TÉMA

Island

Památník holocaustu Romů a Sintů v Letech se otevře v polovině května

Památník holocaustu Romů a Sintů v Letech na Písecku se veřejnosti otevře 12. května. Ve stejný den se už tradičně u nouzového pohřebiště v bezprostřední blízkosti památníku koná pietní akt, informovalo Muzeum romské kultury, jehož pobočkou památník bude. Brněnské muzeum původně plánovalo otevření na únor, odložilo ho z procesních důvodů kolaudačního řízení.
12. 4. 2024|

Jihozápad Islandu vyhlásil kvůli nové sopečné erupci nouzový stav

Na jihozápadě Islandu byl vyhlášen nouzový stav kvůli nové sopečné erupci, k níž došlo v sobotu na poloostrově Reykjanes. Podle experta citovaného serverem BBC News se jednalo o nejsilnější ze čtyř erupcí, které oblast za poslední tři měsíce zasáhly. Jasně červená záře byla vidět desítky kilometrů daleko v hlavním městě Reykjavíku.
17. 3. 2024Aktualizováno17. 3. 2024, 15:23|

Růst teplot zvyšuje rozmanitost půdních bakterií. Zjištění pomůže klimatickým modelům

Podle nové studie vídeňských vědců se v teplejších půdách vyskytuje větší rozmanitost aktivních mikrobů. Protože dosavadní poznání o životě mikroorganismů není pro vědce dostatečné a protože půda současně skýtá největší světovou zásobárnu uhlíku, od nového zjištění si slibují, že jim pomůže lépe modelovat budoucnost s vyššími teplotami.
27. 2. 2024|

Sopka na Islandu potřetí za krátkou dobu vychrlila lávu, její proud odřízl tisíce lidí od dodávek teplé vody

Obyvatelé islandského poloostrova Reykjanes byli svědky již třetí sopečné erupce od loňského prosince. Sopka vyvrhla lávu do výšky osmdesáti metrů a její proud zasáhl potrubí, čímž došlo k odříznutí dodávek teplé vody pro více než dvacet tisíc lidí. Islandská agentura pro civilní ochranu zvýšila stupeň pohotovosti na stav ohrožení a požádala obyvatele oblasti, aby šetřili elektřinou.
9. 2. 2024|

Islandští dělníci naváží u Rejkjavíku zeminu. Chtějí odklonit možné proudy lávy

Hráz o výšce třípatrové budovy, kterou staví islandští dělnici, má ochránit důležitou elektrárnu a obydlí před možným tekoucím magmatem poblíž hlavního města Rejkjavík. Podle odborníků má být šest sopečných systémů pod jihozápadním poloostrovem Reykjanes aktivní až tři staletí. Systémy sahají až k hlavnímu městu, které před třemi lety zažilo pět erupcí. Na poloostrově žije třicet tisíc obyvatel.
1. 2. 2024|

Sopečná aktivita u Grindavíku se zřejmě zmírnila, k městu se ale dále valí láva

Sopečná aktivita v okolí města Grindavík na jihozápadě Islandu, které úřady kompletně evakuovaly, se v pondělí zřejmě zmírnila, píše agentura Reuters. Na kraj rybářského městečka se v neděli dostala láva a tři domy zachvátil oheň.
15. 1. 2024Aktualizováno15. 1. 2024, 22:56|

Láva z islandské sopky dosáhla města Grindavík, shořelo několik domů

Na Islandu začala druhá sopečná erupce za necelý měsíc. Láva opět proudí ze země na poloostrově Reykjanes na jihozápadě Islandu. Poblíž pobřežního města Grindavík, které bylo přes noc kompletně evakuováno, se odpoledne otevřela čerstvá puklina a láva již dosáhla města, několik domů na jeho okraji se ocitlo v plamenech.
14. 1. 2024Aktualizováno14. 1. 2024, 23:37|

Většina obyvatel má ke korespondenční volbě výhrady, myslí si Vondráček. Její princip je spravedlivý, říká Benda

Poslanec Radek Vondráček (ANO) má za to, že zavedení možnosti korespondenčního hlasování pro Čechy v zahraničí znamená hazard s důvěrou lidí ve volební systém. Poslanec Marek Benda (ODS) v pořadu Události, komentáře argumentoval, že je tato praxe v jiných státech běžná a systém by byl správný a spravedlivý.
4. 1. 2024|

Na Islandu vybuchla sopka. Vulkanická trhlina měří čtyři kilometry

Na jihozápadě Islandu v noci na úterý vybuchla sopka na poloostrově Reykjanes. Informovaly o tom místní úřady, podle nichž je erupce výrazně větší než minulé případy v této vulkanicky aktivní oblasti. Výbuch by mohl ohrozit nedaleké rybářské město Grindavík, které je ale už od listopadové evakuace prázdné.
19. 12. 2023Aktualizováno19. 12. 2023, 19:00|

Past pokroku: U Sevesa padali z nebe mrtví ptáci. V Itálii zabíjely dioxiny

Katastrofa v Sevesu v roce 1976 byla průmyslovou havárií, při které došlo k úniku toxických plynů do hustě obydleného města v severoitalské Lombardii. Svými dopady na obyvatele se zařadila po bok Fukušimy, Bhópálu, Černobylu a Three Mile Islandu jako jedna z nejhorších průmyslových havárií minulého století.
13. 12. 2023Aktualizováno13. 12. 2023, 09:07|

Island zasáhly tisíce drobných zemětřesení. Může to být předzvěst něčeho většího, varují vědci

Poloostrov Reykjanes na jihozápadě Islandu v posledních pěti dnech zasáhl intenzivní seismický roj – několik tisícovek malých zemětřesení, která mohou být předzvěstí většího sopečného výbuchu. S odkazem na islandský meteorologický úřad (IMO) o tom informovala agentura Reuters.
30. 10. 2023|

Islanďanky stávkují za rovné platy, nepracuje ani premiérka

Desetitisíce žen na Islandu včetně premiérky Katrín Jakobsdóttirové v úterý odmítly pracovat. Svým protestem chtějí upozornit na rozdíly v platech mužů a žen i na genderově motivované násilí, píše web britské BBC. Dopady stávky pociťují zejména obory, ve kterých jsou ženy silně zastoupeny, tedy zdravotnictví nebo školství.
24. 10. 2023Aktualizováno24. 10. 2023, 18:30|

Ptačí chřipka ničí kolonie mořských ptáků na Britských ostrovech

Kolonie mořských ptáků na Britských ostrovech jsou ohrožené stále sílící ptačí chřipkou. Oznámila to ochranářská organizace National Trust, která současně vyzvala britskou vládu, aby tuto krizi sledovala.
13. 9. 2023|

Unijní velvyslankyní v Abú Dhabí bude Češka Lucie Berger, píší Seznam Zprávy

Velvyslankyní Evropské unie ve Spojených arabských emirátech se od září stane Češka Lucie Berger, která doposud působila jako koordinátorka politik v multilaterální sekci Evropské komise. Podle serveru Seznam Zprávy, který ve čtvrtek o personální změně informoval, se Berger stane šestým Čechem na postu ambasadora unijní diplomacie, jež v současné podobě funguje od roku 2010.
10. 8. 2023|

Na Islandu soptí Fagradalsfjall. Riziko nepředstavuje

U islandského hlavního města Reykjavíku vybuchla na začátku týdne sopka Fagradalsfjall, od té doby pokračuje v aktivitě. Podle meteorologického úřadu IMO jde zatím o menší erupci, informovala agentura Reuters. Na záběrech, které odvysílala islandská média, bylo vidět, že ze sopky stoupá kouř a teče láva.
11. 7. 2023Aktualizováno11. 7. 2023, 20:17|

Za dovolenou si letos Češi připlatí doma i v zahraničí

Při výběru letní dovolené budou muset Češi sáhnout hlouběji do kapsy. Meziročně zdražilo vstupné, jídlo i ubytování. Ceny dovolených v tuzemsku vzrostly dle Českého statistického úřadu v porovnání s loňským květnem o 17,8 procenta. Zatímco některé prázdninové destinace se plní, jinde mají obsazeno jen částečně. Lze proto očekávat, že někde provozovatelé ceny pobytů ještě budou upravovat. Letní dovolená podraží i ve Středozemí, v průměru asi o desetinu. Zatímco v Itálii, Španělsku nebo Řecku stouply ceny o šest až osm procent, v Chorvatsku je to až o čtrnáct. Finančně nejlépe v porovnání s uplynulým rokem tak vychází Bulharsko a Turecko, kde stojí dovolená zhruba stejně jako loni.
12. 6. 2023|

USA spustily novou biolaboratoř na výzkum smrtících nemocí. Kritikům se nelíbí její umístění

Spojené státy tento týden slavnostně otevřely novou biolaboratoř, která má za cíl zkoumat ty nejnovější a nejnebezpečnější nemoci hospodářských zvířat. Řada expertů si ale stěžuje, že provádět takový výzkum v Kansasu, tedy centru amerického chovu dobytka, není nejlepší nápad.
26. 5. 2023|

Ratifikujme Istanbulskou úmluvu, vyzval Pavel

Prezident Petr Pavel nevidí důvod, proč by Česko nemělo ratifikovat Istanbulskou úmluvu Rady Evropy. Úmluvu o prevenci a potírání násilí vůči ženám a domácího násilí podepsalo Česko v roce 2016, ratifikaci dokumentu ale minulé vlády několikrát odložily.
17. 5. 2023|

Lídři zemí Rady Evropy jednají o registru škod, které Rusko páchá na Ukrajině

Šéfové států a vlád zemí Rady Evropy na summitu, který v úterý začal v Reykjavíku, hledají způsoby, jak Rusko pohnat k odpovědnosti za škody spáchané během jeho invaze na Ukrajinu. V rámci Rady Evropy, která dohlíží na dodržování lidských práv, svobody a principů právního státu, má vzniknout registr škod způsobených v důsledku vpádu Ruska do sousední země. Současná vrcholná schůzka je za dobu existence Rady Evropy čtvrtá, naposledy se konala v roce 2005 ve Varšavě.
16. 5. 2023Aktualizováno16. 5. 2023, 21:14|

Zelenskyj jednal s představiteli severských zemí, podpořili vstup Ukrajiny do EU a NATO

Severské země podporují vstup Ukrajiny do NATO a Evropské unie, řekli jejich představitelé na společném summitu s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v Helsinkách. Finský prezident Sauli Niinistö prohlásil, že jeho země připravuje již patnáctý balíček vojenské pomoci a bude nadále podporovat Ukrajinu, napsala agentura Ukrinform.
3. 5. 2023Aktualizováno3. 5. 2023, 18:18|

Kosatka se ujala malého kulohlavce. Vzácná ukázka mezidruhové adopce, radují se vědci

Zvířata si adoptují zástupce jiného druhu jen zcela výjimečně, nejčastěji, když je k tomu nějak přiměje člověk. Vědci teď ale zaznamenali pozoruhodný příběh, ke kterému došlo pod mořskou hladinou. V srpnu 2021 pozorovali mořští biologové u západních břehů Islandu samici kosatky, jež plavala bok po boku s mládětem kulohlavce. Podle odborníků se jedná o první zdokumentovaný případ takové mezidruhové adopce.
11. 3. 2023|

Česko v žebříčku demokracie The Economist stouplo. Nejvíc propadlo Rusko

V demokracii celkově žije méně než polovina světové populace, konkrétně 45,3 procenta. Vyplývá to z nejnovější analýzy organizace The Economist Intelligence Unit (EIU), která zkoumala vývoj demokracie ve 167 zemích světa. Nejvíce si loni v tomto směru ze všech sledovaných států pohoršilo Rusko, které loni v únoru znovu vojensky napadlo sousední Ukrajinu. Česko si mírně polepšilo a je na pětadvacáté pozici, společně s Řeckem. Slovensko obsadilo 43. příčku.
4. 2. 2023|

Protesty v Íránu si vyžádaly na čtrnáct tisíc zatčených. Lidskoprávní situace v zemi je vážná, uvedl vysoký komisař OSN

Při protivládních protestech v Íránu bylo zatčeno na čtrnáct tisíc lidí, včetně dětí. Uvedl to ve čtvrtek vysoký komisař OSN pro lidská práva Volker Türk a lidskoprávní situaci v zemi označil za velmi vážnou, píše agentura Reuters. Podle středečního sdělení úřadu OSN pro lidská práva (OHCHR) bylo od září na demonstracích v Íránu zabito více než tři sta lidí, včetně více než čtyřiceti dětí. Rada OSN pro lidská práva ve čtvrtek schválila misi, která má porušování lidských práv v zemi vyšetřit.
24. 11. 2022Aktualizováno24. 11. 2022, 17:42|

Neváhejte, Chorvatsko patří do Schengenu, vyzval unijní země europarlament

Členské země Evropské unie by neměly otálet s rozhodnutím přijmout Chorvatsko do schengenského prostoru a zrušením kontrol na jeho hranicích s unijními státy. Takové stanovisko vyjádřil Evropský parlament (EP), který v přijaté zprávě konstatuje, že balkánská země splňuje veškeré podmínky pro přijetí. Součástí zóny volného pohybu by podle zpravodaje EP měla být země od příštího roku.
10. 11. 2022|