TÉMA

Obrazem

Nejzajímavější a nejatraktivnější dění posledních dní, jak jej zachytili čeští i světoví fotoreportéři.
Obrazem
Zdroj: Pixabay/Lucio Alfonsi

Závodníci s kolečky prosvištěli severním Londýnem a oslavili tak svátek svatého Jiří

Už po jednašedesáté tlačili závodníci ulicemi severního Londýna stavební kolečka. Dvoučlenné týmy se střídají v rolích „pasažéra“ a „řidiče“. K tradici neodmyslitelně patří i konzumace piva, kroje, tanec a zpěv. Událost se koná u příležitosti svátku svatého Jiří, který je patronem Anglie.
před 21 h hodinami|

World Press Photo ocenilo „nepředstavitelnou ztrátu“

Vítězným snímkem letošního ročníku fotografické soutěže World Press Photo se stal snímek truchlící Palestinky, která drží v náručí tělo své mrtvé pětileté neteře zabalené do bílé látky. Fotograf agentury Reuters Muhammad Sálim ho pořídil 17. října 2023 v nemocnici ve městě Chán Júnis na jihu Pásma Gazy.
18. 4. 2024|

Indické volby znamenají pro nosiče cesty do dalekých vesnic s hlasovacím zařízením

V Indii probíhají volby do parlamentu. Aby však měli možnost hlasovat všichni občané země, musí se volební komisaři s vybavením dopravit i do těch nejodlehlejších vesnic, které jsou často dostupné jen pěšky. Tyto pochody mohou být i několik kilometrů dlouhé ve špatně prostupném terénu a se znatelným výškovým rozdílem.
18. 4. 2024|

Polovina historické burzy v Kodani vyhořela, požár stále není zcela zlikvidován

Dánské úřady oznámily, že po úterním ničivém požáru polovina staré dánské burzy úplně vyhořela a zůstaly z ní jen obvodové zdi. Hasičům komplikuje práci lešení, na některých špatně dostupných místech požár stále není zcela uhašen. K záchranným složkám se v úterý připojili kolemjdoucí, kteří vynášeli z budovy velké obrazy a historické artefakty. Podle generálního ředitele Dánské obchodní komory, která budovu vlastní, Briana Mikkelsena se nejcennější předměty podařilo zachránit – i díky předem připravenému havarijnímu plánu.
17. 4. 2024|

V Lysicích na Blanensku testují přes dva tisíce ovocných stromů

Většina nových odrůd ovoce, které se v posledních letech v Česku objevily, roste pohromadě v Lysicích na Blanensku. Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZUZ) na tamější zkušební stanici registruje nově vyšlechtěné odrůdy ovoce a zároveň udržuje takzvanou živou kolekci, do které umisťuje již registrované odrůdy. Každý šlechtitel, který chce uvést novou odrůdu na český trh, ji musí nejprve nechat přihlásit do seznamu odrůd. Odborníci v Lysicích ji následně pozorují ve vegetačním i mimovegetačním období.
17. 4. 2024|

Koně Převalského z pražské zoo najdou nový domov v Kazachstánu

Pražská zoologická zahrada vybrala osm koní Převalského, které postupně přemístí do středoasijského Kazachstánu. První cesty na začátku června se zúčastní konkrétně jedna klisna a tři hřebci, jejichž hlavním cílem bude obnova populace těchto koní ve volné přírodě.
16. 4. 2024|

V Řecku nacvičovali slavnostní zapálení olympijského ohně

V řecké Olympii proběhla 15. dubna oficiální zkouška zapálení olympijského ohně, odehrála se jeden den předtím, než se olympijská pochodeň vydá na dlouhou cestu do Paříže. Přípravy byly veřejné a kdokoliv se tak mohl přijít podívat, kde a jak olympijský oheň vzniká. Tradičně je zažehnut Sluncem, jehož paprsky jsou soustředěny do ohniska parabolického zrcadla.
15. 4. 2024|

Japonské speciální úklidové týmy vyklízí byty po osamělých zesnulých

Specializované úklidové čety v Tokiu čistí byty po osamělých zesnulých. Kromě kompletního úklidu dají na místo úmrtí květiny, kadidlo a fotografii. Zesnulým, na které rodiny zapomněly nebo kteří žádné nemají, není vypraven pohřeb a jejich ostatky jsou uloženy do neoznačených hrobů. V zemi, kde žije osaměle asi pět milionů starších lidí, se očekává, že počet nalezených v prázdných domech bude stoupat.
12. 4. 2024|

Archeologové našli v Pompejích zatím neznámé fresky. Patří k nejkrásnějším ve městě

Archeologové našli ve starověkých Pompejích impozantní banketní sál s černými stěnami a mytologickými motivy z trojské války. Místnost objevili nedávno při vykopávkách na archeologickém nalezišti v blízkosti sopky Vesuv a nyní byla odhalena v celé své kráse, oznámilo podle agentury APA italské ministerstvo kultury.
11. 4. 2024|

Ramadán skončil. Muslimové obdarovávají chudé

Muslimský svátek ramadán skončil. Tento měsíc dlouhý půst se završil 9. dubna svátkem Íd al-Fitr neboli svátkem přerušení půstu. Ten se slaví jeden až tři dny v závislosti na dané zemi a je znám například dobročinností, kdy se chudým a potřebným vyplácejí peníze jako gesto soucitu.
10. 4. 2024|

Zatmění Slunce pozorovaly miliony nadšenců

Úplné zatmění Slunce mohli v pondělí jako první sledovat nadšenci v Mazatlánu na východě Mexika. Takzvaný pás totality, odkud je pozorovatelné, vedl s délkou čtyři tisíce kilometrů napříč patnácti americkými státy. Do pásu přicestovalo asi pět milionů lidí, dalších dvaatřicet milionů v něm žije. Lidé si při sledování úkazu chránili zrak nejrůznějšími předměty, například krabicí či jednoduchým páskem.
9. 4. 2024|

Britští a francouzští vojáci se zúčastnili střídání stráží, slavili tak 120 let Srdečné dohody

Příslušníci britské roty Coldstream pochodovali od britského konzulátu v Paříži k Elysejskému paláci, kde za přítomnosti prezidenta Emmanuela Macrona a britské velvyslankyně Menny Rawlingsové vystřídali francouzskou republikánskou gardu. Paralelní akce se konala v Buckinghamském paláci v Londýně za přítomnosti prince Edwarda, vévodkyně Sophie a francouzské velvyslankyně Helene Ducheneové. Srdečná dohoda z roku 1904 ukončila staletí vojenského soupeření mezi Francií a Velkou Británií, díky čemuž obě evropské mocnosti bojovaly během dvou světových válek na stejné straně.
8. 4. 2024|

Pellegriniho ve štábu podpořil Fico, Korčok se vyrovnával s prohrou

Slovensko si zvolilo prezidenta, nástupcem Zuzany Čaputové se stane Peter Pellegrini. Zatímco v jeho volebním štábu se v noci ze soboty na neděli radovali, Ivan Korčok a jeho příznivci museli snést porážku.
7. 4. 2024|

V Thajsku hořel trajekt, cestující se zachránili skokem do moře

Plameny na palubě trajektu na turisty vyhledávaný ostrov Koh Tao ve čtvrtek donutily cestující opustit loď tím nejrychlejším způsobem. Podle místních zpráv se podařilo zachránit z moře všech 108 osob. Požár vypukl ve strojovně lodi. Úřady uvedly, že příčina zatím nebyla zjištěna a probíhá vyšetřování.
5. 4. 2024|

Na Tchaj-wanu stabilizují po zemětřesení nakloněnou budovu. Záchranné práce pokračují

Záchranné práce v Tchaj-wanu komplikuje poškození silnic a další infrastruktury, jež v mnoha případech způsobily sesuvy půdy a kamenů. Zemětřesení si vyžádalo devět mrtvých a přes tisíc zraněných. Jeden člověk zahynul v nejhůře postiženém městě Chua-lien v devítiposchoďové budově Uranus, která zůstává nebezpečně nakloněná poté, co byla při otřesech rozdrcena její spodní část. Dělníci se za pomoci jeřábů a bagrů snaží budovu stabilizovat.
4. 4. 2024|

Slovácké divadlo připravuje premiéru hry Jak jsme se dostali až sem

Ve Slováckém divadle proběhne premiéra nové hry Jak jsme se dostali až sem. Režíruje ji bývalý ředitel uherskohradišťské scény Michal Zetel, který je spolu s herci a dalšími členy inscenačního týmu i jejím autorem. Premiéra představení je na programu v sobotu 6. dubna. Hra navazuje na oceňované Tři sestry, které Zetel ve Slováckém divadle uvedl před dvěma lety. V případě nové inscenace však dle režiséra divadelníci využili odlišný přístup.
3. 4. 2024|

Padesát kilo uhlí na zádech. V Anglii se utkali siláci při mistrovství světa

Už po jedenašedesáté o Velikonočním pondělí hostila anglická vesnice Gawthorpe v hrabství Yorkshire bizarní závod. Každý rok se v ní v tento svátek pořádá mistrovství světa v nošení uhlí. Zúčastnit se mohou podle pravidel děti, mládež, ženy, muži i veteráni. V hlavních kategoriích nosí závodníci umouněnou zátěž na vzdálenost přes jeden kilometr.
2. 4. 2024|

V Němčičkách se šlehalo s obřími žílami. Kroje nechyběly ani ve Vlčnově

Některými obcemi na jihu Moravy dopoledne jako už tradičně na velikonoční pondělí zněl zpěv mladíků a výskot šlehaných dívek. Někde krojovaná chasa vyšlehala děvčata obřími žílami, jak se také označují pomlázky – v Němčičkách na Břeclavsku upletli hned dvě, a to téměř pětadvacetimetrovou a více než šestnáctimetrovou. Na velikonoční obchůzku vyrazil dopoledne i král letošní Jízdy králů ve Vlčnově na Uherskohradišťsku, devítiletý František Janča. V Kyjově se zase koledníci vydali do ulic na voze taženém koňmi a v krojích.
1. 4. 2024Aktualizováno1. 4. 2024, 16:11|

Zámecké zahrady v Lysicích na Blanensku se znovu otevírají

Zámecké zahrady v Lysicích otevřely své brány návštěvníkům po dvou letech intenzivní rekonstrukce. K slavnostnímu otevření dojde až v červnu, kdy většina rostlin rozkvete, nicméně návštěva zámku je možná již od čtvrtka. Návštěvníci budou mít možnost procházet se zámkem sami, přičemž v každé místnosti bude k dispozici průvodce, který jim poskytne doprovodný výklad. Rekonstrukce zámku vyšla na celkových 194 milionů korun a začala na podzim 2021. Práce však ještě nekončí, do dubna příštího roku by měly být dokončeny práce na střeše zámku, které vyjdou na dalších 18 milionů korun.
28. 3. 2024|

Přes sto obřích kraslic ozdobilo chorvatskou Koprivnici

Práce na sochách obřích kraslic zabrala umělcům několik dní. Každoroční výstava je nejen oslavou Velikonoc, ale také poctou chorvatské „naivní“ malířské škole Hlebine. Díla, z nichž některá měří až dva metry, jsou nyní vystavena v ulicích nedalekého města Koprivnica. Kristina Socevová, pracovnice turistické kanceláře, uvedla, že některé z kraslic budou vystaveny v evropských metropolích či až v americkém New Yorku.
27. 3. 2024|

Interiéry Ještědu se vracejí do původní podoby ze 70. let

Interiéry hotelu na vrcholu libereckého Ještědu se postupně vracejí do původní podoby ze 70. let minulého století, kdy byla futuristická stavba dokončena. Za provozu teď lakýrníci vracejí obložení stěn v restauraci původní okrovou barvu, kterou v 90. letech překryl stříbrošedý nástřik. Stavba je jedním z nejoriginálnějších architektonických děl v Česku a veřejnosti slouží od roku 1973.
26. 3. 2024|

Hinduisté vítají jaro oslavami svátku Hólí

Hólí je oblíbený a významný hinduistický svátek začínajícího jara. Připomíná věčnou lásku božstev Rádhy a Krišny a pro věřící Indy nese také zprávu o vítězství dobra nad zlem. Trvá jednu noc a jeden den a začíná večer v den purnimy (úplňku), který připadá na hinduistický kalendářní měsíc falguna. Podle gregoriánského kalendáře spadá přibližně do poloviny března a letos se slaví právě v těchto dnech: 24. a 25. března.
25. 3. 2024|

Ze životně důležité mexické oázy mizí voda

Vojtěška je významným produktem zemědělství v severním státě Coahuila. Tato rostlina, bohatá na vlákninu a proteiny, je zde pěstována po staletí, především pro výkrm zvěře. Pěstování vojtěšky má ale negativní dopad na prastarou oázu Cuatro Ciénegas, nejvýznamnější mokřad v poušti Chihuahua. Tato oáza představuje geologickou anomálii, která podle vědců může přispět k lepšímu pochopení klimatických změn, původu Země a možnosti existence života na Marsu.
25. 3. 2024|

Biologové asistují u tření korálů, nové jedince nechávají růst v laboratoři

Potápěči a mořští biologové pozorují u thajského pobřeží fascinující jev – nespočet růžových skvrn. Jedná se o spermie a jikry mořských korálů, které vypouští během tření do moře. Tento proces je klíčový pro obnovu erodujících korálových útesů v důsledku změny klimatu. Mořští biologové se snaží zachytit tyto reprodukční prvky a umožnit jim vyrůst v mladé mořské korály ve speciální laboratoři. Poté jsou navráceni zpět do moře. I přes úspěch projektu představují obnovené kolonie nepatrný zlomek z poškozené plochy korálů. Navíc celkový proces obnovy je velmi pomalý.
22. 3. 2024Aktualizováno22. 3. 2024, 22:55|
Obrazem
Zdroj: Pixabay/Lucio Alfonsi
Nejzajímavější a nejatraktivnější dění posledních dní, jak jej zachytili čeští i světoví fotoreportéři.