TÉMA

Herbert Pavera

Pekarová Adamová dál povede TOP 09. Prvním místopředsedou se stal Válek

Funkci předsedkyně TOP 09 obhájila šéfka sněmovny Markéta Pekarová Adamová. Ve volbě neměla protikandidáta, na sněmu získala 142 hlasů ze 177. Stranu by tak měla vést do příštích sněmovních voleb za dva roky. Delegátům poděkovala za podporu a slíbila, že bude „makat“ na tom, aby strana byla vidět a plnila své sliby.
11. 11. 2023Aktualizováno11. 11. 2023, 17:25|

Češi v prvním čtvrtletí spotřebovali nejméně plynu za více než dvacet let

Rekordní úspory energií nadále pokračují – a to jak u domácností, tak firem. Češi v prvním čtvrtletí spotřebovali nejméně plynu od roku 2001. Domácnosti ho v prvních třech měsících ušetřili dokonce ještě více než před rokem, kdy byl nejdražší. Za úsporami domácností jsou nejen dřívější vysoké ceny energií, ale také teplejší počasí. Po zimě se daří také naplňovat zásobníky. Nyní jsou zhruba na sedmdesáti procentech.
10. 6. 2023|

V Bolaticích na Hlučínsku otevřeli nový domov pro seniory. Kapacita se rychle vyčerpala

V Bolaticích na Hlučínsku se otevřel nový domov pro seniory. Postavila si ho obec. Nabídne místa pro dvaatřicet klientů, zájem je ale trojnásobný. Aktuálně čekají v celém Česku na umístění do domovů tisíce lidí. Například v Moravskoslezském kraji to trvá i rok.
14. 3. 2023|

Čelíme mnoha krizím, varovala na sněmu TOP 09 Pekarová Adamová. Vedení strany obhájila

TOP 09 i další dva roky povede dosavadní předsedkyně Markéta Pekarová Adamová. Na sobotním sněmu neměla vyzyvatele. V kandidátském projevu zdůraznila, že Česko čelí mnoha krizím a očekávání od nadcházející vlády jsou vysoká. Kabinet podle ní musí obnovit důvěru ve stát, instituce a politiku. Prvním místopředsedou zůstává senátor Tomáš Czernin, jasno je i o dalších místopředsedech.
20. 11. 2021Aktualizováno20. 11. 2021, 14:31|

Ústavní soud by měl vyslechnout Babiše kvůli termínu voleb, žádá skupina senátorů

Skupina senátorů, která u Ústavního soudu zpochybnila vyhlášený termín sněmovních voleb, žádá o přednostní projednání návrhu a výslech předsedy vlády Andreje Babiše (ANO). Návrhem, který soud ve středu zpřístupnil na svém webu, se jako soudce zpravodaj bude zabývat Vojtěch Šimíček, který patří k expertům na volební problematiku. V době působení u Nejvyššího správního soudu předsedal volebnímu senátu.
13. 1. 2021|

Senát začíná mít jasno o své verzi daňového balíčku, mohl by ve sněmovně uspět

Výrazné snížení daní drtivé většiny zaměstnanců z dvaceti na patnáct procent z hrubé mzdy, o tři tisíce ročně vyšší slevy na dani na poplatníka a k tomu ještě kompenzace většiny výpadku daňových příjmů pro obce a kraje. Senát začíná mít jasno o své verzi daňového balíčku na rok 2021. Česká televize zjistila, že pro sazby daně z příjmu ve výši 15 a 23 procent z hrubé mzdy i vyšší slevy chtějí v Senátu hlasovat senátoři zvolení za ODS, KDU-ČSL a hnutí ANO. Tato hlasovací koalice má v horní parlamentní komoře pohodlnou většinu.
6. 12. 2020|

Předsedou Senátu zůstane zřejmě Vystrčil. Podpoří ho i hnutí STAN

Předsedou Senátu zůstane s největší pravděpodobností Miloš Vystrčil (ODS). Podpoří ho do této funkce i hnutí STAN, oznámil jeho předseda Vít Rakušan. Senátní frakce ODS a Starostů budou mít v povolebním složení horní komory dostatek hlasů k Vystrčilovu zvolení. Volba předsedy Senátu by se měla uskutečnit v listopadu.
14. 10. 2020Aktualizováno14. 10. 2020, 20:10|
Volby 2018 senátní

Z nově zvolených nezávislých senátorů má o členství v klubu zatím jasno Bek

Z nově zvolených nezávislých senátorů se zatím o členství v senátním klubu rozhodl rektor Masarykovy univerzity v Brně Mikuláš Bek. O změně klubu uvažuje i loni zvolená lékařka Alena Dernerová (Severočeši.cz). Oba zřejmě posílí klub Starostů a nezávislých. Ostatní nezařazené senátory čeká ještě jednání s frakcemi v horní komoře. Rozhodnutí předpokládají většinou do týdne.
15. 10. 2018|
Senátní volby 2018

Pavera bude jediným novým senátorem TOP 09. Do horní komory ho vysílá Opavsko

Dlouholetý starosta Bolatic Herbert Pavera z TOP 09 v opavském senátním obvodě jasně zvítězil nad kandidátkou ANO Simonou Horákovou. Hlasovalo pro něj 68,5 procenta voličů. Volební účast zde činila 19,39 procenta.
13. 10. 2018Aktualizováno13. 10. 2018, 17:25|
Senátní volby 2018

Senátní duel v Opavě: Větší pravomoci obcí i snižování počtu žáků ve třídách

ČT24 připravila duely všech kandidátů do Senátu, kteří postoupili do druhého kola. Ve volebním obvodu číslo 68 Opava se utká Herbert Pavera (TOP 09) se Simonou Horákovou (ANO). V prvním kole zvítězil Pavera se ziskem 36,27 % hlasů, Horáková získala 21,54 procenta hlasů.
9. 10. 2018|
Volby 2017

Šumava není žádný Yellowstone, tvrdí ODS. V kritice parků ale zůstala osamocená

Šumava není žádná divočina, ale lidmi obývané území. ODS se proto pokusí nový zákon o národních parcích znovu otevřít a některé paragrafy upravit. V předvolební debatě ČT24 to řekl Jan Zahradník (ODS). V kritice zákona ale zůstal sám. Ostatní politici se shodují, že divoká příroda se musí chránit a s problémy si dokáže poradit sama. Časem by spíš řešili otázku, zda jsou kompenzace pro obce na území parků dostatečné.
7. 10. 2017|
Volby 2017

Zasloužíme si stejně kvalitní potraviny jako všichni ostatní, myslí si politici napříč spektrem

Výrok předsedy Evropské komise Jeana-Clauda Junckera, že Češi si nezaslouží méně kakaa ve svých čokoládách, rezonoval v předvolební debatě České televize. Strany napříč politickým spektrem s jeho obsahem souhlasí, byť například Jan Zahradník z ODS Junckerovi nevěří, že jej myslí vážně. Vládě vyčetl, že se tématem začala zabývat až před volbami, zástupci koaličních stran se naopak chválili a jsou se svou prací spokojeni.
6. 10. 2017|
Volby 2017

Bublina, která po Vánocích splaskne. Za drahé máslo mohou i nákupy do mrazáků

Drahé máslo je výsledkem rostoucí poptávky. Mohou za to i samotní spotřebitelé, kteří si z obav před vyšší cenou kupují před Vánocemi zásoby do mrazáků. Shodla se na tom většina hostů předvolební debaty ČT24. Stát by proto podle nich do cen zasahovat neměl, protože časem samy opadnou. „Po Vánocích tu bude másla, že nebudeme vědět, co s ním,“ myslí si ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).
6. 10. 2017|