TÉMA

Martin Plíšek

Parlament plánuje škrty ve svém provozu, nabízí se omezení zahraničních cest

Parlament připravuje milionové úspory na svém provozu. Poslanci, senátoři i zaměstnanci obou komor třeba omezí zahraniční cesty. Sníží se i náhrady zákonodárců. Více škrtů plánuje Poslanecká sněmovna. Začíná propouštěním – v první vlně od 1. října údajně zruší sedm úvazků, minimálně další tři od nového roku.
1. 10. 2023|

Parlamentní komory chystají propouštění i snížení odměn, uspořit mají miliony

Obě komory českého parlamentu čeká snižování odměn a propouštění. Poslanecká sněmovna i Senát musejí šetřit stejně jako jiné státní instituce. V úsporném balíčku ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) navrhl, aby úřady srazily výdaje na provoz o pět procent a na platy minimálně o dvě procenta.
7. 8. 2023|

Pavel příští pondělí zamíří na dvoudenní návštěvu Slovenska

Zvolený český prezident Petr Pavel přijede příští pondělí na dvoudenní návštěvu Slovenska, kam zavítá jen několik dní po své inauguraci. Termín návštěvy oznámila slovenská prezidentská kancelář. Pavel se úřadu ujme ve čtvrtek a již dříve řekl, že na první zahraniční cestu ve funkci hlavy státu pojede právě na Slovensko.
6. 3. 2023Aktualizováno6. 3. 2023, 16:11|

Zeman si po odchodu z Hradu zřídí kancelář. Mynář se chce věnovat rodině

Prezident Miloš Zeman byl v pátek naposledy ve své kanceláři na Pražském hradě. V lánské pracovně bude ještě v pondělí pobývat v souvislosti s přijetím premiéra Petra Fialy (ODS). Po přestěhování všech věcí se pak přesune do nového domu v Lánech, kde zůstane až do inaugurace svého nástupce Petra Pavla. Informoval o tom jeho kancléř Vratislav Mynář. Zeman si po odchodu z funkce zřídí kancelář, asistentku mu bude dělat jeho žena Ivana. Mynář zároveň informoval, že sám na svou funkci rezignuje zřejmě ve čtvrtek 9. března dopoledne, tedy v den Pavlovy inaugurace. Před rezignací své nástupkyni Janě Vohralíkové předá potřebné dokumenty.
3. 3. 2023|

Inaugurace bude bez zahraničních hostů, uvedla Vohralíková. Ceremoniál budou sledovat diváci i na Hradě

Inauguraci Petra Pavla budou moci sledovat návštěvníci na velkoplošných obrazovkách na Hradčanském náměstí i třetím nádvoří Pražského hradu. Ve čtvrtek se kvůli organizaci posledních detailů ceremoniálu k nástupu nové hlavy státu setkala budoucí šéfka hradní kanceláře Jana Vohralíková s dosluhujícím vedoucím kanceláře Vratislavem Mynářem. Jednání se účastnil také šéf Kanceláře Poslanecké sněmovny Martin Plíšek. Ceremonie se uskuteční 9. března od 14 hodin.
23. 2. 2023Aktualizováno23. 2. 2023, 19:01|

Vohralíková získala od Mynáře informace o prezidentské kanceláři, závěrečný protokol NKÚ ale nedostala

Budoucí kancléřka prezidenta Petra Pavla Jana Vohralíková dostala od dosluhujícího vedoucího Kanceláře prezidenta republiky (KPR) Vratislava Mynáře informace o organizační struktuře kanceláře, o tabulkových místech, protokoly k zábranám u Pražského hradu či průběžné zprávy z auditu Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Schůzka trvala zhruba hodinu.
16. 2. 2023|

Vohralíková a Mynář řešili seznam hostů na inauguraci i bezpečnostní opatření. Pavel se sešel s Bartošem

Budoucí vedoucí Kanceláře prezidenta republiky (KPR) Jana Vohralíková v úterý s dosluhujícím protějškem Vratislavem Mynářem a šéfem sněmovní kanceláře Martinem Plíškem řešila seznam hostů na březnovou inauguraci nového prezidenta Petra Pavla či bezpečnostní opatření. Mynář předal Vohralíkové představu o inauguraci, podoba podle něj záleží na nové administrativě. Pavel se sešel v ministrem pro místní rozvoj Ivanem Bartošem (Piráti), aby spolu probrali situaci v regionech i otázku digitalizace.
14. 2. 2023Aktualizováno14. 2. 2023, 18:15|

Převzetí prezidentského úřadu se podle Bartoška učíme. Neočekávám žádné drama, řekl Feranec

Poprvé od voleb se sešli končící prezident Miloš Zeman a nově zvolený prezident Petr Pavel. Místopředseda sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) a místopředseda poslanců hnutí ANO Milan Feranec doufají, že převzetí Hradu proběhne standardní cestou. Podle Bartoška je ale bezpečnostní audit, jak o něm mluvil Pavel, na místě. Feranec si myslí, že Pavel má konat, až nastoupí do úřadu. Politici o tom debatovali v Událostech, komentářích.
13. 2. 2023|

„Návrat k normálu.“ Pavel se sešel s nejvyššími představiteli vlády a parlamentu

Čtveřice nejvyšších ústavních činitelů by se měla setkávat pravidelně jednou za čtvrt roku, řekl nově zvolený prezident Petr Pavel po středečním setkání s předsedy obou parlamentních komor Milošem Vystrčilem (ODS) a Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09) a premiérem Petrem Fialou (ODS). Pavel také uvedl, že jeho cílem není dělat samostatnou zahraniční politiku. Nejvyšší ústavní činitelé budou kroky podle něho konzultovat. O schůzku s novou hlavou státu stojí i další ministři.
1. 2. 2023Aktualizováno1. 2. 2023, 23:01|

Sněmovna schválila odložení elektronického systému tvorby zákonů. Poslanci interpelovali Fialu

Elektronický systém tvorby zákonů bude plně spuštěný až od roku 2024, sněmovna schválila návrh. Na programu měli poslanci ve čtvrtek také vládní návrh na zavedení pravidel, podle nichž by úřady měly ve veřejné dopravě zajistit alespoň část provozu nízkoemisními vozidly. Poslanci rovněž interpelovali premiéra Petra Fialu (ODS).
28. 4. 2022Aktualizováno28. 4. 2022, 18:04|

Ve vládě pětikoalice by měl být místopředseda pro digitalizaci

Pokračují povolební jednání. Starostové si jako poslední strana zvolili předsedu svého poslaneckého klubu. Opět se jím stal Jan Farský. Lidovci v pátek jednali na celostátní konferenci KDU-ČSL. V nové vládě chtějí představovat sociální aspekt. Programová skupina koalice SPOLU a Pirátů se STAN se shodla na tom, že definuje pozici místopředsedy vlády pro digitální transformaci. Po pátečním jednání obou koalic to řekl místopředseda ODS Martin Kupka. Skupina pro digitalizaci, spravedlnost a vnitro se podle něj zabývala i problematikou veřejné správy či policie. Shodla se také na zavedení korespondenční volby pro voliče ze zahraničí.
15. 10. 2021Aktualizováno15. 10. 2021, 22:14|
Volby 2017

Klausova amnestie dál popuzuje. Piráti chtějí přezkum, STAN a Zelení brzdu

I více než čtyři roky od vyhlášení novoroční amnestie budí generální pardon tehdejšího prezidenta Václava Klause odpor mezi tuzemskými politiky. Piráti v předvolební debatě ČT věnované právu a stavu justice oznámili, že budou požadovat její přezkum, Zelení i Starostové by chtěli do českého práva dostat pojistky, které by rozhodnutí prezidenta mohly zastavit.
9. 10. 2017Aktualizováno10. 10. 2017, 08:22|
Volby 2017

Exekutor v bydlišti dlužníka, s nižší odměnou a zestátněný. Strany mají na exekuce různé recepty

Zavedení teritoriality do vymáhání exekucí, které by vymáhal exekutor v bydlišti dlužníka. Snižování odměn pro tuto profesi, nebo dokonce i zestátnění exekutorů. To jsou návrhy možných změn v rámci vymáhání dluhů, které zazněly v předvolební debatě ČT24 na téma Justice a spravedlnost. Stejně tak ale zaznělo, že regulace exekutorů je běžný předvolební populismus, už k ní není prostor a že jsou k vymáhání jakýchkoliv dluhů jednoduše nezbytní.
9. 10. 2017Aktualizováno10. 10. 2017, 08:22|