TÉMA

Richard Brabec

Silvestr bez laických ohňostrojů? Ministerstvo plánuje omezení prodeje

Koupit v obchodě zábavní pyrotechniku by v budoucnu mohlo být výrazně složitější. Ministerstvo životního prostředí připravilo novelu zákona, která volný prodej omezuje. Důvodem je hlavně bezpečnost lidí, ale také ochrana životního prostředí.
7. 4. 2024|

ANO lavíruje mezi voliči svými a SPD, míní Benda. Brabec kritizuje sněmovní usnesení

Dolní komora na mimořádné schůzi označila za největší bezpečnostní hrozbu nynější ruský režim, jenž je podle ní teroristický. ANO usnesení kritizuje, podle místopředsedy Richarda Brabce je jednostranné. Předseda poslanců ODS Marek Benda v Událostech, komentářích uvedl, že bylo k dispozici už v pondělí a opozice se na jeho formulaci mohla podílet. Domnívá se, že ANO manévruje mezi voliči svými, SPD a případně dalších proruských subjektů.
21. 3. 2024|

Zvýšení příspěvků na péči je ve sněmovně před schvalováním

Poslanci mají za sebou 94. schůzi. Ukončili ji poté, co dokončili první čtení návrhu na zvýšení ústavní ochrany vody. Druhým čtením předtím prošla novela zákona o sociálních službách, ve sněmovně ji tedy čeká už jen závěrečné schvalování. Novela především zvýší příspěvky na péči. Opozice k ní však má výhrady, kritizuje například to, že by se neměl zvýšit příspěvek lidem s nejnižším stupněm závislosti. Protože je pátek, měli poslanci také příležitost završit schvalování některých předpisů. Využili toho v případě zákona o Státním fondu podpory investic, jehož novela má zjednodušit čerpání peněz z něj, a zejména usnadnit jejich využití k stavbě dostupného nájemního bydlení. Zákon také podobu dostupného nájemního bydlení jasně vymezuje.
8. 3. 2024Aktualizováno8. 3. 2024, 14:11|

Babiš je znovu předsedou ANO, ve vrcholném vedení je jedno nové jméno

Andrej Babiš na sněmu ANO v Praze obhájil pozici předsedy strany, získal asi 90 procent platných hlasů. Obdržel nominaci ze všech čtrnácti krajů, stejně jako první místopředseda Karel Havlíček. I on funkci bez problémů obhájil. Neměli protikandidáty. Delegáti následně zvolili i čtyři řadové místopředsedy, novým se stal poslanec Robert Králíček. Babiš v dopoledním projevu prohlásil, že loni zvažoval konec v politice. Osočil současný kabinet z neschopnosti. Za úkol ANO označil návrat do vlády. Na odpolední tiskové konferenci dodal, že neusiluje o voliče hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD), ale o zrazené voliče vládních stran. Za ideální by pokládal zisk nadpoloviční podpory ve volbách.
10. 2. 2024Aktualizováno10. 2. 2024, 20:51|

Kandidovat už znovu nechtěl, přesto Babiš zahajuje další období v čele ANO. Nejdéle sloužícím předsedou byl Filip z KSČM

Bývalý premiér Andrej Babiš nadále zůstává šéfem hnutí ANO. Zvolen byl na sobotním sněmu, a to i přesto, že před dvěma lety tvrdil, že už kandidovat nebude. Ve funkci šéfa hnutí je už téměř dvanáct a půl roku, tedy od jeho založení v roce 2011. Ovšem nejdéle sloužícím předsedou v rámci české politické scény zatím není, tento post si drží Vojtěch Filip, jenž byl v čele KSČM šestnáct let. I Ivan Bartoš kormidluje pirátskou loď už čtrnáct let a osm měsíců.
10. 2. 2024|

Sněmovna jednala o korespondenční volbě do půlnoci. Poslanci stanovili pevný termín pro hlasování

Poslanecká sněmovna debatovala o zavedení možnosti korespondenční volby pro Čechy žijící v cizině do středeční půlnoci, jednání během dne pokračovalo opakovanými opozičními výtkami. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) poslancům řekl, že navrhovaná korespondenční volba nebude v cizině možná ve válečných oblastech. Schůze bude pokračovat ve čtvrtek od 9:00. Úvodní kolo debaty patrně skončí během téhož dne – sněmovna stanovila na návrh vládního tábora pevný termín pro hlasování na čtvrtečních 15:00, čímž by završila první čtení.
24. 1. 2024Aktualizováno25. 1. 2024, 00:22|

Výstrahy bude moci vydávat pouze Český hydrometeorologický ústav, schválila vláda

Vládou prošel návrh zákona o hydrometeorologické službě. Umožní více informací pro veřejnost o počasí i stavu vod a ovzduší. Stanovuje také to, že výstrahy před nebezpečnými jevy může jako jediný vydávat Český hydrometeorologický ústav. Dosud taková úprava chyběla.
24. 1. 2024Aktualizováno24. 1. 2024, 20:07|

Konec fosilní éry, řekl eurokomisař k závěru COP28. Hladík očekává modernizaci

Je to dobrá zpráva pro celý svět, komentovala předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová středeční dohodu o odklonu od fosilních paliv na závěr klimatické konference COP28 v Dubaji. Jedná se o konec fosilní éry, řekl eurokomisař pro klima Wopke Hoekstra. Výsledek komentovali i český ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) a další čeští i světoví politici. Na společném cíli se shodli zástupci téměř 200 zemí světa, připomněl předseda konference Sultán Džábir.
13. 12. 2023Aktualizováno13. 12. 2023, 22:28|

Veškeré emisní povolenky jsou v rozpočtu, řekl Hladík. Nová EK musí změnit směr dekarbonizace, míní Brabec

Veškeré české obchodovatelné emisní povolenky ve výši asi 40 miliard jsou součástí státního rozpočtu na příští rok. Není pravda, že vláda třeba v cenách energií nic nehradí, řekl v neděli v pořadu Otázky Václava Moravce ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). Část emisních povolenek se přes schválené parametry v české legislativě do energeticky náročného průmyslu podle Hladíka vrací. Ministr se zároveň domnívá, že český průmysl promeškal start hromadné dekarbonizace. Tomu oponoval bývalý ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).
26. 11. 2023|

Hladík o Bečvě: Soud rozhodl jako chytrá horákyně, moudrý z toho nejsem

Za ekologickou havárii desetiletí, otravu čtyřiceti tun ryb v hodnotě desítek milionů korun v řece Bečvě, trest nepadl. Soud ve Vsetíně zprostil viny Oldřicha Havelku, ředitele společnosti Energoaqua, nepotrestal ani samotnou firmu, přestože ji označil za viníka havárie. „Jsem z toho absolutně nešťastný,“ okomentoval rozhodnutí soudu ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) v pořadu Události, komentáře. Podobným haváriím by podle něj měla zabránit novela vodního zákona, kterou projednává Poslanecká sněmovna.
24. 10. 2023|

Otravu Bečvy způsobila dle soudu firma Energoaqua, trest ale nedostala. Havelka byl zproštěn

Okresní soud ve Vsetíně zprostil ředitele firmy Energoaqua Oldřicha Havelku obžaloby z otravy řeky Bečvy. Vinu odmítal. Otravu řeky podle soudu způsobila společnost Energoaqua, trest jí však neuložil. Právnická osoba podle soudkyně Ludmily Gerlové není v tomto případě objektivně trestně odpovědná. Firma se však podle rozsudku při havárii mohla dopustit přestupku, věc proto soud postoupil České inspekci životního prostředí (ČIŽP). Rozsudek není pravomocný. Státní zástupce Jiří Sachr už sdělil, že se proti zprošťujícímu verdiktu pro Havelku odvolá. Podá také stížnost proti usnesení, kterým soud rozhodl o obžalobě proti společnosti Energoaqua.
23. 10. 2023Aktualizováno23. 10. 2023, 23:09|

Prodej kotlů a kamen na uhlí v Česku zakázaný nebude. Ministerstvo se záměru vzdalo

Ministerstvo životního prostředí ustoupilo od chystaného zákazu prodeje kotlů a kamen na uhlí, antracit a koks, který měl vstoupit v platnost od ledna 2025. Návrh se totiž setkal s kritikou v připomínkovém řízení i s odporem veřejnosti. Informaci serveru Novinky.cz ČT potvrdil ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).
6. 10. 2023Aktualizováno6. 10. 2023, 20:12|

Novela vodního zákona reaguje na Bečvu. Vládou schválený návrh řeší kompetence i monitoring

Jasná pravidla a rozdělení kompetencí pro případ havárií na řekách má přinést novela vodního zákona schválená vládou. Návrh reaguje na havárii, jež se stala na Bečvě, a na obtíže, které toto ekologické neštěstí provázely. Zavádí vyšší pokuty, monitoring velkých znečišťovatelů a poprvé také přehled, kudy vedou trubky, co jimi teče a komu patří.
29. 9. 2023|

Rozpočtový výbor odmítl většinu návrhů opozice k úspornému balíčku

Sněmovní rozpočtový výbor podle očekávání odmítl hlasy koalice téměř všechny opoziční úpravy vládního konsolidačního balíčku. Negativní stanoviska ve středu prosadili koaliční zástupci u návrhů ANO a SPD, které by až na výjimky zvýšily výdaje státního rozpočtu. Výbor dával doporučení k jednotlivým návrhům, jichž bylo předloženo osm desítek. Sněmovna má balíček a jeho případné úpravy začít schvalovat tento pátek na mimořádné schůzi.
20. 9. 2023Aktualizováno20. 9. 2023, 23:14|

Změny ve valorizacích penzí zrušíme, plánuje ANO. Opozice s koalicí se neshodnou ani na tom, zda spolu jednají

ANO, dostane-li se k moci, je podle jeho místopředsedy Richarda Brabce připraveno zrušit změny v důchodech, které prosadila nynější vláda. Poslanec ODS Jiří Havránek je přesvědčen, že se silnější z dvojice opozičních hnutí staví tak důrazně proti reformě hlavně proto, že mění nastavení systému zavedené za vlády ANO. Koaliční a opoziční politici se neshodují ani v tom, zda spolu vůbec jednají o dalších chystaných změnách. Podle Brabce dostala opozice od ministerstva práce jen dotazník. Poslanci Brabec a Havránek hovořili o důchodových změnách a konsolidaci veřejných financí v Událostech, komentářích.
1. 9. 2023|

Dotace Oprav dům po babičce čelí kritice části koalice

Nejen opozice, ale i koaliční partneři kritizují ohlášené dotace Oprav dům po babičce. Jde o další formu podpory z programu Nová zelená úsporám, která slibuje až milion korun na zateplení. Někteří koaliční partneři navrhují, aby na ni měli nárok jen lidé s nižšími příjmy anebo menšími domy. Podle ministra životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL) ale i dosud mohli žádat o příspěvek všichni a energetické úspory se vyplatí. Koalici o tom chce přesvědčit.
31. 7. 2023|

Nový dotační program na domy pomůže uspořit, uvedl Hladík. Nemá být pro všechny, kontruje Brabec

Je správné rozdat lidem 40 miliard korun z evropských peněz v rámci programu Oprav dům pro babičce? Podle ministra životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL) jde o cestu, jak snížit výdaje za energie i plnit závazky v řešení klimatické krize. Podle exministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) jde ale o proinflační program, který je zbytečně zaměřený na všechny, i když by se měl týkat především mladých rodin a znevýhodněných. Debatovali o tom v Událostech, komentářích.
22. 7. 2023|

Důl Bílina opět spustil provoz. Aktivisté kvůli bouřkám slezli z rypadla, které ráno obsadili

Sedm aktivistů, kteří ve čtvrtek ráno obsadili rypadlo v hnědouhelném dole Bílina na Teplicku, odpoledne slezlo. Chtěli na něm zůstat 24 hodin, ale nakonec plán přehodnotili s ohledem na výstrahu na velmi silné až extrémní bouřky. Práce v dole ráno kvůli protestu ustaly, později se ale provoz obnovil, odstavené zůstalo jen rypadlo s aktivisty. Severočeské doly, které patří pod skupinu ČEZ, mají od Obvodního báňského úřadu povolení těžit do roku 2035.
22. 6. 2023Aktualizováno22. 6. 2023, 18:19|

Využívání peněz z emisních povolenek na cokoli skončí. Nový zákon je ukotví k ekologickým projektům

Ministerstvo životního prostředí připravilo novelu zákona o emisním obchodování, od níž si slibuje zásadní proměnu české energetiky. Veškeré výnosy z prodeje povolenek mají jít podle ní na opatření spojená s útlumem uhlí a s ochranou klimatu – což bude rozdíl oproti současnosti. Zatím peníze plynou do státního rozpočtu a v něm jsou zčásti využívány i na jiné než ekologické účely.
10. 6. 2023|

Trend není dobrý, řekl Fiala k rekordnímu květnovému deficitu. Stanjura si tahá cifry z klobouku, kritizuje Brabec

Rozpočtové úspory již v letošním roce chce premiér Petr Fiala (ODS) hledat především v provozu státu. Neměly by se naopak dotknout záležitostí „směřujících do budoucnosti“, tedy například infrastruktury, nastínil předseda vlády. Exministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) sice souhlasí s tím, že by stát měl s úsporami začít u sebe, zároveň ale ministra financí Zbyňka Stanjuru (ODS) označil za rozpočtového kouzelníka, který „některé cifry vytahuje z klobouku“. Prezident Petr Pavel úsilí o ozdravění rozpočtu podporuje. Zdůraznil ale, že by vládní kroky měly být sociálně únosné.
2. 6. 2023Aktualizováno2. 6. 2023, 19:37|

Stejnopohlavní páry možná budou moci uzavřít registrované partnerství na všech matrikách

Stejnopohlavní páry možná budou moci vstoupit do registrovaného partnerství na jakémkoli matričním úřadu, nejen na čtrnácti z nich jako nyní. Změnu předpokládá vládní novela zákona o matrikách, kterou v úvodním kole schválila sněmovna. Poslanci také podpořili novelu liniového zákona. Nejvýznamnější stavby dálniční, železniční a vodní dopravní infrastruktury by měly díky ní získat povolení ve lhůtě čtyř let. Změna má zajistit rychlejší povolování staveb, v účinnost by měla vstoupit letos 10. srpna.
31. 5. 2023Aktualizováno31. 5. 2023, 14:17|

V letošním rozpočtu můžou chybět desítky miliard korun. Jde o peníze z emisních povolenek

Až 50 miliard korun může podle šéfa Národní rozpočtové rady Mojmíra Hampla chybět v příjmech letošního rozpočtu. Jsou to peníze z Modernizačního fondu, kam jdou příjmy z emisních povolenek. Že vláda tuto sumu, s níž počítala, skoro jistě nezíská, potvrdil nedávno i ministr životního prostředí. Navíc bude muset kabinet najít patnáct miliard na mimořádnou valorizaci důchodů. Tu naopak neplánoval.
20. 5. 2023|

Ministerstvo životního prostředí chce zakázat prodej kamen na uhlí

Ministerstvo životního prostředí se chystá zakázat prodej kamen na uhlí, informuje o tom server Novinky.cz. Podle plánů resortu by je obchodníci nesměli nabízet od roku 2025, vyplývá to z novely zákona o ochraně ovzduší, kterou ministerstvo poslalo do připomínkového řízení. Server píše, že lidé by si tak měli zkontrolovat stav svých kamen a kotlů, případně pořídit nové.
18. 5. 2023Aktualizováno18. 5. 2023, 19:08|

Zálohování PET lahví a plechovek by mohlo fungovat od roku 2025

V Česku by mohl nejdříve od poloviny roku 2025 fungovat zálohový systém na plastové lahve a plechovky. Konkrétně by bylo možné vrátit obaly nápojů od sto mililitrů do tří litrů a nápoje do patnácti procent alkoholu. Návrh v úterý představil ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). V praxi by pak lidé ze zaplacené částky mohli při vrácení lahve dostat až pět korun zpět. Novelu chce resort představit do konce roku.
16. 5. 2023Aktualizováno16. 5. 2023, 19:23|