TÉMA

Vít Rakušan

Opravdu jsem podcenila komunikaci, přiznala končící ministryně pro vědu Langšádlová

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) podá demisi, protože ztratila podporu své mateřské strany. Vedení TOP 09 vadilo, že neumím veřejně prodat svou práci, řekla Langšádlová v rozhovoru Deníku N. Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil její práci, o nástupci chce mít jasno příští týden. Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová potvrdila, že o něm rozhodne během příštího týdne předsednictvo strany.
08:21Aktualizovánopřed 2 h hodinami|

Střelec z fakulty duševní poruchou netrpěl, uvedla státní zástupkyně

Motiv pachatele loňské tragické střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy nebyl dán duševní poruchou. S odvoláním na zkoumání znalkyně v psychologii to při čtvrtečním jednání sněmovního bezpečnostního výboru uvedla státní zástupkyně Jana Murínová. K dřívějším informacím, že se střelec v minulosti léčil na psychiatrii, žalobkyně poznamenala, že ne každý člověk, který vyhledá pomoc psychiatra, je nemocný.
17:39Aktualizovánopřed 4 h hodinami|

ANO podle zápisu z Hradu nezpochybnilo nutnost zvyšovat věk odchodu do penze

Zástupci ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu, nicméně nesouhlasí s konkrétním mechanismem navrženým vládou. Vyplývá to ze záznamu o březnovém jednání o důchodové reformě mezi prezidentem Petrem Pavlem, zástupci vlády v čele s ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) a politiky ANO Karlem Havlíčkem, Alenou Schillerovou a Alešem Juchelkou. ANO v uplynulých týdnech shodu popíralo. Havlíček sdělil, že ho šokovalo zveřejnění interního zápisu, který nebyl odsouhlasen jedním z aktérů schůzky.
včeraAktualizovánovčera v 21:50|

Státní zaměstnanci by měli dostat přidáno, řekl Jurečka. Shoda v koalici na tom ale není

Téměř půl milionu státních zaměstnanců by mělo ve druhém pololetí dostat přidáno. Před jednáním tripartity to řekl vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL). Odbory chtějí, aby se pracovníkům veřejné sféry výdělky zvedly o patnáct procent, což zdůvodňují prudkým zdražováním v minulých dvou letech. Takový růst ale vláda téměř jistě nepodpoří. Vedle lidovců jsou pro i Starostové a Piráti. ODS je o něm ochotná jednat. Proti se staví TOP 09, a to kvůli vysokému zadlužení.
včeraAktualizovánovčera v 19:34|

Vláda schválila novelu zákona o zbraních. Prodejci budou hlásit podezřelé nákupy

Novela zákona o zbraních získala podporu kabinetu. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) potvrdil, že ustanovení by měla platit od 1. ledna 2026. Prodejci by však mohli mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Ministerstvo vnitra navrhuje nyní platný zákon novelizovat. Vláda pak napotřetí schválila novelu zákona, která upravuje systém emisních povolenek. Peníze utržené z jejich prodeje půjdou výhradně na ekologické projekty.
včera|

Hnutí STAN hledá v koalici podporu pro zavedení speciální bankovní daně

Vládní hnutí STAN chce v koalici otevřít debatu o speciální sektorové dani pro banky. Jeho předseda Vít Rakušan to spojuje s vyhodnocením odvodu z mimořádných zisků, který od loňska platí kromě finančních domů taky energetické firmy a rafinerie. Právě banky zaplatily mnohem méně, než kabinet očekával. Loni padesát finančních domů vydělalo dohromady po zdanění přes 104 miliard korun. O návrhu Starostů jsou ochotni jednat i Piráti nebo lidovci. Naopak ODS a TOP 09 změny odmítají.
23. 4. 2024|

168 hodin: Bekovi stát platí byt za 57 tisíc měsíčně. Bartoš to obhajoval vysokou inflací

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) na resortu řeší, kde by mohl ve školství škrtat. Pokud se ale jedná o jeho vlastní bydlení, šetření jde stranou. Domů se z resortu vrací do luxusní rezidence na pražském Břevnově, zjistil deník MF Dnes. Cena pronájmu činí přes 57 tisíc korun měsíčně, za ministra ho platí stát. Bek bydlí i nad poměry ostatních ministrů, po Praze by sehnal byty podobné a výrazně levnější. Pro 168 hodin natáčel David Sebíně.
22. 4. 2024|

Část společnosti slyší migrace a vypíná mozek, řekl v OVM senátor Láska

Česko by mohlo podle nového migračního paktu přispívat jiným zemím EU na migranty částkou asi 480 milionů korun ročně. V Otázkách Václava Moravce to řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Opoziční ANO bude hledat cestu, jak unijní dohodu změnit, pokud zvítězí v příštích sněmovních volbách, prohlásil místopředseda ANO Radek Vondráček. Podle senátora Václava Lásky (SEN 21) naopak může Česko pakt potřebovat, pokud by se zhoršila situace na Ukrajině a do Česka by odtamtud mířily vysoké počty válečných uprchlíků.
21. 4. 2024|

Největší zrada, hřímal k migračnímu paktu Babiš. Potřebujeme řešení, ne strašení, odvětil Rakušan

Poslanci se ve čtvrtek sešli kvůli mimořádné schůzi k migračnímu paktu EU, vyvolalo ji opoziční ANO. Jeho předseda Andrej Babiš pakt v úvodu schůze označil za největší zradu v novodobých dějinách Česka. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) označil jeho slova za předvolební rétoriku a za politiku strachu. Předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) odpoledne vystoupení k migračnímu paktu přerušila, poslanci se vrátili k řádné schůzi, na jejímž programu byly interpelace na členy vlády. Premiér Petr Fiala (ODS) po skončení mimořádného summitu v Bruselu řekl, že kolem unijního migračního paktu se objevuje celá řada nesprávných informací i lží.
18. 4. 2024Aktualizováno18. 4. 2024, 20:44|

Na dohled nad hokejovým šampionátem vláda přidá policistům i hasičům, oznámil Rakušan

Na dohled nad šampionátem v hokeji vláda slíbila policii a hasičům přidat, přesnou částku nestanovila. Má odpovídat reálným potřebám, řekl po jednání kabinetu ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Vláda rovněž schválila regulaci trhu s kryptoaktivy včetně dohledu České národní banky (ČNB) nebo dar nepotřebných aut Ukrajině.
17. 4. 2024Aktualizováno17. 4. 2024, 18:12|

Spor ohledně kauz vládních politiků. V ANO mají sami máslo na hlavě, zaznělo v debatě ČT

Představitelé vládních a opozičních stran v pořadu Události, komentáře nenašli shodu ohledně kauz Dozimetr či kampelička ani ohledně hospodaření státu. Místopředsedkyně poslaneckého klubu Pirátů Olga Richterová prohlásila, že v kauze Dozimetr jsou zapletení i členové ANO, což silně odmítl místopředseda poslaneckého klubu ANO Patrik Nacher. Podle poslance Karla Haase (ODS) premiér Petr Fiala (ODS) vysvětlil své angažmá v kampeličce dostatečně. Poslanec Jan Lacina (STAN) míní, že v kauze Dozimetr je třeba počkat na závěry soudu. Obě zmíněné kauzy nevrhají na vládu dobré světlo, míní zase poslanec SPD Radek Koten.
12. 4. 2024|

Brusel nám může nařídit přerozdělení migrantů, tvrdí Mračková Vildumetzová. Ani v krizi ne, oponuje Rakušan

Europoslanci ve středu schválili migrační pakt. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) o něm v pořadu Události, komentáře uvedl, že situaci v Evropě každopádně zlepší a že neobsahuje povinné relokační kvóty. Opoziční poslankyně Jana Mračková Vildumetzová (ANO) naopak řekla, že v paktu existuje distribuční klíč pro rozdělování migrantů a že Evropská komise může nařídit, aby si je členské státy přerozdělily.
11. 4. 2024|

Vláda podpořila zřízení dětského ombudsmana i změny ve státní a zahraniční službě

Úpravy v zákonech o státní i zahraniční službě podpořila na středečním zasedání vláda. Ministři kývli i na zřízení dětského ombudsmana, zabývat se měli i návrhem ministerstva financí na prodej státního majetku za 40,9 milionu korun. Projednali také další normy.
10. 4. 2024Aktualizováno10. 4. 2024, 21:10|

Stát se má omluvit SPD za to, že ji vnitro spojilo s xenofobií, rozhodl soud

Soud rozhodl o tom, že se stát má omluvit opozičnímu hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD), že ho ministerstvo vnitra ve své zprávě o projevech extremismu za druhé pololetí roku 2020 označilo za xenofobně zaměřenou populistickou skupinu a přisoudilo mu dominantní úlohu při projevování předsudečné nenávisti. Uvedla to mluvčí SPD Barbora Šťastná. Obvodní soud pro Prahu 7 vyhověl v plném rozsahu žalobě SPD, která se omluvy domáhala, doplnila mluvčí. Resort vnitra se podle ministra Víta Rakušana (STAN) velmi pravděpodobně odvolá.
10. 4. 2024Aktualizováno10. 4. 2024, 16:27|

Změna trestního vymezení znásilnění prošla ve sněmovně druhým čtením

Poslanci nepodali v úterním druhém čtení k vládní novele měnící trestní vymezení znásilnění ze silou vynuceného na nesouhlasný pohlavní styk žádné pozměňovací návrhy. Plénum by o ní mohlo hlasovat už tento týden. Koaliční většina v úterý ve sněmovně probrala sedm předloh, prosadila proto možnost jednání do půlnoci místo obvyklých 19:00. Očekávala se totiž dlouhá debata o podobě programu schůze. Jednání bylo před půl devátou večer přerušeno, pokračovat bude ve středu 10. dubna v devět hodin ráno.
9. 4. 2024Aktualizováno9. 4. 2024, 21:22|

Vláda obstála, řekl Rakušan na sněmu STAN. Odmítl populistická řešení

Zástupci tří ze čtyř stran, které jsou spolu se Starosty a nezávislými ve vládní koalici, vystoupili na jejich sobotním republikovém sněmu. Osobně však nepřišel pouze nikdo z Pirátů, s nimiž sice Starostové spolupracovali ve sněmovních volbách, ale nyní se mimo jiné přou o nominaci eurokomisaře. Předseda STAN Vít Rakušan zopakoval, že je přesvědčen, že komisaře má nominovat jeho hnutí. V úvodním projevu na sněmu vyjádřil mínění, že se vláda dokázala vyrovnat s problémy, které postihly Česko. Také řekl, že se k moci snaží dostat nebezpeční populisté a že na politické scéně sílí extrémní proudy.
6. 4. 2024Aktualizováno6. 4. 2024, 15:39|

Bezpečnostní situace je podle Koudelky nejvážnější od druhé světové války. Role BIS je zásadní, prohlásil Pavel

Současná bezpečnostní situace je podle ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) Michala Koudelky nejvážnější od druhé světové války. To, co dělají ruští vojáci na Ukrajině, nebo to, co palestinští teroristé provedli v Izraeli, by bez milosti udělali také u nás, řekl novinářům po jednání s prezidentem v pražském sídle kontrarozvědky. Žádné konkrétní informace o přímém ohrožení bezpečnosti Česka momentálně tajné služby nemají. Podle Petra Pavla je v současnosti role BIS zásadní.
26. 3. 2024Aktualizováno26. 3. 2024, 20:47|

Světoví lídři odsuzují páteční útok v Moskvě. Popisují jej jako „odporný a strašlivý“

Světoví státníci odsuzují páteční teroristický útok v Krasnogorsku na okraji Moskvy. Ten si podle ruských vyšetřovatelů, na něž odkazuje ruský nezávislý deník Kommersant, vyžádal 133 lidských životů. Střelba skupiny ozbrojenců do návštěvníků koncertu si navíc vyžádala 145 zraněných, řada z nich je zraněna těžce, píší agentury TASS a Reuters. K útoku se přihlásila teroristická organizace Islámský stát.
23. 3. 2024|

Soud dal ve sporu Blažka a Rakušana ohledně kompetence ministerstev za pravdu výkladu resortu vnitra

Nejvyšší správní soud rozhodl o kompetenční žalobě, kterou loni podalo ministerstvo spravedlnosti na ministerstvo vnitra ve sporu o pravomoci rozhodovat o záležitostech služebního poměru. Šlo o případy, kdy příslušníci přechází mezi jednotlivými resorty. Pravomoc soud přiřadil ministerstvu, pod kterým v danou dobu příslušník působil. Vyplývá to z rozhodnutí NSS, který má ČT k dispozici.
21. 3. 2024|

Sněmovna označila za největší bezpečnostní hrozbu ruský režim

Za největší bezpečnostní hrozbu pro Českou republiku označila ve středu sněmovna nynější ruský režim, jenž je podle ní teroristický. Českým zájmem je nezávislá, demokratická a svobodná Ukrajina pevně ukotvená v mezinárodních strukturách, uvedla dolní komora v usnesení, které na návrh koalice přijala na závěr mimořádné schůze k bezpečnostním hrozbám po zhruba devatenáctihodinovém jednání. Sněmovna také podpořila pokračování pomoci Ukrajině. Mimořádnou schůzi nechaly svolat koaliční strany v reakci na postupy i některé výroky předsedy opozičního ANO Andreje Babiše. Ten schůzi označil za „antibabišovskou“. Program řádné schůze, která měla následovat po mimořádném jednání, poslanci neschválili. Sněmovna se znovu sejde zřejmě 9. dubna.
20. 3. 2024Aktualizováno20. 3. 2024, 23:21|

Opozice podkopává kroky kabinetu k zajištění bezpečnosti země, řekl Fiala ve sněmovně. Babiš odmítl, že nepodporoval Ukrajinu

Poslanci se v úterý sešli na mimořádné schůzi svolané vládním táborem k bezpečnostním hrozbám. Poslanci ANO v úvodu na protest proti sérii přednostních vystoupení zástupců vládních stran opustili jednací sál. Na svých místech nechali cedule s nápisy kritizujícími vládu. Schůze je podle koalice reakcí na postupy i některé výroky předsedy opozičního ANO Andreje Babiše. Opozice podle premiéra Petra Fialy (ODS) podkopává kroky vlády k zajištění bezpečnosti Česka. Babiš si pro obhajobu své pozice vybral tiskovou konferenci ve sněmovním atriu. Odmítl, že nepodporoval v minulosti Ukrajinu či že by zpochybňoval prozápadní směřování Česka. Sněmovna kolem deváté večer přerušila schůzi a bude v ní pokračovat ve středu ráno.
19. 3. 2024Aktualizováno19. 3. 2024, 23:22|

Stanjura chce zrušit mimořádnou daň o rok dříve, lidovci jsou proti

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) zatím nemá koaliční podporu pro svůj plán týkající se daně z mimořádných zisků. Pro rok 2025 by ji rád zrušil, pokud na ni letos stát vybere předpokládaných sedmnáct miliard. Proti jsou lidovci, naopak TOP 09 záměr ministra podporuje.
18. 3. 2024|

Nesplněný slib. Jednotné inkasní místo mělo zjednodušit odvody i ušetřit, vláda ho ale zřídit nestihne

Jednotné inkasní místo, tedy systém, v němž by zaměstnavatel všechny odvody posílal prostřednictvím jedné instituce, v tomto volebním období fungovat nebude, i když to koalice slíbila v programovém prohlášení. České televizi to řekl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Toto opatření zároveň doporučuje i Národní ekonomická rada vlády (NERV). Podle ní je současný systém administrativy nákladný a komplikovaný pro podavatele i pro stát.
16. 3. 2024|

Zrychlení investic i dostupnost předškolní péče. K návrhům na podporu hospodářství se vyjádřila ministerstva

K sedmatřiceti návrhům na podporu českého hospodářství se už vyjádřila všechna ministerstva. Opatření doporučila Národní ekonomická rada vlády. Teď čeká, kolik z nich získá podporu všech vládních stran. Jejich definitivní seznam by mohl být hotový do několika týdnů.
16. 3. 2024|