TÉMA

Petr Vokřál

Podnikatel Procházka musí odstranit podzemní garáže v Brně za Lužánkami, potvrdil soud

Podnikatel Libor Procházka a jeho firma LP Expo musí do šesti měsíců odstranit podzemní garáže, které stojí na městském pozemku u Bobycentra v areálu za Lužánkami. Krajský soud v Brně zamítl jeho odvolání proti březnovému rozsudku Městského soudu v Brně. Procházkův advokát řekl, že podá dovolání k Nejvyššímu soudu, které však nemá odkladný účinek.
24. 8. 2023|

Brno uspělo ve sporu o komunikace na pozemcích za Lužánkami

Město Brno uspělo i u odvolacího krajského soudu ve sporu se společností Czechcity o určení vlastnictví komunikací na pozemcích města za Lužánkami. Soud v úterý potvrdil rozhodnutí městského soudu, že komunikace jsou součástí pozemku. Rozhodnutí je pravomocné. Město chtělo v místě stavět fotbalový stadion, stavbě ale bránily nemovitosti podnikatele Libora Procházky. Brno tvrdí, že komunikace v místě jsou součástí pozemku a patří městu, Procházka tvrdí, že patří jemu. V minulosti se chtělo město s Procházkou dohodnout na výměně nemovitostí, jednání ale zkrachovala.
8. 11. 2022Aktualizováno8. 11. 2022, 14:40|

Senátorem za Brno-město 58 bude Jiří Dušek

Senátorem ve volebním obvodu Brno-město 58 bude Jiří Dušek (ČSSD+ODS). Ve druhém kole senátních voleb získal 62,91 procenta hlasů. Druhý Petr Vokřál (ANO) dostal 37,08 procenta hlasů. Vyplývá to z výsledku sčítání na www.volby.cz. Druhého kola hlasování se zúčastnilo 19,98 procenta voličů, prvního před týdnem 44,78 procenta.
1. 10. 2022Aktualizováno1. 10. 2022, 15:57|

V obvodu Brno-město 58 budou o Senát usilovat Dušek a Vokřál

Do druhého kola v senátním obvodu Brno-město 58 postupují senátor Jiří Dušek (za ODS) a brněnský zastupitel Petr Vokřál (za ANO). V prvním kole byl úspěšnější obhajující Dušek se ziskem 29,27 procenta hlasů. Bývalý primátor Vokřál získal podporu 26,59 procenta voličů, kteří k prvnímu kolu přišli. O tom, kdo usedne do senátorského křesla, rozhodnou voliči v druhém kole, které se uskuteční v pátek 30. září a sobotu 1. října.
24. 9. 2022Aktualizováno28. 9. 2022, 14:27|

V senátních volbách obhajuje mandát většina z vedení komory, o návrat usilují i někteří ex-senátoři

I když je Senát politickou institucí s nejdelší délkou mandátu, konají se volby do horní komory nejčastěji. Každé dva roky proběhne volba třetiny senátorů, kteří pak vykonávají mandát následujících šest let. Řádné volby do Senátu čekají české voliče i letos. První kolo proběhne společně s volbami do obecních zastupitelstev 23. a 24. září. Kdo se se pokusí svůj mandát obhájit, kdo se do něj chce vrátit a kdo naopak v senátních lavicích už nezasedne?
20. 9. 2022|

Na podzim Česko čekají komunální volby

Voliči v Česku vyberou v říjnu 2022 nové zastupitele svých obcí. Předem je téměř jisté, že v součtu za celou republiku dostanou nejvíce hlasů nezávislí kandidáti. Ve velkých městech ale budou komunální volby i první velkou zkouškou pro nynější vládní koalici. Z dvanácti krajských měst obhajuje ODS posty primátorů ve třech, STAN či spříznění SLK v dalších dvou. V hlavním městě Praze se pokouší udržet si primátora Piráti. V Praze je ovšem situace velmi specifická, čára mezi koalicí a opozicí vede úplně jinak než v celostátní politice.
9. 2. 2022|

„Na část spisu se zapomnělo.“ Žalobci přiznali chybu v kauze Stoka

Státní zastupitelství přiznalo chybu v takzvané kauze Stoka v Brně. Ve spisu totiž přibylo deset až dvanáct tisíc stran listin, se kterými se budou muset obhájci seznámit. Žalobci tyto dokumenty předali pozdě. Soud měl přitom už v pondělí v kauze rozhodnout, nakonec jednání odročil na 23. března. V případu údajného ovlivňování zakázek čelí obžalobě 11 lidí a dvě firmy včetně bývalého místostarosty městské části Brno-střed Jiřího Švachuly (dříve ANO). Ten byl údajně hlavou organizované skupiny, což ale odmítá.
31. 1. 2022Aktualizováno31. 1. 2022, 16:58|

Jihomoravský kraj má nové vlaky, většinu zaplatily peníze z EU

Nové vlaky, které za sedm miliard nakoupil Jihomoravský kraj, se testují na zkušebním okruhu. Jako jediný region v republice je jižní Morava vlastníkem souprav a bude je provozovat. Vlaky, které po jižní Moravě jezdí teď, jsou ještě z východního Německa, některé jsou staré i 50 let. Proto kraj nakoupil 37 vlaků od Škody Transportation.
13. 10. 2021|

Spor o komunikace za Lužánkami, který brání stavbě stadionu, míří ke krajskému soudu

Spor o komunikace na pozemcích za Lužánkami v Brně míří ke krajskému soudu. Město Brno v dubnu uspělo u městského soudu ve sporu se společností Czechcity o určení vlastnictví, kdy podle rozsudku jsou komunikace součástí pozemku. Czechcity se ale proti rozsudku odvolala, řekla mluvčí městského soudu Petra Hovorková.
23. 8. 2021|

Spolek pořádající Velkou cenu Brna má jít do insolvence, odhlasovali zastupitelé

Zastupitelé Brna odhlasovali, že spolek města a kraje pořádající motocyklovou Grand Prix má jít do insolvence. Závod s letitou tradicí se letos na jižní Moravě nepojede. Spolek má nevypořádané závazky k promotérské společnosti Dorna, vlastníkovi Masarykova okruhu Automotodromu a musí také vracet lidem peníze za nevyužité lístky za loňský ročník. V insolvenci by spolek nejspíš platil jen část závazků.
19. 1. 2021|

Exprimátor Vokřál vytvořil klub nezávislých zastupitelů. Přihlášku do nového brněnského ANO nepodal

Celkem dvanáct z osmnácti zastupitelů zvolených za hnutí ANO do brněnského zastupitelstva vytvořilo samostatný klub nezávislých zastupitelů. Řekl to bývalý místopředseda hnutí ANO a exprimátor Brna Petr Vokřál, který z hnutí letos odešel kvůli sporům v brněnské organizaci. Posléze hnutí tamní organizaci zrušilo a nyní buňku vytvoří znovu.
20. 10. 2020|

Na jihu Moravy se dohodli na koalici KDU-ČSL, Piráti, ODS a STAN. Vítězné ANO zřejmě skončí v opozici

KDU-ČSL, Piráti, ODS a STAN se v Jihomoravském kraji dohodli na koaliční spolupráci. Strany tak obešly vítězné hnutí ANO. Hejtmanem by mohl být lídr KDU-ČSL Jan Grolich.  ANO získalo 15 mandátů v zastupitelstvu, které má 65 členů. Druhá skončila KDU-ČSL s 11 mandáty. Třetí Piráti budou mít deset zastupitelů. Čtvrtá ODS má devět mandátů. Na pátém místě jsou Starostové pro Jižní Moravu se sedmi zastupiteli. Vyplývá to výsledků sčítání krajských voleb na www.volby.cz.
3. 10. 2020Aktualizováno4. 10. 2020, 22:11|

Změna v čele ANO na jižní Moravě potvrzena. Wenzl se pustí do obnovy brněnské organizace

Předsednictvo ANO ve čtvrtek podle očekávání potvrdilo v čele jihomoravské organizace vládního hnutí ředitele kyjovské nemocnice Lubomíra Wenzla. Nahradil poslankyni Taťánu Malou. Wenzl to oznámil po jednání předsednictva. Za hlavní úkoly označil úspěch v nadcházejících krajských, senátních i sněmovních volbách a obnovu brněnské organizace, kterou užší vedení ANO v půli června zrušilo kvůli napojení některých jejích členů na pochybné kauzy.
2. 7. 2020|
Interview ČT24

V roce 2014 jsem vstupoval do jiného ANO, než je dnes, říká bývalý místopředseda Vokřál

Vládní hnutí ANO opustil před měsícem jeho republikový místopředseda a předpokládaný jihomoravský lídr kandidátky do podzimních krajských voleb Petr Vokřál. Je přesvědčen, že odchodem přispěl k tomu, že situace kolem brněnské organizace ANO zcela neustrnula. Při jejím komentování je ale stále opatrný. Petr Vokřál byl hostem Interview ČT24.
1. 7. 2020|

Rozuzlení změn v jihomoravském ANO? Vést by tady hnutí mohl šéf kyjovské nemocnice

Jihomoravské ANO navrhuje předsednictvu hnutí stanovit novým krajským předsedou ředitele Nemocnice Kyjov Lubomíra Wenzla (ANO). Rozhodl o tom krajský sněm v Brně. Wenzl by tak nahradil ve funkci poslankyni Taťánu Malou. Krajská organizace bude znovu skládat brněnskou buňku, kterou zrušilo předsednictvo v půli měsíce kvůli sporům o možné napojení některých lidí na pochybné kauzy. Wenzl uvedl, že by předsednictvo hnutí mělo o návrhu rozhodnout příští týden.
25. 6. 2020Aktualizováno25. 6. 2020, 22:00|

ANO zruší brněnskou organizaci. Babiš nechce v hnutí lidi napojené na pochybné kauzy

Předsednictvo hnutí ANO přijalo návrh na zrušení brněnské organizace a její nové vytvoření. Premiér a předseda hnutí Andrej Babiš už minulý týden avizoval, že tento krok vedení ANO navrhne, protože v hnutí nechce lidi, kteří mohou být napojeni na pochybné kauzy. Loni po razii policie na radnici Brna-středu skončil kvůli podezření z korupce ve vazbě bývalý místostarosta Jiří Švachula (zvolen za ANO).
16. 6. 2020Aktualizováno16. 6. 2020, 15:11|

Brněnský exprimátor Vokřál po odchodu z hnutí ANO zůstává v zastupitelstvu města i kraje

Bývalý brněnský primátor Petr Vokřál (zvolený za ANO) si zatím ponechá mandáty zastupitele Brna i Jihomoravského kraje. Vokřál nedávno hnutí ANO, ve kterém byl místopředsedou, opustil. Krok odůvodnil napojením brněnské organizace hnutí na podsvětí.
15. 6. 2020Aktualizováno15. 6. 2020, 15:19|

Babiš navrhne zrušení brněnské organizace ANO. Vzniknout by měla nová

Premiér a šéf ANO Andrej Babiš navrhne předsednictvu zrušení brněnské organizace hnutí a vytvoření nové. Řekl to po jednání s tamními členy. V ANO nechce lidi, kteří mohou být napojení na pochybné kauzy. Loni po razii policie na radnici části Brno-střed skončil kvůli podezření z korupce ve vazbě bývalý místostarosta Jiří Švachula, který pak ANO opustil. Podle Babiše by se mělo zvolit i nové krajské předsednictvo.
11. 6. 2020Aktualizováno11. 6. 2020, 21:55|

ANO povede do voleb na jihu Moravy zřejmě hejtman Šimek. V Brně chtějí vyloučit další členy hnutí

Jihomoravskou kandidátku hnutí ANO zřejmě povede hejtman Bohumil Šimek, doporučilo to jednohlasně krajské předsednictvo hnutí. V čele kandidátní listiny do krajských voleb nahradí bývalého primátora Brna a místopředsedu ANO Petra Vokřála, který před týdnem řady hnutí opustil. Rozhodnutí krajského předsednictva musí ještě potvrdit celostátní vedení ANO.
9. 6. 2020|

Z brněnské organizace odejdou lidé, kteří tam nikdy neměli co dělat, rozhodlo vedení ANO

Předsednictvo hnutí ANO rozhodlo, že z brněnské organizace odejdou lidé, kteří tam nikdy neměli co dělat, uvedl primátor Ostravy Tomáš Macura (ANO). Oznámil to v pořadu Devadesátka ČT24 po schůzi vedení hnutí, které ve čtvrtek jednalo o kandidátce pro volby v Jihomoravském kraji.
4. 6. 2020|
Reportéři ČT

Kvůli korupci v brněnském ANO došlo na čistky. Podezřelí ale ve straně zůstávají

Kvůli korupční kauze uvnitř brněnské organizace hnutí ANO rozjela strana rozsáhlé čistky. Nepostihly však ty, které postihnout měly. V hnutí už skončil bývalý místostarosta části Brno-střed Jiří Švachula, nadále v něm ale zůstávají členové, které má policie za možné podezřelé. V rámci kauzy s krycím názvem Stoka se podařilo zajistit i důkazy v podobě předávání obálek v kanceláři jednoho z důležitých představitelů hnutí ANO v Brně. Případu se pro pořad Reportéři ČT věnovali Dalibor Bártek a Adéla Paclíková.
2. 6. 2020|

Brněnský exprimátor Vokřál končí v ANO. Kvůli politikaření a „napojení na různé lidi“

Místopředseda ANO, jeho kandidát na hejtmana a bývalý brněnský primátor Petr Vokřál končí v hnutí, napsal s odvoláním na Vokřála server Aktuálně.cz. Politik svůj krok zdůvodnil napojením brněnské buňky ANO na „různé lidi, řekl bych až z podsvětí“, uvedl pro Aktuálně.cz.
1. 6. 2020Aktualizováno1. 6. 2020, 21:27|

Soud v Brně začal řešit spor města a podnikatele Procházky o pozemky za Lužánkami

Městský soud v Brně začal řešit spor, komu patří silnice nebo parkoviště v lokalitě Ponava za Lužánkami. Určovací žalobu na vlastnictví komunikací na pozemcích města podalo Brno kvůli dlouhodobým sporům se společností Czechcity podnikatele Libora Procházky.
19. 2. 2020|

Brněnská doprava v roce 2019 šlápla na brzdu. Uzavírky komplikovaly provoz po celém městě

Objížďky a uzavírky protkaly v uplynulém roce Brno. Druhé největší město Česka posely dopravní značky, které kvůli nejrůznějším opravám omezovaly provoz. Znepříjemňovaly cestu nejen řidičům, kteří si museli zvykat také na nová pravidla rezidentního parkování, ale i cestujícím městskou hromadnou dopravou. Nejvíce omezení připadlo tradičně na letní měsíce. A rok bylo uzavřené i brněnské hlavní nádraží, na které zajížděl jen zlomek vlaků.
31. 12. 2019|