TÉMA

Rabování

Na Papui Nové Guineji vypukly po stávce policie nepokoje a začalo rabování, šestnáct lidí zemřelo

Nejméně šestnáct lidí zahynulo na Papui Nové Guineji při rozsáhlých nepokojích, které propukly ve dvou největších městech včetně metropole Port Moresby. Chaos a rabování začaly po stávce a demonstraci policie a dalších úředníků kvůli snížení platů. Vláda vyhlásila nouzový stav.
11. 1. 2024|

Hurikán Otis má už 39 obětí, informovala vláda. V zasažených oblastech chybí voda i základní zboží

Hurikán Otis, který tento týden s rekordní silou zasáhl letovisko Acapulco na mexickém tichomořském pobřeží, za sebou zanechal 39 obětí, sdělila podle agentury Reuters mexická vláda. Dřívější zprávy uváděly nejméně 27 mrtvých. Podle mexického ministra bezpečnosti se aktuálně pohřešuje deset lidí. Pojišťovací společnost Gallagher Re podle agentury Reuters už odhadla, že ekonomické škody přesáhnou deset miliard dolarů (233 miliard korun). Pro mexický průmysl to může znamenat jednu z největších ztrát v historii. Se zasaženými oblastmi je stále těžké se spojit, na místě podle agentury AP trvá nedostatek vody, elektřiny, benzinu i základního zboží.
28. 10. 2023Aktualizováno28. 10. 2023, 20:31|

„Držel jsem kliku možná šest hodin.“ Obyvatel kibucu popsal, jak se v domácím krytu se ženou ubránili teroristům

Při masakru v izraelském kibucu Kfar Aza zabili teroristé z palestinského hnutí Hamás přibližně stovku tamních obyvatel. Jisrael Lander a jeho žena přežili. V opevněné místnosti u sebe doma strávili dva dny, zatímco dům obsadili teroristé a ostřelovali z něj okolí. S Jisraelem Landerem mluvil blízkovýchodní zpravodaj ČT David Borek.
12. 10. 2023|

Noc byla v ulicích francouzských měst klidnější. Nepokoje se ale šířily za hranice, i do Švýcarska

Policisté ve Francii při páté noci nepokojů, které začaly po smrti mladíka zastřeleného při silniční kontrole, zadrželi opět stovky lidí. Podle ministra vnitra byla ale situace výrazně klidnější než dříve. Lépe se na noční násilnosti připravili ve srovnání s předchozí nocí policisté v Marseille i v Lyonu, kde se podařilo zabránit rabování obchodů. Francouzská prokuratura v neděli dopoledne uvedla, že během nepokojů se na pařížském předměstí L'Haÿ-les-Roses stal terčem pokusu o vraždu místní starosta.
2. 7. 2023Aktualizováno2. 7. 2023, 21:03|

Ve Francii pohřbili zastřeleného mladíka. Při čtvrté noci nepokojů zadržela policie přes tisíc lidí

V Nanterre u Paříže se v sobotu blízcí rozloučili se 17letým Nahelem, kterého v úterý zastřelil při dopravní kontrole policista. Pohřeb se konal bez účasti veřejnosti. Nahelova smrt vyvolala ve Francii masové protesty. V noci na neděli bude kvůli nepokojům nasazeno 45 tisíc policistů a četníků, což je přibližně stejně jako za uplynulou noc.
1. 7. 2023Aktualizováno1. 7. 2023, 21:08|

Francouzská policie rozhání protest v Paříži, nepokoje pokračují také v Lyonu či Marseille

Ve Francii pokračují čtvrtým dnem nepokoje, které spustilo zastřelení mladíka policistou při silniční kontrole. Policie v pátek večer rozhání protest na pařížském náměstí Svornosti, střety demonstrantů s policisty vypukly v Lyonu, kde strážníci proti davu použili slzný plyn. Rabování obchodů bylo hlášeno z Grenoblu i Marseille, informuje zpravodajský web Le Figaro. V souvislosti s výtržnostmi zahynuli dva lidé.
30. 6. 2023Aktualizováno30. 6. 2023, 23:15|

30 let zpět: Vyrabovaný kostel na Chebsku

Otevření západních hranic po sametové revoluci s sebou přineslo svobodu cestování. Kostelům a církevním památkám v Československu však nastaly těžké časy. V brzkých porevolučních letech se staly terčem zlodějů, kteří je ve velkém vykrádali a cennosti pak odváželi za hranice. Jak potom takové památky vypadaly, dokládá příklad Kostela sv. Oldřicha ve Dřenicích na Chebsku.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
21. 7. 2022|

Dva české dobrovolníky podezřívá NCOZ z rabování na Ukrajině, píše iRozhlas

Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) podezřívá dva české dobrovolníky z rabování ve válečné zóně v okolí Kyjeva. Byli členy praporu ukrajinské armády Karpatská sič, který bojoval u hlavního města s ruskou armádou. V případě viny jim hrozí až 20 let vězení nebo i výjimečný trest. Oba jsou již v Česku, ukrajinská policie je propustila bez obvinění. Případem se ale dál zabývají čeští kriminalisté. Informuje o tom server iROZHLAS.
25. 6. 2022Aktualizováno25. 6. 2022, 12:10|

Rusové kradli talíře, ale i nejdůležitější dokumenty. Pracovníci černobylské elektrárny ohledávají škody

Do uzavřené zóny kolem Černobylské atomové elektrárny se vracejí ukrajinští specialisté a pracovníci. Pomalu ohledávají rozsah škod způsobených ruskou okupací. Finanční ztráty ve výlučné zóně podle ukrajinského ministra životního prostředí Ruslana Strilece dosahují 2,5 miliardy hřiven (dvě miliardy korun).
23. 5. 2022|

Ostřelování Černihivu má stovky obětí, tvrdí starosta. Palba zasáhla Mykolajiv

Asi 400 mrtvých si dosud vyžádalo ruské ostřelování a bombardování severoukrajinského města Černihiv, uvedl v úterý podle agentury Unian starosta Vladyslav Atrošenko. Na opačném konci země ostřelování zasáhlo Mykolajiv. Podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského tam zemřelo nejméně sedm lidí a 22 je raněných, uvedla BBC. V obléhaném Mariupolu zemřely zřejmě tisíce civilistů, odhaduje mise OSN.
29. 3. 2022Aktualizováno30. 3. 2022, 00:12|

Rabující zloděje v ostřelovaných městech přivážou ke sloupům, reportuje Vlach o natáčení na Ukrajině

„Kyjev koncem února byl živým městem, dnes je z něj město duchů,“ říká redaktor Tomáš Vlach, který se právě vrátil z Ukrajiny. Tvrdí, že pro novináře ani humanitární pracovníky stále není těžké se do země dostat a dělat svou práci. Popsal různé podoby války, jak boje v okolí Kyjeva a situaci místních obyvatel, tak třeba práci ukrajinských technických služeb, nebo zacházení s rabujícími zloději.
18. 3. 2022|

Na Filipínách dochází přeživším po ničivém tajfunu Rai jídlo

O potraviny, vodu a přístřeší žádají obyvatelé Filipín v oblastech, které minulý týden zasáhl ničivý tajfun Rai. Přístup k humanitární pomoci však ztěžují poškozené silnice, záplavy a přerušené elektrické vedení a komunikační sítě, informovala agentura Reuters. Úřady se obávají rabování.
21. 12. 2021|

Ústavní soud v Jihoafrické republice potvrdil exprezidentovi Zumovi patnáctiměsíční trest vězení

Jihoafrický ústavní soud odmítl žádost bývalého prezidenta Jacoba Zumy o zrušení verdiktu, kterým byl odsouzen k patnácti měsícům vězení za pohrdání justicí. Informovala o tom agentura Reuters. Zuma požádal v červenci soud o zrušení trestu s odůvodněním, že je přehnaný a že ho vězení ohrozí na zdraví i na životě.
17. 9. 2021|

Jihoafrická republika nasadila do nepokojů po uvěznění exprezidenta Zumy 25 tisíc vojáků

Jihoafrická armáda začala rozmisťovat 25 tisíc vojáků, kteří mají pomoci policii zvládnout nepokoje vyvolané uvězněním bývalého prezidenta Jacoba Zumy. Patnáctiměsíční trest, který dostal za pohrdání justicí, si odpykává od minulého čtvrtka. Po jeho nástupu do věznice začaly protesty, k nimž se přidaly výtržnosti. O život při nich přišlo nejméně 117 lidí a více než dva tisíce osob bylo zatčeno, oznámily jihoafrické úřady.
15. 7. 2021Aktualizováno15. 7. 2021, 19:20|

V Oregonu sužovaném požáry se pohřešují desítky lidí. Úřady očekávají množství obětí

Desítky lidí se pohřešují v důsledku požárů v americkém státě Oregon. Podle sobotní zprávy agentury AP o tom informovala guvernérka státu Kate Brownová, která vyzvala obyvatele, aby navzdory zprávám o rabování nevstupovali do hořících oblastí. Vědci situaci na západě USA považují za důsledek klimatických změn.
12. 9. 2020|
Události komentáře

Takový nepolitický výbuch násilí je v Německu výjimečný, komentuje expert nepokoje ve Stuttgartu

Rozsáhlé nepokoje bez zjevného politického motivu, které se odehrály o víkendu ve Stuttgartu, nejsou v Německu běžné. V Událostech, komentářích to řekl Vladimír Handl z Katedry německých a rakouských studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. Dodal také, že zřejmě nešlo o systematicky organizovanou akci, ale o emoční záležitost.
23. 6. 2020|

Násilnosti ve Stuttgartu. Stovky lidí se v noci střetly s policií a rabovaly obchody

Policejní kontrola provedená kvůli držení drog vyvolala v německém Stuttgartu v noci na neděli rozsáhlé nepokoje spojené s rabováním. Výtržností se zúčastnilo kolem pěti set lidí, z nichž 24 bylo zadrženo. Při potyčkách bylo zraněno přes deset policistů.
21. 6. 2020|

Deset let od devastace Haiti. Zbídačená země se s následky zemětřesení dodnes nevypořádala

Přesně před deseti lety, 12. ledna 2010 zasáhlo karibské Haiti mohutné zemětřesení. Zemřelo tehdy přes 200 tisíc lidí, dalších 300 tisíc bylo zraněno. O domovy přišly dva miliony lidí. Kvůli zoufalým hygienickým podmínkám navíc v zemi vypukla nejhorší epidemie cholery v novodobé historii. S následky zemětřesení Haiti bojuje dodnes. Miliony obyvatel jsou závislé na mezinárodní potravinové pomoci a tisíce lidí přežívají v provizorních podmínkách.
12. 1. 2020|
Doporučujeme

Když hvězdná ekonomika nestačí. Za bouřemi v Chile je extrémní nerovnost, lidé chtějí konec Pinochetovy ústavy

Hořící barikády a vojáci v ulicích Santiaga de Chile v posledních týdnech překvapili svět. Po tři desítky let prosperující demokratická země upadla do chaosu po zanedbatelném zvýšení cen jízdného v metru. Obyvatelům frustrovaným nerovností, vysokými životními náklady a lhostejností elit došla trpělivost. Žádají reformu systému i novou ústavu, která nebude bazírovat na soukromém vlastnictví tolik jako ta pocházející z dob diktátora Augusta Pinocheta. Napětí spojené se špatnou ekonomickou situací přitom sílí i v dalších státech Jižní Ameriky, stejně jako na Blízkém východě.
31. 10. 2019Aktualizováno3. 11. 2019, 12:26|

Haiti zachvátily pouliční protesty, policie použila slzný plyn

Na Haiti v pátek vyšly do ulic tisíce lidí na protest proti prezidentovi Jovenelu Moiseovi. Nespokojenci vyrabovali několik obchodů a policejní stanici v hlavním městě Port-au-Prince. Bezpečnostní složky dav rozháněly slzným plynem a střelbou s ostrými náboji, informoval zpravodajský web BBC.
28. 9. 2019|

Situace na Srí Lance se dramatizuje. Výtržníci ničí mešity a obchody, dav zlynčoval muslimského obchodníka

Srílanští policisté se střetli s výtržníky z řad etnických Sinhálců, kteří útočí na muslimy. Při nepokojích zemřel první člověk. Jedná se o zatím největší vlnu násilí ze strany buddhistů vůči muslimské menšině po velikonočních teroristických útocích, při nichž zemřelo 250 lidí. Vláda nařídila dočasné zablokování sociálních sítí, v celé zemi bude platit už druhou noc zákaz vycházení.
14. 5. 2019Aktualizováno14. 5. 2019, 15:38|