TÉMA

Michaela Matoušková

Očkovat se proti RS virům bude možné od září. Pojišťovny budou vakcínu proplácet jen částečně

Blíží se podzim a s ním sezona respiračních onemocnění. Lékaři vyzývají, aby se zejména starší lidé a rizikové skupiny obyvatel nechali naočkovat proti chřipce. Letos poprvé budou k dispozici také vakcíny proti RS virům, za ty si ale zájemci připlatí.
29. 8. 2023|

Pohotovost v Pardubické nemocnici je o prázdninách většinou zavřená. Nejsou lékaři

Pardubická nemocnice nemá lékaře, kteří by sloužili na pohotovosti pro dospělé. Většinou je proto o prázdninách zavřená. Desítky lidí denně musejí do čekáren specializovaných ambulancí, kde často stráví i několik hodin. Nemocnice i kraj jako zřizovatel vidí hlavní problém v nedostatku praktiků, kteří by o pohotovostní služby v Pardubicích měli zájem.
10. 7. 2023|

Lékaři Pardubické nemocnice dávají výpovědi. Nelíbí se jim nápor práce kvůli uzavření interny v Chrudimi

Lékařům Pardubické nemocnice se nelíbí, že museli převzít pacienty z nemocnice v Chrudimi, která uzavřela kvůli nedostatku personálu interní oddělení. Nejdříve odmítali sloužit pohotovosti, teď někteří podávají výpovědi. Kraj jako zřizovatel nemocnic oslovil stovku lékařů i Českou internistickou společnost, ale bez výsledku. Nyní žádá o pomoc armádu.
12. 7. 2022|

V kopcích u Chvaletic jsou miliony tun manganu. Surovinu chce dobývat těžařská firma, město souhlasí

Ve Chvaleticích na Pardubicku by se měl už za pár let těžit mangan. Usiluje o to Mangan Chvaletice, dceřiná společnost kanadské těžební firmy. S městem už se dohodla na pronájmu pozemků, zatím jí ale chybí povolení k těžbě. Ne všichni záměr vítají, například starostka blízkých Řečan nad Labem s obnovením těžby v lokalitě nesouhlasí.
7. 6. 2022|

Bývalý zástupce hlavní hygieničky Marounek bude novým ředitelem nemocnic v Pardubicích a Chrudimi

Novým oblastním ředitelem Pardubické a Chrudimské nemocnice bude od poloviny července Jan Marounek, dosavadní ředitel odboru ochrany veřejného zdraví na ministerstvu zdravotnictví, uvádí Mladá fronta Dnes. Marounek vyhrál výběrové řízení na pozici, na níž v prosinci 2020 rezignoval Miroslav Sirový.
18. 5. 2022|

Jak financovat sociální služby a jak se postavit šmejdům? Diskutovali lídři z Pardubického kraje

Pardubický kraj prosazuje terénní sociální služby namísto rozvíjení ústavní péče. Devatero lídrů kandidátek se shodlo na tom, že sociální služby je třeba dále podporovat a rozvíjet, otázkou ale zůstává, jak je financovat. Uchazeči o hejtmanský úřad diskutovali také o tom, jak si poradit s takzvanými šmejdy či jak přistoupit k inkluzivnímu vzdělávání.
15. 9. 2020|

Stát by měl znovu aktivovat ústřední krizový štáb, myslí si většina lídrů v Pardubickém kraji

Lídři kandidátek pro nadcházející volby v Pardubickém kraji v debatě ČT24 diskutovali o tom, jak se regionu daří vypořádávat s akutní koronavirovou pandemií. Ta má zásadní dopad právě i na tento region, kde se v neděli prokázala nákaza u klientů sanatoria Topas v Holicích. Mnozí také kritizovali vládní politiku, která se schodkem 500 miliard korun rekordně zadluží, zatímco na krajích se podle nich šetří.
14. 9. 2020|

Rozmělnění davů turistů či rozšíření ochranné zóny. Kladrubský hřebčín dodatečně plní podmínky UNESCO

Kladrubskému hřebčínu zbývají necelé tři měsíce na to, aby zpracoval připomínky stanovené organizací UNESCO při zápisu na seznam světového dědictví. Okolní krajina potřebuje širší památkovou ochranu a hřebčín také musí předložit strategii, jak si poradí s přívaly návštěvníků.
11. 11. 2019|
Volby 2017

Řešit trh práce přes školy, nebo Ukrajince? Když chci lidi, tak je pořádně zaplatím, říká Marksová

Nezaměstnanost v Česku se dostala na nejnižší úroveň za téměř dvacet let. Řada podniků si už ale stěžuje, že je těžké sehnat na trhu práce lidi. Problém by bylo možné řešit změnami ve školství nebo usnadněním přístupu zahraničních pracovníků na tuzemský trh, zaznívalo od hostů předvolební debaty České televize na téma Sociální politika a zaměstnanost, kteří zastupují subjekty kandidující do Poslanecké sněmovny v říjnových volbách, a jejich volební potenciál jim dává šanci na úspěch. Podle ministryně práce a sociálních věcí a kandidátky ČSSD Michaely Marksové je třeba lidi především důstojně zaplatit.
22. 9. 2017Aktualizováno23. 9. 2017, 20:40|
Volby 2017

Skopeček z ODS kritizuje porodné: Úplatkem počty dětí nezvýšíme

Navyšování porodného představuje neefektivní úplatek, který nemá na počet narozených dětí vliv. V předvolební debatě věnované sociální politice to prohlásil občanský demokrat Jan Skopeček. Reagoval tak na předvolební slib sociální demokracie, která chce zvýšit porodné na patnáct tisíc.
22. 9. 2017Aktualizováno23. 9. 2017, 20:35|
Volby 2017

U důchodů se nelze spoléhat na první pilíř, říká Maxová z ANO. Politici navrhují změny systému

Penzijní systém potřebuje úpravy, shodli se kandidáti napříč politickým spektrem v rámci předvolební debaty České televize na téma Sociální politika a zaměstnanost. Na reformě musí být konsenzus mezi stranami, uvedla kandidátka ANO Radka Maxová. Politici v řadě případů upozorňovali, že jen první pilíř nestačí a lidé musí také sami spořit.
23. 9. 2017Aktualizováno23. 9. 2017, 20:31|