TÉMA

Školství

Odkladů je moc, je třeba zpřesnit kritéria, shodli se zástupci psychologů, škol a ministerstva

Odklad nástupu do první třídy je v Česku mimořádně populární. Zhruba každé páté dítě jde na základní školu s ročním odstupem. Letos by podle odhadu ministerstva školství mohlo mít odklad asi 31 tisíc šestiletých dětí. Podle resortu je to příliš mnoho. Souhlasí i řada odborníků, odklad by se měl podle mnohých z nich týkat asi jen dvou procent dětí.
12. 4. 2024|

PŘEHLEDNĚ: Co po přijímačkách? I když se nepovedou, zůstává řada možností

V pátek první zájemci o studium na střední škole skládali přijímací zkoušky. Týkalo se to čtyřletých maturitních oborů. Z devátých tříd vychází okolo 106 tisíc žáků, na střední školy se z nich hlásí přibližně 94 tisíc, asi o čtyři tisíce více než loni. Mohli nově podat přihlášku až na tři školy místo dosavadních dvou. To využila většina uchazečů. Výsledky prvního kola přijímacího řízení se uchazeči dozvědí 15. května. Co dělat, když nedopadnou dobře? Přinášíme základní otázky a odpovědi.
12. 4. 2024|

Umělé inteligence už napsaly miliony diplomových prací, univerzity hledají řešení

Studenti si osvojili umělou inteligenci a vydatně ji používají, ukazují výzkumy. Vysoké školy zatím nevědí, jak situaci účinně řešit, ukazuje výzkum společností, jejichž nástroje dokáží dílo umělé inteligence odhalit.
10. 4. 2024|

Odbory chtějí víc peněz pro státní zaměstnance. Přidání by podle Jurečky nemělo být plošné

Odbory požadují navýšení výdělků státním zaměstnancům, a to ještě do konce letošního roku. Velké části vláda peníze na letošní výplaty o dvě procenta snížila, například úředníkům nebo lidem v kulturní sféře. Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) kabinet o navýšení jedná, dodává ale, že preferuje spíš adresné přidání, nikoli plošné.
6. 4. 2024|

Termín přijímacích zkoušek se blíží. Enormní zájem je o víceletá gymnázia

Zbývá týden do začátku přijímacích zkoušek. Na gymnázia a střední školy se hlásí žáci pátých, sedmých a devátých tříd. Řádné i náhradní termíny je čekají v průběhu zbytku dubna. Ministerstvo školství eviduje sto šedesát tisíc přihlášek.
5. 4. 2024|

Národohospodářská fakulta VŠE musí přijít s garanty, kteří mají publikační činnost, řekl Plaga. Rektor Dvořák slibuje rychlé řešení

Národohospodářská fakulta Vysoké školy ekonomické (VŠE) v Praze přijde o možnost navrhovat jmenování profesorů pro obor ekonomie. O odebrání akreditace rozhodla ve středu Rada Národního akreditačního úřadu (NAÚ) pro vysoké školství. Předseda rady Robert Plaga v Událostech, komentářích potvrdil, že důvodem je nedostatečná publikační činnost akademiků, kteří obor zajišťují. Musí přijít noví garanti, kteří publikační činnost mají. Rektor VŠE Petr Dvořák řekl, že bude tlačit na to, aby kroky fakulty byly co nejrychlejší. Situaci nepokládá za své selhání.
5. 4. 2024|

Někteří učitelé v Blovicích nepřišli do hodin. Chaos zavládl po odvolání ředitelky

Základní škola Blovice na Plzeňsku má novou ředitelku. Její předchůdkyni odvolali radní města minulý týden po stížnostech rodičů na šikanu mezi žáky. Po rozhodnutí radnice někteří školáci popisovali, že na hodiny nepřišel žádný vyučující a třídy podle nich zůstaly hodiny bez dozoru. Případem se zabývá policie i školní inspekce. K ní podala stížnost proti svému odvolání i bývalá ředitelka Dagmar Hitková.
3. 4. 2024|

Vláda schválila snížení maximálního objemu výuky hrazené státem

Vláda schválila snížení maximálního počtu hodin výuky hrazeného ze státního rozpočtu pro základní a střední školy o pět procent, uvedl na středeční tiskové konferenci ministr školství Mikuláš Bek (STAN). V některých školách se tak od začátku nového školního roku sníží počet úvazků učitelů, které platí stát. Snížení maxima se podle ministerstva školství dotkne necelé třetiny základních škol a asi desetiny středních škol. Úprava se netýká dvoutřídních škol. Vláda také formálně ukončila veškeré práce na přípravě průmyslového parku v Líních u Plzně, kde automobilka Volkswagen (VW) zvažovala vytvoření továrny na baterie pro elektromobily, takzvané gigafactory.
3. 4. 2024Aktualizováno3. 4. 2024, 15:49|

Místo memorování snaha chápat souvislosti. Ministerstvo navrhlo změny vzdělávání

Nový rámcový vzdělávací program pro školy by měl přispět ke snižování nerovností ve vzdělávání a posílit výuku zaměřenou na dovednosti, řekl k zahájení veřejné konzultace tohoto programu ministr školství Mikuláš Bek (STAN). Větší důraz by se měl klást na aktivní práci s informacemi a hledání souvislostí. Odborníci i veřejnost se nyní mohou k návrhu vyjádřit, čas na to mají do konce května.
2. 4. 2024|

Rodiče od září zaplatí za dítě ve školkách zřízených Prahou 800 korun měsíčně

Rodiče v Praze od letošního září zaplatí za dítě v mateřských školách zřizovaných hlavním městem 800 korun měsíčně, ve školních družinách a klubech 400 korun měsíčně, schválili v úterý pražští radní. Současná měsíční výše poplatku je v mateřských školách v rozmezí 300 až tisíc korun a ve školních družinách může být do 800 korun. Poslední rok před nástupem do základní školy je vzdělávání ve školce podle zákona bezúplatné.
2. 4. 2024|

Ve školách je potřeba více dětských psychologů. Řeší prý stále závažnější problémy

Více psychologů ve školách by podle odborníků pomohlo dětem s psychickými problémy. Snaží se o to novela školského zákona. Ministerstvo školství se zabývalo i návrhem na snížení kvalifikace školního psychologa, kdy by stačil bakalářský titul. To by ale podle profesních organizací psychologů a vysokých škol dětem spíš ublížilo. Podle nich absolventi bakalářského studia mají jen teoretické znalosti a nejsou dostatečně připraveni pro praxi.
21. 3. 2024|

Žádné neočkované dítě proti černému kašli nebude vyřazeno z výuky, říká Svrčinová. Chlíbek mluví o „kličkované“

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová trvá na tom, že žádné dítě neočkované proti černému kašli nebude vyřazeno z výuky ve škole. Podle epidemiologa Romana Chlíbka se tím ale příslušná vyhláška ohýbá, vyřazení neočkovaného dítěte je podle něj naopak základní opatření. Svrčinová a Chlíbek byli hosty pořadu 90' ČT24.
19. 3. 2024|

Vláda na výjezdním zasedání jednala o dopravě. Podle premiéra je zásadní dálnice D35

Investice do dopravy a školství v Libereckém a Královéhradeckém kraji byly tématem pro vládu Petra Fialy (ODS) na jejím zasedání v Jablonci nad Nisou. Na konci letošního roku by mělo být na dálnici D35 rozestavěno 64 kilometrů silnice. Stavba by tak podle premiéra měla patřit k největším stavbám tohoto typu ve střední Evropě.
13. 3. 2024Aktualizováno13. 3. 2024, 19:38|

Resort školství je připraven dodatečně zvýšit rezervy pro dofinancování 2,5 tisíce nepedagogů, oznámil Bek

Školy dostanou dodatečných 800 milionů na dofinancování dvou a půl tisíc míst nepedagogických pracovníků, kterým by hrozilo propuštění, oznámil ministr školství Mikuláš Bek (STAN). Podle něj se na tom resort už dohodl s ministerstvem financí. Peníze například na školníky nebo uklízečky půjdou ze státního rozpočtu. V budoucnu by ale podle Beka měli tyto pozice ve školství hradit zřizovatelé, tedy obce a kraje.
6. 3. 2024Aktualizováno6. 3. 2024, 14:34|

Ministerstvo chce omezit pozdější nástupy dětí do prvních tříd. Zvažuje i úplné zrušení odkladů

Téměř čtvrtina dětí nastupuje do základních škol později, než by měla. Ministerstvo školství připravilo návrhy, jak počty odkladů snížit. Rozeslalo je zástupcům koalice, kteří mají řešení vybrat v řádu týdnů. Může dojít i k úplnému zrušení odkladů. Přenést vše do praxe podle resortu ale potrvá roky.
6. 3. 2024|

Část ministrů chce přidat. Miliardy navíc žádají pro své resorty Bek, Rakušan či Bartoš

Část ministrů chce pro své resorty víc peněz. Na mimořádné jednání vlády o změnách v letošním státním rozpočtu přišli s požadavky na přidání šéfové školství, vnitra i místního rozvoje. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) připustil, že změny rozpočtu připadají v úvahu, avšak jeho strana i koaliční TOP 09 trvají na tom, že je nezbytné dodržet plánovaný schodek.
29. 2. 2024Aktualizováno29. 2. 2024, 23:43|

Při okupaci Krymu žádná pravidla neplatila, vzpomíná na události jara 2014 tehdejší zpravodaj Karas

Před deseti lety začala ruská vojenská okupace Krymu. Kreml využil křehké situace v Kyjevě po útěku prezidenta Viktora Janukovyče a na konci února 2014 poslal na ukrajinský poloostrov neoznačené vojáky. Do tří týdnů Vladimir Putin podepsal nelegální anexi území. Začala tak ruská vojenská agrese proti Ukrajině, která na jaře 2014 pokračovala vyvoláním války na Donbase a v únoru 2022 plnohodnotnou invazí. Počátky konfliktu na Ukrajině i v Rusku sledoval tehdejší moskevský zpravodaj ČT Miroslav Karas.
28. 2. 2024|

Kraje plánují pro letošek větší investice, čekají ale na změny v rozdělování daní

Většina krajů chce letošní rok více investovat – do škol, nemocnic nebo silnic. Celkem se správy krajů chystají vynaložit přes 64 miliard korun. Souběžně s tím finišují debaty o dělení daní mezi stát a samosprávy, možné úpravy by totiž mohly přinést hejtmanům další peníze. Pokud současný systém nedozná změn, zvažuje Středočeský kraj ústavní stížnost.
23. 2. 2024|

Před dvěma lety Žeňa do školy v Česku nechtěl, teď už ukrajinský hoch zvládá češtinu bez problémů

Přes 40 tisíc uprchlíků žije dva roky po začátku plnohodnotné ruské invaze na Ukrajinu na území Jihomoravského kraje se statutem dočasné ochrany. Ve Zlínském kraji je to podle údajů ministerstva vnitra zhruba jedenáct a půl tisíce lidí. Větší část příchozích, kteří v obou krajích zůstali, tvoří ženy a děti. Právě ty si musely ve školách zvykat na nové kamarády a neznámý jazyk.
23. 2. 2024|

Bek o den prodloužil termín pro podání přihlášek na střední školy

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) o den prodloužil termín pro podávání přihlášek na střední školy. Poslední možnost tak budou mít uchazeči ve středu. Poprvé se letos mohou hlásit elektronicky a podat až tři přihlášky. Stále je možné využít i tradiční papírovou formu, případně hybridní, tedy zkombinovat tištěnou přihlášku s podporou elektronického systému. Uchazeči musejí školám přiřadit priority a tím určit, kam chtějí nejvíce. Jednotné přijímací zkoušky budou v dubnu.
20. 2. 2024Aktualizováno20. 2. 2024, 20:33|

Ministr Bek: Při řešení rozpočtu školství zvolila vláda delší, zato horší cestu

Vládní koalice se v případě letošního rozpočtu školství rozhodla jít delší, zato horší cestou. Na sociální síti X to napsal ministr školství Mikuláš Bek (STAN) s tím, že chtěl vyšší rozpočet na školství rovnou a kvůli některým koaličním partnerům ho vláda zvyšuje jen postupně a pomalu. Následky podle něj nesou koaliční politici, on, Starostové, ministerstvo školství a především školy. V prohlášení reagoval mimo jiné na kritiku předsedkyně sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) a předsedy Asociace krajů a jihočeského hejtmana Martina Kuby (ODS).
19. 2. 2024|

Bek je politický neumětel, kritizoval koaličního partnera Kuba. Ministr to má za pokrytecké

Za politického neumětela označil ministra školství Mikuláše Beka (STAN) kvůli stylu komunikace vzhledem k problémům jeho oboru a hrozbě další stávky v Otázkách Václava Moravce předseda Asociace krajů a jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS). Bek kritiku považuje za nespravedlivou. Předseda školských odborů František Dobšík nevyloučil kvůli spornému financování nepedagogických pracovníků další protesty. O tématu debatovali také ministr místního rozvoje Ivan Bartoš (Piráti) a exministryně Klára Dostálová (ANO).
18. 2. 2024Aktualizováno18. 2. 2024, 16:06|

Peníze na nepedagogy školy nyní nedostanou. Vláda se chce k jednání vrátit v červenci

Školské odbory se na úterním jednání s premiérem Petrem Fialou (ODS), ministrem školství Mikulášem Bekem (STAN) a ministrem financí Zbyňkem Stanjurou (ODS) na penězích pro nepedagogy nedohodly. Na zaplacení dvou tisíc nepedagogických zaměstnanců v regionálním školství chybí zhruba 800 milionů korun. Vláda chce o navýšení rozpočtu jednat až v půli roku, řekl po jednání předseda školských odborů František Dobšík. Nechtěl komentovat, jak výsledek jednání ovlivní náladu ve školství a rozhodování odborů o případné stávce.
13. 2. 2024|

Peníze pro nepedagogické pracovníky bude řešit vláda. Je potřeba 800 milionů, řekl Bek

K řešení nepokrytých úvazků asi dvou tisíc nepedagogických pracovníků je potřeba 800 milionů korun, prohlásil ministr školství Mikuláš Bek (STAN). Po pondělním jednání se zástupci školských odborů a asociací sdružující ředitele škol rovněž pronesl, že na posílení rozpočtu regionálního školství se musí dohodnout vládní koalice. Její setkání se podle Beka uskuteční v úterý.
12. 2. 2024Aktualizováno12. 2. 2024, 20:05|