TÉMA

Bezpečnost a obrana

OVM

Bezpečnost Česka je důležitější než zájmy Home Creditu v Číně, shodly se političky

Politici nesmí přihlížet k ekonomickým zájmům firem, pokud je ohrožena bezpečnost Česka a jeho občanů. V pořadu Otázky Václava Moravce se na tom shodly Kateřina Valachová (ČSSD), Alexandra Udženija (ODS) a Olga Richterová (Piráti). Reagovaly tak na slova premiéra Andreje Babiše (ANO), který přiznal, že kvůli sporu o Huawei vyjádřila obavy o své podnikání společnost Home Credit patřící do skupiny PPF.
13. 1. 2019|

Evropské centrum proti hybridním hrozbám vede z Helsinek boj proti neviditelnému nepříteli

Vzniklo před necelými dvěma lety a za krátkou dobu vyškolilo stovky úředníků či politiků. Evropské centrum proti hybridním hrozbám (Hybrid CoE), které sídlí v Helsinkách, není vojákem v poli, ale spíše stratégem. Radí lidem z evropských zemí, jak se chránit před „informačním útokem“.
10. 1. 2019|
Události komentáře

Je třeba hájit hodnoty, na kterých naše společnost od roku 1989 stojí, míní šéf diplomacie Petříček

Pro Českou republiku a pro ministerstvo zahraničí bude v roce 2019 mimo jiné důležité hájit hodnoty, na kterých tuzemská společnost od roku 1989 stojí. V Událostech, komentářích to řekl šéf diplomacie Tomáš Petříček (ČSSD), který přitom poukázal na blížící se třicáté výročí sametové revoluce. Hlavní priority bude mít česká zahraniční politika podle něj v začínajícím roce tři – hájit zájmy občanů, posilovat bezpečnost a zvyšovat ekonomickou prosperitu.
3. 1. 2019|
Události komentáře

Agenti varují před Huawei už pět let, řekli senátoři z bezpečnostního výboru

Informace o rizicích spojených s používáním technologií čínské značky Huawei, na která upozornil Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB), nejsou nové. Ve zprávách tajných služeb se objevují už od roku 2013. V pořadu Události, komentáře to potvrdili předseda a místopředsedové bezpečnostního výboru Senátu Pavel Fischer (nez.), Ladislav Václavec (ANO) a Tomáš Jirsa (ODS). Všichni také zdůraznili, že českým tajným službám důvěřují.
19. 12. 2018|
Události komentáře

Generál Hodges: Rusko je slabší než NATO a ví to. Proto vede hybridní válku

Soudržnost NATO je podle generála Bena Hodgese, který do loňského prosince velel po dobu tří let americkým jednotkám v Evropě, nejlepší zárukou bezpečnosti členských států. Společně prý mohou dobře čelit hrozbě agresivity Kremlu i dalším bezpečnostním výzvám.
9. 11. 2018|

Potřebujeme NATO, shodli se Babiš a Zeman. Premiér uznal, že Česko má problém s armádními zakázkami

Premiér Andrej Babiš (ANO) vyloučil stažení českých vojáků z Afghánistánu. Česko bude pokračovat v boji proti terorismu a nezradí své spojence. Na konferenci „Naše bezpečnost není samozřejmost“ se přihlásil také k závazku vůči NATO zvyšovat výdaje na obranu.  Význam NATO vyzdvihl v zaslané zdravici rovněž prezident Miloš Zeman.
1. 11. 2018Aktualizováno1. 11. 2018, 18:31|

Vězni stále častěji pracují mimo střežené areály: Pašované drogy i SIM karty hlídá nový detektor

Vězeňské službě v Kynšperku se daří lépe odhalovat pokusy o pašování drog nebo mobilních telefonů díky novému detektoru. Odsouzení v současnosti více pracují, což znamená, že se častěji dostávají do firem, tedy mimo důkladně hlídané areály. Dozorci proto zpřísnili ostrahu.
24. 9. 2018|

BLOG: Zkouška sirén! Českem kvílí cvičný poplach mnohem častěji než jinde v Evropě

„Zkouška sirén!“ zní každou první středu v měsíci napříč Českou republikou. Pravidelné testování sirén jednou měsíčně patří mezi nejčetnější intervaly v Evropě. Česko připomíná svým občanům varovný zvuk často jako málokterý stát. Podobně je na tom například Rakousko, zatímco v Německu o četnosti rozhodují jednotlivé obce a například Norsko signál testuje jen dvakrát ročně.
1. 8. 2018|

Babiš na pátek svolal Bezpečnostní radu. Chce se připravit na německé uzavření hranic

Designovaný premiér Andrej Babiš (ANO) svolal Bezpečnostní radu státu, která se má sejít v pátek. Tématem zasedání má být ochrana českých hranic v případě, že by Německo začalo odmítat migrující lidi přímo na své hranici. Takový návrh totiž zazněl od německého ministra vnitra Horsta Seehofera (CSU).
21. 6. 2018Aktualizováno21. 6. 2018, 22:50|

Tísňové volání naopak. Z čísla 112 začnou přicházet výstražné zprávy

Linka 112 přestane být pouhým příjemcem tísňových volání. Zároveň by z ní měly nejdéle do čtyř let začít ve všech zemích EU přicházet výstražné zprávy v případě, že se něco stane. Varování dostanou všichni lidé v rizikové oblasti například při povodních nebo i teroristických útocích.
21. 6. 2018|

Česko chce radary z Izraele za 3,5 miliardy, NATO je proti jejich zapojení do Aliance

Podle bezpečnostního výboru NATO není možné, aby byl do aliančního systému zapojen systém, který nepochází z členské země NATO. Týká se to i nákupu mobilních radarů pro českou armádu za asi 3,5 miliardy korun z Izraele. Podle výboru Aliance představují bezpečnostní riziko.
8. 6. 2018|

Maročan měl být hlavním útočníkem v Bataclanu. V roce 2015 pobýval v Praze, i díky BIS ho zatkli

Pařížské útoky v listopadu 2015 přinesly smrt desítek lidí a znamenaly milník v boji proti terorismu. Jednoho z hlavních atentátníků ovšem zatkli policisté několik měsíců předtím, než došlo k útoku v hudebním klubu Bataclan. A to díky informacích české civilní rozvědky. Maročan s francouzským pasem totiž před útokem pobýval v Praze a dostal se do hledáčku tajných služeb.
30. 1. 2018|