Téma Útok ve Stockholmu

Útok ve Stockholmu

Útok ve Stockholmu

Uzbek, který vjel loni ve Stockholmu do davu lidí, dostal doživotí za terorismus

Ve Švédsku byl na doživotí odsouzen Uzbek Rakhmat Akilov. Stoupenec organizace Islámský stát (IS) vjel loni v dubnu ukradeným nákladním vozem na nákupní třídu ve Stockholmu a zabil pět lidí. K činu se již dříve přiznal. Chtěl podle svých slov potrestat Švédsko za účast v mezinárodní koalici proti IS. Soud ho shledal vinným z několikanásobné vraždy s teroristickým motivem, pokusů o vraždu a obecného ohrožení.
Útok ve Stockholmu

Pro Uzbeka, který vjel ve Švédsku do lidí, žádá státní zastupitelství doživotí

Za přísných bezpečnostních opatření ve Stockholmu začal proces s neúspěšným žadatelem o azyl z Uzbekistánu. Ten loni 7. dubna vjel nákladním autem do davu lidí na rušné nákupní třídě ve švédské metropoli. Uzbek Rakhmat Akilov je obžalován z terorismu, z pokusu spáchat teroristický čin a z obecného ohrožení. Podle švédských médií u soudu vinu přiznal.
Útok ve Stockholmu

Počet obětí teroristického útoku ve Stockholmu stoupl na pět

Nedávný teroristický útok ve Stockholmu má pátou oběť, zraněním ráno podlehla starší žena. Oznámila to švédská policie. Útok spáchal před třemi týdny uzbecký občan Rakhmat Akilov, sympatizující s džihádisty. Na hlavní pěší zóně ve švédské metropoli nákladním autem zabil na místě čtyři lidi a patnách jich zranil. Akilov byl následující den zadržen a později se k činu přiznal.
Útok ve Stockholmu

Švédové zatkli kvůli útoku ve Stockholmu dalšího podezřelého

Švédská policie zatkla druhého podezřelého v souvislosti s teroristickým útokem, který si tento měsíc ve Stockholmu vyžádal čtyři oběti a 15 raněných. Útok podle všeho provedl muž původem z Uzbekistánu, který se k činu po zatčení přiznal.
Útok ve Stockholmu

Útočník ze Stockholmu se přiznal k teroristickému činu

Podezřelý Uzbek se před vyšetřujícím soudcem přiznal k pátečnímu útoku ve Stockholmu. Oznámil to jeho obhájce. Šéf švédské policie už dříve prohlásil, že jde o zřejmého viníka. Při útoku zemřeli čtyři lidé. Policie zadržela ještě druhého muže, prokuratura ale uvedla, že podezření vůči němu zeslábla.
Reportéři ČT

Švédský sen hořkne. Sílí nacionalisté, vláda hovoří o velkých deportacích

Země bohatá, štědrá a otevřená s obyvateli přátelskými, poctivými a nápomocnými. Švédové si takovou pověst jistě zaslouží. Během uprchlické krize přijali v poměru k počtu obyvatel vůbec nejvíce uprchlíků ze všech zemí Evropské unie. Nyní však sílí diskuse, zda by Švédsko nemělo svůj postoj přehodnotit, a politici dávají najevo, že v zemi nebude moct zůstat až polovina z lidí, kteří v posledních letech přišli. Jaká panuje v zemi nálada v týdnu po teroristickém útoku v centru Stockholmu, popsala Markéta Kutilová z pořadu Reportéři ČT.
Útok ve Stockholmu

Před deportací se ve Švédsku ukrývají tisíce migrantů, tlak na úřady po útoku roste

Tlak na švédské úřady po pátečním teroristickém útoku ve Stockholmu roste. Pravděpodobným útočníkem byl totiž hledaný Uzbek, který zmizel dřív, než mohl být ze země deportován. Na seznamu policie je přitom asi 12 tisíc osob, které jsou ve Švédsku hledány ze stejného důvodu, píše list Aftonbladet.
Útok ve Stockholmu

Podezřelý z útoku ve Stockholmu nezískal povolení k pobytu, měl být deportován

Podezřelý z teroristického útoku ve Stockholmu žádal v roce 2014 Švédsko o povolení k pobytu. Úřady ji ale zamítly, a devětatřicetiletý muž původem z Uzbekistánu tak měl být ze země deportován. Kvůli tomu ho také úřady hledaly. Uvedla to švédská policie. Potvrdila také, že muž sympatizoval s extremisty včetně takzvaného Islámského státu. Justice zároveň oznámila, že v souvislosti s útokem zatkla dalšího člověka. Policie zveřejnila i národnost obětí – jde o dva Švédy, Brita a Belgičana. Podle české diplomacie určitě nejsou Češi ani mezi zraněnými.
Útok ve Stockholmu

Podezřelým z útoku ve Stockholmu je 39letý Uzbek. V Oslu našli zařízení podobné bombě

Švédská policie podezírá z teroristického útoku ve Stockholmu 39letého muže z Uzbekistánu, kterého zadržela v pátek. Potvrdila tak předchozí informace švédských médií. Veřejnoprávní televize SVT tvrdí, že v noci na sobotu byl v souvislosti s útokem zadržen druhý podezřelý a že se v autě, s nímž byl útok spáchán, našla nálož. Tyto informace ale policie zatím nepotvrdila. V metropolích dalších severských zemí platí zvýšená bezpečnostní opatření. V Norsku byl v sobotu zadržen muž kvůli nálezu zařízení podobného bombě.
Útok ve Stockholmu

Ohavnost, říkají o útoku ve Švédsku čeští politici

Český prezident Miloš Zeman vyjádřil soustrast švédskému králi a rodinám obětí poté, co ve Stockholmu útočník najel autem do davu lidí a několik jich zabil. Kondolence přišla i od premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). Ohavné útoky na nevinné lidi musí skončit, prohlásil český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). O ohavnosti mluví i Marek Ženíšek (TOP 09). České velvyslanectví zatím nemá zprávy, že by mezi oběťmi útoku byli Češi.

Základní fakta o útoku ve Stockholmu

  • V pátek odpoledne najel v centru švédské metropole nákladní automobil do nákupního centra.

  • Čtyři lidé zemřeli, dalších deset utrpělo vážná zranění.

  • Podezřelým je 39letý Uzbek, kterého policie po útoku zatkla. Tajné služby ho měly už dříve v záznamech.

  • Premiér Stefan Löfven označil útok za teroristický čin.

  • Švédsko s okamžitou platností zavedlo na 10 dní kontroly na hranicích.