TÉMA

Sdílená ekonomika

Schvalování násilí, podnikání mimo zákon, ovlivňování politiků. Bývalý lobbista zveřejnil dokumenty Uberu

Uniklé důvěrné dokumenty technologického giganta Uber odhalily agresivní světovou expanzi firmy, kterou provázelo porušování zákonů či tajné ovlivňování vlád. Desítky tisíc záznamů analyzovali novináři britského deníku The Guardian. Podle nich se lobbisté dostali do blízkého kontaktu například se současným francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem, když zastával ministerský post. List popsal také lhostejnost vedení firmy vůči násilí během vypjatých demontrací řidičů taxislužeb vůči Uberu a upozornil i na software, který během razií do kanceláří firmy zabraňoval sbírání důkazů o nelegální činnosti.
12. 7. 2022|

Hradec Králové chce zpoplatnit parkování sdílených koloběžek, čeká na schválení od ministerstva

Hradec Králové chce začít regulovat sdílené elektrokoloběžky a elektrokola. Městu se nelíbí to, že parkují, případně se povalují tam, kde nemají. Někdy dokonce překáží chodcům a řidičům. Magistrát má proto připravenou a už i schválenou vyhlášku, kterou obvyklá parkovací místa pro koloběžky ve městě zpoplatňuje, musí ji však ještě schválit ministerstvo vnitra.
19. 1. 2022|

České Budějovice mají problém s elektrokoloběžkami. Vadí parkování i jízda po chodníku

České Budějovice jsou osmým městem v Česku, kde začaly jezdit sdílené elektrokoloběžky americké společnosti Lime. Mnoha obyvatelům vadí, stěžují si například na to, že je jejich uživatelé nechávají odstavené tam, kam nepatří. Magistrát říká, že o zahájení služby ve městě nevěděl a nepovolil ji, firma tvrdí opak.
6. 8. 2021Aktualizováno6. 8. 2021, 18:53|
Interview ČT24

Fikce souhlasu bude, tvrdí Dostálová. Zákon podle ní zkrátí stavební řízení na rok

Přistoupili jsme na kompromisy, ale základy stavebního zákona zůstávají stejné, říká o chystané normě ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO). Kritizovaný stavební zákon má zrychlit získávání stavebního povolení, celý proces digitalizovat a zjednodušit. Fikce souhlasu se ministryně neobává, měsíc jí na běžné případy připadá dostačující lhůtou pro rozhodnutí. Dostálová v Interview ČT24 hovořila také o nutnosti regulovat služby typu Airbnb, nechce ale ničit sdílenou ekonomiku.
13. 2. 2020|

Praha chce zpřísnit podmínky sdílení koloběžek, vypoví memorandum s firmou Lime

Hlavní město plánuje vypovědět memorandum o spolupráci s firmou Lime, která v metropoli provozuje sdílené elektrokoloběžky. Společnost podle náměstka primátora Adama Scheinherra (Praha sobě) nedodržuje podmínky, které jsou v memorandu uvedeny, a pravidla pro firmu je podle něj třeba zpřísnit. Zástupci Lime uvedli, že připravují koncept nové dohody.
2. 10. 2019|

Výrobci chrlí sto miliard kusů oblečení ročně. Část leží ve skříni ladem, tak se rozjíždí půjčování

Každý rok projde koloběhem světové módní produkce kolem stovky miliard kusů oblečení. Módní průmysl je tak druhým největším znečišťovatelem na Zemi. Proměnlivé trendy diktují neustálé změny a šatníky se často plní sotva nošenými věcmi. Řešení se přitom nabízí: nákup garderoby nahradit jejím vypůjčením, sdílením nebo výměnou.
21. 9. 2019|

Sdílená kola mají v Prostějově úspěch. Služba proto bude pokračovat

V Prostějově skončilo čtyřměsíční testování sdílení jízdních kol a podle vedení města se osvědčilo. Radnice tak s česko-nemeckou firmou nextbike uzavřela smlouvu na další provozování služby, která platí do října příštího roku. Prostějované si mohou kola půjčovat od letošního března, k dispozici mají celkem sto bicyklů.
15. 7. 2019|

Hořící auta, výhrůžky zbraní. Spory taxikářů a řidičů alternativních taxislužeb se vyostřují

Koncem července expandovala společnost Taxify z Prahy do čtyř krajských měst: Ostravy, Olomouce, Plzně a Českých Budějovic. Hned po několika dnech se objevily první útoky na její řidiče, údajně ze strany koncesovaných taxikářů. Plzeňský řidič Taxify dokonce tvrdí, že na něj při jednom z konfliktů konkurent vytáhl střelnou zbraň. Vyostřenou situaci má do budoucna uklidnit novela zákona o taxislužbách.
16. 8. 2018|

Babiš pozval taxikáře na vládu. S formou jejich protestů proti Uberu však nesouhlasí

Taxikáře protestující proti dopravní službě Uber pozval premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) na středeční jednání vlády. Podle mluvčí kabinetu Barbory Peterové by schůzka měla trvat maximálně půl hodiny a premiér chce, aby na ni dorazili také ministři dopravy Dan Ťok (ANO) a průmyslu a obchodu Tomáš Hüner (za ANO). Řidiče taxi zastoupí místopředsedkyně Asociace koncesionářů v taxislužbě Karolína Venclová. Taxikáři zároveň oznámili, že se ve středu opět sejdou na Strahově. Zda vyjedou na protestní jízdu Prahou, bude záležet na výsledku schůzky.
13. 2. 2018|

Protesty pražských taxikářů, den třetí. Tisícovka aut zablokovala nábřeží

Taxikáři, kteří v Praze opakovaně protestují proti alternativním přepravním službám, v pondělí opět vyrazili na protestní jízdu. Mezi 16:00 a 18:00 kroužili na nábřeží mezi Rudolfinem a Národním divadlem. Dopravu sice zkomplikovali, větší problémy ale nenastaly. Některé tramvaje nabraly zpoždění, podle dopravního podniku ale zásadní omezení MHD nenastalo. Protestu se podle magistrátu zúčastnila zhruba tisícovka vozů. Na úterý taxikáři svolali tiskovou konferenci, kontaktovali také premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) s žádostí o jednání.
12. 2. 2018Aktualizováno12. 2. 2018, 18:15|
Sdílená ekonomika

Uber bude řešit vládní skupina. Praha chce digitální taxametry

Protesty taxikářů proti službě Uber vyvolaly reakci úřadů. Ve čtvrtek se sejde expertní skupina pod vedením vládního koordinátora digitální agendy Ondřeje Malého. Účastníci schůzky mají připravit návrh možných řešení. Ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD) v reakci na pondělní protestní jízdu taxikářů ujistil, že vláda se tématem sdílené ekonomiky zabývá.
3. 10. 2017|

V Praze se roztáčí žlutá kola bikesharingu, čínská firma jich tam chce do měsíce stovky

Na český trh vstoupila městskou částí Praha 7 čínská společnost ofo, která nabízí takzvaný bikesharing – služba umožňuje lidem sdílení šlapacích kol v ulicích měst. Lidé v této pražské části můžou využít deset kol, která si mohou po stažení aplikace zdarma zapůjčit. Do poloviny října jejich počet vzroste na 300 a do konce roku by se měla připojit nejméně jedna další městská část. V Praze už funguje bikesharingová služba Rekola.
22. 9. 2017|

Po kolech a autech i letadla. Sdílená ekonomika proniká do dalších oblastí

Fenomén sdílení začal s auty nebo koly. V současnosti se už ale sdílená ekonomika nafukuje do dalších oblastí, zahrnuje letadla ale i drobnější věci jako deštníky. Princip se stal součástí ekonomik, v některých případech mění i společenské návyky a státy řeší, jak se k nim vlastně postavit.
9. 9. 2017|

Češi dělají ze svých bytů hotely. Vláda vymýšlí, jak tomu dát pravidla

Pravidla, jimiž chce vláda „zkrotit“ sdílenou ekonomiku, by zřejmě nejvíce dopadla na turistické ubytovací služby, jako je AirBnB nebo Couchsurfing.
24. 7. 2017|

Praha hledá svou cestu ke sdílenému ubytování Airbnb. Bez regulace v něm vidí hrozbu

Vyhraněný postoj  vůči sdílenému ubytování Airbnb zaujímají někteří představitelé městské části Praha 1: vyžadují jasná legislativní pravidla, jinak může být pro město nebezpečné. V této části hlavního města, velmi vytížené turistickým ruchem, se prostřednictvím Airbnb nabízí 3500 bytů z celkového počtu 15 tisíc. Radnice přitom eviduje pouze 427 bytů, ze kterých je odváděn poplatek.
11. 6. 2017|

Jak proti plýtvání jídlem: sdílením potravin i mobilní aplikací

Každý Čech vyhodí v průměru skoro sedmdesát kilogramů potravin za rok. Každý Brit pak skoro 560 kilogramů. Jde přitom o potraviny, které jsou stále ještě „jedlé“ - jejich konzumace nikomu neublíží. Stejný problém má řada restaurací a supermarketů. V Británii se snaží plýtvání zamezit sdílením přebytečného jídla. V rámci Evropy pak funguje mobilní aplikace, která přispívá k tomu, aby zbylé jídlo nemusely vyhazovat restaurace.
25. 4. 2017|

Portál Aukro je v rukou Čechů. Koupili ho od Jihoafričanů

Jihoafrická společnost Naspers prodala největší český obchodní portál Aukro.cz českým investorům. Novými vlastníky jsou zakladatel portálu Václav Liška a společnosti Agora Development a BDO Advisory. Cenu transakce společnosti neuvedly.
27. 9. 2016|

Sdílená auta budou moci i do modrých zón, Praha schválila podmínky

Pravidla pro sdílení aut (carsharing) schválila pražská rada. Učinila tak krok k tomu, aby mohlo sdílení fungovat i mezi obyvateli míst, kde jsou modré parkovací zóny a jsou potřeba dlouhodobé parkovací karty. Provozovatelé carsharingu budou muset splnit třináct podmínek.
21. 6. 2016Aktualizováno21. 6. 2016, 11:51|

Kdo hledá spolujezdce do Ostravy či do Zadaru? Jízdomat se mění na BlaBlaCar

Na český trh vstupuje francouzská společnost BlaBlaCar. Je to největší evropská firma nabízející takzvanou spolujízdu - sdílené cestování autem. V Česku koupila společnost Jízdomat, která týdně zprostředkuje cestu zhruba deseti tisícům lidí. Cena akvizice není známa. Hodnota BlaBlaCar se odhaduje na miliardu a 400 tisíc eur. Kolik skutečně za koupi francouzská společnost zaplatila, nechtěl ředitel této firmy pro střední a východní Evropu Piotr Jas prozradit. V rozhovoru pro ČT ale uvedl, že služby budou poskytovat pro české zákazníky zdarma.
22. 1. 2016Aktualizováno22. 1. 2016, 12:00|

Sdílení aut se rozvíjí. Společné auto začíná jezdit i v Ostravě

Ostrava - Služba sdílení auta dorazila do Ostravy. Prostřednictvím družstva Autonapůl, které půjčuje vozy ke sdílení v Brně, Praze, Plzni a Liberci, může zatím oficiálně první společný automobil v Ostravě využívat až deset řidičů. Alternativa pro občasné řidiče, kteří chtějí ušetřit náklady, ale také pro ty, kteří se chtějí chovat ekologicky, se do Česka postupně rozšířila od západních hranic.
30. 1. 2015Aktualizováno30. 1. 2015, 17:40|