Téma Britské volby

Britské volby

Britské volby

Mayová se dohodla se severoirskými unionisty. Podpoří její menšinovou vládu

Ve Velké Británii úspěšně skončila jednání Konzervativní strany premiérky Theresy Mayové o podpoře její menšinové vlády severoirskou Demokratickou unionistickou stranou (DUP). Mayová to oznámila ve svém sídle v Downing Street číslo 10 poté, co se setkala se šéfkou unionistů Arlene Fosterovou.

Dohoda o brexitu, clo a migrace. Královna v parlamentu představila priority své vlády

Ve Velké Británii začíná oficiálně úřadovat nový parlament vzešlý z nedávných předčasných voleb. Svým projevem, který se odehrál v méně ceremoniální podobě než obvykle, jej otevřela královna Alžběta II. Projev, který je dílem britského kabinetu, slíbil zajištění nejlepší možné dohody pro odchod země z Evropské unie včetně nových obchodních, celních a imigračních pravidel.

Britský parlament nově zasedne ve středu, údajně se blíží dohoda o vládě

Zahajovací schůze britského parlamentu s projevem královny Alžběty II. se uskuteční příští středu, tedy o dva dny později, než bylo plánováno. Oznámila to Andrea Leadsomová, která za britský kabinet domlouvá vládní záležitosti v Dolní sněmovně. Podle pozorovatelů stanovení data znamená přinejmenším to, že konzervativci jsou blízko dohodě se severoirskými unionisty o podpoře menšinové vlády.

Šéf britských Liberálních demokratů Farron odstoupil ze své funkce

Předseda britských Liberálních demokratů Tim Farron ohlásil rezignaci poté, co jeho strana minulý čtvrtek neuspěla v parlamentních volbách. Sám lídr proevropské liberální strany označil za důvod rezignace fakt, že mu někteří vyčítali jeho silné náboženské přesvědčení.
Brexit

Jakou cestou povede brexit? Britský ministr financí Hammond by chtěl zůstat v celní unii

Britský ministr financí Philip Hammond chce přesvědčit premiérku Theresu Mayovou o tom, že by Velká Británie měla zůstat součástí evropské celní unie. S odvoláním na své zdroje o tom informoval deník The Times. Mayová však prosazuje tvrdou variantu odchodu z Evropské unie, kdy by Británie opustila společný unijní trh a také celní unii.

Dostala jsem nás do šlamastyky, tak nás z ní zase vytáhnu, slíbila Mayová své straně

Britská premiérka Theresa Mayová se poslancům své Konzervativní strany omluvila za špatný výsledek ve čtvrtečních volbách, které se rozhodla uspořádat, aniž musela. S odvoláním na jednoho ze zákonodárců přítomných na schůzce to uvedl zpravodajský web BBC. „Dostala jsem nás do téhle šlamastyky, dostanu nás i z ní,“ slíbila údajně Mayová.
Britské volby

Protesty proti spojení Mayové s unionisty. Irský premiér má obavy o mírovou smlouvu

Proti rodící se spolupráci mezi konzervativci a severoirskými unionisty (DUP) se protestovalo v centru Londýna. Obavy má také irský premiér Enda Kenny, který varoval Theresu Mayovou, že špatná dohoda může ohrozit mírovou smlouvu v Severním Irsku z roku 1998.
Britské volby

Rebelie mezi konzervativci? Pětice ministrů prý chtěla za premiéra Johnsona

Pět ministrů prý požádalo šéfa diplomacie Borise Johnsona, aby v čele konzervativní vlády nahradil premiérku Theresu Mayovou. Píše o tom list The Sunday Times. Johnson ale tyto zprávy odmítl. Severoirští unionisté mezitím oznámili, že podpora vládě Mayové není jasně daná a rozhovory budou pokračovat v nejbližších dnech.

Souhlas z Belfastu. Severoirští unionisté podpoří Mayové menšinovou vládu

Demokratická unionistická strana (DUP) ze Severního Irska souhlasí s neformální podporou menšinové vlády britských konzervativců. S odvoláním na zdroje z kabinetu Theresy Mayové o tom informovala agentura PA. Ve čtvrtečních parlamentních volbách získali toryové 318 křesel, a nedosáhli na sněmovní většinu. S pomocí deseti severoirských poslanců ji mohou o dva mandáty překročit.
Britské volby

Pod Mayovou se třese premiérské křeslo, její nejbližší poradci končí

Britská premiérka Theresa Mayová přišla o své klíčové spolupracovníky. Na své funkce v reakci na výsledek parlamentních voleb rezignovali oba vedoucí její kanceláře Nick Timothy a Fiona Hillová. Podle britských médií čeká Mayovou boj o politické přežití.

Shrnutí:

  • Vítězem voleb jsou konzervativci. 42 % jim ale k vládnutí nestačí
  • Vládní straně ubírali hlavně labouristé – posílili nejvíce ze všech
  • Většinu vládě zajistí podpora unionistů ze Severního Irska
  • Jejich předsedkyně již potvrdila jednání s Mayovou
  • Volební účast nejvyšší za dvacet let: 68,7 %  
Brexit

Merkelová v britském debaklu nevidí problém, jednání o brexitu prý může začít dle plánu

Německá kancléřka Angela Merkelová nevidí žádné překážky, které by bránily zahájit jednání o britském odchodu z EU podle plánu. Vyjádřila se tak poté, co si britská premiérka Theresa Mayová nezajistila v předčasných volbách parlamentní většinu.

Plán Mayové se zhroutil. Je otevřený prostor pro hledání dohody, řekl Zaorálek

Britské volby mají nepřesvědčivého vítěze. Premiérka Theresa Mayová nedokázala posílit pozici konzervativců a nezískala většinu, labouristé spolu s jejich lídrem Jeremym Corbynem nabrali na síle. Podle ministra zahraničních věcí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) se tak otevřel nový prostor pro dohodu na odchodu Velké Británie z Evropské unie. V pořadu Interview ČT24 ale také konstatoval, že budoucnost jednání je nejistá a Mayová v tuto chvíli nebude schopná dodržet termín, který pro něj spolu s EU stanovila.

ČSSD se chce inspirovat kampaní Corbyna, ODS oceňuje Mayovou za odvahu

Premiér Bohuslav Sobotka považuje volební výsledek britských labouristů za inspiraci pro sociální demokracii. Strana Jeremyho Corbyna získala výrazně víc hlasů, než kolik jí ještě před několika měsíci předpovídaly průzkumy. Sobotka doufá, že britská vláda začne se zbývající evropskou sedmadvacítkou jednat o podmínkách brexitu co nejdříve. Česká pravice zase pogratulovala k vítězství premiérce Mayové, přestože jí sázka na posílení pozic konzervativců nevyšla.

Překvapení v britských volbách. Konzervativci nebudou mít v Dolní sněmovně absolutní většinu

Po sečtení drtivé většiny volebních okrsků jsou ve Velké Británii ve vedení konzervativci premiérky Theresy Mayové, ale s ne příliš velkým náskokem před labouristy Jeremyho Corbyna. Podle propočtů už vládní strana nedosáhne na zisk 326 křesel znamenajících absolutní většinu v Dolní sněmovně. Komentátoři hovoří o volebním patu. Corbyn už vyzval Mayovou, aby vzhledem k chabému výsledku podala demisi.

Mayová: Vytvoříme vládu, která dá zemi jistotu a vyvede ji z EU

Britská premiérka a předsedkyně Konzervativní strany Theresa Mayová hodlá sestavit novou vládu. Kvůli ztrátě absolutní většiny v Dolní sněmovně chce spolupracovat se severoirskou Demokratickou unionistickou stranou (DUP), která už potvrdila, že zahájí s Mayovou jednání o podpoře menšinové vládě konzervativců.
Britské volby

Brexit bez dohody? Slabá britská vláda může odcházení z Unie zpozdit

Začátek vyjednávání o britském odchodu z Unie by se mohl zpozdit. Šéf Evropské rady Donald Tusk přiznal, že Brusel neví, kdy proces odstartuje. Chabé vítězství vládních konzervativců a případná menšinová vláda by navíc mohly vést ke snížení šancí na dosažení finální dohody.

Koruna po britských volbách zpevnila k libře na půlroční maximum

Koruna ráno po předčasných parlamentních volbách v Británii posílila vůči britské libře na půlroční maximum. Obchodovalo se za 29,71 Kč/GBP, silnější byla naposledy loni v říjnu. Kolem 17:00 byl pak kurz 29,85. Česká měna zpevňovala také k euru. Po datech o květnové inflaci posílila na 26,18 Kč/EUR, což je další nejsilnější hodnota od dubnového ukončení intervencí České národní banky. Odpoledne mírně oslabila a zavírala na 26,21. Vyplývá to z údajů na webu společnosti Patria Online.

Média: Mayové vabank s volbami nevyšel, nezvládla předvolební kampaň

Za těžkou porážku pro premiérku Theresu Mayovou a za nečekaný úspěch pro lídra labouristů Jeremyho Corbyna považují britské listy výsledky čtvrtečních parlamentních voleb. Mayová podle některých deníků patrně neustojí velký tlak na svou rezignaci. Objevují se už také úvahy o jejích možných nástupcích v čele strany.
Interview ČT24

Žantovský: Corbyn je marxista. Hlasy může dostat od mladých voličů

Snahy o vypsání nového referenda ohledně vystoupení Británie z EU už mezi Brity příliš nerezonují. Podle bývalého velvyslance ve Velké Británii a ředitele Knihovny Václava Havla Michaela Žantovského je to jeden z důvodů, proč ve Skotsku možná obsadí některé okrsky konzervativní strana. Poslední průzkumy sice potvrzují očekávané vítězství konzervativců premiérky Theresy Mayové, roli ale ještě mohou sehrát mladí voliči. Řada z nich podle Žantovského slyší na antiglobalizační rétoriku šéfa labouristů Jeremyho Corbyna. Bývalý velvyslanec to uvedl v Interview ČT24.
Brexit

Závěr kampaně zasáhla bezpečnost, v popředí zůstává brexit. Válčí se o jednotný trh i osud cizinců

Byly to vyhrocené kulisy, o které v závěru kampaně nikdo příliš nestál. Místo války argumentů museli politici reagovat na válku vedenou radikály - téma bezpečnosti tak dočasně přehlušilo i dohady o brexitu. Přesto je podle znalců právě britský rozvod s EU tím stěžejním, o co ve čtvrtečních volbách půjde.

Podle posledního průzkumu jsou šance konzervativců a labouristů prakticky vyrovnané

Náskok konzervativců britské premiérky Theresy Mayové se před blížícími se čtvrtečními předčasnými volbami prudce snižuje. Podle průzkumu společnosti Survation uskutečněného pro televizní stanici ITV vede Konzervativní strana nad opozičními labouristy jen o jeden procentní bod.

Vybalancovat bezpečnost a svobodu je úkol, který Británie řeší desetiletí, říká Josef Kraus

Postupovat tvrdě vůči těm, kteří hlásají nenávist, sbírat informace přímo v rizikových komunitách a s vytipovanými osobami dále pracovat. Možnosti, jak bojovat s rizikem terorismu. Británie po útocích v Londýně začíná uvažovat i o kontrole internetu. Podle bezpečnostního analytika Josefa Krause se ale pouští na tenký led. Lidé se raději smíří s větším rizikem, než aby si nechali vzít osobní svobody.
blog

Blog: Levicový vlk Corbyn cení zuby na odměřenou lady Mayovou

Když britská premiérka a šéfka konzervativců Theresa Mayová v polovině dubna ohlásila, že hodlá k 8. červnu vypsat parlamentní volby, vyvolalo to údiv. Ne šok, ne otřes, jen mírné překvapení. Komentátoři její krok zhodnotili jako alibistický pokus, jak si zajistit silnou většinu v parlamentu na začátku brexitového vyjednávání.

„Nemůžete chránit veřejnost levně,“ opřel se Corbyn do Mayové, kterou vyzval k odchodu

V Británii po londýnském útoku opět startují kampaně hlavních politických stran. Mezi přední témata nyní patří bezpečnost. Šéf labouristů vyzval premiérku k rezignaci kvůli škrtům a snižování počtu policistů v době, kdy byla ministryní vnitra. Později ovšem svá vyjádření mírnil s tím, že rozhodnou volby. Vládní Konzervativní strana podle průzkumů vede, ovšem relativně těsně. Předčasné volby proběhnou ve čtvrtek.