TÉMA

Laser

Čeští středoškoláci míří do finále prestižní soutěže. Vymysleli, jak na dálku opravit spojení se satelity

V konkurenci více než dvou tisíc týmů se dostali čeští středoškoláci do světového finále soutěže Conrad Challenge. Jméno nese po třetím člověku na Měsíci a cílí na studentské projekty v oblasti letectví a vesmíru. Pětice Čechů zaujala nápadem, jak na dálku opravit spojení se satelity, které přestaly komunikovat. Jestli i zvítězí, bude jasné na konci dubna.
13. 3. 2024|

Britové ukázali, jak přesná je jejich laserová zbraň. Dračí oheň prý spálí minci vzdálenou kilometr

Britské ministerstvo obrany zveřejnilo video, v němž odhalilo, jak vypadal test laserové zbraně DragonFire (Dračí oheň) na odlehlém souostroví u pobřeží Skotska. Uvedlo, že zbraň dosáhla svého dalšího milníku a může zasahovat cíle rychlostí světla s vysokou přesností. „Požadovaná přesnost odpovídá zásahu mince ze vzdálenosti jednoho kilometru,“ popsal parametry laserového děla britský resort.
12. 3. 2024|

Britové úspěšně otestovali „Dračí oheň“. Laserová zbraň trefí minci z kilometrové vzdálenosti

Spojené království provedlo úspěšnou zkoušku své první laserové zbraně. Londýn doufá, že využije systém DragonFire (Dračí oheň) jako budoucí levnější alternativu k raketám. Laserová zbraň je natolik přesná, že dokáže zasáhnout minci z kilometrové vzdálenosti, cituje server BBC britské ministerstvo obrany. Zbraň by mohla být součástí válečných lodí, které by tak účinněji likvidovaly drony, jejichž využití v konfliktech sílí.
25. 1. 2024|

Miliony kilometrů vzdálená sonda NASA poslala laserem na Zemi video s kočkou

Laserové zařízení na palubě modulu Psyche amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) odeslalo ze vzdálenosti 31 milionů kilometrů na Zemi video – patnáctivteřinový záběr kočky jménem Taters, která se ohání po světle z laserového ukazovátka. Podle NASA jde o testování technologií přenášejících data ze vzdáleného vesmíru, které usnadní budoucí mise s lidskou posádkou do vesmíru.
20. 12. 2023|

Vědci poprvé dokázali odklonit blesky. Díky laserovým výbojům

Vědcům se poprvé podařilo ovládat blesky během bouřky. Vysílali do mračen silné laserové výboje, čímž se jim úspěšně podařilo manipulovat s elektrickými proudy v atmosféře.
19. 1. 2023|

Vědci poprvé provedli jadernou fúzi se ziskem energie. Sen o síle Slunce v lidských rukách nabral jasnější obrysy

Americké ministerstvo energetiky oznámilo průlom v jaderné energetice. Jedná se sice o výrazný krok vpřed, průmyslové využití jaderné fúze ale bude možné nejdříve za několik desítek let.
13. 12. 2022|

Rusové tvrdí, že na Ukrajině nasadili laserovou zbraň

Rusko během bojů na Ukrajině používá laserové zbraně, které dokážou zlikvidovat bezpilotní letouny, řekl ve středu ve vysílání státní televize místopředseda ruské vlády Jurij Borisov. Podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského se Rusko tímto oznámením snaží vyvolat dojem, že má k dispozici jakousi zázračnou zbraň ve chvíli, kdy v bojích na Ukrajině není úspěšné.
19. 5. 2022Aktualizováno19. 5. 2022, 22:18|

Brněnští vědci vyvinuli systém umělé inteligence na plašení špačků

Vědci z Fakulty elektrotechniky a komunikačních technologií Vysokého učení technického (VUT) v Brně vyvinuli inteligentní systém plašení špačků, který pomáhá vinařům zabránit škodám působeným nálety těchto ptáků. Vedoucí projektu Eliška Vlachová Hutová uvedla, že o systém má zájem komerční firma, která jej plánuje vyrábět a prodávat.
8. 2. 2022|

Laserová centra HiLASE a ELI Beamlines u Prahy slaví deset let. Překonala za tu dobu řadu světových rekordů

Deset let, čtyři světové rekordy, jeden vizionář. Laserové centrum HiLASE v Dolních Břežanech slaví první dekádu svého fungování. Úspěšně propojuje oblasti vývoje, výzkumu a hi-tech průmyslu, a plní tak svou misi Superlasery pro reálný svět.  Vzniklo ve stejném roce jako další laserové centrum ELI Beamlines.
13. 10. 2021|

Za oslňování policejního vrtulníku laserem dostal muž podmíněný trest

Okresní soud v Mladé Boleslavi uznal vinným muže, který v lednu opakovaně a úmyslně oslňoval zeleným laserem posádku policejního vrtulníku. Cizinec od soudu odešel s trestem ročního odnětí svobody s podmíněným odkladem na dva roky. Pro Českou televizi to uvedl místopředseda soudu pro věci trestní Martin Moc. Trestní příkaz je pravomocný.
9. 8. 2021|

Policisté navrhli obžalovat cizince kvůli oslnění posádky vrtulníku laserem

Mladoboleslavští kriminalisté navrhli státnímu zástupci obžalovat muže, který v lednu podle nich opakovaně úmyslně oslnil zeleným laserovým světlem posádku policejního vrtulníku. Informaci sdělila České televizi mluvčí mladoboleslavské policie Lucie Nováková. V případě prokázání viny před soudem hrozí cizinci až osmiletý trest odnětí svobody za obecné ohrožení.
10. 5. 2021|

Laserové centrum ELI Beamlines slaví pět let. Pomáhá s odhalením tajemství vesmíru i vývojem nových léků

Před pěti lety bylo v Dolních Břežanech otevřeno mezinárodní laserové centrum ELI Beamlines. Do plného provozu bylo uvedeno v roce 2018, kdy tam také začaly první výzkumné uživatelské experimenty. Dnes se jedná o jeden z největších výzkumných projektů v České republice a společně s několika dalšími středisky tvoří základ špičkového evropského výzkumu laserů a všeho, co s nimi souvisí.
19. 10. 2020|

Bleskový zákrok. Moderní laser v Ostravě urychluje operaci šedého zákalu

Lékaři oční kliniky v Ostravě jako první ve střední Evropě operují oči speciálním laserem. Zákrok je tak podstatně rychlejší a také přesnější než u jiných typů. Laser je určený pro pacienty s šedým zákalem. Po zákroku, který je bezplatný, by už v budoucnu neměli potřebovat brýle na dálku ani na blízko.
28. 1. 2020|

Adrenalinový výkon v pražském Podolí. Lékaři operovali nebezpečný nádor dítěte ještě v děloze

Významný úspěch slaví lékaři v Ústavu pro péči o matku a dítě (ÚPMD) v pražském Podolí, kde poprvé úspěšně operovali vzácný nádor, takzvaný sakrální teratom, a to dosud nenarozenému dítěti. Během laserového zákroku ve 24. týdnu uzavřeli cévy, které živily škodlivou tkáň. Matka pak porodila císařským řezem o deset týdnů později jinak zdravou dceru. Bez zákroku přitom většina dětí s touto diagnózou umírá ještě v děloze.
21. 1. 2020|

Miniaturní loď poháněná světlem by zamířila k cizí hvězdě. Na projektu možná budou pracovat i Češi

Americká iniciativa chce poslat družice k cizí hvězdě. Možná i s českou pomocí, uvedl v Hyde Parku Civilizace Pete Worden.
9. 12. 2019|

Lasery léčí oči, ale mohly by odstranit i jaderný odpad. Nobelista Mourou byl hostem Hyde Parku Civilizace

„Když jedete sedačkovou lanovkou, nemáte v podstatě co dělat, jenom tam sedíte a díváte se na krásné hory kolem sebe. Myslím, že je to okamžik, kdy se opravdu uvolníte. V té době nebyly mobilní telefony. A já jsem přemýšlel nad tím, jestli by bylo opravdu možné natáhnout puls světla, pak ho zase stlačit a zesílit. A to bylo celé.“ Tak popsal počátek své cesty k Nobelově ceně za fyziku profesor Gérard Mourou, který byl hostem pořadu Hyde Park Civilizace.
4. 11. 2019|
Doporučujeme

Archeologové našli ztracené město v kambodžském pralese. Pomohl laserový radar

Mezinárodní tým archeologů objevil v kambodžské džungli starověké město Mahendraparvata, jednu z metropolí historické Khmerské říše. K objevu města utopeného v divoké lesní vegetaci pomohl laserový paprsek technologie známé pod názvem LIDAR.
21. 10. 2019Aktualizováno27. 10. 2019, 14:38|

Stephen Hawking vymyslel, jak se dostat k Proximě Centauri. Miliardový projekt teď hledá rady v Praze

Spolupracovníci zesnulého fyzika Stephena Hawkinga z programu Breakthrough Initiative, jehož byl duchovním otcem, diskutují tento týden v Praze o výzkumu a vývoji supersilného laseru pro mezihvězdné cestování. Projekt Starshot má pomocí laseru umožnit vyslání nanosond k hvězdě Proxima Centauri, což je nejbližší hvězda sluneční soustavě, uvedl výkonný ředitel BI Pete Worden.
24. 9. 2019|

Speciální laser dokáže odstranit graffiti z památek, aniž by poškodil povrch

Itálie začala testovat novou technologii na odstranění graffiti na fasádách památek. Jedná se o laser, jehož široký paprsek dokáže barvu citlivě zničit, aniž by poškodil povrch starého kamene a zdiva. S vandalismem se potýká například italská Florencie. Třeba proslulý most Ponte Vecchio přiláká ročně na patnáct milionů turistů. Řada z nich na něm ovšem nechá i své podpisy.
21. 3. 2019|

Nanotechnologie a lasery mohou stvořit mazadla budoucnosti. Pracují na nich čeští inženýři

Vyvinout superpovlak, který významně sníží tření součástek strojů a prodlouží tak jejich životnost a ušetří za mazadla – to je cíl výzkumu, jenž spojuje vědce z ČVUT a tuzemské strojírenské podniky. Na projekt revoluční nanovrstvy získali nově evropský grant ve výši skoro 100 milionů korun.
11. 2. 2019|

Pacienti i lékaři podceňují péči o jizvy. Ty přitom mohou časem omezovat lidi v pohybu

Češi podle odborníků podceňují léčbu jizev. Řada lidí vůbec netuší, že by se jimi po operaci nebo poranění měli zabývat. Jizvy přitom nejsou jen estetický problém: časem mohou také ovlivnit hybnost na mnoha místech těla. Ideální je proto začít s léčbou co nejdřív po zahojení.
27. 1. 2019|

Vědci se přiblížili vytvoření blesku v mracích. Ostřelují oblaka laserem

Tým evropských vědců úmyslně spustil elektrickou aktivitu v bouřkových mracích. Využil k tomu silné laserové pulsy. Doposud se nic podobného nikomu nepodařilo.
11. 1. 2019|

Čeští vědci střílí laserem do meteoritů. Chtějí odhalit složení padajících hvězd

Střelba výkonným laserem do vzácných meteoritů je jedinečným experimentem českých vědců. Pokus by mohl vyústit v novou metodu, jak rychleji zjišťovat chemické složení padajících hvězd. Díky tomu by pak vědci mohli lépe porozumět i struktuře a historii naší sluneční soustavy.
14. 7. 2018|

Studenti středních škol budou vyrábět kvantové tečky v laserových laboratořích

Dvanáct nadaných středoškoláků si bude moci opět vyzkoušet práci vědců ve špičkových laserových centrech ELI Beamlines a HiLASE v Dolních Břežanech u Prahy. Pro vybrané studenty bude už podruhé otevřena takzvaná Talentová akademie, oznámila Radka Kozáková z HiLASE centra.
23. 4. 2018|