TÉMA

Katalánsko

Španělští poslanci schválili rozšířenou amnestii pro katalánské separatisty

Španělští poslanci schválili zákon, který by udělil amnestie za trestné činy spáchané při prosazování nezávislosti Katalánska. Prominutí trestu by se mělo týkat třeba i lídra separatistické strany Junts Carlese Puigdemonta, který je od roku 2017 v exilu v Belgii. O zákonu hlasoval španělský parlament už také na konci ledna, navzdory očekáváním tehdy ale neprošel. Nynější pozměněná verze pracuje s rozšířeným seznamem amnestovaných lidí.
14. 3. 2024Aktualizováno14. 3. 2024, 17:53|

Katalánsko musí stále víc šetřit vodou. Drtí ho extrémní sucho

Krize spojená s extrémním suchem dosáhla v Katalánsku historicky nevídaných rozměrů a regionální vláda musela vyhlásit stav nouze pro osmdesát procent obyvatel, včetně Barcelony. V praxi to znamená, že zhruba šest milionů lidí musí spotřebu vody dramaticky omezit.
6. 2. 2024|

Amnestii pro katalánské separatisty nečekaně odmítl parlament. Naději ale stále mají

Španělský parlament navzdory očekávání odmítl návrh zákona o amnestii pro katalánské separatisty. Katalánská strana Junts do poslední chvíle jednala se socialisty, autory návrhu zákona, avšak neúspěšně. Junts podle agentury Reuters požadovala mimo jiné odstranění výjimek ohledně trestných činů souvisejících s terorismem, jelikož někteří z jejích politiků jsou pro podezření z nich vyšetřovaní.
30. 1. 2024Aktualizováno30. 1. 2024, 23:21|

Jestřáb, který se nezalekl Ruska ani Číny. Web Politico dal Petra Pavla na seznam nejvlivnějších lidí

Český prezident Petr Pavel se dostal na seznam 28 nejvlivnějších osobností, které budou podle bruselského webu Politico spoluurčovat charakter Evropy v roce 2024. Redakce serveru jej označila za výrazného „jestřába“ ve vztahu k Rusku a Číně, který jednoznačně podporuje Ukrajinu a volá po rozšíření NATO. Vůbec nejvlivnější osobností bude podle webu příští rok pravděpodobný nový polský premiér Donald Tusk, který chce napravit pošramocené vztahy své země s Evropskou unií.
28. 11. 2023Aktualizováno28. 11. 2023, 22:32|

Madridem prošel velký protest proti vládě kvůli amnestii pro katalánské separatisty

Dav protestujících prošel v sobotu španělskou metropolí, šlo zřejmě o dosud největší projev odporu proti zákonu o amnestii pro organizátory nelegálního referenda o nezávislosti Katalánska. Právě slibem amnestie si staronový premiér Pedro Sánchez zajistil dostatečnou podporu v parlamentu. Podle úřadů se demonstrace zúčastnilo na 170 tisíc lidí. Mnozí protestující mávali španělskými vlajkami a drželi transparenty s nápisy jako „Zrádce Sánchez“ nebo „Nezaprodávejte Španělsko“.
18. 11. 2023|

Sánchez složil přísahu jako španělský premiér, stal se jím už potřetí

Španělský premiér Pedro Sánchez v pátek dopoledne složil slavnostní přísahu před králem Felipem VI. na další funkční období. Podle deníku El País by měl Sánchez v příštích dnech představit členy své nové vlády. Lídrovi španělských socialistů ve čtvrtek podle očekávání vyslovila důvěru dolní komora parlamentu. V pátek se zároveň objevil apel bývalých vojáků, kteří vyzývají armádu k odstranění Sáncheze z funkce.
17. 11. 2023Aktualizováno17. 11. 2023, 20:12|

Sánchez bude znovu španělským premiérem, ve sněmovně získal těsnou většinu

Podle očekávání vyslovila dolní komora španělského parlamentu důvěru šéfovi socialistů Pedru Sánchezovi, který tak znovu bude premiérem a může sestavit vládu. Hlasovalo pro něj 179 zákonodárců, tedy těsná většina ve sněmovně o 350 členech. Proti bylo 171 poslanců, uvedly agentury.
16. 11. 2023Aktualizováno16. 11. 2023, 17:56|

Sánchez se dohodl s katalánskými separatisty. Podpoří jeho vládu výměnou za amnestii

Španělský premiér Pedro Sánchez uzavřel dohodu s katalánskou separatistickou stranou Junts, a v parlamentu si tak definitivně zajistil dostatečnou podporu pro schválení své vlády, potvrdili zástupci Španělské socialistické dělnické strany (PSOE). Už minulý týden se Sánchez domluvil i s Republikánskou levicí Katalánska (ERC). Separatisty získal na svou stranu slibem, že předloží zákon o amnestii, která se má týkat lidí stíhaných za svou činnost na podporu katalánské nezávislosti.
9. 11. 2023Aktualizováno9. 11. 2023, 21:37|

Španělé burcují proti premiérovi. Nelíbí se jim jednání s Katalánci

Ve Španělsku několikátým dnem pokračují demonstrace. Protestující se vyslovují proti snaze úřadujícího levicového premiéra Pedra Sáncheze sestavit vládu s katalánskými separatisty. Výměnou jim nabízí možnou amnestii. Jen v Madridu si protesty během noci na středu vyžádaly skoro čtyři desítky raněných, šest osob pak podle deníku El Mundo úřady zadržely.
8. 11. 2023|

Části Španělska zaplavila voda a bahno. Zemřeli tři lidé, další se pohřešují

Vydatné deště doprovázené silnými bouřkami zasáhly některé části Španělska, podle veřejnoprávní stanice RTVE zemřeli tři lidé a další tři se pohřešují. Meteorologická statní agentura Aemet vydala nejvyšší výstrahu pro oblast Madridu a Toleda. Ulice zasažených měst byly pod vodou a několik obyvatel uvázlo ve svých domovech. Ve městě Aldea del Fresno se kvůli velké vodě zřítila část mostu. Silné srážky také způsobily rozsáhlé výpadky v železniční dopravě a významné škody na majetku.
4. 9. 2023Aktualizováno4. 9. 2023, 22:10|

Za podporu katalánštiny pomohli ve Španělsku separatisté socialistce do čela parlamentní komory

Novou předsedkyní dolní komory španělského parlamentu zvolili poslanci kandidátku vládních socialistů Francinu Armengolovou, která vyhrála už v prvním kole. Dostala hlasy 178 z 350 členů Kongresu poslanců, podpořily ji tedy i obě strany katalánských separatistů, informují místní média. Podle nich to udělaly mimo jiné poté, co šéf španělské diplomacie poslal do Bruselu oficiální žádost, aby se katalánština, baskičtina a galicijština staly úředními jazyky Evropské unie. Odborníci se domnívají, že hlasování představuje vítězství šéfa socialistů Pedra Sáncheze, který chce pokračovat ve funkci premiéra.
17. 8. 2023Aktualizováno17. 8. 2023, 19:59|

Přibývá lidí i tepla, ubývá pitné vody. Středomoří se adaptuje na změny klimatu

Když si v Barceloně naplníte sklenici vodou z vodovodu, tak pětinu jejího obsahu tvoří voda z moře, která prošla zařízením na odsolování, a další pětinu voda z čističky. Právě tak zřejmě vypadá budoucnost pitné vody ve středomořském regionu, kde teploty stoupají a srážky klesají více, než je světový průměr, píše deník The Wall Street Journal (WSJ).
16. 8. 2023|

Španělští socialisté po sečtení hlasů ze zahraničí přišli o jeden mandát

Španělští socialisté po sečtení volebních hlasů ze zahraničí přišli o jeden poslanecký mandát. Sestavení levicové koalice tak pro ně bude ještě obtížnější, než se po parlamentních volbách z minulého víkendu zdálo. Nyní by totiž potřebovali podporu radikálních katalánských separatistů, a ne jen aby se tito separatisté zdrželi hlasování, řekli analytici agentuře Reuters.
29. 7. 2023|

Středozemní moře je nejteplejší v historii, ukazují měření

Středozemní moře dosáhlo tento týden nejvyšší zaznamenané denní teploty. S odvoláním na výzkum španělského Institutu mořských věd (ICM) o tom  informovala agentura AFP. Podle ní se tak děje v době mimořádně silné vlny veder ve velké části Středozemního moře, které je zároveň jedním z epicenter globálního oteplování.
27. 7. 2023|

Extrémní vedra v Evropě a USA by byla téměř nemožná bez klimatické změny, ukázal výzkum

Vedra, která nyní panují v Evropě a Spojených státech, by byla téměř nemožná bez klimatické změny. Uvedli to vědci z mezinárodního klimatologického a meteorologického sdružení World Weather Attribution (WWA).
25. 7. 2023|

Plán parku Soutok na jihu Prahy získal podobu. Má být desetkrát větší než Stromovka

U soutoku Vltavy a Berounky má v příštích letech vzniknout jeden z největších příměstských parků ve střední Evropě. Ambiciozní plán nyní získal podobu. Předložili ho architekti z Čech, Francie a Katalánska. K vidění je v pražském Centru architektury a městského plánování. Už příští týden se chtějí zástupci hlavního města sejít s vlastníky pozemků.
7. 5. 2023|

Evropu dál ohrožuje sucho. Přehrady bez vody hlásí Španělsko či Rakousko, farmáři se bojí o úrodu

Stále víc evropských států se už na jaře potýká s vytrvalým suchem. Po Itálii se o letošní úrodu obává i Španělsko. Část farmářů zasetou úrodu rovnou odepsala, další váhají, jestli se mají za současné situace pokoušet zasít například kukuřici, rýži nebo vojtěšku. V ohrožení se tak kvůli nedostatku krmiva ocitnou i chovatelé dobytka. Sucho pociťují rovněž na francouzských vinicích či v rakouských Alpách.
15. 4. 2023|

Španělé dostanou k osmnáctinám čtyři sta eur na kulturu. Utratit je můžou i za býčí zápasy

Španělé, kteří dovrší v letošním roce osmnáct let, dostanou státní příspěvek ve výši čtyři sta euro (zhruba 9600 korun) na kulturu. Utratit ho mohou například za knihy, časopisy či videohry, předplatit si podcasty nebo koupit lístky do divadla, kina i hudební festival. Nově je díky státnímu příspěvku možné zajít také na koridu.
21. 3. 2023|

Katalánský expremiér Puigdemont se zbavil obvinění ze vzpoury, začala platit trestní reforma

Soudce španělského nejvyššího soudu ve čtvrtek zastavil stíhání katalánského expremiéra Carlese Puigdemonta kvůli obvinění ze vzpoury, zůstává ale obviněn ze zpronevěry a nedodržování soudních rozhodnutí. Informují o tom tamní média. Krok souvisí s reformou trestního zákoníku, která nyní vstoupila v platnost a která trestný čin vzpoury zrušila. Novinka se dotkne i již odsouzených katalánských separatistů, jejichž verdikty nyní bude nutné znovu přezkoumat. Puigdemontův advokát Gonzalo Boye reagoval, že se katalánský politik nemíní za současných podmínek vrátit z Belgie do Španělska, napsala agentura EFE.
12. 1. 2023Aktualizováno12. 1. 2023, 20:34|

Část západní Evropy dál sužuje horké počasí, na pobřeží Atlantiku zahynul surfař

Vedra ve Francii mírně polevila. Francouzská meteorologická služba označila dopoledne v předpovědi vysokých teplot 52 departementů oranžovou barvou a zrušila červené značení s nejvyšší výstrahou, které v sobotu platilo pro více než deset departementů. S extrémním horkem se v neděli ale potýkal východ Německa, v dolnolužické Chotěbuzi a v Drážďanech naměřili více než 39 stupňů Celsia.
19. 6. 2022Aktualizováno19. 6. 2022, 22:44|

Ve francouzském Biarritzu bylo skoro 43 stupňů, v pátek na pláži zemřeli dva senioři

Ve francouzském letovisku Biarritz ležícím u Biskajského zálivu v sobotu odpoledne naměřili 42,9 stupně Celsia, což je doposud nejvyšší hodnota na tomto místě. Na mnoha místech Francie padly červnové rekordy. Současná vlna veder ve Francii přišla v průběhu roku doposud nejdříve za posledních 75 let, uvedla meteorologická služba Météo France. Neobvykle horké počasí trápí i jiné evropské země.
18. 6. 2022Aktualizováno18. 6. 2022, 22:45|

Pegasus sledoval i španělského premiéra a ministryni obrany. Vláda podala trestní oznámení

Španělská vláda oznámila, že telefony premiéra Pedra Sáncheze a ministryně obrany Margarity Roblesové byly minulý rok ilegálně sledovány špionážním softwarem Pegasus. Kabinet rovněž uvedl, že podal trestní oznámení u madridského soudu. Zpráva přišla krátce poté, co vyšlo najevo, že stejný program monitoroval také mobily představitelů katalánských separatistů a baskických nacionalistů.
2. 5. 2022|

Skotsko chce očistit oběti starých čarodějnických procesů

Z honu na čarodějnice se pomalu stává hon za jejich omilostnění. Po Katalánsku se uznání zřejmě dočká i několik tisíc obětí procesů ve Skotsku. Země, kde ve velkém měřítku docházelo k pronásledování údajných čarodějnic i k jejich popravám, chce temnou minulost po stovkách let alespoň částečně napravit.
15. 2. 2022|

Dostavba barcelonské katedrály může ohrozit několik domů. Jejich obyvatelé s tím nesouhlasí

Stavitelé barcelonské katedrály Sagrada Família chtějí zbourat několik domů v okolí staveniště. Tvrdí, že podle původních nákresů architekta Antonia Gaudího překáží v dokončení stavby. Tisíce obyvatel, kterým hrozí vystěhování, se ale brání. Ikonický chrám, jehož základní kámen byl položen před 139 lety, by mohl být dokončen do roku 2026.
8. 2. 2022|