TÉMA

Portoriko

Haitský premiér rezignoval, jak požadovaly vzbouřené gangy

Haitský premiér Ariel Henry oznámil, že rezignuje a předá moc přechodné vládě, která tuto karibskou zemi dovede k volbám. K tomuto kroku přistoupil po pondělním zasedání Karibského společenství (Caricom), jehož se účastnil i americký ministr zahraničí Antony Blinken a které jednalo o krizové situaci na Haiti. V zemi se koncem února proti vládě vzbouřily gangy, které už několik let ovládají její části. Podle televize CNN hodlá Henry zůstat v úřadu až do jmenování přechodné vlády. Americké ministerstvo zahraničí v úterý oznámilo, že očekává do dvou dnů na Haiti vytvoření dočasné rady, která posléze jmenuje premiéra přechodného kabinetu. Podle agentury Reuters ale není jasné, jak rychle k tomu dojde, jelikož na Haiti je stále nepřehledná situace.
12. 3. 2024Aktualizováno12. 3. 2024, 21:45|

Stárnoucí populace méně drží při sobě, ukázal výzkum na makacích. Důsledky jsou zajímavé i pro lidstvo

Čím je populace celkově starší, tím víc se snižuje její soudržnost a tím méně je vnitřně propojená. Vědci to popsali u makaků, což jsou evolučně velmi blízcí příbuzní člověka. Je možné, že podobné procesy fungují i v lidské společnosti.
21. 2. 2023|

Změna klimatu dává hurikánům sílu. V kombinaci se stoupáním hladiny moří je to hrozba

Dramatický přechod silného hurikánu Ian přes Floridu a o týden dřív ničivý úder hurikánu Fiona na Portoriku a následně ve východní Kanadě vyvolaly opět otázky, jak moc může změna klimatu, způsobená z výrazné většiny činností člověka, ovlivnit sílu a dopady hurikánů.
6. 10. 2022|

Počet obětí hurikánu Ian na Floridě stále roste, některé zdroje uvádí 72 mrtvých

Počet obětí hurikánu Ian na Floridě podle agentury AP vzrostl na 47, agentura Reuters hovoří o 50 potvrzených úmrtích a americká televize ABC uvádí nejméně 72 mrtvých. Záchranáři stále prohledávají trosky ve zdevastovaných oblastech. Floridu navštíví ve středu americký prezident Joe Biden s manželkou. Už v pondělí pojedou na Portoriko, které se vzpamatovává z následků hurikánu Fiona, informovala agentura AP s odvoláním na oznámení Bílého domu.
2. 10. 2022Aktualizováno2. 10. 2022, 21:41|

Letošní hurikánová sezona měla být nadprůměrná. Zatím ale nepřišla jediná silná bouře

Amerika se připravovala na silné hurikány, ale letos se zatím přes předpovědi neobjevily. Meteorologové řeší, jak je to možné a jaká je příčina této anomálie.
14. 9. 2022|

Čínská média oznámila zachycení signálů mimozemské civilizace. Tamní vědci to zpochybňují

Čínská média oznámila, že její obří teleskop Sky Eye pravděpodobně zachytil mimozemské signály. Podle zprávy agentury Bloomberg o tom informoval čínský deník Science and Technology. Vědci, o jejichž práci se tvrzení opírá, nicméně sami uvádějí, že podezřelý signál může být i druhem rádiového rušení.
16. 6. 2022|

Novým apoštolským nunciem v Česku je arcibiskup Okolo, jmenoval ho papež

Novým apoštolským nunciem v Česku se stal arcibiskup Jude Thaddeus Okolo, který se narodil v severonigerijském státě Kano. Po jmenování papežem Františkem jeho jméno oznámilo tiskové středisko Vatikánu, sdělila Česká biskupská konference (ČBK). Papežský nuncius zastupuje v Česku Vatikán. Pětašedesátiletý Okolo na této pozici vystřídá Charlese Daniela Balva, kterého papež počátkem roku jmenoval zástupcem Svatého stolce v Austrálii.
1. 5. 2022|

V Peru zničili sochu s obřím falem, která připomínala předkolumbovskou civilizaci

Neznámí útočníci v Peru zničili nedávno odhalenou sochu s obřím falem, která měla připomínat předkolumbovskou civilizaci Močiků. Radnice města Moche, na jejímž území tato civilizace žila, chtěla sochou přitáhnout zájem turistů. Vztyčení artefaktu ale kritizovaly konzervativní kruhy. Kritici také tvrdili, že se jednalo o snahu starosty Artura Fernándeze zviditelnit se před volbami.
25. 1. 2022Aktualizováno25. 1. 2022, 21:58|

Primáti reagují na klimatické katastrofy tím, že se semknou, vyplývá z výzkumu po hurikánu

Portoričtí makakové se po hurikánu stali tolerantními i ke svým rivalům, ukázal výzkum. Podle vědců to naznačuje, jak by se chování primátů mohlo měnit se zesilujícími změnami klimatu.
13. 4. 2021|

Obří anténa Arecibo se musí zdemolovat, další provoz by byl nebezpečný

Přes tři sta metrů velká anténa Arecibo v Portoriku bude vyřazena v provozu, oznámil její ředitel. Několik havárií způsobilo, že se zařízení známé například pátráním po mimozemských civilizacích ocitlo na hraně nevratného poškození.
20. 11. 2020|

Pátrání po mimozemském životě má pauzu. Observatoř Arecibo je znovu poškozená

Na hlavní talíř antény observatoře Arecibo v Portoriku spadl minulý týden další velký kabel a teleskop tak znovu poškodil. Jde už o druhý takový incident: minule se to stalo v polovině srpna letošního roku. Zaměstnanci ještě nestačili škody na zařízení, které pátrá po mimozemském životě, opravit, a už musí řešit další krizovou situaci.
10. 11. 2020|

Většinu Sněmovny reprezentantů získají demokraté, odhadují média. O Senátu bude jasno až v lednu

Vedle prezidentských voleb se ve Spojených státech volili také členové Kongresu. Ve Sněmovně reprezentantů prozatím podle prognózy AP vedou demokraté v poměru 214 ku 195. Většinu tvoří 218 hlasů. Volební boj o Senát je vyrovnaný, republikáni a demokraté drží po 48 křeslech ve 100členné horní komoře. Čtyři souboje jsou zatím nerozhodnuté, úplně jasno bude asi až v lednu. V Georgii se totiž budou muset konat dvoje opakované volby, protože ani jeden z kandidátů nezískal nadpoloviční většinu. Američané volí 435 reprezentantů a 35 senátorů.
4. 11. 2020Aktualizováno7. 11. 2020, 08:14|

Kongres, soudy, marihuana. Američané rozhodují ve volební smršti

První listopadové úterý se hlavní pozornost upře k prezidentské volbě, v níž úřad obhajuje Donald Trump a postaví se mu Joe Biden. Kromě hlavy exekutivy ale Američané také obmění většinu zákonodárců v Kongresu – konkrétně rozhodnou o novém obsazení Sněmovny reprezentantů a vymění také třetinu senátorů. Možná ještě důležitější jsou pro běžné životy amerických občanů volby na státní úrovni, kde vzniká naprostá většina zákonů. Volit se budou také soudci nejvyšších soudů a několik států pořádá referenda – třeba v Mississippi si vybírají novou vlajku.
2. 11. 2020Aktualizováno5. 11. 2020, 18:44|

Volby prezidenta USA rámují pravidla, která části Američanů berou právo hlasovat

O amerických prezidentských volbách mnozí říkají, že nejsou spravedlivé. Nejde však pouze o fakt, že k tomu, aby se někdo stal hlavou USA, není potřeba nadpoloviční většina hlasů samotných voličů. Problém je i v tom, že někteří lidé vůbec volit nemohou. Takových Američanů jsou miliony, žijí totiž na územích, která nejsou uznanými státy USA. Každý region má také svá pravidla, někde se volí prostřednictvím klasických volebních lístků, jinde zase na terminálech s dotykovými obrazovkami.
22. 10. 2020|

Ochránci přírody zabránili vyhynutí asi 48 druhů zvířat. Studie dokazuje, že záchranné programy fungují

Ochráncům přírody se povedlo zabránit vyhynutí až 48 druhů zvířat, píše deník The Guardian s odvoláním na novou studii publikovanou v magazínu Conservation Letters. Bez jejich úsilí by od roku 1993 byla míra vymírání savců a ptáků třikrát až čtyřikrát vyšší, zjistila studie.
17. 9. 2020|

Mexický záliv čelí dvěma tropickým bouřím. V tak rychlém sledu poprvé od roku 1959

Tropická bouře Marco v Mexickém zálivu zesílila na hurikán. Živel provází vítr o rychlosti 120 kilometrů za hodinu, uvedlo americké Národní středisko pro hurikány (NHC). Marco by měl dorazit na jih Spojených států v pondělí. Za ním postupuje tropická bouře Laura, která by se také mohla změnit v hurikán, varovalo NHC.
23. 8. 2020|

Astronomové přerušili pátrání po mimozemšťanech. Teleskop Arecibo je po nehodě mimo provoz

Slavná astronomická observatoř Arecibo v Portoriku je v současné době mimo provoz poté, co na talíř antény spadl kabel a zařízení poškodil. Pro výzkumné středisko známé i z řady filmů je to další rána – ještě pořád se totiž úplně nepodařila jeho rekonstrukce poté, co ho roku 2017 zasáhl hurikán Maria.
13. 8. 2020|

K Floridě se blíží hurikán Isaias. Připravte si jídlo a vodu na týden, vyzvaly úřady obyvatele

Úřady amerického státu Florida kvůli blížícímu se hurikánu Isaias uzavřely pláže, přístaviště, parky a golfová hřiště. Floridský guvernér Ron DeSantis vyzval občany ohrožených oblastí, aby se minimálně na týden zásobili vodou, potravinami a nezbytnými léky. Varoval také před výpadky dodávek elektřiny.
1. 8. 2020|

Záplavy a výpadky proudu. Bouře v Karibiku zesílila na hurikán, žene se na Bahamy

Tropická bouře Isaias v Karibiku zesílila poblíž Baham na hurikán. Informovalo o tom ve čtvrtek americké Národní středisko pro hurikány (NHC). Živel už způsobil výpadky elektřiny a záplavy v Portoriku a Dominikánské republice, informovala agentura AP.
31. 7. 2020|

Zmrzlé zoo. Genetické banky jsou nadějí pro ohrožené druhy

Vymírání zvířat ve volné přírodě může zabránit ukládání jejich genetických infromací v podobě zmražených spermií a vajíček. Nedávno tímto způsobem vědci uspěli u žab, pracuje se i na záchraně nosorožců.
27. 4. 2020|

Dlouhotrvající otřesy trápí jih Portorika. Vědci hledají příčinu zemětřesení

Jih Portorika v poslední době zasáhlo mnoho zemětřesení. Vědci tam v této souvislosti zakopali čidla a doufají, že jim přístroje pomohou odhalit příčinu neobvyklých a dlouhotrvajících otřesů, které jsou pro místní obyvatele noční můrou, píše agentura AP.
20. 1. 2020|

Hurikán Dorian v Karibiku způsobil záplavy. O víkendu zesílí a udeří na Floridu, Trump ruší cestu do Polska

Hurikán Dorian způsobil v severním Karibiku jen omezené škody a ve středu večer region opustil. Směřuje však na americkou pevninu, konkrétně na Floridu, a ještě z něj může být nebezpečná bouře čtvrté kategorie. Americký prezident Donald Trump nově vyhlásil stav nouze a nařídil federální pomoc Americkým Panenským ostrovům, od nichž se už hurikán vzdálil. Kvůli hurikánu také zrušil plánovanou návštěvu Polska. Zastupovat ho bude viceprezident Mike Pence.
28. 8. 2019Aktualizováno29. 8. 2019, 22:48|

Guvernér Portorika oznámil po masivních protestech rezignaci. Jako první v historii

Portorický guvernér Ricardo Rosselló oznámil, že rezignuje. Demonstrací proti guvernérovi se účastnily stovky tisíc lidí. Rosselló je dlouhodobě kritizován kvůli všudypřítomné korupci a pomalému odstraňování následků hurikánu Maria z roku 2017. Protestům čelil i za to, že nadával ženám, opozici, sexuálním menšinám i Washingtonu. Guvernérovi adresoval výtky také americký prezident Donald Trump.
24. 7. 2019Aktualizováno25. 7. 2019, 08:18|

Na venezuelských hranicích umírali lidé, Guaidó bude v Bogotě jednat s Američany

Nejméně dva lidé zemřeli a zhruba tři stovky byly zraněny při sobotních zásazích venezuelské armády proti stoupencům opozice usilujícím o otevření hranic pro průjezd humanitární pomoci.
24. 2. 2019Aktualizováno24. 2. 2019, 11:51|