TÉMA

Opereta

Veselá vdova se po třiceti letech vrátila do Národního divadla Brno, je v jednom kolotoči

Loni na silvestra hrálo Národní divadlo naposledy operetu Polská krev, která měla derniéru po osmi sezonách. V repertoáru divácky úspěšnou inscenaci nyní brněnská scéna nahradila jiným známým operetním kusem Franze Lehára – Veselou vdovou. Vtipným a romantickým příběhem bohaté ženy, kterou je třeba takticky provdat.
8. 2. 2023|

Začíná Ples v hotelu Savoy. Netradiční jazzová opereta se vrátila na scénu Státní opery

Téměř po devadesáti letech se vrátila na scénu pražské Státní opery netradiční jazzová opereta Ples v hotelu Savoy. Premiéra je součástí českoněmeckého hudebního projektu Musica non grata, který se věnuje skladatelům pronásledovaným nacisty.
22. 9. 2022|

Stivínová, Němec, Nanu či Šulaj. Thálie prozradily nominace i ceny za celoživotní mistrovství

Ceny Thálie odtajnily nominace za nejlepší jevištní výkony, tentokrát nejen v uplynulé divadelní sezoně. Skleněnou múzu převezmou 8. října umělci z opery, baletu a tance, činohry, muzikálu či operety, alternativního a také loutkového divadla. O vítězích těchto kategorií se teprve rozhodne, známi jsou už ale laureáti Thálií za celoživotní mistrovství.
8. 9. 2022|

Severočeské divadlo zkouší on-line. Místo baletní tyče poslouží skříň

I přes vládní nařízení o zavření divadel potřebují umělci zkoušet. Na jevišti se jich ale může sejít jen omezený počet. Například v Severočeském divadle opery a baletu se proto zkoušky na inscenaci Čardášové princezny konají v komorním obsazení v divadelním sále, ale zároveň se k nim další tanečníci a tanečnice připojují on-line.
4. 11. 2020|

Recenze: Národní divadlo si střílí z EU a utopených uprchlíků. Odporné

V Národním divadle si pletou veksláky z devadesátých let s europoslanci a považují to za nekorektní satiru. Tak lze shrnout pražskou inscenaci Offenbachovy operety Orfeus v podsvětí, která završila letošní sezonu. Pěkné hudební nastudování kazí režijní pojetí bratří Cabanů, které nelze popsat než jako trapné. Vtipy na účet uprchlíků utonulých ve Středozemním moři jsou pak zcela za hranou a vzbuzují morální znechucení.
8. 7. 2017|