TÉMA

Martin Stropnický

Politici v tom létat nebudou, vyhodnotili to vojáci, řekla Černochová k F-35. Metnar by jednal efektivněji

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) uvedla, že letouny páté generace F-35 vyhodnotili jako nejlepší variantu sami vojáci. Pochybnosti o nejdražší české armádní zakázce nemá, letouny budou prý i šetřit lidské životy. Její předchůdce v čele resortu obrany Lubomír Metnar (za ANO) by však v této věci jednal efektivněji. Oba politici se v pořadu Události, komentáře střetli o okolnostech pronájmu gripenů.
6. 2. 2024|

Část nových vrtulníků Bell dostane armáda se zpožděním

Dodávky nových vrtulníků české armádě naberou zpoždění. Jak zjistili Reportéři ČT, Spojené státy letos nezvládnou dodat všechny objednané vrtulníky od výrobce Bell. Vojáci by měli převzít čtyři bitevní vrtulníky a osm víceúčelových helikoptér, část z nich nakonec přijde až napřesrok.
22. 2. 2023|

Velvyslanec Stropnický uznal chybu s přijetím dezinformátora, řekl Lipavský

Velvyslanec České republiky v Izraeli Martin Stropnický pochybil, když si nevyžádal dostatek informací k poslanecké delegaci, ve které byl i představitel české dezinformační scény Žarko Jovanovič. Uvedl to ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti) prostřednictvím mluvčího resortu Daniela Drakea. Stropnický podle něj chybu uznal a nebude se opakovat. Lipavský tím považuje věc za vyřešenou.
2. 2. 2023|

„Vážné pochybení velvyslance.“ Lipavský řeší izraelské setkání Stropnického s proruským dezinformátorem

Ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti) kritizuje velvyslance v Izraeli Martina Stropnického za setkání s proruským aktivistou Žarkem Jovanovičem. Na Twitteru uvedl, že takovou návštěvu považuje za vážné pochybení velvyslance a o dalším postupu rozhodne příští týden. Fotografie ze setkání Stropnického s delegací vedenou poslancem SPD Janem Hrnčířem sdílel předtím místopředseda Sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL). Jedinou možností je podle něj neprodlená rezignace Stropnického. Velvyslanec Deníku N řekl, že neověřoval minulost a aktivity své návštěvy a nemůže mít přehled o dezinformační scéně v Česku.
20. 1. 2023Aktualizováno20. 1. 2023, 14:11|

Zemřel Viktor Fajnberg, jeden z osmi statečných z Rudého náměstí

Ve věku 91 let zemřel sovětský disident Viktor Fajnberg. Byl jedním z „osmi statečných“, kteří v srpnu 1968 protestovali na moskevském Rudém náměstí proti invazi vojsk Varšavské smlouvy vedené SSSR do Československa. Na svém webu to napsala stanice Rádio Svoboda, která se odvolává na děti zesnulého. České ministerstvo zahraničí v reakci na zprávu o Fajnbergově úmrtí vyjádřilo „hluboký zármutek“. Jeho odkaz je i v dnešní pohnuté době stále aktuální, píše resort na Twitteru.
3. 1. 2023Aktualizováno3. 1. 2023, 20:52|

ANO kvůli Babišově covidové izolaci oznámí kandidáta na prezidenta až 31. října

Opoziční hnutí ANO oznámí kandidáta na prezidenta až v pondělí 31. října. Původně tak mělo učinit příští týden ve středu 26. října. Důvodem odkladu tiskové konference je izolace předsedy hnutí a bývalého premiéra Andreje Babiše kvůli koronaviru. Sdělil to Babišův mluvčí Vladimír Vořechovský.
22. 10. 2022|

Skoro polovina Čechů nemá favorita na prezidenta. Nejvíc šancí má teď Pavel, ukazuje průzkum

Necelé tři měsíce před volbou prezidenta nemá mezi už ohlášenými nebo zatím jen zvažovanými kandidáty 44 procent voličů svého favorita. Z průzkumu agentury STEM/MARK z přelomu září a října vyplývá, že tento podíl se průběžně snižuje. Na otázku, koho by volili, lidé nejčastěji zmiňují Petra Pavla, za ním následují Andrej Babiš, Danuše Nerudová, Pavel Fischer a Josef Středula. Aktuálně nejlepší pozici v hypotetických duelech ve druhém kole má podle průzkumu Pavel následovaný Nerudovou.
21. 10. 2022|

Izraelské nemocnice chrání před hackerskými útoky speciální centrum

Kybernetické útoky na nemocnice v posledních letech stále častěji nezažívá jen Česko, ale také Izrael. Ten dokonce zřídil specializované centrum pro boj s hackery napadajícími zdravotnický systém. Dispečink v Jeruzalémě navštívil český vicepremiér pro digitalizaci Ivan Bartoš (Piráti).
30. 6. 2022|

30 let zpět: Chlebový happening dokončen po 25 letech

Po 25 letech mohl spisovatel a někdejší emigrant Eugen Brikcius v Praze dokončit chlebový happening, který v roce 1967 rozehnala Veřejná bezpečnost. Akce se vedle parašutistů účastnili i politici a známé osobnosti. Zajímavostí na reportáži je také fakt, že pořadatel akce, přestože je v příspěvku několikrát zmíněn, není divákovi ani blíže představen a na obrazu se objeví jen spíše náhodou.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
23. 6. 2022|

Zaplaťte 45 milionů, apeluje Česká zbrojovka na obranu kvůli tendru na vesty

Ministerstvo obrany řeší nečekaný problém. Společnost Česká zbrojovka žádá resort o proplacení údajné škody ve výši desítek milionů korun. Jak zjistili Reportéři ČT, věc se týká nákupu neprůstřelných vest, který ministerstvo zrušilo v roce 2016, když ho řídil Martin Stropnický (ANO).
9. 5. 2022|

Zakázka minulé vlády na kulomety za více než miliardu. Bez soutěže a pětkrát dráž než Norové

Norsko bude nakupovat kulomety stejné značky jako Češi, jenže pětkrát levněji. Český obchod dohodlo ministerstvo obrany pod vedením Lubomíra Metnara (za ANO) a podepsalo ho pouhé tři dny před Vánoci. Strategický kontrakt na belgické kulomety zprostředkovala malá jihočeská firma, a to bez soutěže. Ministerstvo tak mělo k dispozici jedinou nabídku, kterou navíc ani neposuzoval znalec. Pro Reportéry ČT točil Ondřej Stratilík.
24. 1. 2022|

Do krytu schovat nejdřív děti, pak psy a nakonec sebe. Dopady konfliktu pociťují i Češi žijící v Izraeli

Útoky z Pásma Gazy na Izrael se dotýkají i tamní české komunity. Tvoří ji diplomati, studenti i lidé ze smíšených manželství. Ti všichni si teď zvykají na novou rutinu – být permanentně připraven co nejrychleji doběhnout do krytu.
17. 5. 2021|

Rajnišova rozhledna v Jeruzalémě dostala povolení k „trvalému pobytu“

V Jeruzalémě už tři roky stojí rozhledna, kterou navrhl architekt Martin Rajniš. Teprve nedávno ale získala povolení, že zde může zůstat natrvalo. Dřevěná věž tvarem připomíná izraelský kaktus.
21. 1. 2021|

Další vakcíny by mohl Česku poskytnout Izrael, jednání probíhají

Další covidové vakcíny by Česku mohl poskytnout Izrael. Informaci České televizi potvrdil velvyslanec v Tel Avivu Martin Stropnický (ANO). Jednání o dodání očkovací látky však teprve probíhají. Český premiér a prezident se už dříve obrátili na izraelského prezidenta s žádostí o pomoc s organizací vakcinace. Podle poradce premiéra a bývalého ministra zdravotnictví Romana Prymuly je izraelský systém očkování jednoduchý, v čemž se skrývá jeho síla.
12. 1. 2021Aktualizováno12. 1. 2021, 19:00|

Ministerstvu obrany hrozí pokuta za zakázku na vrtulníky, antimonopolní úřad zahájil přestupkové řízení

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zahájil přestupkové řízení s ministerstvem obrany kvůli zakázce na víceúčelové vrtulníky pro armádu. České televizi to potvrdil mluvčí úřadu Martin Švanda. Úřad sice už nákup dvanácti amerických vrtulníků za více než sedmnáct miliard korun povolil, připustil ale, že ministerstvo chybovalo. Smlouvu totiž uzavřelo dřív, než vyřídilo námitky italské firmy Leonardo, která měla o zakázku zájem.
21. 12. 2020|

V Izraeli začala výstava o Adolfu Loosovi. Funkcionalismus kvetl i v poušti

V Tel Avivu začala výstava o Adolfu Loosovi. Světově proslulý česko-německý architekt počátkem dvacátého století výrazně posunul moderní stavební styl a bytový design. Právě Tel Aviv byl ve třicátých letech minulého století vybudován na základě podobných myšlenek.
6. 12. 2020|

Armáda koupí nové radary. Přesluhující ruské stroje nahradí technika z Izraele

Nákupu nových mobilních radarů MADR z Izraele pro českou armádu už nic nestojí v cestě. Znalecký posudek odsouhlasil plánovanou cenu. Ministerstvo obrany smlouvu podepíše za tři týdny. Za osm radiolokátorů zaplatí tři a půl miliardy korun. Nová technika nahradí přesluhující ruské stroje. Do zakázky má být nejméně z třiceti procent zapojen český průmysl.
14. 11. 2019|
1989

Módní kolekce ze sametu, Plastici v Paříži, Čáslavská v Tokiu. Česká centra po světě připomenou 17. listopad

Výročí sametové revoluce si připomenou i Česká centra v zahraničí. Na listopad se na třech kontinentech chystají desítky akcí na téma „svoboda“ a „osobnost Václava Havla“. V Bruselu představí módní kolekci ze sametu, v Miláně odhalí lavičku Václava Havla, v Paříži zahrají The Plastic People of the Universe. České televizi to potvrdila mluvčí Českých center Petra Jungwirthová.
23. 10. 2019|
OVM

Méně peněz na obranu může znamenat časový posun některých projektů, řekl Metnar

To, že ministerstvo obrany dostalo na příští rok o osm set milionů korun méně, než počítaly dlouhodobé plány, nebude podle ministra obrany Lubomír Metnara (za ANO) znamenat škrty v resortu, uvedl v pořadu Otázky Václava Moravce (OVM). Připustil však, že některé víceleté projekty se vzhledem k tomu mohou v čase posunout. Bývalý předseda Vojenského výboru NATO Petr Pavel a někdejší český ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) se v OVM shodli, že dosáhnout výdajů na obranu ve výši dvou procent HDP do roku 2024 je velmi nereálné.
25. 8. 2019|

Čeští kantoři se učí přímo v Izraeli, jak podat hrůzy holocaustu mladé generaci. Babiš chce na program víc peněz

Česko plánuje rozšířit program, v jehož rámci jezdí tuzemští učitelé na studijní pobyty do památníku holocaustu Jad Vašem v Jeruzalémě. Návštěvy pedagogů v Izraeli, které probíhají už několik let, mají oživit výuku o dějinách 20. století.
9. 3. 2019|

Babiš navštívil jeruzalémský památník Jad vašem. Zajímal se také o inovace

Premiér Andrej Babiš na závěr své návštěvy Izraele navštívil v Jeruzalémě památník Jad vašem, kde uctil památku obětí holocaustu. Odpoledne se v Tel Avivu setkal s podnikateli a navštívil Peresovo inovační centrum. Česká vláda chce podle něj uspořádat dny inovací v Praze.
20. 2. 2019|

Izrael nezapomíná, že jsme mu pomohli, říká nový velvyslanec Stropnický

Exministr obrany a zahraničí Martin Stropnický nastoupil jako nový velvyslanec v Izraeli. Na začátku října opustil poslanecké místo i post místopředsedy hnutí ANO. Stropnický už má diplomatické zkušenosti, byl například velvyslancem v Itálii. Ve čtvrtek poskytl České televizi rozhovor, ptal se blízkovýchodní zpravodaj David Borek.
8. 11. 2018|

Exministr Stropnický míří do Izraele, jako velvyslanec bude chystat návštěvu prezidenta Zemana

Exministr obrany či zahraničí Martin Stropnický odletí do Izraele, kde má od listopadu nastoupit jako nový český velvyslanec. Už na začátku října složil Stropnický poslanecký mandát a opustil i křeslo místopředsedy hnutí ANO. Teď bude jeho hlavním úkolem otevření českého domu v Jeruzalémě a příprava návštěvy prezidenta Miloše Zemana.
30. 10. 2018|

Stropnický skončil ve sněmovně i ve vedení hnutí ANO. Od listopadu míří do Izraele

Bývalý ministr obrany a posléze zahraničí Martin Stropnický (ANO) skončil v Poslanecké sněmovně. Rezignační prohlášení dorazilo do sněmovny v pondělí odpoledne, uvedla mluvčí předsedy dolní komory Barbora Štenglová. Stropnický odchází do Izraele, kde bude od listopadu dělat českého velvyslance. Z toho důvodu skončil i ve vedení hnutí ANO, upozornil server Blesk.cz.
1. 10. 2018|