TÉMA

Smlouva

Schválili, podepsali smlouvy a lidem nic neřekli. Teď čelí chrášťanští zastupitelé kvůli kasinům zlobě místních

Proti smlouvě, kterou radnice umožnila vznik dvou kasin hned vedle současné obytné zástavby, se bouří část obyvatel středočeských Chrášťan. Chtějí vyvolat referendum. Petici za něj podepsala zhruba polovina dospělých Chrášťaňanů. Starosta se hájí tím, že díky povolení kasin dostane obec miliony korun na investice, které si dosud nemohla dovolit.
4. 4. 2024|

Nájmů má přibývat, nových domů se staví málo. Čím dál víc lidí má smlouvu jen na rok

Zhruba dva miliony lidí v Česku bydlí v pronajatých bytech nebo domech. A podle realitních makléřů jich bude přibývat. Nových nemovitostí se totiž staví málo. Až 45 procent českých domácností přitom za nájem dává víc než čtyřicet procent svých příjmů, což je zhruba dvakrát více, než je celoevropský průměr. Měsíční nájemné se v tuzemsku na přelomu roku vyšplhalo skoro ke třem stům korunám za metr čtvereční.
1. 4. 2024|

Chalamet bude přednostně točit pro Warnery. Travolta gratuluje k hitům

Osmadvacetiletý Timothée Chalamet je hereckou hvězdou mladé hollywoodské generace. Jeho talent jen potvrdila nedávná dohoda se společností Warner Bros., která filmovému studiu zajišťuje přednostní právo na Chalametovy budoucí projekty. Podpis smlouvy přišel krátce poté, co se Chalamet objevil v hlavní roli dvou nejvýdělečnějších filmů v amerických kinech v rozmezí pouhých osmi měsíců. To se naposledy podařilo před téměř půlstoletím Johnu Travoltovi.
28. 3. 2024|

Srovnávač regulačního úřadu umí načíst data z vyúčtování, ukáže alternativní nabídky elektřiny či plynu

Energetický regulační úřad umožňuje nově načíst do svého srovnávače cen energií data přímo z vyúčtování od současného dodavatele. To by mělo odběratelům usnadnit srovnání svého tarifu a možných alternativ. Dodavatelé průběžně své ceníky upravují s tím, jak klesají ceny energií na trhu, úřad ovšem varoval před unáhlenými změnami. Každý by si měl nejprve podrobně přečíst smlouvu, kterou mu nabízí nový dodavatel, a také tu stávající.
26. 3. 2024|

Středočeský kraj vypověděl staré smlouvy na údržbu části silnic. Předpokládá stamilionové úspory

Středočeský kraj vypověděl dlouhodobé smlouvy na údržbu silnic kolem Mnichova Hradiště. Jsou v platnosti i víc než patnáct let a vedení kraje se domnívá, že přesoutěžením zakázek by se dalo ušetřit - podle představ i několik set milionů korun.
25. 3. 2024|

Nikdo v Evropě se nechystá posílat vojáky na Ukrajinu, zdůraznil ve sněmovně premiér

Premiér Petr Fiala (ODS) čelil poprvé od loňského října ústním interpelacím. Na dotaz poslance Zdeňka Kettnera (SPD) předseda vlády uvedl, že se nikdo v Evropě nechystá posílat vojáky na Ukrajinu. Na pondělním pařížském summitu o pomoci zemi čelící ruské vojenské invazi šlo podle něj z hlediska času o „minimální téma“. Naprostá shoda byla podle něj na tom, že se o tom dál nebude mluvit ani uvažovat.
29. 2. 2024Aktualizováno29. 2. 2024, 17:51|

Zájem o krátkodobé fixace cen energií roste. Lidé mohou ušetřit, musí se ale zajímat, upozorňují analytici

Měsíční fixace cen energií jsou produktem na trhu s elektřinou a plynem, který je v posledních měsících stále oblíbenější. Spotřebitelé díky němu mohou momentálně výrazně ušetřit, nese s sebou ale také rizika.
27. 2. 2024|

Ústavní soud se zastal ženy, která kvůli podpisu smlouvy na předváděcí akci čelila exekuci

Ústavní soud (ÚS) se zastal ženy, která na předváděcí akci podepsala leasingovou smlouvu a ocitla se kvůli tomu v exekuci. Později usilovala o její zpětné zastavení, avšak neuspěla, odmítl ji také Nejvyšší soud. Právě jeho usnesení nyní zrušili ústavní soudci, nález zároveň zpřístupnili na webu.
31. 1. 2024|

Na trh s energiemi se vrací boj o zákazníky. Odchodům lidí se firmy snaží bránit retenčními nabídkami

S ústupem krize se na energetický trh vrací konkurenční boj o zákazníky. Jen loni podle dat operátora trhu s elektřinou změnilo dodavatele energií bezmála 620 tisíc odběratelů. Lidé šetří i letos, jejich odchodům se snaží společnosti bránit třeba pomocí takzvaných retenčních nabídek.
29. 1. 2024|

Ústavní soud odmítl stížnost bývalého generálního ředitele Olmy. Bránil se vrácení odměn

Ústavní soud (ÚS) zamítl stížnosti Jiřího Gavendy v letitém sporu s někdejším zaměstnavatelem, mlékárenskou společností Olma. Šlo o oboustranné finanční nároky z doby, kdy Gavenda působil jako generální ředitel a zároveň jako předseda představenstva. Justice ale po jistou dobu takový souběh pozic nepřipouštěla.
23. 1. 2024|

Praha převezme starou čistírnu v Bubenči, provozovateli muzea neprodloužila smlouvu

Pražská městská firma bude od příštího roku provozovat starou čistírnu odpadních vod. V současnosti je v ní muzeum, které vytvořil spolek Továrna, tomu ale město neprodlouží nájemní smlouvu, uvedl mluvčí magistrátu Vít Hofman. Prahu kvůli tomu kritizuje Český národní komitét Mezinárodní rady památek (ICOMOS). Nelíbí se mu, že město jasně neřeklo, co chce s památkově chráněným areálem udělat.
21. 12. 2023|

Rusko neplatí nájem za pozemky v Česku. Stát se brání u soudů

Ruská federace ani čtyři měsíce po výpovědi smluv o bezplatném užívání pozemků v Česku nezačala platit nájem. České televizi to sdělilo ministerstvo zahraničí s tím, že Rusové neuhradili ani dlužné nájemné za poslední tři roky. Stát ho vyčíslil na padesát milionů. Záležitost sleduje redaktor Jiří Hynek.
8. 10. 2023|

Provozovatelem nemocnice ve Valašském Meziříčí bude dalších 35 let AGEL

Provozovatelem nemocnice ve Valašském Meziříčí bude nadále skupina AGEL. Zastupitelé města v pondělí schválili, že ji bude provozovat dalších 35 let, pro bylo všech 24 přítomných zastupitelů. Majitelem nemocničního areálu je město, AGEL má nemocnici s třemi stovkami lůžek pronajatou od roku 2004, smlouva platila do konce letošního roku. AGEL byl jediným zájemcem na provozování nemocnice od ledna příštího roku.
18. 9. 2023Aktualizováno18. 9. 2023, 11:01|

Tři africké vojenské režimy se bojí intervence, uzavřely obrannou smlouvu

Tři afričtí sousedé, které postupně ovládly vojenské režimy – Niger, Mali a Burkina Faso – uzavřely dohodu o vzájemné pomoci v případě převratu nebo útoku zvenčí. Naposledy se chopila vojenská junta moci v Nigeru, nyní se obává zákroku Hospodářského společenství západoafrických států. Ty pohrozily vojenskou intervencí v případě, že se k moci nevrátí demokraticky zvolený prezident.
17. 9. 2023|

Lesy ČR mohou kvůli smlouvě na dodání dřeva tratit stamiliony, zjistili Reportéři ČT

Státnímu podniku Lesy České republiky hrozí, že přijde o stamiliony korun. Důvodem je smlouva na dodání velkého množství dřeva. Podle zjištění Reportérů ČT ji státní podnik podepsal před čtyřmi roky se slovenskou firmou Drevoindustria Smolenice, která nyní žádá za nesplnění kontraktu odškodnění.
4. 9. 2023|

ČEPS koupí provozovatele zásobníků plynu za více než 8,68 miliardy korun

Za nákup šesti zásobníků plynu od německé společnosti RWE zaplatí státní provozovatel energetické přenosové soustavy ČEPS 360 milionů eur, tedy přes 8,68 miliardy korun. Transakci schválila ve středu vláda, ještě ji musejí schválit regulační orgány. Dokončena by měla být do konce roku.
24. 8. 2023Aktualizováno24. 8. 2023, 14:18|

Může se stavět. Maďarsko podepsalo s Ruskem smlouvu o rozšíření jaderné elektrárny Paks

Maďarsko podepsalo s Ruskem upravenou stavební smlouvu o rozšíření maďarské jaderné elektrárny Paks. Podpis dohody ukončuje přípravnou fázi projektu a otevírá cestu k zahájení stavebních prací. Uvedl to v pátek podle agentury MTI maďarský ministr zahraničí a obchodu Péter Szijjártó po videohovoru s šéfem ruského atomového koncernu Rosatom Alexejem Lichačovem.
18. 8. 2023Aktualizováno18. 8. 2023, 17:44|

Tři středočeské obce mohou přijít o většinu spojů, pokud nepřistoupí na krajský systém úhrad. Kladno se soudí

Všetaty, Byšice a Tišice dostaly od Středočeského kraje ultimátum, aby se rozhodly, zda přistoupí na takzvané standardy dopravní obslužnosti. Ty hejtmanství zavedlo před dvěma lety a dohodu na nich s krajem uzavřelo 95 procent obcí v regionu. Kromě těchto tří obcí s krajem smlouvu neuzavřelo ani město Kladno, které se teď s hejmanstvím soudí.
15. 8. 2023|

Z-Group bus odříká spoje na Opavsku, kraj hledá způsob, jak dopravce nahradit

Společnost Z-Group bus odřekla pro příští dny desítky autobusových spojů, které u ní objednává Moravskoslezský kraj. Dopravu omezí hlavně na Opavsku. Nedávno se s výpadky spojů téhož dopravce potýkali cestující na Novojičínsku. Firma to vysvětluje akutním nedostatkem řidičů. Kraj kvůli opakovaným problémům začal zkoumat možnost, jak dopravce vyměnit. Ten dal však najevo, že něčemu takovému není nakloněn.
27. 7. 2023|

Češi mají zájem o fixace cen energií. Sahají zejména po těch krátkodobých

Zájem Čechů o fixace cen energií roste. Podle dodavatelů za tím stojí snaha sehnat si do příštích měsíců jistotu – ceny si ale nechtějí pojistit na příliš dlouho. Sahají tak zejména po jednoletých fixacích a právě závazky na kratší dobu doporučují i odborníci. Cena totiž může v budoucnu klesnout.
27. 7. 2023|

Praha při vymáhání pravidel pro restaurační zahrádky přitvrdí

Většina provozovatelů restauračních předzahrádek v centru Prahy nedodržuje pravidla jejich podoby, se kterými souhlasila ve smlouvě. Vyplývá to z výsledků kontroly, o kterých informoval radní Adam Zábranský (Piráti). Někteří restauratéři na pravidla, která město přijalo v roce 2021, nepřistoupili a s městem se soudí. Pokud žaloby nestáhnou, město s nimi podle Zábranského v budoucnu další nájemní smlouvu neuzavře.
19. 7. 2023|

Lidé by si měli pohlídat automatické prodloužení smlouvy na energie, mohou kvůli němu zaplatit daleko více

Po skončení vládních stropů si na vyšší ceny energií musí dát pozor také ti, kteří mají smlouvu na dobu určitou se sjednaným automatickým prodloužením – takzvanou prolongací. Tu má podle Energetického regulačního úřadu drtivá většina těchto závazků. Jakmile smlouva totiž skončí, obnoví se prakticky za stejných podmínek, cena se ale může výrazně zvýšit. Právě na to si teď lidé regulátorovi často stěžují.
17. 7. 2023|

Radní ČT vyzvali Dvořáka, aby předložil všechny chystané smlouvy nad milion korun

Radní České televize (ČT) vyzvali končícího šéfa Petra Dvořáka k předložení chystaných smluv nad jeden milion korun dozorčí komisi. Ta má zároveň monitorovat předání funkce nově zvolenému generálnímu řediteli Janu Součkovi. Vyplývá to z aktuálního jednání rady. Podle Dvořáka je její rozhodnutí nezákonné. Ve funkci končí 30. září.
21. 6. 2023Aktualizováno21. 6. 2023, 17:22|

Reportéři ČT: Podnikatel zabral městský pozemek, radnice mu vyšla vstříc. Místní se bojí mluvit

Načerno postavený areál pro sportovní rybolov, neoprávněně zabraný pozemek města, konflikty s úředníky a sousedy i vyhrožování – to vše je spojeno se jménem tachovského podnikatele Miroslava Janečka. Místo toho, aby mu město nařídilo pozemek vrátit a zbourat černé stavby, jdou mu místní úřady už devět let na ruku. Uzavřely s ním nevýhodné smlouvy na pronájem a následný prodej. Ve vedení města se mezitím vystřídali už tři starostové. Místní lidé se o soužití s Janečkem většinou bojí mluvit. Pro Reportéry ČT natáčel Karel Vrána.
20. 6. 2023|