TÉMA

Michal Moroz

Stát bude vyžadovat lepší ochranu dat a prověření strategických dodavatelů technologií

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) pracuje na zákonu, který umožní prověřovat dodavatele technologií pro strategická odvětví státu. Nová legislativa bude zároveň vyžadovat komplexní zabezpečení sídel, kde se uchovávají klíčová data firem a státních úřadů.
23. 10. 2022|

Svou kybernetickou ochranu budou muset posílit tisíce tuzemských firem

Zhruba šest tisíc českých firem bude nově muset splňovat vyšší standardy kybernetické bezpečnosti. Počítá s tím evropská legislativa, kterou představil Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost (NÚKIB) a která začne platit přibližně za dva roky. Norma zavádí vyšší ochranu počítačových systémů, současně také přísnější tresty a vztahovat by se měla mimo jiné na poskytovatele poštovních služeb nebo distributory vody.
3. 9. 2022|

Riziko útoků na kritickou infrastrukturu roste. Nejhůře jsou zabezpečeny nemocnice, tvrdí asociace

Zdravotnictví a vodárenství jsou v Česku nejzranitelnějšími částmi kritické infrastruktury, jejichž narušení znamená ohrožení bezpečnosti státu. Upozorňuje na to Asociace kritické infrastruktury (AKI ČR). Podle ní navíc narůstá nebezpečí útoků. Česko od svého vzniku dosud nečelilo tolika závažným hrozbám, jako jsou důsledky pandemie covidu-19 nebo války na Ukrajině nebo problémy v zásobování palivy a energiemi.
25. 6. 2022|
Volby 2017

EU je slepá ulička, česká armáda je nefunkční, uvedl v předvolební diskusi Veleba

Evropská unie je slepá ulička, pokud se nezreformuje, uvedl Jan Veleba předseda Strany práv občanů (SPO) v předvolebním diskusním pořadu ČT24 Politické spektrum. Debatě dominovaly zejména otázky členství České republiky v Evropské unii a v Severoatlantické alianaci. O setrvání v EU by podle Veleby a předsedy Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) Tomáše Vandase měli rozhodnout obyvatelé České republiky v referendu. I zbylí diskutující se pak shodují, že Unie není v dnešní době funkční a narušuje suverenitu Česka.
16. 9. 2017Aktualizováno23. 9. 2017, 20:00|