TÉMA

Italská mafie

Italská mafie utržila tvrdé rány. Policie zadržela stovku lidí a zabavila skoro miliardu

Italská mafie se znovu ocitla v centru pozornosti. V Římě padly první rozsudky proti klanu Spadů. Na Sicílii i v dalších regionech zase policie provedla velké razie proti odpadlíkům z Cosa nostry. Znovu začala také vyšetřovat expremiéra Silvia Berlusconiho kvůli podezření, že si právě u této organizace v devadesátých letech objednal bombové útoky ve Florencii a Miláně.
27. 9. 2019|

Při raziích proti italské mafii zadrželi v Evropě a Jižní Americe devadesát lidí

Devadesát lidí zadrželi policisté v Evropě a Jižní Americe při rozsáhlé akci proti členům italské mafie 'Ndranghety. Policie zasahovala v Německu, Itálii, Nizozemsku, Belgii a Kolumbii, informoval italský list La Repubblica. Zadržení jsou podezřelí mimo jiné z obchodování s drogami a praní špinavých peněz.
5. 12. 2018|

V Itálii odsoudili 129 lidí kvůli vazbám na kalábrijskou mafii. Je mezi nimi i fotbalista Iaquinta

V italském městě Reggio Emilia padly rozsudky v rozsáhlém procesu, ve kterém bylo obžalováno na 150 lidí ze spolupráce s kalábrijskou mafií 'Ndrangheta. Odsouzeno bylo celkem 129 osob, včetně italského fotbalisty, mistra světa z roku 2006, Vincenza Iaquinty a jeho otce. Informovala o tom agentura APA.
31. 10. 2018|

Papež František odsoudil mafii. Dobří chlapci se nyní trápí v Divadle Na zábradlí

Má v dnešní době ještě nějakou sílu lidské slovo? Odpověď se pokouší najít Dobří chlapci. Komediální příběh z mafiánského prostředí uvedlo pražské Divadlo Na zábradlí jako poslední premiéru sezony. Režisérem, autorem textu a scénografie je David Jařab, jehož inscenace Macbeth – Too much blood v uplynulé sezoně získala Cenu divadelní kritiky.
11. 6. 2018|
Vražda novináře Kuciaka

Slovenská policie pustila zadržené v souvislosti s vraždou Kuciaka. Most-Híd projedná setrvání v koalici

Slovenská policie v noci propustila všech sedm Italů, které zadržela ve čtvrtek v souvislosti s vyšetřováním vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky. Informoval o tom server tvnoviny.sk. S 27letým novinářem se v sobotu rodina i veřejnost rozloučila v jeho rodném Štiavniku u Bytče. V souvislosti s případem čelí výzvám k odchodu ministr vnitra Robert Kaliňák. 12. března se sejde republiková rada vládní strany Most-Híd, aby rozhodla o setrvání, nebo odchodu z koalice. V neděli v televizi promluví k národu prezident Andrej Kiska a premiér Robert Fico.
3. 3. 2018Aktualizováno3. 3. 2018, 17:52|
Ján Kuciak

Saviano: „Jediný novinář, který má podporu, je mrtvý novinář"

„Slovensko objevuje mafii. Stejně dramaticky jako vždy se i teď zdá, že krev je jediným důkazem existence kriminálních organizací. Ján Kuciak - jak je zřejmé z vyšetřování - zaplatil za svou práci a za své novinářské odhodlání,“ píše ve svém textu pro server Repubblica.it Roberto Saviano, italský novinář a spisovatel, který se tematikou mafie dlouhodobě zabývá. „V poslední době zkoumal vztah mezi podnikáním, 'Ndranghetou a politikou, systémem, který vždy pracuje se stejným algoritmem: 'Ndrangheta přinese kapitál, podnikatel investuje, politik usnadňuje investice výměnou za peníze a všechny strany mají profit.“
2. 3. 2018|
Vražda novináře Kuciaka

Autor Gomory: Italská mafie působí na Slovensku dlouho, policie se jí zabývá až teď

Bratislava se mafií začala zabývat teprve po smrti Jána Kuciaka a jeho přítelkyně Martiny Kušnírové, italské mafie se ale na Slovensku ukrývají a investují zde už roky. Napsal to na Facebooku italský spisovatel Roberto Saviano, který se sám musí před mafií od roku 2006 ukrývat kvůli svým knihám o organizovaném zločinu. Žije na utajeném místě pod policejnímdohledem.
1. 3. 2018|
Vražda novináře Kuciaka

Sme: Zastřelený Kuciak pátral po napojení Ficovy asistentky na kalábrijskou mafii

Zavražděný slovenský investigativní novinář Ján Kuciak se v posledním období věnoval italské mafii. Novinář Tom Nicholson upozornil, že si s Kuciakem psal o podezření, že kalábrijská 'Ndrangheta na východním Slovensku zneužívá peníze z evropských fondů. List Sme napsal, že předmětem zájmu zastřeleného novináře bylo i napojení nynější asistentky premiéra Roberta Fica Márie Troškové na italské podsvětí.
27. 2. 2018Aktualizováno27. 2. 2018, 19:42|
Italská mafie

Italské mafie, o kterých se nemluví

Čtyři jsou běžně známé. Cosa Nostra, 'Ndrangheta, Camorra a Sacra Corona Unita ale nejsou jedinými mafiemi, které na území Apeninského poloostrova operují. Samy daly vzniknout množství menších zločineckých organizací, které se pohybují na hraně italského zákona.
7. 8. 2017|
Italská mafie

Sacra Corona Unita: od oliv ke zbraním a drogám

Původně měla být novou, lepší Camorrou. Od vedení neapolské mafie se ale brzy odstřihla a utvořila vlastní, samostatně funkční jednotku. Na zemědělském jihu se sice poohlížela po výdělku z produkce oliv nebo vína, postupně ale skončila u výdělečnějších komodit – podvodů, zbraní nebo drog a navázala u toho spojenectví i s čínskou Triádou nebo japonskou Jakuzou.
6. 8. 2017|

‘Ndrangheta: nenápadná kalábrijská záruka kriminální serióznosti

Není ani zdaleka tak známá jako její mafiánské příbuzné z jiných částí Itálie. Přesto je svým vlivem i výdělky s přehledem zastíní. Jen v roce 2014 si přišla na více peněz než McDonalds a Deutsche Bank dohromady. Vydělává na obchodu s drogami, praní špinavých peněz nebo likvidaci toxického odpadu. 'Ndrangheta se neštítí vydírání, politické korupce ani vraždění.
5. 8. 2017|

Camorra: neapolský mafiánský Systém

V kontrastu s turistickým centrem a malebnými výhledy na Vesuv stojí smutná realita chudých předměstí Neapole. Mezi nimi je i Scampia a nechvalně proslulé sídliště Le Vele. Rozbitá okna a promáčené, počmárané zdi se staly kulisami pro seriál Gomora. Odehrávala se tu ale i jeho skutečná předloha. Le Vele byly jedním z drogových doupat ovládaných Camorrou, neapolskou mafií.
4. 8. 2017|

Italská mafie: neviditelná, ale všudypřítomná

Je neviditelná, ale funguje ve všech klíčových sektorech italského politického i ekonomického života, včetně státní správy. Mafie méně často než v dřívějších letech vraždí své odpůrce a její aktivity jsou obecně méně nápadné. Přesto si však stále drží své silné postavení v italské společnosti.
2. 8. 2017|