parlamentu po svém ukončení spolupráce s hnutím ANO. Nadále chce naplňovat program hnutí z evropských voleb v roce 2014. Řekl, že nemá ani signály z vedení frakce Aliance liberálů a demokratů pro Evropu (ALDE), v níž zasedají europoslanci za ANO, že by se měl vzdát funkce místopředsedy europarlamentu.
13. 10. 2017Aktualizováno13. 10. 2017, 13:46|