TÉMA

Lukáš Černohorský

Lídři z Moravskoslezského kraje hledali recept, jak podpořit podnikatele. Nabídli řadu možností

Dalším tématem předvolební debaty lídrů v Moravskoslezském kraji byla podpora podnikatelů. Jak jim pomoci,  se ale neshodli. Volební lídři řešili také vysoké ceny energií. Pozvání do diskuze přijali Lukáš Černohorský (PirátiSTAN), Jiří Komárek (PŘÍSAHA), Leo Luzar (KSČM), Tomio Okamura (SPD), Zbyněk Stanjura (SPOLU), Ivo Vondrák (ANO) a Lubomír Zaorálek (ČSSD). Debatu moderoval Martin Řezníček.
30. 9. 2021|

Větší tresty pro usvědčené nebo nesoutěžit jen podle ceny, navrhují volební lídři, jak bojovat s korupcí

Dalším tématem předvolební debaty lídrů v Moravskoslezském kraji byla korupce a její potírání. Na její velké škodlivosti se účastníci debaty shodují a navrhují například majetková přiznání úředníků, větší postihy usvědčených nebo otevřenější data veřejné správy. Diskutovali Lukáš Černohorský (PirátiSTAN), Jiří Komárek (PŘÍSAHA), Leo Luzar (KSČM), Tomio Okamura (SPD), Zbyněk Stanjura (SPOLU), Ivo Vondrák (ANO) a Lubomír Zaorálek (ČSSD). Debatu moderoval Martin Řezníček.
29. 9. 2021|

Protest zaměstnanců České pošty lídři z Moravskoslezského kraje chápou. Privatizaci většina odmítla

Lídři kandidátek pro sněmovní volby z Moravskoslezského kraje debatovali o fungování České pošty. Protest zaměstnanců dle svých slov chápou, v diskuzi se přeli o budoucí směřování pošty, přičemž většina jich odmítla privatizaci státního podniku. Debaty se účastnili Lukáš Černohorský (PirátiSTAN), Jiří Komárek (PŘÍSAHA), Leo Luzar (KSČM), Tomio Okamura (SPD), Zbyněk Stanjura (SPOLU), Ivo Vondrák (ANO) a Lubomír Zaorálek (ČSSD).
29. 9. 2021Aktualizováno29. 9. 2021, 22:03|

Stát musí lidem dokázat, že jsou jejich data v bezpečí, tvrdí o digitalizaci zdravotnictví Černohorský a Vyzula

Pandemie akcelerovala debatu o potlačení byrokracie ve zdravotnictví a zvýšila tlak na jeho digitalizaci. Historicky první takový zákon už schválila sněmovna. Podle poslanců Lukáše Černohorského (Piráti) a Rostislava Vyzuly (za ANO) je nutné, aby stát dokázal, že data občanů jsou v bezpečí. Zároveň je třeba, aby byl systém lidem podán jednoduše a přehledně, zaznělo v Událostech, komentářích.
8. 7. 2021|

Arenberger považuje nejasnosti kolem majetku za vysvětlené, rezignovat nehodlá

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) považuje vysvětlení svých majetkových poměrů, na které upozornila média, za dostatečné. Řekl, že nevidí důvod pro svou rezignaci, jak po ní volá opozice. Uvedl, že nic špatného neudělal a řadu věcí už vyjasnil. Premiér Andrej Babiš (ANO) dříve uvedl, že Arenberger musí do detailu vysvětlit záležitost týkající se toho, že pronajímal svoji nemovitost vinohradské nemocnici, kterou řídil. Ve čtvrtek na to upozornil server Seznam Zprávy. Babiš zároveň uvedl, že chce dokončit kontrolu hospodaření nemocnice.
14. 5. 2021Aktualizováno14. 5. 2021, 15:57|

Poslanci interpelovali ministry. Požádali o kroky proti vyvádění povolenek z Liberty

Sněmovna schválila usnesení, kde žádá vládu, aby podnikla kroky proti prodeji emisních povolenek z hutní firmy Liberty Ostrava. Poslanci také poslali do závěrečného kola schvalování novelu ústavy, která obsahuje zavedení klouzavého mandátu, a přiblížilo se i odškodnění protiprávně sterilizovaných žen nebo návrh na přeměnu kojeneckých ústavů. Většinu dne se ale věnovali interpelacím na premiéra Andreje Babiše (ANO) a na členy jeho vlády.
6. 5. 2021Aktualizováno6. 5. 2021, 18:05|

Když nestihnou poslanci do půlky března schválit stavbu dálnice formou PPP, bude to problém, varuje ředitel stavební firmy

Zda zbylou část dálnice D4 na Příbramsku a Písecku postaví během příštích tří let sdružení firem, které ji potom bude také na účet státu provozovat, nebo jestli se příprava dostavby vrátí o mnoho kroků zpět, je čistě na rozhodnutí Poslanecké sněmovny. Při debatě v Událostech, komentářích se na tom shodli poslanci i ředitel jedné z firem stavebního konsorcia. Zákonodárci se však obávají, že pokud budou – tak jako před Vánoci – časté mimořádné schůze, možná se k potřebnému zákonu nedostanou včas.
7. 1. 2021|

Poslanci navrhli přesuny uvnitř rozpočtu na příští rok za rekordních 279 miliard korun

Poslanci navrhli přesunout uvnitř připravovaného státního rozpočtu na příští rok 279 miliard korun, což je zhruba patnáct procent jeho výdajů. O všech těchto návrzích a o rozpočtu jako celku rozhodnou poslanci v  závěrečném čtení 16. prosince. Dolní komora ve středu mimo jiné také novelizovala hornickou legislativu a podpořila i vyšší daňové zvýhodnění dárců.
2. 12. 2020Aktualizováno2. 12. 2020, 20:36|

Poslanci chtějí krizovou skupinu k projednání mimořádných opatření ve školách

Sněmovna vyzvala vládu, aby pokračovaly státní podpory pro firmy s karanténami zaměstnanců. Chce také zřízení skupiny k projednávání omezení ve školách. Členové vlády ve středu seznámili poslance s důvody zavedení nouzového stavu a nových opatření. Podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) mají vést ke zbrždění tempa růstu počtu nemocných. Dolní komora ve středu také schválila odškodnění pro oběti násilí při demonstracích ze srpna 1969. Sněmovna jednala i o přechodu na nízkouhelnou energetiku a poslanci se věnují i poskytování dávek a vydávání průkazů zdravotně postiženým.
30. 9. 2020Aktualizováno30. 9. 2020, 19:44|

Mimořádná schůze sněmovny zrušena, koalice s podporou komunistů nepodpořila program

Vláda s podporou komunistů se vyslovila proti uskutečnění mimořádné schůze Poslanecké sněmovny, kterou navrhla opozice. Ta chtěla slyšet vyjádření ministrů k současné pandemii a řešit další pomoc živnostníkům.
10. 9. 2020Aktualizováno10. 9. 2020, 13:19|

Poslanci projednali novelu trestního zákoníku. Za nacistické symboly by mohly být vyšší tresty

Poslanci v úterý pokračovali ve své řádné červnové schůzi. Jako první projednávali vládní předlohu zákona o urychlení výstavby dopravní a další infrastruktury, ta nyní míří k závěrečnému schvalování. Předložili k ní přes třicet pozměňovacích návrhů. Dále se zabývali vládní novelou trestního zákoníku, opatřeními proti dvojímu zdanění a předlohou, která mění pravidla fungování bank. Díky ní by měli být klienti bank do budoucna lépe informováni.
2. 6. 2020Aktualizováno2. 6. 2020, 19:20|

Sněmovna jednala o zprávě komise k OKD. Kauza poškodila důvěru občanů v demokracii, míní Černohorský

Sněmovna ve čtvrtek projednávala závěrečnou zprávu vyšetřovací komise k privatizaci společnosti OKD. Předseda komise Lukáš Černohorský (Piráti) uvedl, že případ privatizace a následného krachu těžební společnosti nenávratně poškodil důvěru občanů ve spravedlnost a systém parlamentní demokracie. Komunisté zase vyzvali vládu, aby se zabývala privatizačními zločiny. Při předcházejících interpelacích se dostali do sporu předseda KSČM Vojtěch Filip s Piráty.
30. 1. 2020Aktualizováno30. 1. 2020, 23:12|

Vláda připravuje prodej kovů ze státních rezerv. Nejdříve se musí zjistit jejich současná kvalita a cena

Vláda pokračuje v přípravě na prodej kovů ze státních rezerv. Ve čtvrtek začali experti odebírat jejich vzorky. Stát by se podle plánů kabinetu měl celkem zbavit rezerv za víc než dvě miliardy korun. Opozice to kritizuje a tvrdí, že země by je v budoucnu mohla potřebovat.
17. 1. 2020|
Události komentáře

Stát musí umět prosadit právo většiny, obhajuje stavební legislativu poslanec Kolovratník

Chystaný zákon o liniových stavbách má o třetinu zkrátit stavební řízení ze současného průměru třinácti let. Podle předsedy poslaneckého podvýboru pro dopravu Martina Kolovratníka (ANO) musí stát umět prosadit právo většiny na strategické stavby, současně zdůrazňuje, že stavby je třeba řádně projednat. Málo času na diskusi o výstavbě v Událostech, komentářích naopak kritizuje poslanec a člen dopravního podvýboru Lukáš Černohorský (Piráti), novela je podle něj nedomyšlená.
26. 11. 2019|

Zaorálek chce konkurovat poslanecké komisi, připravuje vlastní zprávu o OKD. Chce, aby obě posoudil státní zástupce

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) chce, aby státní zástupce posoudil zprávu sněmovní vyšetřovací komise k privatizaci OKD. Domnívá se, že kauzu posoudí apoliticky. Zaorálek v komisi dříve zasedal, ale po svém jmenování do vlády z ní odešel, takže nebyl u závěrečných jednání. Z nich vyplynulo, že komise podá trestní oznámení mimo jiné na bývalého předsedu ČSSD, expremiéra Bohuslava Sobotku, nebo někdejšího sociálnědemokratického ministra Milana Urbana.
19. 10. 2019|
90' ČT24

Podle Zaorálka nejsou závěry komise k OKD podložené. Pirát Černohorský oponuje: Máme nové důkazy

Závěry vyšetřovací komise k OKD, která chce podat řadu trestních oznámení, jsou podle ministra kultury a jejího bývalého člena Lubomíra Zaorálka (ČSSD) nepodložené. Připomněl, že například expremiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) policie již kvůli privatizaci OKD vyšetřovala a případ odložila. Předseda komise Lukáš Černohorský (Piráti) je ale přesvědčen, že vyšetřovatelé neměli k dispozici všechny důkazy, které dali poslanci dohromady. Důkazů je podle něj dost. Černohorský a další člen komise Josef Hájek (ANO) hovořili o jejích závěrech v Událostech, komentářích. V pořadu 90' ČT24 se práci komise věnoval i její člen Leo Luzar (KSČM).
9. 10. 2019|
Události komentáře

Novinář Sůra: Konkurz na šéfa ČD byl ušit na míru. Dozorčí radě věřím, oponuje Feranec

O tom, že novým předsedou představenstva Českých drah (ČD) se stane dosavadní politický náměstek ministerstva pro místní rozvoj (MMR) Václav Nebeský, bylo rozhodnuto už v červnu. Na dozorčí radu, která ho vybrala, byl vyvinut silný tlak, proto upravila podmínky výběrového řízení, aby je Nebeský splnil. V Událostech, komentářích to řekl novinář serveru zdopravy.cz Jan Sůra. Člen sněmovního podvýboru pro dopravu Milan Feranec (ANO), který dřív působil jako předseda dozorčí rady ČD, ale nevidí důvod renomovaným odborníkům v současné radě nevěřit.
28. 9. 2019|
90‘ ČT24

Tvrdší bodový systém? Řidiči už se nebojí tak jako na začátku, říká expert

Trestání za dopravní přestupky se změní. Přísnější bude například k řidičům pod vlivem drog, také začínajícím řidičům a také těm, kteří za jízdy telefonují, za některé přestupky naopak budou tresty mírnější. Ministerstvo dopravy ovšem ohlásilo změnu již poněkolikáté za poslední roky. Podle vedoucího ministerského oddělení BESIP Tomáše Neřolda je to proto, že se o změnách důkladně diskutuje v odborných kruzích. Poslanci ale již začínají být nervózní, že dosud o konkrétní podobě změn nic nevědí. Hrozí i tím, že ministerstvo předběhnou a změnu připraví sami. Ohlášeným změnám silničního zákona se věnoval pořad 90' ČT24.
11. 1. 2019|
Interview ČT24

Vyslechneme Bakalu i exministry vlád ČSSD, říká šéf vyšetřovací komise k OKD

Sněmovní vyšetřovací komise k OKD si chce předvolat podnikatele Zdeňka Bakalu i několik bývalých ministrů vlád ČSSD, kteří se na privatizaci těžební společnosti podíleli. V Interview ČT24 to řekl šéf komise Lukáš Černohorský (Piráti). Podle něj ale hlavní problém vznikl už v roce 1997, kdy stát ve firmě přišel o většinu – a dosud není úplně jasné, jak k tomu došlo, uvedl.
4. 5. 2018|
Volby 2017

Krajům už dodatečné peníze na opravy silnic nejspíše nepřijdou. Politici je chtějí na dálnice a vysokorychlostní tratě

Kraje se v příštích letech již nebudou moci spolehnout na to, že dostanou od státu miliardy navíc na opravy silnic. Většina kandidátů se v předvolební debatě České televize na téma Doprava a dopravní infrastruktura shodla, že šlo o mimořádný příspěvek, ze kterého se ale nemůže stát pravidlo. Peníze chtějí dát spíše na stavby nových komunikací – nejenom silnic, ale také železnic.
18. 9. 2017Aktualizováno19. 9. 2017, 03:40|
Volby 2017

Elektromobily lákají, ale státní dotace na jejich nákupy nebudou

Stát by v příštích letech mohl podporovat útlum spalovacích motorů ve veřejné dopravě ve prospěch vozidel s elektromotory nebo vozidel s vodíkovým pohonem. Lidé, kteří si budou chtít pořídit svůj osobní elektromobil, však s podobnou podporou počítat nemohou. Shodla se na tom většina kandidátů do sněmovny v předvolební debatě České televize na téma Doprava a dopravní infrastruktura. Na druhé straně by mohla v příštích letech začít růst infrastruktura pro auta na elektrický pohon.
19. 9. 2017Aktualizováno19. 9. 2017, 03:35|
Volby 2017

Dálniční známky by při současné kvalitě cest zdražil jen sebevrah, shodli se politici

Za dálniční známku platí řidiči v Česku už šestý rok stejnou cenu – 1500 korun. A tak by to v nejbližší době mělo i zůstat, shodli se politici napříč stranami v předvolební debatě České televize na téma Doprava a dopravní infrastruktura. Podle nich by nebylo při stavu současných dálnic i pomalé výstavbě nových zdražení obhajitelné. Někteří pochybují i o smyslu dálničního poplatku v nynější podobě.
18. 9. 2017Aktualizováno19. 9. 2017, 03:30|