TÉMA

Lukáš Bartoň

Stát chce do svých řad dalších sedm tisíc zaměstnanců. Opozici vadí úředníci, mluví o rozhazování peněz

Stát chce v příštím roce přijmout bezmála sedm tisíc nových zaměstnanců. Česká televize to zjistila z návrhu státního rozpočtu na rok 2022. Přibýt mají hlavně noví učitelé, policisté, vojáci, hasiči, ale i státní úředníci. Opozice vládu kritizuje, že jen za posledních pět let nabraly státní instituce přes čtyřicet tisíc nových zaměstnanců.
11. 9. 2021|

Není to o tom, jestli je dané dítě zdravé, ale jaký je obraz společnosti, říká k testování na covid ve školách Plaga

Děti do osmnácti let budou mít od září hrazené preventivní testy na covid-19. Zároveň proběhne na začátku školního roku plošné testování žáků vracejících se do škol. Ministr zdravotnictví bere plošné testy jako sondu do situace s covidem. Ministr školství Robert Plaga (za ANO) a poslanec a místopředseda školského výboru Lukáš Bartoň (Piráti) se na potřebě testovat shodují, byli hosty Událostí komentářů. Piráti by ale dali větší pravomoci v epidemickém rozhodování ředitelům.
20. 8. 2021|

Firmy opět začaly zvyšovat mzdy. Jejich růst ale z větší části zřejmě pohltí inflace

Velká část tuzemských společností začala od léta zvyšovat mzdy a podle odborů i Hospodářské komory ČR bude tento vývoj pokračovat. A to i kvůli zvyšující se inflaci a nákladům domácností.
31. 7. 2021|

Novela garantující vyšší platy učitelů se ve sněmovně zadrhla, naráží u vládních stran

Zákonná garance pro učitele, že budou pobírat 130 procent průměrného platu v zemi, se odsouvá. Proti novele, do které navázání platů pedagogů na výdělky ostatních prosadili Piráti, se postavily vládní strany. Návrh přitom už jednou sněmovna podpořila, Senát ho ale s úpravami vrátil. Hnutí ANO tvrdí, že novela by stála státní rozpočet až 30 miliard korun.
6. 6. 2021|

Ve školství neměla být opatření plošná, zaznělo od politiků v druhé předvolební debatě

Druhý předvolební speciál Událostí, komentářů se věnoval školství. Devět zástupců sněmovních stran debatovalo o dopadech pandemie na žáky a studenty – ačkoliv se pomalu vracejí do škol, ve srovnání s vrstevníky v Evropě se učili na dálku nejdéle. Více než deset tisíc dětí se také ocitlo zcela mimo vzdělávací systém.
24. 4. 2021|

Poslanci zašlou Babišovi stížnost kvůli nepřítomnosti ministrů na interpelacích

Na programu sněmovny byly pravidelné písemné interpelace na členy vlády, na plénum však žádný z členů kabinetu nepřišel. Kvůli opakující se situaci chtějí poslanci poslat premiérovi Andreji Babišovi (ANO) stížnost. Na odpolední ústní interpelace dorazil ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Na programu Poslanecké sněmovny bylo i projednání výročních zpráv České televize, poslanci o nich však nakonec nehlasovali. Dolní komora se věnovala také otázce úředních maturit.
22. 4. 2021Aktualizováno22. 4. 2021, 16:42|

Testování na koronavirus ve firmách asi potrvá nejméně do května, řekl ve sněmovně Blatný

Poslanci na čtvrtečním jednání diskutovali o situaci ve školství. Podle šéfa resortu Roberta Plagy (za ANO) je upravená kompromisní podoba letošních maturit, která byla představena, konečnou verzí. Na dotazy zákonodárců tentokrát na pravidelný čtvrtečních interpelacích neodpovídá předseda vlády Andrej Babiš (ANO). Ten ráno odletěl na návštěvu Izraele. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) na dotaz k přeplněným testovacím místům upozornil, že testování zaměstnanců mají zajistit firmy samy. Opatření bude podle něj nutné nejméně do konce května, i když se bude vývoj epidemie zlepšovat.
11. 3. 2021Aktualizováno11. 3. 2021, 18:09|

Hamáček s Babišem se přou o tendr na testy do škol. Padlo už i oznámení na policii

Tendr na testy do škol bude zřejmě řešit pondělní vláda. Má je totiž dodávat firma, která, jak upozornil server Seznam Zprávy, nesplnila nastavené podmínky. Premiér Andrej Babiš (ANO) žádá vysvětlení po ministru vnitra Janu Hamáčkovi (ČSSD) a nevylučuje, že bude chtít tendr zrušit. Hamáček na Twitteru uvedl, že veškeré podklady vládě předloží a zdůraznil, že firmu vybrala komise složená ze zástupců ministerstev vnitra, školství a zdravotnictví, tedy i z úřadů kontrolovaných ministry za ANO. Později obvinil Babiše z nátlaku a dodal, že člen komise hodnotící nabídky podal policii oznámení kvůli nestandardnímu působení na výběrovou komisi.
20. 2. 2021Aktualizováno20. 2. 2021, 21:38|

Učitelé mají šanci brát 130 procent průměrného platu. Novela by mohla přilákat i mladé kantory

Učitelé by mohli mít vždy o třicet procent vyšší plat, než je celorepublikový průměr. Poslanci schválili návrh, který do novely zákona o pedagogických pracovnících prosadili Piráti. Změna prošla i přes nesouhlas ministra školství Roberta Plagy (za ANO) a dalších zákonodoráců z hnutí ANO, podporu však našla u všech ostatních stran. Změna má pro pedagogy znamenat hlavně stabilitu jejich výdělků a zvýšit stále nízký zájem mladých o učitelské povolání.
31. 1. 2021|

Ředitelé škol by měli mít při epidemii větší pravomoci, shodli se Drahoš, Rais i Bartoň

Vláda by měla víc věřit ředitelům škol a dát jim větší pravomoce při zavádění protiepidemických opatření – ta by se naopak ve školství neměla uplatňovat plošně. V pořadu ČT Otázky Václava Moravce se na tom shodli parlamentní odborníci na školství, senátor Jiří Drahoš (z klubu STAN) a poslanci Karel Rais (ANO) a Lukáš Bartoň (Piráti).
13. 12. 2020|

Návrat žáků prvního stupně do škol je podle opozice priorita, nový systém PES vítá

Ve středu začne Česko uvolňovat protikoronavirová opatření ve školách. Nejdřív se to dotkne žáků prvních a druhých tříd základních škol a všech v těch speciálních. Rizikové skóre nového systému PES bude zveřejňovat web ministerstva zdravotnictví každý den. Systém podle čtyř parametrů počítá riziko na škále nula až sto. O znovuotevírání škol se v Událostech komentářích bavili ministr školství Robert Plaga (za ANO), místopředseda výboru pro vědu a vzdělání Poslanecké sněmovny Lukáš Bartoň (Piráti) a člen výboru Petr Gazdík (STAN).
17. 11. 2020|

Povinná školní docházka je i ta s distanční výukou, rozhodli poslanci

Sněmovna se mimořádně sešla kvůli dvěma předlohám, které souvisejí s koronavirem. Obě předlohy pak také schválila. Jednou z nich je zavedení distanční výuky do školského zákona, druhou je speciální zákon, který umožní lidem v karanténě hlasovat v senátních a krajských volbách. Nad rámec navrženého programu se sněmovna také zabývala situací v Bělorusku. V této souvislosti odsoudila násilné zásahy běloruského režimu proti jeho odpůrcům a podpořila postoj vlády.
19. 8. 2020Aktualizováno19. 8. 2020, 18:44|

Pokyny pro distanční výuku by neměly být příliš direktivní, říká šéf asociace ředitelů škol

Ředitelé od ministerstva školství dostanou na začátku příštího týdne manuál, který určí, jak mají postupovat v případě, že koronavirus znovu omezí výuku. Ta by měla prvního září začít ve standardním režimu. Vláda na začátku příštího týdne projedná také novelu, která počítá s povinným vzděláváním na dálku. Hosté pořadu Devadesátka ČT24 přitom zdůrazňují, že ne všechny děti mají přístup k internetu. Podle prezidenta Asociace ředitelů základních škol Michala Černého by pokyny pro distanční výuku neměly být příliš direktivní.
14. 8. 2020|
OVM

Více než pětina lidí si myslí, že otevření škol přišlo pozdě. Třetina by naopak ještě počkala

S otevřením škol, tak jak jej naplánovala vláda, souhlasí 45 procent dotázaných lidí. Podle průzkumu společnosti Kantar si pětina myslí, že se měla obnovit normální výuka už dříve, naopak třetina dotázaných by uvítala, kdyby byly školy dál na nějaký čas zavřené. Ministr školství Robert Plaga (ANO) a poslanec za Piráty Lukáš Bartoň se shodují, že omezeného studia na dálku se učitelé zhostili dobře. Bartoň by si ale představoval větší investice do online výuky. Jen letos by se jednalo o miliardu. Robert Plaga s filozofií „počítač do každé rodiny“ ale nesouhlasí a místo plošného řešení je pro systémové.
14. 6. 2020Aktualizováno14. 6. 2020, 15:28|
90' ČT24

Povinná maturita z matematiky: podle jedněch nesmysl, podle jiných lék na pokles kvality vzdělání

Povinná maturita z matematiky by přispěla k řešení poklesu kvality vzdělání v Česku, studentům se nemá ustupovat, jako se to v posledních letech děje. Tento názor v Devadesátce ČT24, která se věnovala otazníkům visícím nad zavedením povinné maturity z matematiky, vyjádřila ředitelka Asociace gymnázií Renata Schejbalová. Podle poslance Pirátů Lukáše Bartoně je nesmysl touto povinností zavírat cestu na vysokou školu humanitně zaměřeným studentům. Spoluautor projektu Matematika s chutí David Souček dokonce považuje povinnou maturitu „v jistém smyslu za zločin“, pokud neumíme dětem zprostředkovat podstatu a krásu matematiky.
30. 1. 2020|

Piráti chtějí navázat platy učitelů na průměrnou mzdu. Ministr školství dává přednost vládnímu slibu

Jedno z hlavních politických témat posledních let je, kolik peněz si zaslouží učitelé. S návrhem nového zákona nyní přišli Piráti. Chtějí stanovit platy učitelů tak, aby se odvíjely od průměrné mzdy. Odpadlo by tak každoroční dohadování, o kolik vláda svým nařízením částku zvýší. Ministr školství Robert Plaga (ANO) návrh nepodpoří. Kabinet si již dříve dal závazek zvýšit do roku 2021 průměr výdělků učitelů alespoň na 45 tisíc korun.
26. 1. 2020|

Školství čeká od ledna zásadní změna. Školy už nebudou dostávat peníze podle počtu žáků

Školství čeká od prvního ledna zásadní změna – zcela se mění jeho financování. Školy už nebudou dostávat peníze podle počtu žáků, ale podle počtu odučených hodin. Nový způsob má být spravedlivější a ministerstvo si od něj slibuje i zvýšení kvality vzdělávání. Zohlednit by měl rozdíly ve velikosti a oborové struktuře škol v jednotlivých krajích. Reforma měla začít už v roce 2019, poslanci ale její start o rok odložili.
27. 12. 2019|

Spor o platy učitelů. Část ČSSD chce vyšší růst, strana ale státní rozpočet podpoří

ČSSD ve sněmovně podpoří státní rozpočet v podobě dohodnuté s hnutím ANO. Rozhodlo o tom grémium strany. Někteří sociální demokraté požadovali větší růst platů učitelů. K tomu, aby kabinet pro příští rok přidal na platy kantorů ještě pět miliard, vyzývají premiéra otevřeným dopisem Svaz průmyslu a dopravy a Českomoravská konfederace odborových svazů. Předseda vlády Andrej Babiš (ANO) to odmítá. Platy mají stoupnout o deset procent.
14. 11. 2019|

Jednou ano, podruhé ne. Sněmovna vzala zpět apel na vládu ohledně zvýšení platů učitelů

Sněmovna netrvá na výzvě vládě, aby zvýšila platy učitelů tak, že by dosáhly 130 procent průměrné celostátní mzdy nejpozději příští rok. Usnesení směřované vládnímu kabinetu přijala dolní komora na návrh Lukáše Bartoně (Piráti) v úterý večer, ve středečním opakovaném hlasování ho ale znovu neschválila. Jednání doprovázel i spor, po jaké době můžou zákonodárci o stejné věci hlasovat znovu.
27. 3. 2019|

Vláda je proti návrhu Pirátů, aby vodákům za „jízdu pod vlivem“ nehrozila pokuta

Vláda nepodpoří návrh Pirátů, který ruší pokuty pro vodáky za jízdu pod vlivem alkoholu či například marihuany. Ministr dopravy v demisi Dan Ťok (za ANO) prý nechce rušit nulovou toleranci nikde v dopravě. Navíc se podle něho ukázalo, že vodáci „dělají problém“. Za jízdu „pod vlivem“ hrozí pokuta až 100 tisíc korun, podle Pirátů je ale postih neúčinný.  Andrej Babiš ale po jednání vlády oznámil, že kabinet připraví vlastní verzi, která bude v malé míře tolerovat popíjení jak u vodáků, tak u cyklistů či lyžařů.
23. 5. 2018Aktualizováno23. 5. 2018, 22:28|
Volby 2017

Bez jádra se neobejdeme. Investovat ale musíme i do obnovitelných zdrojů, míní politici

Česko by podle téměř poloviny dotázaných lidí mělo investovat jak do obnovitelných zdrojů, tak i do jádra, vyplynulo z průzkumu společnosti Median. Stejný názor většinou zastávají i politici, jak se ukázalo v předvolební debatě na ČT24. Podle nich totiž Česko nemá ani jinou volbu, pokud nechce zvyšovat svou energetickou závislost, protože tady dostatečně silně nefouká ani dost dlouho nesvítí slunce.
28. 9. 2017|
Volby 2017

Čím podpořit export? Kvalitní diplomacií a podporou výzkumu, shodli se politici v debatě

Podpora vědy a výzkumu je podle části politiků, kteří se zúčastnili předvolební debaty České televize na téma Průmysl a obchod, klíčem ke zlepšení konkurenceschopnosti českého exportu. Další kladou důraz na ekonomickou diplomacii a snížení byrokratických překážek pro menší firmy.
27. 9. 2017Aktualizováno28. 9. 2017, 01:13|
Volby 2017

Průmysl musí změnit investiční pobídky a vychovat si odborníky

Čistější, bez „křivých“ investičních pobídek, s technicky dostatečně vzdělanými pracovníky, bez byrokratických a šikanózních praktik, se stabilním právním řádem. Takový by měl být průmysl podle představ diskutujících v předvolební debatě ČT na téma Průmysl a obchod.
27. 9. 2017Aktualizováno28. 9. 2017, 01:13|