TÉMA

Elon Musk

Výrobce Ozempicu je bohatší než Dánsko. Přípravek léčí cukrovku a pomáhá i při obezitě

I čeští pacienti už používají lék, který vnesl revoluci jak do boje proti diabetu druhého typu, tak proti obezitě. Tento přípravek se stal jedním ze světově nejúspěšnějších léčiv, což s sebou přináší ale i problémy – v Evropě se objevují jeho falešné kopie.
před 16 h hodinami|

Ukrajinci loví na frontě terminály Starlink. Rusové přes ně sankcím navzdory navádí drony

Bojující ukrajinští vojáci se museli začít soustřeďovat na internetové terminály společnosti Starlink, které zajišťují komunikaci se satelity. Navzdory sankcím je totiž ruská armáda používá čím dál častěji při navádění svých dronů. Stejnou technologii přitom používají i samotní Ukrajinci.
28. 3. 2024|

Nová síť satelitů firmy SpaceX rychle poskytne USA unikátní informace, říká šéf české kosmické kanceláře

Společnost SpaceX miliardáře Elona Muska připravuje pro jednu z amerických tajných služeb síť stovek špionážních satelitů za v přepočtu čtyřicet miliard korun. Satelity by měly obíhat Zemi na nízké oběžné dráze a umožnit USA zpozorovat cíle kdekoliv na planetě. Posun oproti předešlým systémům bude podle ředitele České kosmické kanceláře Jana Koláře jednak v technologii a kvalitě získaných informací, ale také v rychlosti a zaměření, řekl ve vysílání ČT24.
17. 3. 2024|

Musk chce rozšířit továrnu na Tesly u Berlína. Proti jsou ale místní i aktivisté

Americký miliardář Elon Musk chce u Berlína zvýšit kapacitu své továrny na výrobu elektroaut. Jeho plány ale místní odmítli v referendu. Protestují proti nim také aktivisté. Rozšíření gigafactory podle nich znamená zásah do okolní přírody.
17. 3. 2024|

Reuters: Firma SpaceX pracuje na síti špionážních družic pro americkou rozvědku

Společnost SpaceX miliardáře Elona Muska buduje síť stovek špionážních satelitů pro jednu z amerických tajných služeb. V uplynulých letech vynesla do kosmu několik prototypů těchto družic, které by sloužily k pořizování snímků, napsala agentura Reuters s odvoláním na pětici informovaných zdrojů.
16. 3. 2024|

SpaceX opět testoval loď Starship. Let byl dosud nejdelší, po 50 minutách ale skončil explozí

Vesmírný dopravní systém Starship společnosti SpaceX ani napotřetí nedokončil zkušební let, když firma zhruba padesát minut po startu ztratila s kosmickou lodí spojení. Plavidlo, které chce SpaceX využít pro cesty na Měsíc či na Mars, se sice dostalo do vesmíru a mnohem dál než při předchozích dvou pokusech, při opětovném návratu k Zemi ale bylo nakonec zničeno, uvedli komentátoři firmy v živém přenosu. Přesto během testovacího letu systém dosáhl několika klíčových úspěchů.
14. 3. 2024|

Musk žaluje OpenAI a jejího ředitele Altmana. Umělá inteligence měla sloužit všem, ne jen zisku, tvrdí

Elon Musk podal žalobu na firmu OpenAI, vývojáře chatovacího systému ChatGPT, a jejího generálního ředitele Sama Altmana. Tvrdí, že opustili původní misi firmy, kterou bylo vyvíjet umělou inteligenci (AI) ve prospěch lidstva, ne pro zisk, uvedla agentura Reuters.
1. 3. 2024|

Umělé inteligence začínají vynášet. Výrobce čipů, na nichž se trénují, oznámil prudký růst zisku

Zájem o umělé inteligence (AI) prudce zvedl zisk společnosti Nvidia. Právě ona totiž vyrábí většinu čipů, které se využívají v tomto oboru, který zaznamenal v posledním roce boom zejména díky společnosti OpenAI a jejímu chatbotu ChatGPT.
23. 2. 2024|

Neuralink funguje, oznámil Musk. První pacient dokáže myšlenkami ovládat kurzor

První pacient, kterému společnost Neuralink implantovala mozkový čip, nyní dokáže svými myšlenkami hýbat kurzorem myši na obrazovce. V noci na úterý to oznámil zakladatel projektu Elon Musk. Podle něj se zdá, že se první účastník klinické studie po zavedení čipu do mozku zcela zotavil.
20. 2. 2024|

Rusové používají na frontě Muskův Starlink, tvrdí Ukrajinci. Miliardář to dementuje

Ukrajinská vojenská rozvědka GUR prostřednictvím svého mluvčího Andrije Jusova oznámila, že má důkaz o tom, že ruská armáda používá na východní Ukrajině terminály satelitní internetové služby Starlink amerického miliardáře Elona Muska. Ten se proti nařčení GUR ohradil a jakékoli propojení Starlinku s Ruskem kategoricky odmítl.
12. 2. 2024|

Muskova firma Neuralink poprvé implantovala čip do mozku člověka

Společnost Neuralink miliardáře Elona Muska oznámila, že v neděli byl prvnímu člověku implantován její mozkový čip. Pacientovi se daří dobře, napsal podnikatel na své síti X.
30. 1. 2024Aktualizováno30. 1. 2024, 22:27|

Evropané jako test životaschopnosti nejnovější Zuckerbergovy sociální sítě. Threads už funguje i v EU

Americká internetová společnost Meta Platforms ve čtvrtek v Evropské unii spustila svou sociální síť Threads, kterou se snaží konkurovat síti X amerického miliardáře Elona Muska. Meta provoz sítě Threads zahájila už začátkem července, v EU však spuštění sítě odložila kvůli nejistotě ohledně přísné unijní regulace internetových služeb. Síť Threads je dostupná i v České republice.
14. 12. 2023|

Kosmická loď Starship krátce po startu a oddělení od nosné rakety explodovala

Z kosmodromu v Boca Chica v americkém státě Texas v sobotu ve 14:03 SEČ odstartoval k druhému testovacímu letu dosud největší dopravní systém Starship společnosti SpaceX. Kosmická loď se úspěšně oddělila od nosné rakety Super Heavy, která však místo vertikálního sestupu do vod Mexického zálivu explodovala. Starship úspěšně zažehla vlastní raketové motory a poprvé dosáhla hranice vesmíru, společnost s ní ale pak ztratila kontakt a posléze podle agentury AFP oznámila, že Starship rovněž vybuchla.
18. 11. 2023Aktualizováno18. 11. 2023, 23:21|

Bílý dům viní Muska ze šíření antisemitismu. Sociální síť X se potýká s odlivem inzerentů

Bílý dům obvinil amerického miliardáře Elona Muska, že v jednom z příspěvků na své sociální síti X šíří antisemitismus a nenávist. Ze sítě se stahují inzerenti v obavách, že se jejich reklamy objeví po boku pronacistického obsahu a nenávistných projevů obecně, upozornila agentura AP.
17. 11. 2023Aktualizováno18. 11. 2023, 10:16|

Elon Musk spouští vlastní umělou inteligenci. Je sarkastická a učila se na tweetech

Elon Musk o víkendu představil novou umělou inteligenci (AI). Jedná se o chatbota, tedy program schopný diskuse s lidmi v reálném čase. Podle Muska by měl mít robot jménem Grok rebelskou povahu, sarkastické chování a disponovat vlastnostmi, které jiné podobné AI zatím nemají.
6. 11. 2023|

Vývoj umělé inteligence postupuje příliš rychle a bude potřeba ho regulovat, tvrdí vědec

Pokud vývoj některých modelů umělé inteligence (AI) půjde dál, tak nelze vyloučit, že se stanou lepšími než lidé. V pořadu Události, komentáře to řekl výzkumný pracovník Jan Kulveit z Centra pro teoretická studia Univerzity Karlovy. Uvedl, že vývoj může časem představovat problém, pokud nedojde k jeho regulacím. Poslanec Robert Králíček (ANO) pronesl, že co se týče zneužití umělé inteligence v rámci dezinformací či bezpečnosti, jedná se o nový a modernější nástroj. Podle jeho kolegy Jiřího Havránka (ODS) kvůli AI může dojít k nárůstu kyberkriminality.
4. 11. 2023|

Británie pořádá summit o umělé inteligenci. V budoucnu chce být světovou špičkou

Spojené království pořádá summit o bezpečnosti umělé inteligence (AI). Londýn na jednání představil společné prohlášení, shodli se na něm zástupci Evropské unie a 28 dalších zemí, včetně Spojených států nebo Číny. Už v pondělí se přitom skupina ekonomicky vyspělých zemí G7 dohodla na souboru doporučení pro firmy vyvíjející nejsofistikovanější formy AI, které mají pomoci najít rovnováhu mezi přínosy těchto technologií a jejich úskalími.
1. 11. 2023|

Americká Komise pro cenné papíry a burzy se obrací na soud kvůli šetření Muskova převzetí Twitteru

Americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) vyšetřuje Elona Muska kvůli jeho loňskému převzetí firmy Twitter (nyní X), nyní se obrátila na soud. Napsala to agentura Reuters, podle níž jde především o to, jestli Musk neporušil federální zákony o cenných papírech, když Twitter za 44 miliard dolarů (bilion korun) koupil.
6. 10. 2023|

Slovenské volby prověří, jak se daří potírat dezinformace. Jourová apeluje na velké platformy

Internetové platformy musejí zvýšit úsilí proti dezinformacím, prohlásila místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová. Velkým testem, který ukáže, zda úsilí internetových společností při odstraňování nezákonného obsahu funguje, budou podle eurokomisařky sobotní volby na Slovensku a poté i volby do Evropského parlamentu v červnu příštího roku.
26. 9. 2023Aktualizováno26. 9. 2023, 15:21|

Musk naznačil zpoplatnění sítě X, údajně kvůli botům

Miliardář Elon Musk naznačil, že hodlá zpoplatnit všem uživatelům přístup k sociální síti X (dříve Twitteru). Podle něj je to jediná možnost, jak se zbavit takzvaných botů a rovněž falešných účtů. Podnikatel to uvedl v rozhovoru s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem, píše BBC. Není ale jasné, zda to z Muskovy strany byla jen poznámka na okraj, anebo signál, že takový plán je v přípravě.
19. 9. 2023|

Musk, Zuckerberg, Gates a další. Američtí senátoři řešili umělou inteligenci s technologickými lídry

Zákonné regulace umělé inteligence (AI) jsou rozhodně potřeba, ale neměly by vznikat ve spěchu, řekl podle agentury Reuters vůdce většiny v americkém Senátu, demokrat Chuck Schumer, po setkání se šéfy největších amerických technologických firem. Mark Zuckerberg, Elon Musk, Bill Gates a devatenáct dalších podnikatelů strávilo s americkými senátory několik hodin. Musk jednání označil za „historické“ a za „službu lidstvu“, někteří politici naopak kritizovali fakt, že se konalo za zavřenými dveřmi, takže veřejnost neví, na čem se politici a podnikatelé domluvili.
14. 9. 2023|

Do ukrajinského útoku na ruskou flotilu zasáhl Elon Musk. Okolnosti jsou předmětem dohadů

Americký miliardář Elon Musk popřel, že by loni v reakci na chystaný ukrajinský útok na ruskou námořní flotilu na Krymu v oblasti vypnul internetovou službu Starlink vlastněnou jeho společností SpaceX. Tvrzení se podle stanice CNN objevuje v nové Muskově biografii, která se začne prodávat příští týden. Musk na síti X, bývalém Twitteru, reagoval prohlášením, že Starlink nad Krymem vypnout nemohl, protože tam nikdy aktivovaný nebyl.
8. 9. 2023Aktualizováno8. 9. 2023, 22:39|

Trump má vězeňskou fotografii, vydal se úřadům. S jeho voliči to nehne, míní analytici

Bývalý americký prezident Donald Trump se v noci na pátek vydal úřadům ve státě Georgie, kde čelí obvinění z nelegálních zásahů do posledních prezidentských voleb. Ve věznici v okrese Fulton byl 77letý politik, který je veden jako vězeň číslo P01135809, vyfocen, jak je běžné u čerstvě zatčených. Stal se tak prvním exprezidentem USA, který se tomu musel podrobit.
25. 8. 2023Aktualizováno25. 8. 2023, 19:09|

Čínská raketa poháněná metanem vyletěla na orbitu. Předběhla západní konkurenty

Soukromá čínská vesmírná společnost jako první dokázala vypustit na oběžnou dráhu Země raketu poháněnou metanovým palivem. To je nejen ekologičtější, ale také ekonomicky vhodnější pro rakety schopné vícenásobných startů. O stejný pohon se již řadu let pokouší i SpaceX Elona Muska.
13. 7. 2023|