TÉMA

Jiří Švec

V zámku Zelená Hora vzniknou expozice, připomenou perzekuci lidí za totality

V zámku Zelená Hora u Nepomuku, známém díky románu a filmu Černí baroni, mají vzniknout expozice připomínající perzekuci lidí během komunistické totality nebo o svatém Janu Nepomuckém. Památka, na jejíž obnovu jsou potřeba stovky milionů korun, se má stát atraktivním turistickým cílem. Plzeňský kraj připraví do měsíce scénář postupných kroků, termínů a závazků. Jednotliví signatáři memoranda v pondělí opět potvrdili svůj zájem zámek zachránit.
25. 4. 2022|

Nepomuk má městskou policii. Zatím tam slouží jen jedna strážnice, která je zároveň velitelkou

Nepomuk na Plzeňsku má od Nového roku vlastní městskou policii. Cílem radnice je snížit kriminalitu i množství drobných přestupků, a to v době, kdy s nedostatkem strážníků bojuje řada měst v Česku. Nepomucké radnici se podařilo sehnat čtyři strážníky, nastupovat však budou postupně během tří měsíců. V tuto chvíli ve městě slouží jedna strážnice, která je zároveň velitelkou nově vzniklé městské policie. Na provoz služby město vyčlenilo dva a půl milionu korun.
3. 1. 2022Aktualizováno3. 1. 2022, 16:28|

Obce musejí vracet dotace kvůli cenám stavebního materiálu. Projekty zdražují i o desítky milionů

Rostoucí ceny stavebních prací a materiálů komplikují plány řady měst a obcí. Náklady na chystané projekty narůstají. Radnice na to, aby je zrealizovaly za zvýšené ceny, už letos nemají peníze. Například Nepomuk na Plzeňsku musel kvůli tomu vrátit dotaci od státu na stavbu hasičské zbrojnice.
2. 12. 2021|

Nepotřebujeme autobusy čínských turistů. Volební lídři v Jihočeském kraji by propagovali méně známá místa

Dlouhodobě je problémem Jihočeského kraje dopravní dostupnost a infrastruktura. To limituje i turistický ruch, který je jinak v jižních Čechách poměrně čilý. Letos ale kvůli epidemii koronaviru návštěvnost památek zachraňovali turisté z Česka. Na ty by se společně s turisty z Rakouska a Německa zaměřili i kandidáti na hejtmana. Více propagovat chtějí méně známá místa Jihočeského kraje.
21. 9. 2020|

Vojtěch nebyl nejhorší, ale funkci ministra nezvládal, myslí si někteří jihočeští lídři

Většina jihočeských lídrů se v předvolební debatě shodla na tom, že Adam Vojtěch (za ANO) nebyl nejhorším ministrem zdravotnictví. Někteří si myslí, že měl nevýhodu v tom, že byl mladý a nebyl odborník. Od Romana Prymuly (za ANO) očekávají zejména to, že do současné situace vnese pořádek. Od jednotlivých šéfů zaznívala převážně i chvála na vedení Jihočeského kraje za to, jak zvládl první vlnu koronavirové epidemie. Podle některých však může být nyní problém s nedostatkem zdravotnického personálu.
21. 9. 2020|

Šéf jihočeské dopravy musel skončit. Uškodila mu obhajoba reklamy v Playboyi

Bez jednatele je společnost Jikord, která v Jihočeském kraji organizuje veřejnou dopravu. Krajská rada odvolala dosavadního šéfa Jana Aleše kvůli zadání reklamy na krajskou dopravu. Mimo jiné se jim nelíbilo, že se placený článek propagující Jikord objevil v časopise Playboy, především ale odvolání zdůvodnili tím, jak Aleš inzerci obhajoval. Na jeho odvolání upozornil web Zdopravy.cz, informaci potvrdilo několik členů rady.
28. 8. 2020|
Volby 2017

Krajům už dodatečné peníze na opravy silnic nejspíše nepřijdou. Politici je chtějí na dálnice a vysokorychlostní tratě

Kraje se v příštích letech již nebudou moci spolehnout na to, že dostanou od státu miliardy navíc na opravy silnic. Většina kandidátů se v předvolební debatě České televize na téma Doprava a dopravní infrastruktura shodla, že šlo o mimořádný příspěvek, ze kterého se ale nemůže stát pravidlo. Peníze chtějí dát spíše na stavby nových komunikací – nejenom silnic, ale také železnic.
18. 9. 2017Aktualizováno19. 9. 2017, 03:40|
Volby 2017

Dálniční známky by při současné kvalitě cest zdražil jen sebevrah, shodli se politici

Za dálniční známku platí řidiči v Česku už šestý rok stejnou cenu – 1500 korun. A tak by to v nejbližší době mělo i zůstat, shodli se politici napříč stranami v předvolební debatě České televize na téma Doprava a dopravní infrastruktura. Podle nich by nebylo při stavu současných dálnic i pomalé výstavbě nových zdražení obhajitelné. Někteří pochybují i o smyslu dálničního poplatku v nynější podobě.
18. 9. 2017Aktualizováno19. 9. 2017, 03:30|