TÉMA

Radikálové

Saský soud potrestal levicovou radikálku vězením. Německo se obává násilností

Na více než pět let poslal ve středu drážďanský soud do vězení Němku z radikální levicové scény za to, že spolu se třemi muži cíleně a brutálně útočila na pravicové extremisty. Úřady nejen v Sasku nyní s napětím vyčkávají, jak levicové skupiny na verdikt zareagují. Ohlášeny jsou demonstrace, které by mohly přerůst v násilnosti. Kritická bude sobota. Pořádková policie v Lipsku kvůli soudu odřekla den otevřených dveří pro veřejnost, o složité situaci hovoří i saský ministr vnitra Armin Schuster.
31. 5. 2023Aktualizováno31. 5. 2023, 13:45|

Po útoku v Tel Avivu zemřel italský turista, sedm lidí je zraněných. Útočníka zastřelila policie

Při útoku na přímořské promenádě v Tel Avivu v pátek zemřel italský turista, dalších sedm lidí ze zahraničí utrpělo zranění. Národnost oběti potvrdil Řím. Izraelská policie uvedla, že zastřelila útočníka. Byl to podle ní izraelský Arab. Muž najížděl autem do chodců a střílel na ně.
7. 4. 2023Aktualizováno8. 4. 2023, 11:11|

Podrobnosti razie v Německu byly známé předem, tvrdí poslankyně. Podle ministryně informace neunikly

Rozsáhlý středeční zátah německé policie proti krajně pravicovým extremistům, kteří podle vyšetřovatelů připravovali v Německu násilný převrat, vyvolává pochybnosti o dobré přípravě. Poslankyně za postkomunistickou Levici Martina Rennerová tvrdí, že o chystaných raziích měla informace s týdenním předstihem a že zná také média, která to věděla ještě o další týden dříve. Spolková ministryně vnitra reagovala, že všichni, kteří měli být dopadeni, skončili v rukách policie.
9. 12. 2022|

Zbyla jich hrstka, žijí mezi muslimy a Židy. Jedinou možností Samaritánů je neutralita

Palestinské město Náblus na Západním břehu se v posledních týdnech stalo ohniskem nepokojů. Oblast obývají muslimové i Židé a operují tam radikální palestinské skupiny. Uprostřed konfliktu se ocitla i malá vesnice, ve které bydlí Samaritáni – starobylá komunita, která mluví arabsky, ale vyznává náboženství příbuzné židovskému. A snaží se zůstat neutrální.
23. 10. 2022|

Belgická policie zadržela skupinu radikálů, shromažďovali zbraně. Podle vyšetřovatelů chystali i teroristický útok

Belgická policie podle místních médií zřejmě zamezila teroristickému útoku. V noci na středu při sérii zásahů zadržela skupinu pravicových radikálů, kteří shromáždili velké množství zbraní a munice. Při policejním zásahu zemřel jeden člověk.
28. 9. 2022|

Solidaritu s LGBT v Gruzii vyjádřilo po pondělním násilí i Česko a Maďarsko

Většina zemí Evropské unie vyjádřila solidaritu s protestujícími za práva sexuálních menšin (LGBT) v Gruzii. Ke společnému prohlášení ambasád západních zemí, které odsuzuje pondělní násilí v gruzínském hlavním městě, se připojilo mimo jiné velvyslanectví České republiky. Mezi signatáři je také Maďarsko, a to navzdory nedávno schválenému vlastnímu zákonu zaměřenému proti homosexuálům a faktu, že v minulosti podobná prohlášení EU Budapešť blokovala, poznamenal web EUobserver. Iniciativu podpořilo také Slovensko.
6. 7. 2021Aktualizováno6. 7. 2021, 20:32|

Francouzi v Mali zabili jednoho z nejhledanějších teroristů Sahelu

Francouzští vojáci zabili vůdce džihádistické organizace v Mali Aliho Majšúa. S odvoláním na prohlášení francouzského ministerstva obrany o tom informovala agentura AFP s tím, že Majšú byl zabit na území Mali už v noci z 8. na 9. října. Po útoku islamistů v této západoafrické zemi zahynul o víkendu člen francouzské armády.
6. 11. 2019Aktualizováno6. 11. 2019, 22:24|
Válka v Sýrii

Zpravodaj ČT Szántó k Sýrii: Jedinou možností je teď zabetonovat frontové linie

Chemické útoky i bombové atentáty na evakuované civilisty a miliony lidí bez domova. Syrská občanská válka se stále nechýlí ke konci. Skupiny takzvaných umírněných rebelů i radikálů ovládají rozsáhlá území hlavně na západě země. „Jedinou nadějí je jakési zabetonování frontových linií,“ míní zpravodaj ČT Jakub Szántó. Až pak mohou přijít bolestivá politická jednání.
27. 4. 2017|