TÉMA

Makedonie

Stoltenberg zakončil cestu po Balkáně. Varoval před neklidem v Bosně i ruským vlivem v regionu

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg při středečním setkání s lídry balkánských členů Aliance ve Skopje vyzval k překonání konfliktů na západním Balkáně. Žádná ze zemí podle něj nečelí bezprostřední vojenské hrozbě, znepokojení však vyvolává nárůst napětí v Kosovu, rozvrat v Bosně a Hercegovině či nárůst ruského vlivu v regionu. Stoltenberg to prohlásil závěrem svého čtyřdenního turné po Balkánu.
22. 11. 2023|

Archeologové objevili nejstarší evropské jezerní město. Předchází i těm ve Středomoří

Vědecké analýzy a vykopávky potrvají ještě mnoho let, ale vody Ochridského jezera na hranicích Albánie a Severní Makedonie už odhalily zásadní tajemství: pozůstatky nejstaršího dosud objeveného jezerního města na evropském kontinentě. Laboratoř Bernské univerzity určila pomocí radiokarbonové metody stáří nedávno získaných vzorků vyzvednutých z této paleolitické lokality u pobřeží malého poloostrova Lin na 6000 až 5800 let před naším letopočtem.
21. 8. 2023|

Jih Evropy spaluje Kerberos. V Katalánsku poprvé naměřili přes 45 stupňů, rekord padl i v Římě

Jižní Evropa dál bojuje s mimořádným horkem. Na italské Sardinii očekávají až 48 stupňů Celsia. Varování před extrémně vysokými teplotami bude platit na řadě míst ještě dalších deset dní. Čtyřicítku překročily teploty i ve Španělsku. Na kanárském ostrově La Palma se hasičům podařilo dostat plameny pod kontrolu, požáry ale sužují Řecko, kde nabral na intenzitě požár zuřící severně od Atén. Oheň se šíří také ve švýcarských Alpách.
18. 7. 2023Aktualizováno18. 7. 2023, 22:03|

Rakouský soud potrestal pomahače útočníka ve Vídni. Dva dostali doživotí

Čtyři z šesti mužů, kteří byli obžalováni z napomáhání pachateli vídeňského atentátu z roku 2020, byli shledáni vinnými. Dva z odsouzených dostali doživotní tresty, třetímu soud vyměřil dvacet let vězení a čtvrtému devatenáct let, uvedla rakouská média. Obžalovaní se činu přímo neúčastnili, atentátníkovi ale pomáhali s obstaráním střelných zbraní a při plánování útoku.
2. 2. 2023|

Čeští policisté se na hranicích na Balkáně údajně dopustili násilí proti migrantům. Případ šetří GIBS

Podezřením z násilí na migrantech a porušování Evropské úmluvy o lidských právech ze strany českých policistů se zabývá Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policisté se měli násilí dopustit v rámci misí na Balkáně. Podnět k vyšetřování se opírá o svědectví běženců shromážděných lidskoprávními aktivisty.
19. 1. 2023|

Nejtěžší bylo vidět děti, které migranti s sebou měli, popisuje policistka misi na řecké hranici

Před koncem roku se vrátili ze zahraničních misí čeští policisté, kteří dlouhodobě pomáhají s hlídáním hranic Schengenského prostoru. Poblíž řeckých hranic zasahují rok co rok při zadržování zhruba deseti tisíc běženců, na maďarsko-srbské hranici to bývá ještě víc. Mise budou pokračovat i příští rok.
31. 12. 2022|

Vedle Památníku Velké Moravy otevřeli Cyrilometodějské centrum s moderní expozicí a depozitářem

Ve Starém Městě na Uherskohradišťsku otevřeli Cyrilometodějské centrum Slováckého muzea. Jeho součástí jsou moderní expozice, archeologické pracoviště, depozitáře, knihovna s badatelským zázemím a výukový sál. Výstavba třípatrové budovy začala koncem roku 2019, i s úpravou tří blízkých archeologických lokalit přišla téměř na 123,5 milionu korun.
31. 8. 2022|

Policie letos zadržela na dva tisíce migrantů nelegálně překračujících hranici

Policie už letos v Česku zadržela skoro dva tisíce migrantů převážně ze Sýrie, kteří nelegálně překročili hranice. Jen za červenec jich bylo přes tisícovku. Hlavní trasy běženců směřují přes zelenou hranici se Slovenskem a Rakouskem. Policisté tam proto posilují hlídky. V odhalování jim pomáhá například termovize i místní obyvatelé.
3. 8. 2022|

Kosovo a Srbsko se podle experta vzájemně testují. Načasování není šťastné, upozornil Dvořák

Obě strany testují odhodlání té druhé hájit své pozice a stanoviska, řekl o napětí na kosovsko-srbské hranici v pondělním Horizontu Jan Pelikán z katedry jihoslovanských a balkanistických studií Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Náměstek ministra zahraničí Martin Dvořák (STAN), který v minulosti působil jako civilní administrátor v Kosovu, v Událostech, komentářích upozornil, že místní vůdci si hrají na sudu se střelným prachem.
2. 8. 2022|

Požáry ohrožují i národní parky. Hoří například u řeckého parku Dadia nebo Yosemitského v USA

Hasiči v Řecku bojují s desítkami požárů porostu, ten největší nyní ohrožuje národní park Dadia na severovýchodě země. Oheň na území s chráněnými lesy a mnoha druhy vzácných živočichů, zejména ptáků, se snaží zastavit na 320 hasičů, kterým pomáhají dobrovolníci i vojáci. Nasazeny jsou také dvě desítky letadel a vrtulníků, uvedl list Kathimerini. Plameny nyní ohrožují také Yosemitský národní park v americké Kalifornii. Oheň zvaný „Oak“ je letos v tomto státě největší.
24. 7. 2022Aktualizováno24. 7. 2022, 20:32|

Česko se připravuje s maximální rychlostí na případný konec dodávek ruského plynu, uvedl premiér Fiala

Žádný stát se nemůže dokonale připravit na případné brzké přerušení dodávek ruského zemního plynu, ale Česko se připravuje několika různými cestami v maximální rychlosti. Po summitu EU to v pátek uvedl premiér Petr Fiala (ODS). Reagoval tím na nepotvrzené zprávy médií, že Moskva ukončí dodávky od 11. července při technické odstávce. Lídři EU nenašli recept na vysoké ceny energií, EK do konce léta navrhne reformu.
24. 6. 2022Aktualizováno24. 6. 2022, 16:56|

Evropská komise doporučila kandidaturu Ukrajiny a Moldavska do Evropské unie

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v pátek oznámila, že Komise doporučila kandidaturu Ukrajiny a Moldavska do Evropské unie. Ukrajina bude podle ní muset provést řadu nutných reforem, s nimiž je spojen přijímací proces. Kyjev by se měl zaměřit například na nedostatky v otázkách právního státu či boje s korupcí. Rozhodující slovo v udělení kandidátského statusu bude mít příští týden summit lídrů členských zemí.
17. 6. 2022Aktualizováno17. 6. 2022, 17:37|

Evropská komise doporučí Ukrajinu ke kandidátskému statusu, píše Politico

Ukrajina by se už brzy mohla dozvědět, zda má šanci stát se kandidátem na členství v Evropské unii. Žádost nyní posuzuje Evropská komise (EK) a jasno by mohlo být už do konce týdne. Bruselský server Politico píše, že podle získaných interních informací komisaři rozhodnou ve prospěch žádosti napadené země. Ukrajina oficiálně zažádala o kandidátské postavení letos v březnu. Řada států i politiků sedmadvacítky připojení otevřeně podporuje, další ale varují před zbrklým postupem a negativním signálem vůči jiným státům, kteří o členství usilují už delší dobu.
14. 6. 2022|

Čeští policisté pomáhají na maďarských a makedonských hranicích. Zadrželi už tisíce migrantů

Do Maďarska odjelo čtyřicet českých policistů, aby opět pomohli s ochranou vnější hranice schengenského prostoru před nelegální migrací. Hlídkovat budou podél 175 kilometrů dlouhého pomezí se Srbskem.
4. 2. 2022|

V úterý testy odhalily 19 482 nakažených covidem. Potvrdil se druhý případ varianty omikron

V úterý v Česku přibylo 19 482 potvrzených případů covidu-19, o dva a půl tisíce méně než před týdnem. Bylo to pošesté v řadě, kdy počet nových případů v mezitýdenním srovnání klesl. Mírný úbytek je patrný také v počtu hospitalizovaných – k úterý jich v nemocnicích leželo téměř 6700. Vysoké zůstávají počty úmrtí. Od začátku epidemie loni v březnu zemřelo více než 34 tisíc pacientů s covidem. V Česku se ve středu oficiálně potvrdil druhý případ varianty omikron.
8. 12. 2021Aktualizováno8. 12. 2021, 17:48|

Při nehodě severomakedonského autobusu v Bulharsku zahynulo šestačtyřicet lidí

Nejméně šestačtyřicet lidí, včetně dvanácti dětí, přišlo o život při nehodě autobusu ze Severní Makedonie, který v úterý časně ráno havaroval na dálnici na jihozápadě Bulharska. Autobus po nehodě, ke které došlo okolo 02:00 SEČ, vzplál. Podle záchranářů se z hořícího autobusu zachránilo sedm lidí, kteří byli převezeni do nemocnice v Sofii. Jejich stav je stabilizovaný. Severní Makedonie kvůli tragédii vyhlásila třídenní státní smutek.
23. 11. 2021Aktualizováno23. 11. 2021, 19:26|

V Severní Makedonii hořela nemocnice pro pacienty s covidem. Zemřelo čtrnáct lidí

Čtrnáct lidských životů si vyžádal požár, který v noci na čtvrtek vypukl v nemocnici pro pacienty s covidem-19 v převážně albánském městě Tetovo v Severní Makedonii. Uvedlo to podle místních médií ministerstvo zdravotnictví, podle kterého v nemocnici bylo celkem 26 pacientů, z nichž dvanáct vyvázlo se zraněním.
9. 9. 2021Aktualizováno9. 9. 2021, 11:53|

Česko je opět „best in covid“, vykoupeno je to vysokým počtem úmrtí

Epidemie covidu-19 v Česku stagnuje, nových případů nákazy výrazně neubývá ani nepřibývá. V řadě zemí v Evropě naopak počty strmě rostou. Současný český úspěch je do určité míry způsobený nezvládnutím epidemie v posledním roce. Tuzemsko je ve světovém srovnání čtvrté nejhorší podle celkového počtu potvrzených obětí koronaviru přepočtených na počet obyvatel. V příštích měsících hrozí opětovné zahlcení nemocnic kvůli variantě delta.
1. 9. 2021|

V Turecku kvůli požárům zemřelo šest lidí, české ministerstvo varovalo turisty

Turecké pobřeží Egejského moře sužují požáry, které se již rozšířily i k některým letoviskům, z nichž se musely evakuovat tisíce lidí. Někteří přitom museli uniknout z hotelů obklíčených ohněm na lodích. Kvůli živlu již v zemi přišlo o život šest lidí a stovky jich musely být ošetřeny, informovala agentura AP. České ministerstvo zahraničí varovalo turisty, kteří mířili do oblasti. S požáry se potýká také Itálie, zejména ostrov Sicílie, a Řecko. Situace se v příštích dnech zřejmě nezlepší, v jižní Evropě bude pokračovat výjimečná vlna veder.
31. 7. 2021Aktualizováno31. 7. 2021, 21:31|

Obyvatelé Balkánu si v neolitu pochutnávali na vepřovém, ukázala analýza zbytků ze starých pekáčů

Vědci objevili a popsali stopy sedm tisíc let starého jídla z období neolitu. Stopy po pokrmech analyzovali na velkých keramických pekáčích nalezených na počátku šedesátých let minulého století u Ochridského jezera na hranicích Severní Makedonie a Albánie. Na objevu se podílel česko-makedonsko-italský tým reprezentovaný archeology, chemiky a biology. Výzkum napovídá, že si tehdejší lidé pochutnávali na pokrmech s vepřovým masem, moukou a divokými rostlinami.
7. 6. 2021|

V Rakousku zadrželi možného pomocníka útočníka z Vídně, tvrdí tamní média

Rakouská policie zatkla muže, kterého podezřívá, že byl zapojený do přípravy loňského teroristického útoku, při němž islámský radikál zavraždil ve Vídni čtyři lidi. V sobotu o tom informovaly deník Kronen Zeitung a agentura APA.
10. 4. 2021|

Česko a Slovensko zablokovaly klíčový dokument k rozšiřování Evropské unie

Česká republika a Slovensko zablokovaly důležitý dokument týkající se dalšího rozšiřování Evropské unie. Důvodem je bulharské veto zahájení přístupových rozhovorů se Severní Makedonií. Informovala o tom agentura DPA, jejíž zprávu následně potvrdil slovenský ministr zahraničí Ivan Korčok.
18. 12. 2020|

Rakouská vláda chce zakázat „politický islám“. Opatření mají bránit terorismu

Rakouská vláda ve středu představila první část chystaného protiteroristického balíku opatření. Ohlášený zákaz politického islámu má být v zákoně definován jako zákaz nábožensky motivovaných styků s extremisty. Zákon tak bude v souladu s ústavou zaručovat základní práva, řekla ve středu na tiskové konferenci po zasedání vlády podle agentury DPA rakouská ministryně spravedlnosti Alma Zadicová.
16. 12. 2020|

Bulharsko zablokovalo rozhovory o vstupu Severní Makedonie do Evropské unie

Bulharsko v úterý odmítlo schválit návrh rámce vstupních rozhovorů Severní Makedonie, čímž prakticky zablokovalo jednání o vstupu svého balkánského souseda do Evropské unie, píše agentura Reuters. Bulharská ministryně zahraničí Ekaterina Zacharievová odůvodnila rozhodnutí neshodami se Severní Makedonií v oblasti jazyka a dějin.
17. 11. 2020|