TÉMA

Letní filmová škola

Almodóvar přiměje diváky pochopit lidi na okraji, oceňuje znalec jeho filmů

Letní filmová škola umožnila letos návštěvníkům zprostředkované setkání s Pedrem Almodóvarem. Tvorbu provokativního španělského filmaře na projekcích uváděl José Arroyo z britské Warwické univerzity, který Almodóvarovu kariéru sleduje už od jejího začátku. Na nesoutěžní filmový festival, jehož devětačtyřicátý ročník se uzavírá 3. srpna, přijel Arroyo jako host sekce Ikona. Jejím cílem je představit vždy jednu velkou režisérskou osobnost.
3. 8. 2023|

Letní filmová škola promítne nové české filmy, připomene Almodovára a ocení Trojana

V Uherském Hradišti začíná Letní filmová škola. I letos je festival vhledem do novinek tuzemské kinematografie. Například jak zahajovací sci-fi Bod obnovy, tak závěrečný Úsvit je možné na festivalu vidět ještě před uvedením do kin. Ze zahraniční tvorby se aktuální ročník ohlíží například za filmy Pedra Almodovára, připomene také snímky letošního hlavního zahraničního hosta – artového filmaře Lava Diaze. Výroční cenu pořádající Asociace českých filmových klubů (AČFK) převezme nejen on, ale také třeba herec Ivan Trojan. Program Letní filmové školy trvá do 3. srpna.
28. 7. 2023|

Letní filmovou školu zakončí černý mág a kolaborant Arvéd

Jiří Arvéd Smíchovský byl mimořádně vzdělaným člověkem, okultistou, ale také spolupracovníkem nacistů i Státní bezpečnosti. Rozporuplnou osobnost si za hlavní postavu svého filmu zvolil Vojtěch Mašek. Stylizovaný historický snímek Arvéd je celovečerním režijním debutem tohoto scenáristy a komiksového kreslíře. V premiéře se představí 3. srpna na závěr Letní filmové školy (LFŠ) v Uherském Hradišti. O tři týdny později vstoupí i do českých biografů.
3. 8. 2022|

Jim Sheridan mnohokrát nominovaný na Oscara dostal zmrzlinový kornout na Letní filmové škole

Do Uherského Hradiště přijel Jim Sheridan. Irský režisér a scenárista je dlouho očekávaným hostem Letní filmové školy (LFŠ). Festival promítl čtyři snímky ze Sheridanovy filmografie a také mu předal zmrzlinový kornout, tedy jednu z Výročních cen pořádající Asociace českých filmových klubů.
2. 8. 2022|

V Letní filmové škole zasedne Sheridan či Vetchý, festival zahájí dokument o Kocábovi

V Uherském Hradišti začíná Letní filmové škola (LFŠ). K hlavním zahraničním hostům patří irský režisér a scenárista Jim Sheridan, který by měl dorazit na závěr osmačtyřicátého ročníku. Tuzemskou tvorbu zastoupí například herec Ondřej Vetchý. Nesoutěžní přehlídka potrvá do 4. srpna.
29. 7. 2022|

Novinky Sommerové i Švankmajera. Letní filmová škola láká na českou tvorbu i Buñuelovu retrospektivu

Letní filmová škola v Uherském Hradišti nabídne letos světovou premiéru dokumentu o Michaelu Kocábovi od režisérky Olgy Sommerové. Retrospektivy pak připomenou španělského filmaře Luise Buñuela a českého režiséra Martina Friče. K vidění bude i několik českých novinek, které se představily na festivalu v Karlových Varech. Přehlídka začíná v pátek 29. července.
19. 7. 2022|

Začíná Letní filmová škola v Uherském Hradišti. Ceny dostanou Svěrák, Huba či Bohdalová

V Uherském Hradišti začíná v pátek Letní filmová škola (LFŠ). Její 47. ročník nabídne do čtvrtka 12. srpna filmový, odborný a doprovodný program přibližující historii i současnost filmu. Festival představí novinky jako Muž se zaječíma ušima, Chyby, Okupace anebo Myši patří do nebe. Asociace českých filmových klubů také udělí Výroční ceny AČFK za celoživotní přínos kinematografii. Jejich nositeli se letos stanou Zdeněk Svěrák, Martin Huba, Goran Marković a Jiřina Bohdalová.
6. 8. 2021|

Letní filmovou školu zahájí Miroslav Krobot se zaječíma ušima

Letní filmovou školu v Uherském Hradišti letos zahájí snímek režiséra Martina Šulíka Muž se zaječíma ušima s Miroslavem Krobotem v hlavní roli. Jde o komedii o spisovateli, který nenadále přijde k mimořádnému sluchu. Realitu a jeho sny rozlišili tvůrci barvami, část filmu je černobílá.
30. 6. 2021|

Festival Jeden svět se letos ptá, kdo „vypadává“ z videokonferencí i z běžného života

Filmový festival lidskoprávních filmů Jeden svět se letos bude konat virtuálně, což odráží i téma ročníku „Vypadáváš“. Úskalí přesunu společnosti do virtuálního prostoru, závislost na něm či manipulace skrze algoritmy prozkoumají desítky filmů. Přehlídka proběhne od 10. května do 6. června, první projekce začne ale již v úterý v 19 hodin.
13. 4. 2021|

Volby ve Zlínském kraji mohou ovlivnit i osud nové krajské nemocnice

Zlínský kraj byl jedním z mála, které ve volbách v roce 2016 nezasáhla vlna vítězství ANO. Do vedení se postavila koalice vedená Jiřím Čunkem (KDU-ČSL), který se snaží prosadit kontroverzní plány na stavbu nové krajské nemocnice ve Zlíně. V končícím volebním období obyvatele kraje poznamenal zejména nepovedený start železniční revoluce nebo nedokončený systém integrované dopravy.
4. 9. 2020|

Letní filmovou školu na závěr zamrazí z Krajiny ve stínu

V Uherském Hradišti končí Letní filmová škola. Šestačtyřicátý ročník se nakonec konal navzdory pandemii covidu-19, i když se musel v mnohém uskromnit. Na samý závěr 12. srpna organizátoři nechali uvedení světové premiéry – černobílého dramatu Krajina ve stínu. Jde o první historický film v režii Bohdana Slámy, držitele pěti Českých lvů.
12. 8. 2020|

Začíná Letní filmová škola. Přehled má nejen o Wajdovi, Slámovi a Izraeli, ale i o návštěvnících

Retrospektiva polského velikána Andrzeje Wajdy nebo premiéra nového filmu Bohdana Slámy patří k tahákům 46. ročníku Letní filmové školy. V kině se ale letos mohou usadit jen akreditovaní návštěvníci. Registrace je nutná, aby organizátoři mohli tradiční nesoutěžní přehlídku v Uherském Hradišti uspořádat navzdory ztíženým podmínkám kvůli současné epidemiologické situaci. Filmová lekce se tentokrát navíc uděluje kratší a v jiném termínu : od 7. do 12. srpna.
7. 8. 2020|

Sice menší a později, ale bude. Organizátoři Letní filmovou školu uspořádají

Největší nesoutěžní přehlídka filmů, Letní filmová škola (LFŠ) v Uherském Hradišti, se letos bude konat pandemii navzdory. Po jednání se zástupci města a ministerstva kultury to v pátek oznámili organizátoři. Kvůli koronaviru festival ale potrvá pouze šest dní a místo tradičního termínu na přelomu července a srpna se letos uskuteční od 7. do 12. srpna.
15. 5. 2020|

Oceníme nedoceněného Hynka Bočana, zní z Letní filmové školy v Uherském Hradišti

Druhým dnem pokračuje 45. ročník Letní filmové školy v Uherském Hradišti. Přehlídka nabídne vedle českých snímků třeba filmy držitele dvou Zlatých glóbů Michaela Hanekeho. Festival bude slavnostně zahájen v sobotu večer, ocenění za přínos kinematografii převezmou mimo jiné režiséři Hynek Bočan a polský autor Lech Majewski.
27. 7. 2019|

Milan Lasica, Hynek Bočan a Noční král. Začíná Letní filmová škola

V Uherském Hradišti začíná Letní filmová škola (LFŠ), největší nesoutěžní filmový festival v zemi. Svá nejzásadnější díla na letošním 45. ročníku osobně uvedou a hlavními hosty budou herec Milan Lasica a režisér Hynek Bočan, kteří také převezmou Výroční cenu Asociace českých filmových klubů. Přehlídka letos představí současný bulharský film nebo méně známé snímky francouzské nové vlny.
26. 7. 2019|

Natáčení slavného Žertu přerušila invaze. Josef Somr se po padesáti letech vrátil na místa činu

Jeden z nejoceňovanějších filmů československé tvorby se opět vrátil do Uherského Hradiště. Přesně padesát let od natáčení Žertu si autentická místa znovu prošel představitel hlavního hrdiny Josef Somr. Film Jaromila Jireše podle prvního románu Milana Kundery hned po premiéře komunistický režim zakázal. Výstava nazvaná Žertu na stopě doprovází letošní Letní filmovou školu, která začala v pátek.
29. 7. 2018|

Cesta do hlubin filmařovy duše. Letní filmová škola vyučuje Triera, Bergmana i muzikál

V Uherském Hradišti se příznivci kinematografie mohou opět doučovat z filmu. Od 27. července do 5. srpna tu má otevřeno Letní filmová škola. „Provedeme vás filmovou džunglí,“ slibuje motto 44. ročníku této největší nesoutěžní filmové přehlídky. Narazit v ní lze letos na režiséry (a)nebo tvorbu Larse von Triera, Mikea Leigha či Ingmara Bergmana. Program prolétne také historii české kinematografie a amerického muzikálu, odskočit si je možné i do virtuální reality. Letošní festival blíže v rozhovoru představila programová ředitelka Iva Hejlíčková.
27. 7. 2018|
Letní filmová škola

Režisér Loznica: Moc vstupuje do nejintimnějších oblastí života a drží ho pod krkem

Nejčastějším konverzačním tématem letošní Letní filmové školy bylo tropické počasí, které ničilo všechny lidské bytosti v rozpáleném Uherském Hradišti, obzvláště ty v neklimatizovaných promítacích sálech. Cestou mezi nimi někteří neodolali ponoru do kašny na Mariánském náměstí, bezprostředně po skončení filmů mnozí prchali k toaletám polít si v umyvadle hlavu studenou vodou. Jen jeden muž chodil celou dobu zarputile v dlouhých kalhotách, košili a saku a neúnavně citoval Gogola, Šalamova a další nejen ruské klasiky. Režisér Sergej Loznica.
7. 8. 2017|
Letní filmová škola

Láska Na konci světa. Diváky v Hradišti dojala gay romance z Yorkshiru

Skončila Letní filmová škola, artové filmy však budou v kinech k vidění celý podzim. Některé z nich se představily na Filmovce v předpremiérách. Asociace českých filmových klubů (AČFK) například chystá životopisné drama o gay pornografickém umělci Tom of Finland, z věhlasných festivalů dorazí Ta, která odešla či Janička. O jednom distribučním titulu letos poprvé rozhodli diváci svým hlasováním přímo v Uherském Hradišti. Do kin poslali britskou love story dvou mladých mužů Na konci světa.
6. 8. 2017|
Letní filmová škola

Triumfální tažení polského filmu může zničit politika, bojí se režisér Pieprzyca

„Polský film se má dobře,“ zněla výchozí teze Inventury polského filmu na Letní filmové škole (LFŠ). Při započítání krátkých, dokumentárních a animovaných filmů míří do Polska ročně stovka cen, a to i ze slavných festivalů. Účastníci diskuse se shodli, že jde o výsledek lepšící se kulturní politiky, jež se projevila vznikem filmového institutu, podporou debutujících režisérů či feminizací kinematografie a jejích struktur. „To, co jsme deset let budovali, lze zničit za půl roku,“ varoval polský režisér Maciej Pieprzyca před vládní politikou strany Právo a spravedlnost.
1. 8. 2017|
Letní filmová škola

Recenze: Terrence Malick si s časem hlavu neláme. Básní obrazem

V české premiéře byl na Letní filmové škole v Uherském Hradišti k vidění film Terrence Malicka Cesta času. Meditativní dílo osobitého amerického filmaře lze nejlépe vystihnout jako poetickou dokumentární esej. Malickovo obrazové básnění vychází ze stávajícího stavu poznání vesmíru a má vyvolat úžas, ale spíše než filosofickou hloubkou okouzluje svou vytříbenou estetikou. V českých kinech nad ní bude možné rozjímat již na konci srpna.
31. 7. 2017|
Letní filmová škola

Filmovka láká do Hradiště na Tarkovského, uprchlíky a francouzskou perverzi

V Uherském Hradišti začíná Letní filmová škola (LFŠ). Nabízí bližší seznámení se švédskou kinematografií či kompletní retrospektivu Andreje Tarkovského. Stoupence kyberpunku uspokojí inventura sci-fi snímků, sekce věnovaná francouzskému extrémnímu filmu hodlá otevřeně tematizovat sex a násilí. Na Slovácku bude také možnost osobně se setkat s filmovými tvůrci. Mezi nejvýznamnější hosty patří režiséři Jan Troell, Sergej Loznica či Wojciech Smarzowski.
28. 7. 2017Aktualizováno28. 7. 2017, 13:00|

Hop Side Story: Starci jedou opět na chmel i do kin

„Ať je vám to, či není milé, že se to všechno mohlo stát,“ první český filmový muzikál měl premiéru v roce 1964 a nyní se do kin opět vrací - v digitálně restaurované podobě. Starce na chmelu je v biografech možné potkat od 1. srpna.
29. 7. 2016Aktualizováno29. 7. 2016, 19:30|

Letní filmová škola o víkendu přivítala Shakespeara i polské režiséry

Letní filmová škola pokračuje třetím dnem v Uherském Hradišti. Mezi témata nedělního programu patří vzpomínka na dramatika Williama Shakespeara a odraz jeho díla ve filmu, kterému se ve svých přednáškách bude věnovat profesor Martin Hilský. Program se bude věnovat i osobnostem polské kinematografie. Drama Bankéři a Cutterova cesta uvede osobně jeho režisér Ivan Passer.
24. 7. 2016Aktualizováno24. 7. 2016, 17:27|