TÉMA

Ivan Adamec

Sněmovna schválila cenové stropy i odvody z nadměrných příjmů výrobců elektřiny

Poslanci na pátečním jednání schválili vládní návrh, který stanovuje cenové stropy pro výrobce energií a s nimi související odvody státu. Vláda chce z takto získaných peněz financovat kompenzace za drahé energie. Na žádost vlády sněmovna novelu projednala ve stavu legislativní nouze. Zákon ale musí ještě projednat Senát a podepsat prezident. Dolní komora mimo jiné schválila změny v lékařské posudkové službě a novelu k ochraně Antarktidy.
18. 11. 2022Aktualizováno18. 11. 2022, 22:54|

Zásobníky plynu jsou plné z 54 procent, řekl Stanjura ve sněmovně. Ta zpřísnila podmínky pro udržení kapacit

Obchodníci s plynem, kteří nevyužijí svou rezervovanou kapacitu v zásobnících plynu v požadovaném minimálním množství, budou moci o část této kapacity přijít. Umožní to novela energetického zákona, kterou ve čtvrtek ve zrychleném režimu v legislativní nouzi schválila sněmovna. Změna zákona, kterou musí ještě projednat Senát, reaguje na současnou energetickou situaci vyvolanou válečným konfliktem na Ukrajině. Má to posílit energetickou bezpečnost a soběstačnost Česka. Novela také zkracuje režim dodavatele poslední instance (DPI) na polovinu, tedy ze šesti měsíců na tři a mění způsob řízení Energetického regulačního úřadu.
2. 6. 2022|

Sněmovna podpořila roční odklad vzniku krajských stavebních úřadů

Sněmovna v úvodním kole i přes nesouhlas opozice po zhruba sedmihodinovém jednání podpořila roční odklad účinnosti klíčových pasáží nového stavebního zákona přijatého loni. Návrh o rok odkládá vznik krajských stavebních úřadů, pod něž mají dosavadní stavební úřady při obcích a městech přejít. Od poloviny příštího roku by vznikl v souladu s novým zákonem pouze Specializovaný a odvolací stavební úřad, který bude mít na starosti velké investiční akce, jako jsou třeba dálnice. Vláda chce mezitím připravit novelu stavebního zákona.
25. 3. 2022Aktualizováno25. 3. 2022, 16:57|

Starostou Trutnova se stal architekt Rosa. Adamec rezignoval kvůli poslaneckému mandátu

Starostou třicetitisícového Trutnova v pondělí zvolili zastupitelé architekta a radního města Michala Rosu (ODS). Nahradil ve funkci dlouholetého starostu Ivana Adamce (ODS), který po třiadvaceti letech rezignoval. V tajné volbě pro Rosu hlasovalo 21 z 31 přítomných zastupitelů. Řadovým zastupitelem druhého největšího města v Královéhradeckém kraji Adamec zůstává, pondělní zastupitelstvo ještě řídil a poté podal avizovanou rezignaci.
13. 12. 2021Aktualizováno13. 12. 2021, 20:16|

Starosta Trutnova Adamec rezignuje. Ve sněmovně se stal předsedou hospodářského výboru

Poslanec a dlouholetý starosta Trutnova Ivan Adamec (ODS) v pondělí 13. prosince rezignuje na svou funkci v čele města. V nově zvolené Poslanecké sněmovně se stal předsedou hospodářského výboru. „Není možné skloubit práci ve sněmovně na tak důležité pozici s prací starosty,“ uvedl Adamec. Řadovým zastupitelem druhého největšího města v Královéhradeckém kraji zůstane i nadále.
25. 11. 2021|

Vondráček povede sněmovní ústavně-právní výbor. Předsedy si zvolily i další

Ve sněmovně se konají ustavující schůze části výborů, na nichž se mimo jiné volí jejich předsedové. Ústavně-právní výbor povede bývalý předseda dolní komory Radek Vondráček (ANO), bezpečnostní výbor Pavel Žáček (ODS) a v čele rozpočtového výboru bude stát někdejší plzeňský hejtman Josef Bernard (STAN). Výbor pro životní prostředí povede Jana Krutáková (STAN), hospodářský Ivan Adamec (ODS), zemědělský Michal Kučera (TOP 09), sociální Vít Kaňkovský (KDU-ČSL), zahraniční Marek Ženíšek (TOP 09) a školský Ivo Vondrák (ANO).
24. 11. 2021Aktualizováno24. 11. 2021, 20:13|

ANO chce Vondráčka na místopředsedu sněmovny, ODS navhrne Skopečka

Místopředsedy nové sněmovny za ANO by se měli stát někdejší předseda dolní komory Radek Vondráček a bývalá hejtmanka Karlovarského kraje Jana Mračková Vildumetzová. Podle šéfky poslanců ANO Aleny Schillerové nemusí být Vondráčkova volba jednoduchá, hnutí ale na něm trvá. Poslanecký klub ODS nominoval na místopředsedu sněmovny Jana Skopečka, ekonomického odborníka strany. Na ustavující schůzi si své vedení zvolila i sněmovní volební komise, nadále jí bude předsedat Martin Kolovratník (ANO).
3. 11. 2021Aktualizováno3. 11. 2021, 15:52|

Kandidáti na poslance chtějí policistům ubrat byrokracii. Neshodnou se, jestli má policie vážný podstav

Zvýšení prestiže policejního sboru a také zmenšení byrokracie spojené s jejich prací považují politici, kteří se ucházejí o poslanecká křesla, za nejlepší recept, jak přilákat nové lidi k práci u republikové policie. Bezpečnost s důrazem na poměry u policie byla jedním z hlavních témat debaty lídrů kandidátek z Královéhradeckého kraje. Jejími hosty byli Ivan Adamec (SPOLU), Jan Birke (ČSSD), Klára Dostálová (ANO), Tomáš Jarkovský (PŘÍSAHA), Martin Jiránek (PirátiSTAN), Vladimíra Lesenská (SPD) a Zdeněk Ondráček (KSČM). Moderoval ji Martin Řezníček.
18. 9. 2021|

Lídři kandidátek z Královéhradeckého kraje kritizovali složitost českých zákonů

Byrokratickou zátěž rozebírali v předvolební debatě lídři kandidátek Královéhradeckého kraje. Shodli se na přebujelosti českého právního řádu a potřebě redukce zákonů. Diskutovali i o zlepšení spolupráce ústavních institucí. Hosty debaty byli Ivan Adamec (SPOLU), Jan Birke (ČSSD), Klára Dostálová (ANO), Tomáš Jarkovský (PŘÍSAHA), Martin Jiránek (PirátiSTAN), Vladimíra Lesenská (SPD) a Zdeněk Ondráček (KSČM). Debatu moderoval Martin Řezníček.
18. 9. 2021|

Lídři z Královéhradeckého kraje debatovali o smyslu sněmovní komise k havárii na Bečvě

Mělo smysl zřídit sněmovní vyšetřovací komisi k havárii na řece Bečvě? O tom mluvili lídři z Královéhradeckého kraje v předvolební diskusi České televize. Zúčastnili se jí Ivan Adamec (SPOLU), Jan Birke (ČSSD), Klára Dostálová (ANO), Tomáš Jarkovský (PŘÍSAHA), Martin Jiránek (PirátiSTAN), Vladimíra Lesenská (SPD) a Zdeněk Ondráček (KSČM). Moderoval ji Martin Řezníček.
17. 9. 2021Aktualizováno17. 9. 2021, 22:13|

Skončila platnost koaliční smlouvy v Hradci Králové. Bude se hledat nové vedení města

Občanští demokraté a ANO ukončili koaliční smlouvu pro menšinovou vládu na radnici stotisícového Hradce Králové. Cílem tohoto kroku je vytvořit prostor pro vznik vedení města založeného buď na novém a pevném koaličním uskupení, nebo na principu otevřeného vedení za účasti dalších stran a hnutí.
29. 3. 2021Aktualizováno29. 3. 2021, 14:06|

Poslanci schválili zákaz dvojí kvality potravin. Část výrobků také bude muset pocházet z tuzemska

Sněmovna schválila zákaz prodeje potravin dvojí kvality. Původní návrh zmírnila na potraviny s podstatně odlišným složením. Podle novely budou také muset obchody nad 400 metrů čtverečních prodat určitý poměr základních potravin pocházející z Česka. Poslanci přijali i zahrádkářský zákon. V úvodu zasedání složil slib nový poslanec Jan Jakob (TOP 09). V dolní komoře nahradil bývalého předsedu poslanců TOP 09 Miroslava Kalouska. Poslanci poslali do závěrečného čtení kurzarbeit, podáno k němu však bylo více než třicet pozměňovacích návrhů.
20. 1. 2021Aktualizováno20. 1. 2021, 20:06|

Stavební zákon má za sebou po vleklé diskusi první čtení, opozice přišla s množstvím výhrad

Nový stavební zákon prošel v Poslanecké sněmovně prvním čtením. Přestože opozice navrhovala jeho navrácení k přepracování, získal návrh kromě vládních stran i podporu komunistů a SPD. Poslanci debatovali o stavebním zákonu téměř celý den. Měli na něj ostatně vyhrazenou celou mimořádnou 64. schůzi. Jediným dalším bodem byly změny zákonů v souvislosti s jeho přijetím. Další čtení bude následovat až v příštím roce, výbory dostaly prodloužený čas na projednání návrhu stavebního zákona i změn v dalších předpisech.
5. 11. 2020Aktualizováno5. 11. 2020, 18:49|

Poslanci projednali novelu trestního zákoníku. Za nacistické symboly by mohly být vyšší tresty

Poslanci v úterý pokračovali ve své řádné červnové schůzi. Jako první projednávali vládní předlohu zákona o urychlení výstavby dopravní a další infrastruktury, ta nyní míří k závěrečnému schvalování. Předložili k ní přes třicet pozměňovacích návrhů. Dále se zabývali vládní novelou trestního zákoníku, opatřeními proti dvojímu zdanění a předlohou, která mění pravidla fungování bank. Díky ní by měli být klienti bank do budoucna lépe informováni.
2. 6. 2020Aktualizováno2. 6. 2020, 19:20|

Zvažovaný plošný zákaz předjíždění pro kamiony na dálnicích se oddaluje. Poslanci chtějí novelu upravit

Změny pravidel pro pohyb tranzitní dopravy se odkládají, návrh se vrací do druhého čtení. Poslanci chtějí ještě zohlednit výhrady ministerstva dopravy a dopravců. Sněmovna o tom ve středu rozhodla před závěrečným schvalováním novely, která by podle původního záměru měla také zakázat či omezit kamionům předjíždění na dálnicích. Podle kritiků jsou tyto změny nadbytečné. Návrh na zamítnutí novely ale sněmovna neschválila.
22. 1. 2020Aktualizováno22. 1. 2020, 19:25|

Kamiony v levém pruhu asi zůstanou. Poslanci mění názor na úplný zákaz

Plán na úplné vypovězení kamionů z levých pruhů dálnic dostal úder na solar v podobě negativního stanoviska hospodářského výboru Poslanecké sněmovny – a to přesně ve výroční den loňské kalamity na Vysočině. Vítězí argumenty odpůrců, podle kterých není třeba zavádět plošný zákaz předjíždění. Obávají se například toho, že by kamiony pravé pruhy zcela ucpaly.
11. 12. 2019|
Volby 2017

Krajům už dodatečné peníze na opravy silnic nejspíše nepřijdou. Politici je chtějí na dálnice a vysokorychlostní tratě

Kraje se v příštích letech již nebudou moci spolehnout na to, že dostanou od státu miliardy navíc na opravy silnic. Většina kandidátů se v předvolební debatě České televize na téma Doprava a dopravní infrastruktura shodla, že šlo o mimořádný příspěvek, ze kterého se ale nemůže stát pravidlo. Peníze chtějí dát spíše na stavby nových komunikací – nejenom silnic, ale také železnic.
18. 9. 2017Aktualizováno19. 9. 2017, 03:40|
Volby 2017

Elektromobily lákají, ale státní dotace na jejich nákupy nebudou

Stát by v příštích letech mohl podporovat útlum spalovacích motorů ve veřejné dopravě ve prospěch vozidel s elektromotory nebo vozidel s vodíkovým pohonem. Lidé, kteří si budou chtít pořídit svůj osobní elektromobil, však s podobnou podporou počítat nemohou. Shodla se na tom většina kandidátů do sněmovny v předvolební debatě České televize na téma Doprava a dopravní infrastruktura. Na druhé straně by mohla v příštích letech začít růst infrastruktura pro auta na elektrický pohon.
19. 9. 2017Aktualizováno19. 9. 2017, 03:35|
Volby 2017

Dálniční známky by při současné kvalitě cest zdražil jen sebevrah, shodli se politici

Za dálniční známku platí řidiči v Česku už šestý rok stejnou cenu – 1500 korun. A tak by to v nejbližší době mělo i zůstat, shodli se politici napříč stranami v předvolební debatě České televize na téma Doprava a dopravní infrastruktura. Podle nich by nebylo při stavu současných dálnic i pomalé výstavbě nových zdražení obhajitelné. Někteří pochybují i o smyslu dálničního poplatku v nynější podobě.
18. 9. 2017Aktualizováno19. 9. 2017, 03:30|