TÉMA

Karla Šlechtová

Státní podpora bydlení stojí miliardy, na trh má ale zanedbatelný vliv, tvrdí NKÚ

Stát vynakládá na podporu bydlení miliardy, na trh s bydlením to má ale jen okrajový vliv, vyplývá z prověrky Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Podle něj hlavní problémy bytové politiky, zejména dostupnost a kvalita bytového fondu, dlouhodobě přetrvávají. NKÚ kontroloval peníze vynakládané ministerstvem pro místní rozvoj a Státním fondem podpory investic. Obě instituce vydaly na podporu bydlení v letech 2016 až 2021 dohromady 13,9 miliardy korun a podpořily více než 4500 projektů.
15. 1. 2024Aktualizováno15. 1. 2024, 14:57|

Kontrola NKÚ ukázala chyby v tendrech za skoro sto milionů. Bartoš nařídil změny a audity

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) neodhalilo chyby v zakázkách Horské služby ČR a agentury CzechTourism za skoro 100 milionů korun. Vyplývá to ze zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Ministerstvo podle něj dostatečně nekontrolovalo hospodaření organizací. NKÚ prověřoval zakázky z doby, kdy MMR vedly ministryně za hnutí ANO Karla Šlechtová a Klára Dostálová. Kvůli podezřelým zakázkám CzechTourism policie stíhá několik lidí.
15. 8. 2022Aktualizováno15. 8. 2022, 12:04|

Stát sliboval podpořit z evropských peněz stavbu pěti tisíc sociálních bytů, vznikne sotva polovina, zjistila kontrola

Jen necelá polovina z plánovaných pěti tisíc sociálních bytů, které chtěl nechat stát do roku 2023 postavit z evropských peněz, opravdu vznikne. Zjistil to Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ), který se zabýval uskutečňováním záměrů ministerstva pro místní rozvoj. Připustil, že hlavním důvodem byl malý zájem žadatelů o podporu, což ale přičítá podmínkám pro podávání žádostí. Kritizoval i dlouhý čas na hodnocení projektů. Ministerstvo připustilo, že s výstavbou sociálních bytů jsou potíže, slíbilo nápravu.
7. 2. 2022Aktualizováno7. 2. 2022, 11:31|

Poslanci schválili růst odměn pěstounů, kojenecké ústavy skončí. Za týden se sněmovna sejde k BIS

Odměny pěstounů zřejmě vzrostou a budou se odvíjet od minimální mzdy. Stoupnout také mají státní příspěvky na dítě pro takzvané klokánky, schválila sněmovna. Na návrh skupiny zákonodárců v čele s pirátkou Olgou Richterovou dolní komora předlohou prakticky zrušila takzvané kojenecké ústavy, když do budoucna stanovila až na výjimky věkovou hranici pro ústavní péči o děti. Novelu nyní dostanou k posouzení senátoři. Ke jmenování ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) se mají poslanci sejít v pátek třináctého srpna. Mimořádnou schůzi svolal předseda sněmovny Radek Vondráček (ANO). O svolání schůze požádala opoziční koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09).
6. 8. 2021Aktualizováno6. 8. 2021, 23:21|

Babiš se má za své výroky dle soudu omluvit senátorovi Wagenknechtovi

Premiér Andrej Babiš (ANO) se má omluvit senátorovi Lukáši Wagenknechtovi (za Piráty) za výroky, že je psychopat, udavač a připravil Česko o 800 milionů korun, rozhodl v pátek Okresní soud Praha-západ. Wagenknecht, který byl náměstkem, když Babiš vedl ministerstvo financí, to uvedl na Twitteru. Premiér si za svými výroky stojí a plánuje se odvolat, sdělil ČTK.
13. 6. 2021|

Zemřel poslanec ODS Ventruba, byl hospitalizovaný s covidem-19

Zemřel poslanec ODS Jiří Ventruba, jenž byl hospitalizován s těžkým průběhem covidu-19. O úmrtí v úterý informoval přímo na sněmovním plénu předseda ODS Petr Fiala, který poslaneckou schůzi řídil. Poslanci uctili Ventrubovu památku minutou ticha.
9. 3. 2021Aktualizováno9. 3. 2021, 19:09|

Krematorium v Ostravě nestíhá, asi padesát těl se převeze do Hustopečí

Do pátku má krizový štáb pod vedením ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) dostat kvůli nárůstu zemřelých statistiku vytíženosti krematorií v jednotlivých krajích. V Česku jich funguje 27. Nejhorší situace je v Moravskoslezském kraji, odkud se chystá převoz padesáti těl do jihomoravských Hustopečí, kde je volná kapacita. Kapacita krematorií v některých dalších krajích podle ministra může být naplněna v příštích dnech, štáb to bude řešit přesuny. Nejvíc volných kapacit má podle něj Praha.
6. 1. 2021Aktualizováno6. 1. 2021, 15:21|

Ministerstvu obrany hrozí pokuta za zakázku na vrtulníky, antimonopolní úřad zahájil přestupkové řízení

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zahájil přestupkové řízení s ministerstvem obrany kvůli zakázce na víceúčelové vrtulníky pro armádu. České televizi to potvrdil mluvčí úřadu Martin Švanda. Úřad sice už nákup dvanácti amerických vrtulníků za více než sedmnáct miliard korun povolil, připustil ale, že ministerstvo chybovalo. Smlouvu totiž uzavřelo dřív, než vyřídilo námitky italské firmy Leonardo, která měla o zakázku zájem.
21. 12. 2020|

Hygienici poslali do karantény další dva poslance. V izolaci je jich už celkem třináct

V karanténě kvůli nákaze koronavirem poslankyně a bývalé ministryně obrany a pro místní rozvoj Karly Šlechtové (za ANO) je už 13 poslanců. Nákaza byla v poslaneckém klubu ANO zjištěna v úterý, pražští hygienici v souvislosti s ní informovali o 11 lidech v karanténě, ve středu přibyli další dva. Sněmovna se zatím nechystá omezit vstup veřejnosti do svých budov.
26. 8. 2020|

Covidem-19 se nakazila exministryně Šlechtová, v karanténě je dalších jedenáct poslanců

Do karantény poslali hygienici jedenáct poslanců vládních stran ANO a ČSSD. Byli v kontaktu s poslankyní za ANO a bývalou ministryní pro místní rozvoj a obrany Karlou Šlechtovou, u které se nákaza prokázala. V současnosti je karanténa stále čtrnáctidenní, příští schůzi, která začne 15. září, by tedy vládní poslanci měli stihnout.
25. 8. 2020Aktualizováno25. 8. 2020, 19:15|

Armáda koupí nové radary. Přesluhující ruské stroje nahradí technika z Izraele

Nákupu nových mobilních radarů MADR z Izraele pro českou armádu už nic nestojí v cestě. Znalecký posudek odsouhlasil plánovanou cenu. Ministerstvo obrany smlouvu podepíše za tři týdny. Za osm radiolokátorů zaplatí tři a půl miliardy korun. Nová technika nahradí přesluhující ruské stroje. Do zakázky má být nejméně z třiceti procent zapojen český průmysl.
14. 11. 2019|

Metnar zváží budoucnost šéfa odboru válečných veteránů Stehlíka. Výbor doporučil jeho setrvání ve funkci

Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) zváží budoucnost ředitele odboru válečných veteránů Eduarda Stehlíka, který by měl v armádě do konce roku skončit. Nevyloučil ani revizi návrhu. Rozhodnout chce v nejbližší době. Stehlíkovi ke konci roku končí vojenský závazek, ministerstvo nepočítalo s jeho prodloužením.
13. 11. 2019|

Ministerstvo by mělo posudek o ceně nových radarů získat do konce září

Nákupu nových mobilních radarů pro armádu už skoro nic nebrání. Ministerstvo obrany teď čeká na odborný posudek na výši ceny. Ten má dostat nejpozději do konce září. Osm radarů má vyjít na zhruba 3,5 miliardy korun. Česko je chce koupit přímo od izraelské vlády. První zařízení by mohla dostat armáda v závěru roku 2021.
9. 9. 2019|

Vojenská policie odložila případ zakázky na radary. O pochybeních mluvila exministryně Šlechtová

Vojenská policie ukončila prověřování zakázky na mobilní radary za několik miliard korun pro českou armádu. Policie případ odložila, protože nezjistila, že byl spáchán trestný čin. Informaci ČT potvrdil státní zástupce Miloš Klátik z Vrchního státního zastupitelství v Praze. Na policii se loni v květnu obrátila tehdejší ministryně obrany Karla Šlechtová (za ANO). Podle ní inspekce ministerstva zjistila u zakázky extrémně závažné nálezy.
9. 7. 2019|

Pomáhala celní správě se sledováním elitní jednotka z Prostějova? Věc už řeší sněmovní výbor

Poslanecký výbor řeší údajné nasazení armádních speciálních sil do sledovací akce celní správy. Podle Ekonomického deníku to odsouhlasil náčelník generálního štábu Aleš Opata i tehdejší ministryně obrany Karla Šlechtová (ANO) s tím, že šlo o cvičení. Podle předsedkyně výboru pro obranu Jany Černochové z opoziční ODS je ale „přetavení“ akce ve cvičení minimálně na hraně zákona. Výbor ve středu bod přerušil a vrátí se k němu na dalším jednání.
9. 1. 2019Aktualizováno9. 1. 2019, 19:11|
Armáda

Generál Petr Pavel dostal Kříž obrany státu. Je to voják srdcem, duší, chválila ho Šlechtová

Petr Pavel převzal nejvyšší vyznamenání ministra obrany: Kříž obrany státu. Šestapadesátiletý generál v červnu po třech letech skončil v čele Vojenského výboru NATO. O jeho ocenění následně rozhodla tehdejší šéfka resortu obrany Karla Šlechtová (za ANO).
28. 8. 2018|
Interview ČT24

Dvě třetiny našich tanků nejedou, z děl funguje třetina, uvedla bývalá ministryně obrany Šlechtová

V posledních letech se nenakupovalo pro českou armádu důležité vybavení, uvedla v pořadu Interview ČT24 poslankyně a bývalá ministryně obrany (nestr. za ANO) Karla Šlechtová. Zatímco spojenci z NATO oceňují některé části naší armády, jiné jsou podle Šlechtové velmi zanedbané.
21. 8. 2018|
Události komentáře

„Do další vlády vás nebudu nominovat“. Karla Šlechtová promluvila o svém konci v kabinetu

Ze svého konce ve vládě, který byl pro ni nenadálý, viní bývalá ministryně obrany Karla Šlechtová (nestr. za ANO) zbrojařský průmysl a má za to, že vzbudila obavy o miliardové zakázky. Exministryně, která působila také v čele místního rozvoje, zatím zůstává poslankyní. Současně připouští, že by se mohla přesunout do struktur NATO nebo Evropské unie. Pořadu Události, komentáře poskytla první rozhovor od opuštění kabinetu.
8. 8. 2018|

Poslanec ANO Brázdil označil homosexuály za postižené. Babiš ho vyzval k omluvě

Poslanec ANO Milan Brázdil, který je podepsaný pod ústavní novelou o výlučnosti manželství pro muže a ženy, sklidil kritiku za své vyjádření o homosexuálech. Lékařce, která ho kvůli podpoře svazku pro všechny žádala o schůzku, napsal: „Mimoni jsou mimo a já jsem a zůstávám a zůstanu nohama na zemi. Postižení lidé nemůžou být manželé a mít děti.“ Žena e-mail zveřejnila na sociálních sítích.
28. 6. 2018|

Šlechtová: Situace na obraně je tristní. Šlápla jsem do vosích hnízd, nejraději by mě vystřelili na Mars

Vyřešila jsem problémy s veřejnými zakázkami a rozjela nové nákupy, zhodnotila své působení končící ministryně obrany v demisi Karla Šlechtová (za ANO). V nové vládě už nebude, svůj resort chce nástupci předat ve čtvrtek. Šlechtová za svým koncem vidí to, že upozorňovala na netransparentnost a klientelistické vazby, které prý úspěšně zpřetrhávala. Konkrétnější však nebyla.
26. 6. 2018|
Sestavování vlády

Babiš nenavrhne Šlechtovou do nové vlády. V kabinetu nebude ani Hüner

Designovaný premiér Andrej Babiš (ANO) nenavrhne stávající ministryni obrany v demisi Karlu Šlechtovou (ANO) do nové vlády. Po jednání s předsedou vlády to oznámila sama Šlechtová. A v nově vznikající vládě nebude ani nynější ministr průmyslu a obchodu Tomáš Hüner, také jemu to ráno oznámil Babiš. V menšinovém kabinetu hnutí ANO a ČSSD podporovaném komunisty nebudou pokračovat také ministři, kteří uvolní místa pěti sociálním demokratům. Interview ČT24 s Tomášem Hünerem sledujte na ČT24 nebo na webu od 18:30.
22. 6. 2018|

Nová vláda už se rýsuje. Nejistá je pozice Šlechtové i jméno Pelikánova nástupce

Česko má designovaného premiéra, ale zatím neexistuje žádný oficiální seznam jeho budoucích ministrů. Částečně je příčina zřejmá – potenciálně koaliční ČSSD se ještě nerozhodla, zda do vlády půjde. Andrej Babiš ale zatím nechce říct ani jména, která by měla v novém kabinetu reprezentovat jeho hnutí ANO. Přesto se obrysy nové vlády neoficiálně již začínají zhmotňovat.
7. 6. 2018|

Šlechtová: U zakázky na radary za miliardy korun inspekce zjistila extrémně závažné nálezy

V souvislosti se zakázkou na mobilní radary za několik miliard korun pro českou armádu inspekce ministerstva obrany zjistila „extrémně závažné nálezy“. Uvedla to ministryně obrany v demisi Karla Šlechtová (za ANO), která se proto obrátila na Vojenskou policii. Problémy týkající se velkých zakázek podle ní mohou souviset s „mediálními útoky“ proti ní z posledních týdnů. Řekla také, že o svém dalším osudu v čele resortu dosud nejednala s premiérem Babišem, místo toho se sejde s prezidentem Zemanem.
22. 5. 2018Aktualizováno22. 5. 2018, 17:18|

Lety politiků vyjdou ročně na miliony. Babiš chce zjistit, kolik za ně ministři utrácí

Vládní resorty sčítají výdaje za cestování, mají na to ještě týden. Po výzvě ministryně obrany v demisi Karly Šlechtové (za ANO) jim to nařídil Andrej Babiš (ANO). Lety politiků stojí každý rok desítky milionů korun. Babiš chce od ministrů vyúčtování cest od ledna 2014 nejen vládní letkou, ale i běžnými aerolinkami.
21. 5. 2018|