TÉMA

Ilona Mauritzová

Piráti vypovědí v Plzeňském kraji koaliční smlouvu. Neporušili jsme ani čárku, zní z ODS

Piráti vypovědí koaliční smlouvu v Plzeňském kraji, kde koalici tvoří uskupení STAN + Piráti a ODS + TOP 09. Rozhodli o tom v sobotu členové Pirátské strany. Vadí jim mimo jiné Roman Jurečko v představenstvu Klatovské nemocnice. Ten zdůvodnění Pirátů považuje za záminku. Náměstek plzeňské hejtmanky pro ekonomiku, investice a majetek Pavel Karpíšek (ODS) v reakci na prohlášení Pirátů řekl, že o nastalé situaci budou strany jednat. ODS a TOP 09 ale podle něj koaliční smlouvu neporušily.
29. 1. 2022Aktualizováno29. 1. 2022, 13:56|

Plzeňský kraj chce ušetřit na provozu nemocnic. Mění strategii jejich řízení

Plzeňský kraj změnil strategii řízení svých šesti nemocnic, chce tím ušetřit na provozních nákladech. Zlepšit by se měla i spolupráce jednotlivých zařízení. Zastupitelé s platností od 1. ledna schválili fúzi dosavadní servisní holdingové organizace Nemocnice Plzeňského kraje (NPK), dříve Zdravotnický holding, s Klatovskou nemocnicí. NPK zanikne, část jejích zaměstnanců přejde do nově zřízeného Centra sdílených služeb (CSS).
22. 11. 2021|

Registrační systém očkování už není potřeba, shodují se hejtmani Vondrák a Mauritzová

Neregistrovaní zájemci v Moravskoslezkém kraji se mohou nechat naočkovat proti koronaviru od mobilních týmů. V Plzeňském kraji zase organizují vakcinaci ve spolupráci se starosty z méně proočkovaných oblastí. Registrační systém už je zbytný, shodli se ve středečních Událostech, komentářích hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO) a hejtmanka Plzeňského kraje Ilona Mauritzová (ODS).
5. 8. 2021|

Na Chodsku se srazil rychlík z Bavorska a RegioShark, tři lidé zemřeli

Na trati v obci Milavče na Domažlicku došlo ve středu krátce po osmé hodině ke střetu mezinárodního rychlíku z Německa s osobním regionálním vlakem. Tři lidé zemřeli, desítky dalších jsou zraněny, část těžce. Zasahovaly všechny složky záchranného systému včetně čtyř vrtulníků. Kriminalisté zahájí úkony trestního řízení kvůli možnému ohrožení z nedbalosti.
4. 8. 2021Aktualizováno4. 8. 2021, 21:22|

Kraj na chod nemocnice v Sušici přispěje, nebo ji bude provozovat sám. V novém režimu má být od ledna

Plzeňský kraj v úterý navrhnul městu Sušice dvě varianty spolupráce při chodu tamní nemocnice, která patří městu. Zařízení se potýká s dlouhodobými problémy a s nedostatkem personálu, Sušice na provoz doplácí ročně desítky milionů. Kraj nabídl, že nemocnici by mohla buď dál provozovat Sušice a kraj by přispíval na provoz konkrétních činností, nebo by nemocnici prostřednictvím své Klatovské nemocnice provozoval sám. V novém režimu by mohlo být zařízení od 1. ledna 2022, řekl náměstek hejtmanky Pavel Karpíšek (ODS).
25. 5. 2021|

SeČTeno z Plzeňského kraje: Pandemie zasáhla průmysl i výrobu piva, některým firmám se však dařilo

Pandemie koronaviru výrazně zasáhla průmysl či výrobu piva v Plzeňském kraji. V regionu jsou však i firmy, kterým se v době koronaviru dařilo a výrazně rostly. Těm ostatním se snaží pomáhat radnice, například ta plzeňská. Pandemie však omezí například investice do silnic, rozpočet na opravy musel kraj výrazně seškrtat. Ekonomickým dopadům pandemie se věnuje pořad SeČTeno, tentokrát z Plzeňského kraje.
19. 3. 2021Aktualizováno19. 3. 2021, 18:26|

O novém vedení je jasno ve všech krajích. Koaliční partneři podepsali smlouvu v Karlových Varech

Podpisem koaliční smlouvy v Karlovarském kraji končí vyjednávání po letošních krajských volbách. Ačkoliv v nich (co do počtu mandátů) zvítězilo vládní ANO, krajské koalice většinou utvořily ostatní strany. Nejčastěji tak ve vedení krajů usedli občanští demokraté. Propadem byly volby pro druhou z vládních stran, sociální demokraty. Post hejtmana Pardubického kraje ale dokázal obhájit Martin Netolický, který však nekandidoval jen za ČSSD, ale v koalici 3PK. Dosáhnout volebního úspěchu se nepodařilo ani komunistům, kteří ztratili jediného hejtmana Oldřicha Bubeníčka.
11. 12. 2020|

Plzeňský kraj povede Ilona Mauritzová z ODS

Do čela Plzeňského kraje zastupitelé zvolili Ilonu Mauritzovou (ODS). Poslankyně a zastupitelka města Plzně byla do roku 2015 také rektorkou Západočeské univerzity. Občanští demokraté budou v regionu vládnout spolu s TOP 09, STAN a Piráty. Tato koalice má v zastupitelstvu 25 mandátů ze 45.
12. 11. 2020Aktualizováno12. 11. 2020, 13:27|

Koalici v Plzeňském kraji pojistila smlouva. ANO jde i na západě Čech do opozice, ODS bude mít čtvrté hejtmanské křeslo

Představitelé ODS, TOP 09, STAN a Pirátů v Plzeňském kraji podepsali koaliční smlouvu. Potvrdila tak to, o čem strany vyjednávaly celý měsíc – že bude hejtmankou Ilona Mauritzová z ODS, že její strana a TOP 09, které ve volbách kandidovaly společně, budou mít většinu v radě i to, že ANO, které získalo v regionu v říjnových volbách nejvíce hlasů, skončí v opozici. ODS má nyní již zajištěna čtyři hejtmanská křesla, čímž ANO předstihla. Koalice má v zádech 25 zastupitelů z 45.
11. 11. 2020|

ODS, STAN a Piráti se dohodli na koalici v Plzeňském kraji. Hejtmankou má být Mauritzová

V Plzeňském kraji bude vládnout koalice ODS s TOP 09, STAN a Pirátů. Strany dokončily povolební vyjednávání, ve středu podepíší koaliční smlouvu. Dohodly se již i na rozdělení křesel mezi jednotlivými stranami a na tom, že hejtmankou bude lídryně ODS Ilona Mauritzová.
9. 11. 2020|

V Plzeňském kraji se po měsíci jednání schyluje ke vzniku koalice, v jejím čele bude Mauritzová

V Plzeňském kraji se po měsíci jednání zřejmě schyluje ke vzniku nového vedení. Kraj by mohla vést uskupení STAN + Piráti s ODS + TOP 09, která by ovládla ve 45členném zastupitelstvu 25 křesel.
5. 11. 2020Aktualizováno5. 11. 2020, 22:08|

Investice budou pokračovat, mají jasno kandidáti v Plzeňském kraji. Volají také po větší odpovědnosti pracovních agentur

Plzeňský kraj by v důsledku pandemie koronaviru měl omezit své investice, myslí si dle průzkumu agentury Kantar CZ třetina oslovených obyvatel regionu. Špičky krajských kandidátek to ale odmítají, kraj si investice může dovolit a zaměřit by je měl například do vzdělání či infrastruktury. Kandidáti v předvolební debatě diskutovali také problematiku agenturních pracovníků. Byť uznávají, že česká ekonomika se bez nich neobejde, volají zároveň po větším dohledu. To podle nich ale nevyřeší kraj, nýbrž jedině stát.
16. 9. 2020|

Je region připraven na druhou vlnu pandemie? I o tom debatovali krajští volební lídři Plzeňského kraje

Rozhodnutí ministerstva zdravotnictví zakázat od pátku vnitřní hromadné akce na stání pro více než 10 lidí či možné pochybení České pošty při distribuci roušek – i těmto tématům se věnovali krajští volební lídři Plzeňského kraje při předvolební debatě.
16. 9. 2020|
Volby 2017

Gazdík: Matematika učí logice, maturovat z ní mají knihovníci i baletky

Státní maturita z matematiky by se měla vztahovat na všechny středoškoláky bez rozdílu. V předvolební debatě ČT to uvedl předseda Starostů a nezávislých Petr Gazdík, podle kterého je matematika nezastupitelná pro schopnosti logického myšlení. S existencí povinné státní zkoušky z tohoto předmětu souhlasí i ostatní politici, šíři škol, na které by se měla vztahovat, by ale uzpůsobili profilu absolventa.
25. 9. 2017Aktualizováno26. 9. 2017, 03:14|
Volby 2017

Inkluze je zpackaná, povinná školka zbytečná. Novinky ve školství politici v debatě nešetřili

Od letošního září musí děti starší pěti let povinně chodit do mateřské školy. Má je to lépe připravit na základní školu. Rodičům, kteří své dítě do školky nepošlou, hrozí pokuta až 5 tisíc korun. Podle průzkumu pro ČT podporuje povinnou školku téměř 80 procent dotázaných. Mnozí politici ale v Předvolební debatě České televize tuto novinku kritizovali. Argumentovali tím, že o způsobu předškolního vzdělávání dětí mají rozhodovat jejich rodiče, nikoli stát. Kritika se v debatě snesla i na další novinku – inkluzi na základních školách.
26. 9. 2017Aktualizováno26. 9. 2017, 03:13|
Volby 2017

Tři miliardy navíc pro VŠ? Pozdě, málo a nesystémově, ale aspoň něco, shodli se politici

Vysoké školy by měly příští rok dostat o tři miliardy korun víc. Schválila to vláda v návrhu rozpočtu na příští rok. Podle kandidátů do sněmovny, kteří vystoupili v Předvolební debatě České televize, je dobře, že dostanou vysoké školy více peněz. Částka je ale podle nich nedostatečná a navíc přichází pozdě. Mnozí také upozorňují, že vysoké školy by potřebovaly dlouhodobější systém financování.
25. 9. 2017Aktualizováno26. 9. 2017, 03:12|