TÉMA

Magdalena Davis

Zpomalit vysokorychlostní tratě odmítají Kupka i Havlíček. Podle Davis je třeba myslet na regiony

S tím, jak se blíží plánovaný termín zahájení prvních staveb vysokorychlostních tratí v Česku, sílí i hlasy proti nim. Týkají se detailů – zejména se některé obce a jejich obyvatelé vymezují proti plánovanému trasování železnic – ale i celku. Některé ekologické spolky vyzvaly, aby se nové tratě stavěly na podstatně nižší rychlost než zatím zvažovaných 320 kilometrů za hodinu, spíše jen kolem 200 až 250 kilometrů. Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) i jeho předchůdce, místopředseda ANO Karel Havlíček, to odmítli. Nicméně podle Havlíčka nesmí mít stát ani příliš velké oči a neplánovat víc tratí, než dokáže zaplatit. Kupka, Havlíček a spolupředsedkyně Zelených Magdalena Davis diskutovali o vysokorychlostních železnicích v Otázkách Václava Moravce.
24. 3. 2024|

Z české opozice zní hlasy na podporu Pellegriniho, z koalice pro Korčoka

Hlasy na podporu Ivana Korčoka znějí od některých politiků české vládní koalice, zatímco představitel opozice podpořil Petera Pellegriniho. V Otázkách Václava Moravce řekl místopředseda vládní ODS a ministr dopravy Martin Kupka, že považuje vítěze prvního kola slovenských prezidentských voleb Korčoka za lepšího kandidáta. Místopředseda opozičního ANO a místopředseda Poslanecké sněmovny Karel Havlíček naopak řekl, že si dovede představit druhého postupujícího kandidáta Pellegriniho jako nového slovenského prezidenta. Spolupředsedkyně mimosněmovních Zelených Magdalena Davis pak uvedla, že pro její stranu není ideální ani jeden účastník druhého kola, nejvíce by jí vyhovovalo, kdyby do druhého volebního období pokračovala dosavadní slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.
24. 3. 2024|

Podle Svobody vnímá většina Pražanů protesty v dopravě jako „blokádu jejich života“. Žádná neprobíhá, kontruje Davis

Primátor Prahy Bohuslav Svoboda (ODS) v pondělních Událostech, komentářích zkritizoval formu protestů v dopravě, kterou zvolili aktivisté z iniciativy 30 pro Prahu. Většina obyvatel metropole prý takové aktivity vnímá jako „blokádu svých životů“ a podle Svobody protestující ohrožují řidiče. Podle spolupředsedkyně Zelených Magdaleny Davis ale výzkum ukázal, že většina Pražanů chce, aby se doprava v hlavním městě zklidnila.
1. 8. 2023|

Lídři stran a hnutí diskutovali v Politickém spektru o covidových opatřeních nebo zahraniční politice

Lídři pěti stran a hnutí, které kandidují ve volbách do Poslanecké sněmovny, debatovali v pořadu Politické spektrum na ČT24. Zaměřili se na domácí témata jako jsou hospodaření státu, covidová opatření nebo kvalita vzdělávání v českých školách. Diskutovali také o zahraniční politice a členství České republiky v Evropské unii a Severoatlantické alianci. Hosty byli Vladimíra Vítová (Aliance národních sil), Petr Cibulka (Volte Pravý Blok www.cibulka.net), Jana Bobošíková (Volný blok), Tomáš Raždík (Švýcarská demokracie) a Magdalena Davis (Zelení).
19. 9. 2021|

Zelení zahájili poslední fázi kampaně, tématy jsou klimatická krize nebo podíl žen v politice

Pro zahájení horké fáze předvolební kampaně si strana vybrala netradičně Brno. Zelení zdůraznili svoje programové priority, kterými jsou řešení klimatické krize a související nutnost zvýšit podíl žen v politice a veřejném působení.
31. 8. 2021|

Zelení představili program, do voleb je povede Magdalena Davis

Strana zelených zahájila kampaň k podzimním volbám do Poslanecké sněmovny. Zaměřit se chce především na změny klimatu, ekologická témata nebo podporu rodin a dostupnost bydlení. Zelení chtějí řešit také problematiku sexuálního násilí. Celkem devět ze čtrnácti krajských kandidátek Zelených povedou do voleb ženy. Volební lídryní se stala spolupředsedkyně strany Magdalena Davis.
29. 6. 2021|

Zelení ukončili jednání o spolupráci s ČSSD, vedl je k tomu sjezd sociálních demokratů

Strana zelených ukončila vyjednávání s ČSSD o předvolební spolupráci, oznámil její spolupředseda Michal Berg. Sjezd sociálních demokratů a další kroky po něm nedávají Zeleným naději, že by bylo možné naplnit základní požadavek spolupráce, kterým je zásadní změna politické kultury v Česku. O ukončení předvolební spolupráce v pondělí Zelení informovali předsedu ČSSD Jana Hamáčka. O spolupráci strany vyjednávaly od ledna. Hamáček řekl, že se Zelenými o konci jednání osobně nemluvil a vzkazy přes média ho mrzí.
12. 4. 2021Aktualizováno12. 4. 2021, 14:23|

Zelené poprvé povede do voleb dvojice: Magdalena Davis a Michal Berg

Strana zelených si na sobotním sněmu v Ústí nad Labem zvolila poprvé dvojici spolupředsedů – muže a ženu. V čele strany tak nově stanula Magdalena Davis a Michal Berg. Smíšené předsednictví má zajistit rovné zastoupení mužů a žen na nejvyšší pozici strany.
25. 1. 2020|
Volby 2017

Šumava není žádný Yellowstone, tvrdí ODS. V kritice parků ale zůstala osamocená

Šumava není žádná divočina, ale lidmi obývané území. ODS se proto pokusí nový zákon o národních parcích znovu otevřít a některé paragrafy upravit. V předvolební debatě ČT24 to řekl Jan Zahradník (ODS). V kritice zákona ale zůstal sám. Ostatní politici se shodují, že divoká příroda se musí chránit a s problémy si dokáže poradit sama. Časem by spíš řešili otázku, zda jsou kompenzace pro obce na území parků dostatečné.
7. 10. 2017|
Volby 2017

Zasloužíme si stejně kvalitní potraviny jako všichni ostatní, myslí si politici napříč spektrem

Výrok předsedy Evropské komise Jeana-Clauda Junckera, že Češi si nezaslouží méně kakaa ve svých čokoládách, rezonoval v předvolební debatě České televize. Strany napříč politickým spektrem s jeho obsahem souhlasí, byť například Jan Zahradník z ODS Junckerovi nevěří, že jej myslí vážně. Vládě vyčetl, že se tématem začala zabývat až před volbami, zástupci koaličních stran se naopak chválili a jsou se svou prací spokojeni.
6. 10. 2017|
Volby 2017

Bublina, která po Vánocích splaskne. Za drahé máslo mohou i nákupy do mrazáků

Drahé máslo je výsledkem rostoucí poptávky. Mohou za to i samotní spotřebitelé, kteří si z obav před vyšší cenou kupují před Vánocemi zásoby do mrazáků. Shodla se na tom většina hostů předvolební debaty ČT24. Stát by proto podle nich do cen zasahovat neměl, protože časem samy opadnou. „Po Vánocích tu bude másla, že nebudeme vědět, co s ním,“ myslí si ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).
6. 10. 2017|