TÉMA

Robert Fico

Usiluji o co nejlepší vztahy se Slovenskem, řekl při návštěvě Zlínského kraje Pavel

Prezident Petr Pavel usiluje o co nejlepší kvalitu vztahů mezi Slovenskem a Českou republikou, zejména v mezilidské rovině. Řekl to na úterní tiskové konferenci v rámci své návštěvy Zlínského kraje, který se Slovenskem sousedí. S krajskými zastupiteli a starosty jednal také o zdravotnictví nebo rozpočtovém určení daní.
včera|

Fico odmítl novou migrační dohodu. Mluví o diktátu z Bruselu

Slovenský premiér Robert Fico odmítl nový migrační pakt, který minulý týden schválil Evropský parlament. Dohoda počítá s převzetím části běženců nebo finanční či materiální pomocí zemím zasaženým přílivem migrantů. Fico opatření označil za diktát z Bruselu, nejde podle něj o solidaritu.
16. 4. 2024Aktualizovánovčera v 13:29|

Slovensko oslabuje justici a média. Může přijít o peníze, zní z Bruselu

Evropská komise (EK) se dle eurokomisaře pro spravedlnost Didiera Reynderse shoduje s Evropským parlamentem (EP), že v souvislosti s reformou trestního zákoníku na Slovensku, která vedla ke zrušení tamější speciální prokuratury a která snižuje tresty a promlčecí lhůty za finanční trestné činy, hrozí oslabení schopnosti slovenské justice vyšetřovat korupční trestné činy. Obavu EK vyjádřila také ohledně změn ve fungování veřejnoprávních médií. Slovenská vláda opakuje, že s Komisí jedná a že na její otázky reaguje.
15. 4. 2024Aktualizováno15. 4. 2024, 21:52|

Slovensko čekají časy sterilní agenturní žurnalistiky, míní komentátor Soltész

Po loňských parlamentních volbách odešel ze Slovenska do Prahy. Vrátit se komentátor Arpád Soltész neplánuje, i kdyby se politická situace změnila. „Prezidentské volby beru jako další referendum, které potvrdilo, že většinová slovenská populace nechce patřit na Západ, ale na Východ,“ myslí si a varuje před dalšími kroky premiéra Roberta Fica vůči médiím. „Musí to udělat rychle a špinavě, aby další volby byly stále svobodné, ale už ne férové,“ říká v podcastu Background ČT24.
13. 4. 2024|

Slovensko chce být solidárním sousedem Ukrajiny, řekl Fico po jednání s představiteli Kyjeva

Zástupci slovenské a ukrajinské vlády se na čtvrtečním společném jednání na Slovensku dohodli na posílení energetických propojení obou zemí, novém železničním spojení i modernizaci společného hraničního přechodu, oznámil slovenský premiér Robert Fico, jehož nynější vláda po nástupu do úřadu loni na podzim zastavila vojenskou pomoc Ukrajině ze státních zásob. Fico rovněž podpořil ambice Kyjeva na vstup do Evropské unie. Ukrajinský premiér Denys Šmyhal po jednání s kolegy na Slovensku ocenil pomoc a podporu Bratislavy. Rozdílné názory ohledně řešení války to nesmazalo.
11. 4. 2024Aktualizováno11. 4. 2024, 19:12|

PŘEHLEDNĚ: Vztahy Slovenska a Ukrajiny provázejí v posledních měsících ostré výroky

Od podzimních parlamentních voleb na Slovensku, které do křesla předsedy vlády vynesly předsedu Smeru–SD Roberta Fica, se v médiích objevila řada kontroverzních výroků slovenských představitelů na stranu Ukrajiny. Sousední zemi napadenou Ruskem Bratislava odmítá vojensky podporovat, někteří vládní politici také zpochybňují, že je Moskva v konfliktu agresorem. Podporu Kyjevu naopak vyjadřuje dosluhující prezidentka Zuzana Čaputová, kterou v prezidentském paláci vystřídá kritičtější Peter Pellegrini.
11. 4. 2024|

Bludy se na Slovensku šíří neobvykle rychle, říká oceněný novinář Šimečka

Cenu Františka Kriegla letos získal slovenský novinář, spisovatel a publicista Martin Milan Šimečka. Nadace Charty 77 ji uděluje za občanskou statečnost. Porota ocenila Šimečku za dlouhodobé hájení demokratických principů a za kritickou, nezávislou žurnalistiku. Šimečka v rozhovoru pro ČT24 uvedl, že si ceny váží, ale ví, že ji dostává v souvislosti s aktuální politickou a společenskou situací na Slovensku.
10. 4. 2024|

Pellegrini není proruský, myslí si Havlíček a David. To se teprve uvidí, oponuje Lacina

Slovensko si v sobotu zvolilo za svého nového prezidenta Petera Pellegriniho. Není to proruský politik, jak píší některá média, řekl v pořadu Události, komentáře místopředseda ANO Karel Havlíček. Také člen předsednictva SPD Ivan David uvedl, že Pellegrini nikdy neřekl nic, z čeho by se dalo soudit, že je jednostranně zaměřen na Rusko. „To se ukáže v nejbližší době, zda je proruským,“ soudí naopak místopředseda STAN Jan Lacina. Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová pak zmínila protiamerické narativy slovenských vládních politiků.
9. 4. 2024|

Fico chystá zvýšení daní, v plánu má i propouštění státních zaměstnanců

Slovensko bude muset příští rok kvůli ozdravení veřejných financí ušetřit podle premiéra Roberta Fica (Smer–SD) zhruba 1,4 miliardy eur (35,4 miliardy korun). Na společné tiskové konferenci s ministrem financí Ladislavem Kamenickým (Smer–SD) ministerský předseda ohlásil zvýšení daně z cigaret a zdanění slazených nápojů, z obou opatření ovšem stát získá jen zlomek zmíněné částky. Fico se rovněž vyslovil pro propouštění ve státní správě a zároveň proti zvýšení sazby daně z přidané hodnot.
8. 4. 2024|

Slováci mají jiný vztah k Rudé armádě nebo ke slovanství než Češi, říká publicista Kosatík

Na Slovensku nenastala žádná nová věčnost, na Slovensku se toliko vystřídal prezident, řekl v pořadu Interview ČT24 k právě skončeným volbám spisovatel, publicista a autor dvou knih o moderní slovenské historii Pavel Kosatík. Dále hovořil například o rozdílech mezi Čechy a Slováky ve vztahu k Západu, k Rudé armádě či k ideji slovanství.
8. 4. 2024|

Referendum o Ficově vládě, jejíž „válec teď pojede naplno“, hodnotí experti slovenské volby

Slovenské prezidentské volby potvrdily geopolitický obrat země proti Západu a byly referendem o vládě Roberta Fica (Smer–SD), kterou výsledek povzbudí a „jejíž válec teď pojede naplno“, hodnotí hlasování sociologové a politologové ve vysílání ČT24. Vítěznému Peteru Pellegrinimu se podle nich podařilo zmobilizovat voliče neúspěšných kandidátů z prvního kola. Významným hlasem byli i slovenští Maďaři, kteří poprvé volili jinak než dosud. Experti upozornili i na obzvlášť negativní kampaň plnou zastrašování a lží.
7. 4. 2024Aktualizováno7. 4. 2024, 15:03|

Nadstandardní vztahy se Slovenskem jsou potřeba, míní Fiala z SPD. Máme jiný směr, říká Hladík

Předseda poslanců SPD Radim Fiala očekává, že Slováci se i po zvolení Petera Pellegriniho prezidentem budou nadále snažit udržet s Českem dobré vztahy. U tuzemské vlády si tím ale není jistý. Zrušení mezivládních konzultací byla chyba, země by spolu měly udržovat nadstandardní vztahy, míní. Pellegrini ani slovenský premiér Robert Fico podle Fialy nikdy neřekli, že podporují ruský režim a jeho vládce Vladimira Putina. Jen tvrdí, že Slovensko je pro ně na prvním místě, dodal. „Politika je také o symbolech, o nějakém vyznění, jasném směřování,“ reagoval ministr životního prostředí Petr Hladík. Česká a slovenská vláda podle něj nejdou stejným směrem.
7. 4. 2024Aktualizováno7. 4. 2024, 14:37|

Pellegrini bude prezidentem, mluví o upevnění Ficovy vlády

Příštím slovenským prezidentem bude Peter Pellegrini. Ve druhém kole volby porazil Ivana Korčoka, když získal 53,12 procenta hlasů. K urnám přišlo 61 procent voličů. Pellegrini avizoval, že hodlá bránit zájmy Slovenska a nebude škodit kabinetu Roberta Fica. Korčok je přesvědčen, že volby rozhodly strach a nenávist. Pellegrinimu gratulovala stávající prezidentka Zuzana Čaputová i čeští politici.
7. 4. 2024Aktualizováno7. 4. 2024, 14:25|

Střední Evropa posiluje vazby s Moskvou, napsal ke slovenským volbám americký deník

Světová média si všímají a komentují vítězství Petra Pellegriniho ve slovenských prezidentských volbách. Západní deníky, například The New York Times, o něm hovoří jako o proruském populistovi, který porazil prozápadního kandidáta. BBC uvedla, že Ukrajina teď definitivně ztratí na Slovensku podporu. Naopak média v Rusku, které vede útočnou válku proti Ukrajině, píší o tom, že zvítězil kandidát, který odmítá dodávky zbraní svému východnímu sousedovi, čímž podporuje rychlé řešení konfliktu na Ukrajině.
7. 4. 2024|

Pellegrini je legitimní prezident, do paláce se ale dostal lží a zastrašováním, zní ve slovenském tisku

Vítězi sobotního rozhodujícího kola prezidentských voleb na Slovensku, předsedovi parlamentu a vládní strany Hlas–SD Peteru Pellegrinimu pomohla sázka na téma války, mobilizace voličů vládní koalice a oslovil také regiony s početnou maďarskou menšinou, píší slovenská média. Podle Denníku N výsledek hlasování znamená, že moc konsolidoval premiér Robert Fico, v jehož straně Smer–SD Pellegrini v minulosti po dvě desetiletí působil. Deník Sme napsal, že Pellegrini je legitimně zvoleným prezidentem, do funkce se ale dostal lžemi a šířením strachu.
7. 4. 2024|

Slovenským prezidentem bude Pellegrini, Korčok uznal porážku

Novým slovenským prezidentem se stane Peter Pellegrini. Ivan Korčok přiznal porážku v sobotním rozhodujícím kole. Nynějšímu šéfovi sněmovny a předsedovi vládní strany Hlas–SD Korčok blahopřál k vítězství. Pellegrini získal 53,12 procenta a 1 409 255 hlasů, Korčok oslovil 46,87 procenta voličů, hlas mu dalo 1 243 709 Slováků. Volební účast vyšplhala na 61 procent.
6. 4. 2024Aktualizováno7. 4. 2024, 02:00|

Pellegrini cítí po výhře zadostiučinění. Nechce škodit Ficově vládě

Národ rozhodl, koho chce mít za prezidenta, řekl po svém zvolení do nejvyšší ústavní funkce Peter Pellegrini. Podle svých slov kandidoval, protože cítil podporu lidí poctivě žijících a pracujících na Slovensku. V Pellegriniho štábu byl i předseda Smeru–SD Robert Fico, jemuž nově zvolený prezident přislíbil loajalitu.
7. 4. 2024Aktualizováno7. 4. 2024, 00:56|

Rozhodl strach a nenávist, řekl Korčok po prohře ve volbách

Ivan Korčok uznal porážku v druhém kole prezidentských voleb. Vítězi klání Peteru Pellegrinimu poblahopřál. Zároveň v projevu ve svém volebním štábu prohlásil, že Pellegrini vedl netransparentní kampaň a vyhrál i díky tomu, že z Korčoka udělal „kandidáta války“. Doufá, že vítěz voleb bude prezidentem nezávislým.
7. 4. 2024Aktualizováno7. 4. 2024, 00:37|

Slováci vybírali nového prezidenta

Voliči na Slovensku v sobotu rozhodovali o tom, zda se novým prezidentem země stane kariérní diplomat Ivan Korčok (nestr.), nebo předseda parlamentu a vládní strany Hlas–SD Peter Pellegrini. Svůj hlas odevzdali oba kandidáti a také nynější prezidentka Zuzana Čaputová, která post již neobhajuje. Volební místnosti se zavřely ve 22 hodin.
6. 4. 2024Aktualizováno6. 4. 2024, 20:36|

Slovenská policie obvinila v kauze únosu Vietnamce osm lidí včetně exporadce Fica, píše Denník N

Slovenská policie obvinila osm lidí v sedm let staré kauze únosu vietnamského podnikatele z Německa přes Česko, Slovensko a Moskvu do Vietnamu. Mezi stíhanými jsou příslušníci vietnamské tajné služby a někdejší poradce slovenského premiéra Roberta Fica Quang Le Hong. Napsal to list Denník N.
6. 4. 2024|

Pellegrini chce Slovensku přinést klid. Jako prezident by s vládou nesoupeřil

Šéf parlamentu a předseda vládní strany Hlas–SD Peter Pellegrini chce ve druhém kole prezidentské volby obrátit výsledek kola prvního. Slovensko podle něj má být západně orientovanou zemí, která zároveň zastává hrdé a sebevědomé postoje. Deklaruje, že bude prezidentem všech občanů bez rozdílu a zemi by přinesl po letech konfliktů klid. Vymezuje se tak proti svému soupeři Ivanu Korčokovi, který by podle něj vystupoval proti vládě. Slováci o budoucím prezidentovi rozhodnou v sobotu.
5. 4. 2024|

V okrese Liptovský Mikuláš narazil medvěd do lesního dělníka a zranil ho

Zranění hrudníku a páteře a zlomená žebra utrpěl při srážce s medvědem v okrese Liptovský Mikuláš na severu středního Slovenska pětatřicetiletý lesní dělník, uvedla slovenská média. Podobných incidentů s největší slovenskou šelmou bylo v poslední době hlášeno několik.
4. 4. 2024|

Korčok, či Pellegrini? Slovensko rozhodne o příští hlavě státu

Na Slovensku ve středu vrcholí kampaň před rozhodujícím druhým kolem přímé volby prezidenta. V sobotu Slováci rozhodnou o tom, zda se novou hlavou státu stane diplomat Ivan Korčok, nebo předseda parlamentu Peter Pellegrini. Finalisté voleb se ve středu střetli ve dvou televizních debatách, ve kterých zazněly ostré výroky. Volební modely se rozcházejí v tom, koho označují za favorita.
3. 4. 2024Aktualizováno3. 4. 2024, 21:23|

Pellegrini s Korčokem se střetli v televizním duelu. Do rozhlasového přišel jen jeden

Finalisté přímé prezidentské volby na Slovensku, diplomat Ivan Korčok a předseda parlamentu Peter Pellegrini, se v úterý večer v televizním duelu stanice Markíza navzájem kritizovali a skákali si do řeči. Opakovali rovněž své priority, liší se například v názoru na praktický výkon funkce hlavy státu. Na předcházející dopolední rozhlasovou debatu Pellegrini nepřišel, Korčok tak v Rádiu Expres vystoupil sám.
2. 4. 2024Aktualizováno2. 4. 2024, 17:18|