TÉMA

Uzbekistán

Do Izraele během 24 hodin zamíří další tři lety pro krajany. Někteří se už vrátili s ministrem Lipavským

Během 24 hodin odletí do Izraele tři vládní speciály, jimiž se budou moci do Česka vrátit krajané uvázlí v zemi po útocích teroristického hnutí Hamás. Informoval o tom premiér Petr Fiala (ODS). Prvním repatriačním letem přicestovalo z Tel Avivu 34 českých občanů, kteří na palubě doplnili delegaci ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti). Druhý letoun vyrazil z vojenského letiště krátce po 19:00. Kapacity dosud objednaných letů pro repatriaci by měly stačit zhruba pro 450 osob. Šéf české diplomacie v úterý přicestoval do země jako první zahraniční státník po sobotních teroristických útocích.
11. 10. 2023Aktualizováno11. 10. 2023, 21:12|

Fiala přivítal premiéra Uzbekistánu. Česko má zájem o tamní uran a měď

Premiér Petr Fiala (ODS) přivítal v úterý ráno ve Strakově akademii předsedu uzbecké vlády Abdullu Aripova. Po jednáních, v nichž se probírala hospodářská spolupráce a kterých se účastnil i ministr dopravy Martin Kupka (ODS), oba premiéři odjeli do Brna na Mezinárodní strojírenský veletrh. Ve středu Fiala s Aripovem zahájí v Praze Česko-uzbecké podnikatelské fórum.
10. 10. 2023Aktualizováno10. 10. 2023, 13:59|

Uzbeckou metropolí Taškentem otřásl mohutný výbuch

Hlavním městem Uzbekistánu Taškentem otřásla v noci na čtvrtek silná exploze. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na místní média. Podle nich zřejmě vybuchl celní sklad v blízkosti letiště. Incident si vyžádal jednu oběť a 162 raněných, napsala agentura Reuters.
28. 9. 2023Aktualizováno28. 9. 2023, 10:07|

Podvodníci na on-line bazarech připravili Čechy o stovky milionů. Scházejí se na Telegramu

Češi přišli kvůli podvodům na internetových bazarech o stovky milionů korun. Uvedli to zástupci bezpečnostní firmy Eset a české policie. Podvodníci, kteří jsou podle nich nejčastěji z Ruska, Uzbekistánu nebo Ukrajiny, začali využívat nástroj, jenž jim umožňuje jednoduše krok za krokem vytvořit podvod na několik kliknutí. Až pětina podvodníkům podlehne.
24. 8. 2023Aktualizováno24. 8. 2023, 19:42|

Západ chystá další sankce proti Rusku. Zaměří se i na Čínu, která mu pomáhá s jejich obcházením

Čína už několik měsíců pomáhá obcházet Rusku sankce, které na něj uvalily Spojené státy či Evropská unie (EU). Moskvě dodává mimo jiné technologie využitelné k civilním, ale i vojenským účelům. A přes Hongkong dokonce proudí citlivé zboží západní výroby. Unijní sedmadvacítka proto chystá další zostření sankcí. Nové balík naopak ve čtvrtek oznámily Spojené státy, krátce před začátkem summitu G7 v Japonské Hirošimě.
18. 5. 2023|

Rusko oslavilo vítězství nad nacismem přehlídkou bez moderních tanků a letadel

Rusko si připomíná Den vítězství ve druhé světové válce. V Moskvě se konala za přísných bezpečnostních opatření tradiční vojenská přehlídka za účasti prezidenta Vladimira Putina. Ten v proslovu uvedl, že budoucnost Ruska a ruského lidu závisí na vojácích, kteří podle něj bojují za zemi na Ukrajině. Akce se neúčastní západní politici, Putina naopak přijeli podpořit lídři některých postsovětských republik.
9. 5. 2023Aktualizováno9. 5. 2023, 21:55|

Lukašenko slavil konec války v Moskvě, v Minsku už nepromluvil. Média spekulují o nemoci

Běloruský vůdce Alexandr Lukašenko se po boku ruského prezidenta Vladimira Putina účastnil moskevských oslav konce druhé světové války, jeho program byl ale redukovaný a po přeletu do Minsku navzdory očekávání nepronesl projev k domácímu publiku. Média nyní – i s ohledem na zveřejněné záběry – spekulují o jeho špatném zdravotním stavu.
9. 5. 2023|

Uzbecký prezident vypsal předčasné volby. Cítí prý potřebu nového mandátu

Uzbecký prezident Šavkat Mirzijojev v pondělí uvedl, že na 9. července vypisuje předčasné prezidentské volby. Uzbečtí voliči schválili koncem dubna v referendu balíček ústavních změn, který Mirzijojevovi umožňuje kandidovat na další dvě funkční období a prodlužuje každé z nich z pěti na sedm let.
8. 5. 2023|

Mirzijojev smí vládnout do roku 2040. Uzbekové odhlasovali i garanci některých práv a svobod

Voliči v Uzbekistánu podle předběžných výsledků schválili změny ústavy, které umožní prezidentovi Šavkatu Mirzijojevovi znovu kandidovat a zůstat v čele země až do roku 2040. Zároveň ale mají garantovat zakotvení řady občanských práv a svobod. K urnám přišlo podle oficiálních údajů 85 procent voličů.
1. 5. 2023Aktualizováno1. 5. 2023, 13:57|

„Poslali je do první linie jako pytel brambor.“ Rusko chce doplnit stavy armády migranty ze Střední Asie

Získat dobrovolníky pro boj na Ukrajině je pro ruskou armádu čím dál obtížnější. Kvůli rostoucím ztrátám, které podle odhadů Kyjeva přesáhly 180 tisíc mužů, Kreml potřebuje získat nové vojáky. Náboráři se proto zaměřují na migranty ze střední Asie, kteří do Ruska přijeli pracovat. Podle svědectví pro Rádio Svobodná Evropa, BBC nebo The Moscow Times čelí přistěhovalci tlaku, že pokud nepodepíšou vojenský kontrakt, budou deportováni nebo přijdou o ruský pas. Zvlášť zranitelnou skupinou jsou středoasijští migranti v ruských věznicích.
19. 4. 2023|

Fiala míří na podnikatelskou misi do Asie. O české firmy je a bude zájem, míní Dlouhý

Premiér Petr Fiala v sobotu večer vyráží na oficiální cestu po Asii. V následujících dvou týdnech navštíví celkem šest zemí – Filipíny, Indonésii, Singapur, Vietnam, Kazachstán a Uzbekistán. Na cestě ho doprovodí delegace tuzemských podnikatelů včetně zástupců Hospodářské komory, Exportní garanční a pojišťovací společnosti i České exportní banky. Cílem cesty je podle předsedy vlády podpora obchodu s těmito zeměmi.
15. 4. 2023Aktualizováno15. 4. 2023, 21:00|

Novinář musí na frontě vydržet víc než voják. Hrůzy z války je třeba vidět, míní reportér Vlach

Novináři nemusí na rozdíl od vojáků střílet a zabíjet, přesto to mají podle Tomáše Vlacha na frontě v lecčem těžší. Nejsou součástí žádné struktury a v některých situacích si musejí poradit sami, třeba když jim hrozí zatčení nebo únos, říká válečný reportér a bývalý voják, který se věnoval konfliktům v Afghánistánu i na Ukrajině, kde nedávno natáčel také umučená těla padlých vojáků. Je potřeba, aby to svět viděl, vysvětluje. V podcastu Background ČT24 popisuje i práci humanitárního pracovníka nebo vzpomínky z převozu uzbeckých dětí do Česka.
30. 3. 2023|

Afghánistán a Pákistán zasáhlo zemětřesení o síle 6,5 stupně, hlášeni jsou mrtví

Sever Afghánistánu a Pákistánu zasáhlo v úterý zemětřesení, které mělo podle americké geologické služby (USGS) sílu 6,5 stupně. Hlášeno je podle agentur AP a Reuters zatím 11 obětí a přes sto zraněných. Zemětřesení bylo v hloubce téměř 188 kilometrů a jeho epicentrum se nacházelo v horském pásmu Hindúkuš nedaleko odlehlé afghánské provincie Badachšán.
21. 3. 2023Aktualizováno22. 3. 2023, 00:03|

Porota v USA se neshodla na trestu smrti pro islamistu, který autem zabil osm lidí. Čeká ho tak doživotí

Porota v americkém státě New York se neshodla na trestu smrti pro islamistu, který v roce 2017 autem zabil osm lidí a další zranil. Sayfullo (Sajfulláh) Saipov tak bude odsouzen k doživotnímu trestu. V případě trestu smrti musí nastat jednomyslná shoda. Trest si Saipov odsedí ve věznici Supermax v Coloradu, která je jedním z nejpřísnějších federálních vězení.
13. 3. 2023|

Česko chce vypovědět smlouvy s Ruskem o bezplatném pronájmu. Úhrady hodlá nárokovat i zpětně

Česko chce vypovědět dlouhodobé smlouvy s Ruskem o bezplatném pronájmu pozemků, na kterých stojí jeho budovy. Materiál ministerstva zahraničí by měla příští týden projednat vláda. Úředníci navíc hodlají od Rusů zpětně vymáhat nájemné. Ruská federace vlastní v Česku desítky nemovitostí a řadu z nich dál pronajímá.
18. 2. 2023|

Ve druhém kole v cizině volilo o sedm tisíc lidí více než v prvním. Pavel vyhrál všude

Druhého kola prezidentských voleb se v zahraničí zúčastnilo o více než sedm tisíc lidí více než toho prvního. Svými hlasy jasně podpořili celkového vítěze Petra Pavla. V cizině získal přes 95 procent hlasů. Ve druhém kole v zahraničí odevzdalo svůj hlas téměř třiadvacet tisíc voličů.
28. 1. 2023|

Většinu hlasů v cizině získal Pavel. Babiš vyhrál v Uzbekistánu, Fischer ve Vatikánu

Prvního kola prezidentské volby se zúčastnilo i téměř šestnáct tisíc Čechů, kteří pobývají v zahraničí. Svými hlasy nejvíce podpořili Petra Pavla. Ten od nich získal bezmála 56 procent hlasů. Na druhém místě skončila Danuše Nerudová s 28,5 procenta hlasů. Třetí místo obsadil se sedmi procenty hlasů Pavel Fischer. Nejvíce platných hlasů (1 888) Češi odevzdali v Německu.
14. 1. 2023|

Uzbekistán odmítl plynovou unii s Ruskem. Nechce se podvolit politickým podmínkám Moskvy

Uzbekistán se vymezil vůči ruskému návrhu, aby vytvořil společně s Kazachstánem a Ruskem takzvanou plynovou unii. Ministr energetiky Žurabek Mirzamachmudov uvedl, že Taškent nebude souhlasit s politickými podmínkami, které by mohly ohrozit jeho národní zájmy, a že případná přeprava plynu přes jeho území bude mít čistě obchodní charakter. Podle agentury Reuters tak Moskva při pokusech prosazovat svoji vůli v ostatních bývalých sovětských republikách naráží na čím dál větší problémy.
8. 12. 2022|

Kyrgyzstán a Tádžikistán se obviňují z porušení příměří. V Batkenské oblasti platí mimořádný stav

Kyrgyzstán a Tádžikistán se navzájem obviňují z dalších porušení příměří, které platí od pátku, a to na několika místech podél společné hranice. Tádžikistán podle agentury TASS tvrdí, že kyrgyzská armáda ostřelovala hraniční přechod ve městě Isfara. Kyrgyzstán zase říká, že tádžická strana střílela z minometů a dělostřelectva na kyrgyzskou pohraniční stráž v okolí města Oš. Ministerstvo pro mimořádné situace v sobotu oznámilo, že v kyrgyzské Batkenské oblasti byl vyhlášen mimořádný stav. Do bezpečí bylo evakuováno na 136 tisíc lidí.
17. 9. 2022|

Ukrajina by mohla dobýt zpět území, které ztratila. Je tu však riziko jaderné odplaty, míní Smetana

Rusko bude podle slov Vladimira Putina pokračovat ve své ofenzivě nehledě na ukrajinský protiútok. Podle bezpečnostního analytika Michala Smetany z Institutu politologických studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Ukrajina při aktuální protiofenzivě dobře využila ruských slabin a není nereálné, aby dobyla zpět území, která Rusko od února okupuje. V takovém případě se ale také zvyšuje riziko jaderné hrozby ze strany Kremlu, zmínil politolog v pořadu Interview ČT24.
17. 9. 2022|

Na hranicích mezi Kyrgyzstánem a Tádžikistánem se střílelo, navzdory dohodě o klidu zbraní

Zástupci Kyrgyzstánu a Tádžikistánu se v pátek dohodli na klidu zbraní, napsala agentura TASS. Pohraniční stráž Kyrgyzstánu ale nedlouho poté uvedla, že Tádžikové opět ostřelují kyrgyzské vesnice. Přestřelky a konfrontace se na hranicích obou zemí opět rozhořely tento týden ve středu a obě strany se z ostřelování a palby obvinily znovu v pátek ráno. Kyrgyzstán v pátek pozdě večer oznámil 24 obětí bojů, informovala agentura AFP.
16. 9. 2022Aktualizováno16. 9. 2022, 23:18|

Putin se sešel se Si Ťin-pchingem. Ocenil „vyrovnaný“ postoj Pekingu k ruské agresi vůči Ukrajině

Rusko si velmi cení vyrovnaného postoje, který Peking zaujal vůči „krizi na Ukrajině“, řekl ruský vůdce Vladimir Putin svému čínskému protějšku Si Ťin-pchingovi. Informovala o tom agentura Reuters. Oba se sešli na okraj dvoudenního summitu Šanghajské organizace pro spolupráci (SCO) v Uzbekistánu. Moskva rovněž podporuje politiku jedné Číny a odmítá „provokace“ Spojených států v Tchajwanském průlivu, řekl Putin.
15. 9. 2022Aktualizováno15. 9. 2022, 18:20|

Čínský prezident vyrazil do Kazachstánu. Cesta má symbolický a geopolitický význam

Čínský prezident Si Ťin-pching ve středu přicestoval na návštěvu Kazachstánu. Je to jeho první zahraniční cesta od vypuknutí pandemie nemoci covid-19. Následně se vydá do Uzbekistánu, kde by se měl na okraj summitu Šanghajské organizace pro spolupráci setkat s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.
14. 9. 2022Aktualizováno14. 9. 2022, 19:11|

Při protestech v Uzbekistánu zemřelo osmnáct lidí

Osmnáct lidí přišlo o život při protestech v Karakalpatské autonomní republice v Uzbekistánu, uvedla místní generální prokuratura podle tiskových agentur. Během protestů v minulém týdnu utrpělo zranění 243 lidí. Úřady také ohlásily, že zadržely více než pět set účastníků nepokojů.
4. 7. 2022|