TÉMA

Horská služba

KRNAP uzavře některé trasy kvůli ochraně citlivých druhů živočichů, hlavně tetřívka

Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) od 15. března dočasně uzavře jedenáct turistických cest. Opatření, které souvisí s vyhlášením osmi klidových území a s ochranou citlivých druhů živočichů, potrvá do 31. května. V terénu budou uvedené úseky zřetelně označeny cedulí s textem: „Zákaz vstupu z důvodu ochrany přírody od 15. 3. do 31. 5.“ Správa KRNAP k tomuto opatření přistupuje už čtvrtým rokem.
14. 3. 2024Aktualizováno14. 3. 2024, 19:32|

Vrtulník zachránil dva české horolezce, kteří uvázli na Grossglockneru

Vrtulník rakouské záchranné služby vyzvedl v úterý ráno na nejvyšší rakouské hoře Grossglockner dva zraněné české horolezce. Na hoře uvázli v neděli poté, co je zranil padající kámen. Oba byli předání do péče lékařů.
6. 2. 2024|

Tragický pád dvou mužů ze Sněžky byl dlouhý skoro kilometr, zřítili se „žlabem smrti“

Tragický úterní pád dvou Poláků z vrcholu Sněžky byl dlouhý přibližně devět set metrů. Muži ve věku 23 a 47 let se z vrcholu hory zřítili na polskou stranu takzvaným žlabem smrti do kotle Lomničky. Na následky pádu zemřeli. Ve zprávě na Facebooku to ve středu napsala polská horská služba GOPR.
31. 1. 2024|

Nebezpečí lavin v Krkonoších je značné. Při třetím stupni hrozí i samovolné pády

Na třetí stupeň, který znamená značné riziko, stouplo lavinové nebezpečí v Krkonoších. Laviny mohou spadnout i samovolně, případně již při malém zatížení. V nejvyšších českých horách napadlo hodně sněhu, na hřebenech je ho až 160 centimetrů. Třetí stupeň nebezpečí byl vyhlášen již kolem vánočních svátků, v oblasti kotle tehdy spadlo šest větších lavin.
16. 1. 2024|

Silný vítr poškodil elektrické vedení, bez proudu ještě večer bylo sedm tisíc domácností

Silný vítr, který v Česku fouká od čtvrtečního odpoledne, přidělal práci zejména hasičům. Ti vyjížděli především k popadaným větvím na silnicích a vyvráceným stromům. Kolem 17:30 bylo v Česku kvůli větru bez elektřiny zhruba 7600 odběratelů. Vítr si zřejmě vyžádal jeden lidský život na Havlíčkobrodsku. V Krkonoších horská služba ohlásila zvýšení lavinového nebezpečí ze druhého na třetí stupeň z pětibodové škály.
22. 12. 2023|

Aplikaci Záchranka někdy lidé používají neúčelně z domova, důležitá je v terénu

Denně si v aplikaci Záchranka přivolá pomoc devadesát Čechů, před dvěma lety to bylo o třetinu méně. Nejčastěji ji používají sportovci a aktivní lidé, v posledních letech ale mají o Záchranku zájem také senioři. V současnosti ji má v telefonu nainstalovanou každý pátý Čech. Záchranáři ale upozorňují, že řada lidí využívá aplikaci nesprávně – v případě, že znají adresu, nepotřebují posílat přesnou lokalizaci.
16. 7. 2023|

Pohřešovanou ženu i její tříleté dítě našla horská služba mrtvé v lese u Růžové hory

Pohřešovanou čtyřicetiletou ženu z Prahy-západ a jejího tříletého syna našla horská služba mrtvé v lese u Růžové hory v Krkonoších. Příčinu jejich smrti policie vyšetřuje. Do pátrání se zapojilo 150 lidí z řad policie, horské služby a Správy Krkonošského národního parku a také horští záchranáři z Polska. Hledali je tři dny.
2. 1. 2023Aktualizováno2. 1. 2023, 13:31|

Pátrání po ženě a tříletém dítěti v Krkonoších bylo opět neúspěšné, hledal je i vrtulník

Ani nedělní rozsáhlé pátrání v Krkonoších po čtyřicetileté ženě a jejím tříletém synovi z okresu Praha-západ výsledek nepřineslo. Od rána do setmění po nich v terénu, stejně jako v sobotu, pátralo na 80 policistů, hasičů a členů horské služby. Díky zlepšenému počasí policie nasadila i vrtulník. Právě v Peci pod Sněžkou byl 27. prosince pohyb ženy s dítětem zaznamenán naposledy.
31. 12. 2022Aktualizováno1. 1. 2023, 18:06|

Horská služba staví další nové stanice, stávající už nestačí nebo jsou na špatném místě

Horská služba plánuje do roku 2024 otevřít ještě pět nových služeben. Další pak chtějí rekonstruovat. Nové centrální stanice se dočkají záchranáři v Krušných horách a Jeseníkách. Navíc v Jeseníkách vybudují dvě nové služebny u sjezdovek, které nahradí stávající malé kontejnery. V Orlických horách pak vznikne jedna úplně nová služebna. Podle hlavního náčelníka horské služby Reného Mašína se tím zlepší pracovní a hygienické podmínky a zkrátí se dojezdová vzdálenost k raněným.
13. 11. 2022|

Začala pravidelná odstávka lanovky na Sněžku, pojede jen o víkendech

V Krkonoších začala pravidelná podzimní odstávka kabinové lanovky na Sněžku, pojede jen o víkendech a 17. a 18. listopadu. Do pravidelného provozu se vrátí v sobotu 10. prosince, to by měla jet opět denně v závislosti na počasí, informovali vlekaři na webu. V listopadu výrazně utlumí provoz i další hlavní lanovky ve středních a východních Krkonoších, některé nepojedou vůbec. Turisté se na hřebeny nejvyšších českých hor po většinu příštích týdnů dostanou jen pěšky.
1. 11. 2022|

Půjčovna na Šumavě vyřadila elektrokoloběžky kvůli sporům s národním parkem

Na šumavské Modravě nebo Kvildě už turisté nebudou mít možnost zapůjčit si elektrokoloběžky. Tamní půjčovna sportovního vybavení je i přes velkou oblibu návštěvníků Šumavy vyřadila ze svého sortimentu, a to kvůli sporům se správou národního parku. Provozovatele výkonnějších koloběžek nebo segwayů navíc zanedlouho čeká i placení povinného ručení.
25. 8. 2022|

Kontrola NKÚ ukázala chyby v tendrech za skoro sto milionů. Bartoš nařídil změny a audity

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) neodhalilo chyby v zakázkách Horské služby ČR a agentury CzechTourism za skoro 100 milionů korun. Vyplývá to ze zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Ministerstvo podle něj dostatečně nekontrolovalo hospodaření organizací. NKÚ prověřoval zakázky z doby, kdy MMR vedly ministryně za hnutí ANO Karla Šlechtová a Klára Dostálová. Kvůli podezřelým zakázkám CzechTourism policie stíhá několik lidí.
15. 8. 2022Aktualizováno15. 8. 2022, 12:04|

V italských Alpách zemřel další Čech. Pří výstupu na horu Ortles spadl z výšky

Český horolezec zemřel ve středu brzy ráno v italských Alpách při výstupu na horu Ortles (německy Ortler). Spadl zřejmě z výšky čtyř set metrů. Ministerstvo zahraničí potvrdilo původní spekulace italských médií, že jde o českého občana. V horách byl se skupinou lidí, ostatní jsou v pořádku.
6. 7. 2022Aktualizováno6. 7. 2022, 19:02|

Meteorologové varují před větrem. Na Sněžce dosáhl v nárazech síly orkánu

Horní úsek lanovky na Sněžku zastavil ve středu ráno silný vítr. Na Sněžce podle meteorologů dosáhl v nárazu rychlosti 137 kilometrů v hodině, tedy síly orkánu. V Krkonoších nadále platí druhý stupeň lavinového nebezpečí z pětidílné mezinárodní stupnice, značí mírné nebezpečí. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal před silným větrem dvě výstrahy.
23. 2. 2022Aktualizováno23. 2. 2022, 11:13|

Vítr připravil o elektřinu statisíce lidí, stromy zablokovaly tratě a silnice

Čechy, sever Moravy a Slezsko zasáhl ve čtvrtek silný vítr. V nižších polohách dosahoval v poryvech rychlosti většinou do 90 kilometrů v hodině. Počasí do noci komplikovalo dopravu na železnici, neprůjezdné byly i některé silnice. Nehody se ale obešly bez vážnějších zranění. Bez proudu se ocitlo přes 300 tisíc odběratelů, jejich počet v podvečer klesl na zhruba padesát tisíc. Déšť a tající sníh také zvedaly hladiny řek. Varování Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před velmi silným větrem platí pro celé Česko až do půlnoci.
17. 2. 2022Aktualizováno17. 2. 2022, 22:24|

V Jeseníkách se uvolňují laviny, platí třetí stupeň nebezpečí

V Jeseníkách se kvůli velkému množství čerstvě napadeného sněhu samovolně uvolňují laviny. Jejich sesuvy zaznamenala jesenická horská služba především v oblasti Velkého Kotle, záchranáři apelují na turisty, aby se těmto běžně nepřístupným místům vyhnuli.
8. 2. 2022|

Česko zasáhl silný vítr, polámané stromy poškodily elektrické vedení a omezují dopravu

Kvůli silnému větru zůstává v Česku bez dodávek elektřiny zhruba jedenáct a půl tisíce odběratelů. Kolem 14:00 jich přitom bylo okolo patnácti tisíc. Nejvíc výpadků mají energetici v současnosti hlášeno ve středních Čechách, Moravskoslezském kraji a na Břeclavsku. Naopak ve východních Čechách už se většinu poruch podařilo odstranit. Spadlé stromy a poruchy trakčního vedení místy omezují železniční dopravu. Výstraha meteorologů před silným větrem platí pro většinu území až do 19 hodin.
17. 1. 2022Aktualizováno17. 1. 2022, 18:08|

Záchranka v Temném Dole je oficiálně v provozu, za sebou však už má přes šedesát zásahů

V Temném Dole v Horním Maršově na Trutnovsku se ve čtvrtek oficiálně otevřela výjezdová základna Zdravotnické záchranné služby (ZZS). Záchranáři však mají za sebou už přes šedesát zásahů. Většinou šlo o výjezdy k úrazům v horských střediscích východních Krkonoš, řekl mluvčí ZZS Královéhradeckého kraje Ivo Novák. Součástí nové stanice je také školicí centrum pro složky Integrovaného záchranného systému (IZS). Za výstavbu a vybavení nových objektů kraj zaplatil více než 43 milionů korun. Záchranáři tam fungují od druhé poloviny prosince.
6. 1. 2022Aktualizováno6. 1. 2022, 15:09|

V rakouských Alpách se ze svahu zřítili dva Češi. Pro těžce zraněného muže musel přiletět vrtulník

Během horské túry v rakouském pohoří Rax se v neděli zranili dva turisté z Česka. Třiadvacetiletý muž utrpěl při pádu vážná zranění a do nemocnice jej musel přepravit vrtulník, informovala v pondělí agentura APA. Podle ní se Češi vydali do hor bez potřebného vybavení, neměli helmy a na nohy si vzali jen lehkou turistickou obuv.
27. 12. 2021|

Záchranáři zasahují z nové základny v Temném Dole, mají blíže ke sjezdovkám

Zdravotničtí záchranáři začali tento týden zasahovat z nové základny v Temném Dole na Trutnovsku. Až o polovinu se jim zkrátily dojezdové doby do lyžařských středisek východních Krkonoš. Nově vzniklá základna je zatím ve zkušebním provozu, oficiální otevření je naplánované na leden.
22. 12. 2021|

Horská služba varuje před lavinovým nebezpečím v Krkonoších

Horská služba v Krkonoších vyhlásila po sněžení v minulých dnech první, tedy nejnižší stupeň lavinového nebezpečí. Za posledních 48 hodin na hřebenech Krkonoš napadlo 35 centimetrů sněhu. Více ho je na závětrných svazích a v lavinových žlabech. První stupeň v nejvyšších českých horách začal platit ve středu 1. prosince.
2. 12. 2021|

Aplikace Záchranka nabízí elektronickou knihu túr, pomůže lidem rychleji přivolat pomoc

Aplikace Záchranka nově nabízí s modulem Horská služba i elektronickou knihu túr. Umožní zadání naplánované trasy a v případě, že turista nedorazí do cíle ve stanovenou dobu, sama odešle upozornění horské službě. Ve spolupráci s Horskou službou ČR funguje aplikace Záchranka od roku 2018.
14. 7. 2021|

Na horách stoupá zájem o elektrokola, s tím ale přibývá i úrazů

Mezi cyklisty na horách roste zájem o elektrokola. To s sebou přináší nové problémy, například více úrazů. V půjčovnách si kola s pomocným motorem totiž často pronajímají lidé, kteří ani na tom obyčejném nejeli několik let. Ve statistikách zásahů horské služby už je elektrokolo vedené jako zvláštní položka.
4. 7. 2021|

Horská služba varuje před riskováním a přeceňováním sil. Od května eviduje rekordní počet úrazů

Horská služba od května hlásí více výjezdů než v předchozích letech. Podle mluvčího Horské služby ČR Radka Zemana za to může vyšší návštěvnost hor. Lidem doporučuje, aby příliš neriskovali a nepřeceňovali svoje síly. K největšímu počtu úrazů dochází při cyklistice či pěší turistice. Nejčastěji zasahovala Horská služba v Jeseníkách.
2. 7. 2021|