TÉMA

Ondřej Lochman

Sněmovna označila za největší bezpečnostní hrozbu ruský režim

Za největší bezpečnostní hrozbu pro Českou republiku označila ve středu sněmovna nynější ruský režim, jenž je podle ní teroristický. Českým zájmem je nezávislá, demokratická a svobodná Ukrajina pevně ukotvená v mezinárodních strukturách, uvedla dolní komora v usnesení, které na návrh koalice přijala na závěr mimořádné schůze k bezpečnostním hrozbám po zhruba devatenáctihodinovém jednání. Sněmovna také podpořila pokračování pomoci Ukrajině. Mimořádnou schůzi nechaly svolat koaliční strany v reakci na postupy i některé výroky předsedy opozičního ANO Andreje Babiše. Ten schůzi označil za „antibabišovskou“. Program řádné schůze, která měla následovat po mimořádném jednání, poslanci neschválili. Sněmovna se znovu sejde zřejmě 9. dubna.
20. 3. 2024Aktualizováno20. 3. 2024, 23:21|

Poslanci ve výborech řeší korespondenční volbu, objevily se první úpravy

Korespondenční volbou pro Čechy v zahraničí se začaly zabývat sněmovní výbory a už jsou na stole její první úpravy. Koalice chce záměr prosadit, aby krajanům ulehčila hlasování. Opozice je proti a mluví o porušení ústavních principů.
5. 2. 2024|

„Pohár trpělivosti přetekl.“ Koalice opět otevírá debatu o možném zrychlení jednání sněmovny

Koalice oživuje debatu o možném zrychlení jednání sněmovny a omezení opozičních obstrukcí. Vede ji k tomu mimo jiné neobvykle dlouhá diskuse kolem korespondenční volby. Namísto úpravy jednacího řádu ale zvažuje prosazení takzvaného autonomního usnesení, které by nová pravidla nastavilo.
29. 1. 2024|

Sněmovna kvůli obstrukcím řešila změnu jednacího řádu. Pomohl i nález Ústavního soudu

Ve sněmovně debatovalo o obstrukcích, a to ve spojitosti se středečním nálezem Ústavního soudu, který řekl, že dlouhé bezobsažné projevy nemohou sněmovnu paralyzovat. Podle kabinetu by se tak mohl změnit jednací řád. Podle místopředsedy hnutí ANO Karla Havlíčka nemůže Ústavní soud diktovat, jak dlouho může opozice mluvit, o tom rozhoduje sněmovna. Premiér Petr Fiala (ODS) naopak doufá v to, že si opozice verdikt Ústavního soudu s pokorou přečte, což bude mít dlouhodobý vliv na dění ve sněmovně.
25. 1. 2024Aktualizováno25. 1. 2024, 22:57|

ANO neprosadilo přerušení debaty o korespondenční volbě do konce roku. Sněmovna jednala do půlnoci

Sněmovna od středečního rána v úvodní debatě řešila sporný koaliční návrh na zavedení možnosti korespondenční volby pro Čechy žijící v zahraničí. Debata se protáhla do půlnoci, poté byla schůze přerušena. Zákonodárci budou znovu jednat ve čtvrtek od devíti hodin ráno. Opozičnímu hnutí ANO, které proti novele tvrdě vystupuje, se večer nepodařilo prosadit návrh na přerušení debaty o předloze do konce letošního roku. Do sálu stačil dorazit dostatečný počet zákonodárců koaliční většiny na to, aby tento procedurální návrh neprošel.
17. 1. 2024Aktualizováno18. 1. 2024, 01:07|

Ústavní činitelé se shodli na další podpoře Ukrajiny i krocích ohledně velvyslance v Moskvě

V dlouhodobém horizontu se počítá s tím, že Česko by mělo mít velvyslance v Rusku, oznámil po jednání s nejvyššími ústavními činiteli prezident Petr Pavel. Jako první se podle něj nejspíš bude řešit post zástupce velvyslance. Na Pražském hradě se setkal s premiérem Petrem Fialou (ODS) a předsedy obou komor parlamentu – šéfem Senátu Milošem Vystrčilem (ODS) a šéfkou Poslanecké sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09). Společného jednání o zahraniční politice se účastnil také ministr za příslušný resort Jan Lipavský (Piráti).
7. 12. 2023Aktualizováno7. 12. 2023, 20:05|

Opozice zneužívá jednací řád sněmovny, míní Lochman. Jsme důrazní, chtějí to naši voliči, říká Havlíček

Prezidentovi Petru Pavlovi chybí větší tolerance mezi vládní koalicí a opozicí a naslouchání si, jak v úterý podotkl ve sněmovně. S tím souhlasí místopředseda poslaneckého klubu STAN Ondřej Lochman. Opozice, která podle něj neustále obstruuje, zneužívá jednací řád sněmovny, prohlásil v Událostech, komentářích. Podle místopředsedy sněmovny Karla Havlíčka (ANO) má Pavel pravdu, že diskuse je někdy vyhrocená, nicméně je normální, že strany hájí zájmy svých voličů. „A musí je hájit důrazně,“ řekl.
14. 6. 2023|

Ratifikaci Istanbulské úmluvy se vláda chystá schválit. Poslanci k ní jednotný postoj nemají

Istanbulskou úmluvu by vláda mohla projednat ve středu. Dokument odsuzuje násilí vůči ženám, sexuální obtěžování nebo nucené sňatky. Pro ratifikaci se vyslovil prezident Petr Pavel. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) by kabinet měl dohodu schválit a poslat do parlamentu. Při jednání Evropské unie o smlouvě se ale český zástupce zdrží.
28. 5. 2023|

V Česku chybí profesionální řidiči. Poslanci projednají návrh na snížení věkové hranice pro řízení autobusů

V Česku scházejí profesionální řidiči. Víc než polovina těch, co pracovně usedají za volant, je navíc v předdůchodovém nebo rovnou důchodovém věku. Problém se tak může prohlubovat. Sdružení dopravců navrhuje, aby autobusy mohli řídit lidé už od 18 let. Návrh projednají poslanci.
27. 5. 2023|

Brutálně zasáhne do života občanů, kritizuje opozice úsporný balíček. Je kompromisem, zní od zástupců koalice

Snižovat státní dluh je potřeba, shodli se zástupci parlamentních stran v Událostech, komentářích. Opozice vládě na jejím konsolidačním balíčku ale vytýká, že podle ní zasáhne do života občanům a že je nejasný. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) připomněl, že většina škrtů je na výdajové straně, za správností opatření stojí i ostatní zástupci koaličních stran.
12. 5. 2023|

ŘSD se zřejmě změní na státní podnik, novela zákona prošla druhým čtením

Nynější příspěvková organizace Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) se zřejmě změní na státní podnik se stejným jménem. Novelu zákona, která to má umožnit, sněmovna propustila do třetího čtení. Schvalovat by ji mohla na své příští schůzi. Poslanci v úterý do třetího čtení také propustili návrh na zrušení zákona o zemědělských skladních listech či novelu o hornické činnosti, která by měla zjednodušit úřední podmínky pro dovoz a vývoz výbušnin.
18. 4. 2023Aktualizováno18. 4. 2023, 17:14|

Na Ústavní soud se opozice obrátí, jakmile změna valorizace důchodů vyjde ve sbírce. Prezidenta za podpis kritizuje

Opoziční lídři neskrývají zklamání z rozhodnutí prezidenta Petra Pavla podepsat změnu valorizací důchodů. Předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová ujistila, že hnutí podá ústavní stížnost, jakmile důchodová novela vyjde ve sbírce zákonů. Kritizovala i samotnou hlavu státu za to, že změnu valorizací nevetovala. Kritický vůči Pavlovi je i předseda opoziční SPD Tomio Okamura. Pavel podle něj ukázal, že je „exponentem“ vládní koalice.
15. 3. 2023Aktualizováno15. 3. 2023, 21:39|

Špatně parkující auta blokují pražské tramvaje prakticky každý den. Pokuta se má zvýšit

Až desetitisícová pokuta bude hrozit řidičům, kteří špatným parkováním zablokují tramvaje, projde-li parlamentem novela silničního zákona. Ta je zatím v Poslanecké sněmovně. Špatné parkování, které omezuje tramvajovou dopravu, je v některých městech v Česku velký problém. V Praze se v posledním roce stalo bezmála čtyři sta takových případů, v průměru tedy více než jeden denně. Tramvaje kvůli špatně parkujícím autům nabírají velká zpoždění.
25. 2. 2023|

Poslance čekají náročná jednání, na programu jsou volební a silniční novela i mediální zákony

Poslance v příštích dnech čekají důležité body. Projednají návrh, podle nějž by se v Česku místo dvou dní volilo jen jeden, koalice hodlá otevřít také debatu o korespondenčním hlasování. Opozice je proti a tvrdý střet se čeká i na mimořádné schůzi k zákonu o České televizi a Českém rozhlase.
20. 2. 2023|

Zvýhodněné jízdné letos stát vyšlo na pět miliard korun. Úřady zkoumají, jestli sleva není moc vysoká

Stát za letošní zvýhodněné jízdné pro studenty a seniory zaplatí dopravcům pět miliard korun. České televizi to řekl ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Slevu vláda tento rok snížila z pětasedmdesáti na padesát procent. V současnosti úřady zkoumají, jestli není i tak moc vysoká.
24. 12. 2022|

Zavedení nadstandardů ve zdravotnictví je asociální, reagují odbory na Válka

Zdravotnické a sociální odbory nesouhlasí se zavedením nadstandardů ve zdravotnictví, které by omezily rozsah hrazené péče. O jejich vrácení do hry mluvil na sobotní programové konferenci TOP 09 ministr Vlastimil Válek. Odbory na rozdíl od něj tvrdí, že návrh je asociální, a za demagogické označily tvrzení, že nadstandardy by přinesly zkvalitnění péče pro všechny pacienty. Rezervovaně se k návrhu staví i politici koaličních ODS a STAN.
6. 11. 2022Aktualizováno6. 11. 2022, 14:33|

Státní rozpočet nemusí stačit na dopravní investice. Ministerstvo chce využívat i Národní rozvojový fond

Státní rozpočet zřejmě nebude v příštích letech stačit na plánované dopravní investice, ČT to řekl ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Resort tak hledá další zdroje peněz, plánuje využít například i Národní rozvojový fond, který dosud nic nefinancoval. Původně do něj měly přispívat banky. Jenže těm chce teď kabinet Petra Fialy (ODS) vyměřit mimořádnou daň kvůli vysokým ziskům.
16. 10. 2022|

Plané setkání, či diplomatický úspěch bez šustění papírů. Politici hodnotí pražský summit

Zástupci sněmovních stran v pořadu Události, komentáře hodnotili první jednání Evropského politického společenství, kterého se na Pražském hradě zúčastnilo čtyřiačtyřicet hlav evropských států. Diskutující se zaměřili také na energetickou krizi a vývoj války na Ukrajině.
7. 10. 2022|

Zaměstnanec ministerstva se mohl setkat s ruským rozvědčíkem v Africe

Zaměstnance českého ministerstva zahraničí, který roky vynášel informace pro ruskou civilní rozvědku, měl podle informací ČT nakontaktovat ruský rozvědčík v Africe. Pracovníka s nejvyšším stupněm prověrky odhalila Bezpečnostní informační služba (BIS), jak napsal Deník N. Na ministerstvu už skončil.
16. 9. 2022|

Prohloubení schodku letošního rozpočtu má za sebou první čtení ve sněmovně. Opozice změny kritizuje

Sněmovna v úvodním kole podpořila zvýšení letošního schváleného schodku státního rozpočtu z 270 miliard korun na 330 miliard korun. Vládní novela státního rozpočtu nyní zamíří do rozpočtového výboru. Předloha navyšuje jak příjmy, tak i výdaje, které mají překročit dva biliony korun. Poslanci předtím schválili plán zahraničních misí do roku 2024, podle nějž česká armáda bude moci nasadit v příštích dvou letech na východní hranici NATO až 1200 vojáků.
7. 9. 2022Aktualizováno7. 9. 2022, 18:38|

Mnichovo Hradiště hledá novou firmu, která dostaví lávku přes Jizeru. Původní je v insolvenci

Mnichovo Hradiště si přebere staveniště lávky pro pěší a cyklisty přes Jizeru. Firma Raeder & Falge stavbu nedokončí, na začátku srpna se dostala do insolvence a změnila název na RAF Stavby. Lávka, která měla být hotová do října, spojí Mnichovo Hradiště s obcí Klášter Hradiště nad Jizerou. Město musí stavbu zakonzervovat a najít novou firmu. Původně plánovaných 17,5 milionu korun stačit nebude.
1. 9. 2022|

O zastropování je třeba jednat na evropské úrovni, říká Výborný. Musíme přijmout rychlé národní řešení, oponuje Schillerová

Na české politické scéně sílí tlak na zastropování cen energií. O zavedení opatření proti zdražujícím energiím chce vláda jednat na úrovni Evropské unie. V pátečních Událostech, komentářích uvedl předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný, že k podobnému kroku nelze přistoupit pouze na národní úrovni, jako tomu bylo například v Portugalsku. Naopak bývalá ministryně financí Alena Schillerová (ANO) vládu kritizuje za to, že je podle ní nyní namístě „rychlé národní řešení“.
27. 8. 2022|

Rakušan obhájil post předsedy STAN. Jsme obětí vlastní politické puberty, prohlásil

Sněm hnutí STAN znovu zvolil předsedou Víta Rakušana. Za své problémy si může hnutí podle jeho slov samo. Jestli jsme obětí, tak vlastní nezkušenosti a politické puberty, prohlásil na úvod volebního sněmu, který je reakcí na kauzy spojené s financováním hnutí. Rakušan se také omluvil voličům, kteří v Starosty a nezávislé vložili důvěru. Prvním místopředsedou STAN se stal Rakušanův favorit poslanec Lukáš Vlček. Nahradil Jana Farského.
23. 7. 2022Aktualizováno23. 7. 2022, 16:09|

Kupka navrhuje řidičák od 17, vyšší pokuty i změnu bodového systému

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) představil návrh novely zákona o silničním provozu. Její součástí je možnost řízení od 17 let pod dohledem mentora, řidičský průkaz na zkoušku pro začínající řidiče nebo přehlednější úprava sazeb bodů podle závažnosti spáchaného přestupku. Pokuty u závažných dopravních přestupků by se od roku 2024 mohly zvýšit až na 25 tisíc korun, tedy až pětinásobně proti stávající výši. Návrh novely teď míří do připomínkového řízení.
18. 7. 2022Aktualizováno18. 7. 2022, 20:58|