TÉMA

Věra Nováková

Humor i celé dějiny 20. století. Čtyřiadevadesátiletá výtvarnice Věra Nováková má v centru DOX výstavu

V Centru současného umění DOX vystavuje čtyřiadevadesátiletá Věra Nováková. Průřez tvorbou všestranné výtvarnice ukazuje vývoj výtvarného umění ve dvacátém století. Jak sama říká, maluje to, co žije. K jejím tématům patří totalitní režimy, manželství s výtvarníkem Pavlem Brázdou i pozitivní pohled do budoucnosti.
12. 7. 2022|

Věra Nováková se pořád stará o umění

Výtvarnice Věra Nováková letos oslavila devadesáté narozeniny, stále ale tvoří nové obrazy i sochy. Nyní je představuje ve františkánském klášteře v Praze, na první výstavě po loňské smrti jejího manžela, také výtvarníka Pavla Brázdy.
18. 8. 2018|
Volby 2017

Je boj proti korupci vyprázdněný pojem? ODS je proti státní moci, ANO chce ochranu oznamovatelů

O boji proti korupci jako politickém tématu se diskutovalo v předvolební debatě České televize, která se věnovala tématu Justice a spravedlnosti. Přestože Česko dostalo pochvalu expertů Rady Evropy za pokrok v boji proti korupci, odhaduje česká pobočka Transparency International přesun korupčních snah od lobbistických skupin do nejvyšších pater politiky. Kandidátka Zelených Věra Nováková označila téma za vyprázdněné, za což můžou v minulosti deklarované snahy vlád, které se ale nikdy nerealizovaly. Zelení požadují stejně jako ANO speciální státní zastupitelství k potírání korupce. Komunisté přesouvají důraz spíš na kvalitu policistů, kteří ji dobře odhalí. Lidovci zas litují, že se jim nepodařilo prosadit ochranu oznamovatelů korupce (tzv. whistleblowerů), ale stále se o to chtějí snažit.
10. 10. 2017Aktualizováno10. 10. 2017, 08:23|
Volby 2017

Klausova amnestie dál popuzuje. Piráti chtějí přezkum, STAN a Zelení brzdu

I více než čtyři roky od vyhlášení novoroční amnestie budí generální pardon tehdejšího prezidenta Václava Klause odpor mezi tuzemskými politiky. Piráti v předvolební debatě ČT věnované právu a stavu justice oznámili, že budou požadovat její přezkum, Zelení i Starostové by chtěli do českého práva dostat pojistky, které by rozhodnutí prezidenta mohly zastavit.
9. 10. 2017Aktualizováno10. 10. 2017, 08:22|
Volby 2017

Exekutor v bydlišti dlužníka, s nižší odměnou a zestátněný. Strany mají na exekuce různé recepty

Zavedení teritoriality do vymáhání exekucí, které by vymáhal exekutor v bydlišti dlužníka. Snižování odměn pro tuto profesi, nebo dokonce i zestátnění exekutorů. To jsou návrhy možných změn v rámci vymáhání dluhů, které zazněly v předvolební debatě ČT24 na téma Justice a spravedlnost. Stejně tak ale zaznělo, že regulace exekutorů je běžný předvolební populismus, už k ní není prostor a že jsou k vymáhání jakýchkoliv dluhů jednoduše nezbytní.
9. 10. 2017Aktualizováno10. 10. 2017, 08:22|